De 12 Duurste Katten Ter Wereld (Inclusief Prijs)

Wat is de duurste kat ter wereld op dit moment? De prijs voor het duurste kattenras gaat naar de Ashera, een zeldzaam luipaard-achtig ras dat slechts weinig kittens krijgt. Een ‘Royal’ kitten van deze kattensoort kost tussen de 70.000 en 90.000 euro.

In het onderstaande overzicht zijn de duurste kattenrassen te vinden die je in Nederland kunt kopen. Onthoud dat het gaat om prijzen in het uiterste spectrum. Soms zal je voor een gewone ‘huiskat’ variant van deze rassen minder geld kwijt zijn.

 

De Top 12 Duurste Kattenrassen

 1. Ashera – Tot €90.000
 2. Savannah F1 – Tot €20.000
 3. Bengaal – Tot €20.000
 4. Pers – Tot €4.500
 5. Peterbald – Tot €4.000
 6. Sphynx – Tot €2.200
 7. Scottish Fold – Tot €2.000
 8. Blauwe Rus – Tot €2.000
 9. Britse Korthaar – Tot €1.300
 10. American Curl – Tot €1.000
 11. Amerikaanse Draadhaar – Tot €1.000
 12. Maine Coon – Tot €1.000

 

1. Ashera

Ashera Duurste Kat Ter Wereld
Bron: AussieGold / Flickr

Hoewel de Ashera niet officieel wordt erkend als raskat, is het veruit de duurste kat die men kan kopen. Deze extreem zeldzame kattensoort wordt sinds 2006 slechts mondjesmaat gefokt door het Amerikaanse Lifestyle Pets. Slechts 100 exemplaren mogen jaarlijks worden verkocht aan enkele gelukkigen.

De Ashera is een hybride tussen de Afrikaanse serval (waaruit ook de Savannah is ontstaan), de Aziatische Luipaard (waaruit ook de Bengaal is ontstaan) en de gewone huiskat.

Kenmerkend voor het uiterlijk de Ashera is de bijzondere vachtcombinatie met zowel strepen als stippen, lange puntige oren. Ook hebben Ashera katten een relatief lange levensduur, tot wel 25 jaar oud.

Gemiddelde prijs: €70.000 tot €90.000

 

2. Savannah F1

Savannah F1 Kat Prijs

De Savannah is gedeeltelijk verwant aan de Ashera, omdat het een mix is tussen een serval en een huiskat. Savannahs worden ook wel gezien als de honden onder de katten: ze zijn zeer loyaal en volgen hun baasje overal. Ze zullen ook sociaal zijn tegenover andere mensen en huisdieren.

Wel is het belangrijk de dieren al vroeg hierop te trainen, anders kunnen ze schuw en aggressief reageren op vreemden. Het zijn grote, elegante katten die veel kracht hebben. Ze zullen moeiteloos in één sprong bovenop je kast springen.

Qua karakter is de Savannah intelligent, speels en actief. Ze behoeven veel beweging. De dieren worden geklassificeerd van F1 tot F5, de Savannah F1 is de puurste variant van het ras (ongeveer 50% serval), terwijl F5 het minst puur is (11% serval).

De prijs van de Savannah is vooral afhankelijk van zijn puurheid en geslacht, waarbij het een vrouwelijke F1 Savannah het duurste zal zijn.

Gemiddelde prijs: Tot €20.000

 

3. Bengaal

Bengaal

De Bengaal is een gewild kattenras die tegen verschillende prijspunten te koop is. Een gewone Bengaalse kat zal een behoorlijke prijs hebben (tot €2.500), terwijl een fokdier of showdier makkelijk in de tienduizenden euro’s kan kosten.

Het ras heeft een wild en exotisch uiterlijk, met een gestipte vacht, intens groene ogen en gespierde bouw. Het zijn ideale huisdieren, omdat ze zowel intelligent als actief zijn. Afhankelijk van het vachttype kunnen de kosten flink oplopen, maar Nederlandse fokkers van de Bengaalse kat bieden deze tegen redelijke prijzen aan.

Gemiddelde prijs Bengaal: Tussen €1.500 en €2.500, maximaal tot €20.000

 

4. Pers

Pers

De Pers is een luxe langharige kat met een eeuwenoude geschiedenis. Perzen lenen hun naam uit het oude Iran, waarvan veel mensen denken dat ze afkomstig zijn. Maar volgens historici is deze langharige kat ouder dan onze jaartelling (honderden jaren voor Christus).

Kenmerkend is het lieve karakter en het vriendelijke gezicht. Ook kunnen de katten zich makkelijk aan situaties aanpassen, waardoor het een geliefd dier is in elk huishouden. Wel behoeven ze relatief veel vachtonderhoud, maar dat maakt ze niet minder geschikt als luxe huisdier!

Gemiddelde prijs: Tot €4.500

 

5. Peterbald

Peterbald Kat
Bron: Reddit

De Peterbald is een naaktkat variant die afkomstig is uit Rusland. Peterbalds kunnen zowel haarloos zijn als een donsvacht hebben die doet denken aan een perzik. Er bestaan varianten met een zijdezachte houd, maar ook katten die een groffe borstelvacht hebben.

Het ras is een mix tussen een Russische Donskoy en een Orientaalse Korthaar. Het karakter is opvallend intelligent, aanhankelijk en vriendelijk. Ondanks de gespierde bouw is de huid van deze kattensoort zeer gevoelig, dus zijn ze niet altijd geschikt voor kinderen.

Gemiddelde prijs: Tot €4.000

 

6. Sphynx

Sphynx Naaktkat

De reguliere naaktkat, de Sphynx, is ook een duur en gewild ras. Veel mensen kopen het dier omdat het een hypoallergene kat zou zijn, maar dit is niet helemaal waar. Wel produceert het ras iets minder van het allergeen, maar de allergie komt niet door de haren.

Naaktkatten als de Sphynx zijn controversieel, vooral vanwege het vele doorfokken. Er zijn niet heel veel Sphynx fokkers in Nederland, maar je kunt zeker tegen een nette prijs een kat kopen. Afhankelijk van het vachtpatroon kan het echter een dure aangelegenheid worden. De gemiddelde raskat is echter nog goed betaalbaar.

Gemiddelde prijs: Tussen €750 en €1.200, maximaal tot €2.200

 

7. Scottish Fold

Scottish Fold Kat Prijs

De Scottish Fold valt direct op door de gevouwen oren die dit ras kenmerken, waardoor het uiterlijk erg schattig overkomt. Het ras is waarschijnlijk afkomstig uit Schotland waar het in de jaren 60 gefokt is op een boerderij in de Tayside regio, vandaar ook de naam.

Het ras is controversieel door de erfelijke ziekten en problemen die deze kat heeft door zijn vouwbare oren. Hierdoor mag deze niet in Nederland worden gefokt, ook al gebeurt dit waarschijnlijk wel. Weet je er toch eentje te vinden, dan ben je veel geld kwijt.

Gemiddelde prijs: Tot €2.000

 

8. Blauwe Rus

Blauwe Rus Russian Blue

De Blauwe Rus is een kattenras dat bij velen geliefd is, vooral vanwege het onafhankelijke karakter en de bijzondere vacht. Vooral tegenover vreemden zullen ze zich terugtrekken. Toch kunnen ze loyaal, intelligent en speels zijn bij mensen en dieren die ze vertrouwen.

De reden voor de populariteit van dit ras is natuurlijk de bijzondere blauw-zilveren vacht, welke vrijwel geen klitten krijgt. Ook is deze relatief anti-allergisch. Verder springen natuurlijk de fel groene ogen eruit als echte blikvangers (letterlijk).

Hoewel de prijs van een Blauwe Rus als huiskat niet erg hoog hoeft te zijn, kan een show- of fokdier zeer duur zijn. Je kunt het eens proberen bij deze Nederlandse Blauwe Rus fokkers.

Gemiddelde prijs: Tussen €800 en €1.000, maximaal tot €2.000

 

9. Britse Korthaar

Britse Korthaar Raskat
Bron: Wikimedia Commons

Wellicht het meest gewilde kattenras ter wereld is de Britse Korthaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat aan deze populariteit een prijskaartje hangt, en de prijs voor een Britse Korthaar kat is niet mals. Onthoud natuurlijk ook de bijkomende kosten bij aanschaf!

Het karakter van dit ras is erg prettig: het dier past zich makkelijk aan, is slim en erg sociaal. De hoge prijs wordt gevraagd voor bepaalde vachttypen, waarvan de ene zeldzamer is dan de ander. Kenmerkend zijn de koperkleurige ogen en grijze vacht.

Erg bijzonder aan dit ras is het feit dat vele erfelijke ziektes eruit zijn gefokt, waardoor het een relatief gezond dier is. Erg fijn voor de toekomstige kattenbaasjes. Probeer het eens bij deze Britse Korthaar fokkers in de regio.

Gemiddelde prijs: Tussen €600 en €1.300

 

10. American Curl

American Curl Prijs
Bron: Wikimedia Commons

De American Curl is nog zo’n duur kattenras met unieke oren, dit maar krullend. Ook de dikke langharige staart is kenmerkend voor het uiterlijk van dit dier. Dit vriendelijke een speelse ras is vooral in Amerika populair.

Het ras is voor het eerst gefokt in de jaren ’80, en is sindsdien erg in trek geraakt. Dit komt onder meer omdat de American Curl niet veel miauwt, maar wel erg intelligent en aanhankelijk kan zijn voor zijn baasje.

Gemiddelde prijs: Tot €1.000

 

11. Amerikaanse Draadhaar

Amerikaanse Draadhaar Prijs
Bron: Wikimedia Commons

Deze Amerikaanse Draadhaar ziet er een beetje uit als de virale internethit Grumpy cat, maar het is daadwerkelijk een ras op zich. Het is een beetje de clown onder de katten, omdat hij heerlijk speels en gek kan zijn. Ook zijn ze erg lief en aanhankelijk.

Draadharen hebben een wat ruwe vacht, welke niet heel veel onderhoud nodig heeft. Enkel tijdens het overgaan van de seizoenen is borstelen nodig. Een dure kat, maar voor gezinnen zeker de moeite waard. Vooral populair in Amerika.

Gemiddelde prijs: Tot €1.000

 

12. Maine Coon

Maine Coon XXL Buiten

Tot slot vinden we de Maine Coon in deze lijst duurste katten, wat vooral te danken is aan zijn grote formaat en populariteit. Deze XXL-katten zijn samen met de Noorse Boskat wellicht de grootste gedomesticeerde kattensoorten op de markt.

Maine Coons hoeven niet heel duur te zijn, maar de prijs van een gemiddelde Maine Coon kitten ligt rustig tussen de €600 en €1.000. Een vriendelijke reus met dubbeldikke vacht, welke je moeiteloos in de winter buiten kunt laten lopen. Duur, maar erg de moeite waard. Probeer het eens bij deze Maine Coon catteries.

Gemiddelde prijs: Tussen €600 en €1.000

 

De Duurste Kattenrassen: Welke Is Jou Favoriet?

Natuurlijk is het kopen van een exclusieve dure kat een voorrecht, de meeste mensen zullen simpelweg een dier uit het asiel halen, wat vaak de beste manier is als je geen specifieke voorkeur hebt voor bepaalde kattenrassen.

We hebben je nu wat meer inzicht gegeven in de wereld van luxe kattenrassen. Laat in een reactie onder dit artikel rustig weten welk ras jou persoonlijke favoriet is, of wat jou ervaringen zijn met bepaalde rassen!

1 gedachte over “De 12 Duurste Katten Ter Wereld (Inclusief Prijs)”

Plaats een reactie