Maine Coon Prijs: Hoeveel Kost Deze Kat Écht?

Wat is de gemiddelde Maine Coon prijs? Wanneer mensen een kitten of kat van dit kattenras willen kopen, is het één van de eerste vragen. Helaas is er geen eenduidige marktprijs te noemen, omdat kosten per Maine Coon cattery kunnen verschillen.

Wel kunnen we een indicatie van de kosten geven, welke afhankelijk is van onder meer:

 • Afkomst: Welke eigenschappen hebben de voorouders? Is de stamboom puur?
 • Fokdoel: Een showkat of fokdier zal duurder zijn dan een gezinskat.
 • Leeftijd: Een Maine Coon kitten is duurder dan herplaatsen volwassen kat.
 • Medisch: Is de kat gechipt, gecastreerd, ingeënt, ontwormd, etc.

Maar de totale kosten van een Maine Coon kat gaan verder dan alleen de aanschafprijs. Baasjes moeten ook rekening houden met medische kosten, voeding, verzorging en de aankoop van verschillende kattenspullen. Dit artikel helpt je hiermee alvast op weg.

 

Wat Is De Prijs Van Een Maine Coon Kat?

De Maine Coon is een relatief dure raskat, met een gemiddelde prijs van 600 tot 1000 euro voor een Maine Coon kitten. De prijs voor het herplaatsen van een volwassen Maine Coon kat mag niet hoger liggen dan 200 euro. In de regel worden standaard medische kosten in de prijs opgenomen (denk aan inenten of ontwormen).

Zoals vermeld kan de prijs per Maine Coon fokker afwijken, afhankelijk van de stamboom of het fokdoel. Ook zal de ene cattery meer (medische) kosten maken dan de andere.

Het is belangrijk om de documenten rondom medische behandelingen goed door te nemen, zodat je weet welke medische zaken nog geregeld moeten worden na aanschaf van de kitten. Dit kan de uiteindelijke kosten beïnvloeden.

 

Bijkomende Kosten Maine Coon Kitten

Veel kattenliefhebbers hebben veel voor hun pluizige vriendje over. Maar niet iedereen denkt aan de kosten die ná aanschaf van je kitten ontstaan. Deze kunnen we ruwweg opdelen in twee soorten: dagelijkse verzorging en medische kosten. Er zijn bepaalde kostenposten in beide categorieën die periodiek zullen terugkomen.

Maine Coons zijn zeer grote katten, waardoor het dagelijkse onderhoud wellicht zelfs een hogere uiteindelijke prijs zal hebben. Denk aan een XXL-formaat krabpaal, of aan het extra voer dat nodig is. Hieronder zijn de minimum kosten te vinden na aanschaf van je kat.

 

Noodzakelijke Kattenspullen

Wanneer het je eerste kat is, zal je alle onderstaande spullen moeten aanschaffen. Is dit niet het geval, dan moeten er alsnog zaken worden aangeschaft. Specifiek voor Maine Coons is het belangrijk om een extra grote krabpaal te overwegen.

We adviseren om even dit artikel met de beste grote krabpalen door te kijken voor wat inspiratie. Ze zullen perfect zijn voor zeer grote kattenrassen!

Schatting kosten:Koop bij Bol.com:
Voer nat€15Bekijk overzicht
Kattenbak€30Bekijk overzicht
Kattenbakvulling€10Bekijk overzicht
Voederbak / Drinkfontein€15Bekijk overzicht
Krabpaal€40Bekijk overzicht
Kattenmand€15Bekijk overzicht
Kattenborstel€5 - €20Bekijk overzicht
Halsband€5 - €10Bekijk overzicht
Speeltjes€5 - €50Bekijk overzicht
Reismand€20 - €40Bekijk overzicht

 

Medische Kosten

Ook wanneer de cattery al noodzakelijke medische behandelingen heeft uitgevoerd, blijven periodieke controles en inentingen bij de dierenarts essentieel. De prijzen van standaard medische behandelingen voor katten zijn te vinden in de onderstaande tabel:

Lage schatting prijsHoge schatting prijs
Algemene controle (1x per jaar)€35€45
Castratie kater€60€70
Sterilisatie poes€120€130
Periodiek inenten (per keer)€40€50
Periodiek ontwormen (per keer)€10€20
Periodiek ontvlooien (per keer)€15€50
Chippen€25€50

De uiteindelijke medische kosten voor oudere katten kunnen snel oplopen. De Maine Coon heeft immers een groter risico op enkele erfelijke ziektes. Zeker wanneer er operaties bij komen kijken, kan dit veel geld kosten.

Hierom is het altijd verstandig om een kattenverzekering te overwegen. Deze kan een groot deel van het financiële risico drukken. Wel zal dit (net als een zorgverzekering voor mensen) een maandelijkse kostenpost zijn voor je kat.

 

Maine Coon Kattenras Prijs
De Maine Coon is een zeer groot, nieuwschierig kattenras.

 

Waar Kan Je Een Maine Coon Kopen In Nederland?

Een rasechte kat koop je vrijwel altijd bij een cattery. Dit is een ander woord voor kattenfokker. Slechts zelden zal het voorkomen dat je raskatten in het asiel tegenkomt, maar geef ook deze katten zeker een kans op een tweede leven.

In dit artikel is een overzicht van Maine Coon catteries in Nederland te vinden.

Het gaat hier veelal om erkende of bewezen betrouwbare fokkers met passie voor het kattenras, welke actief nieuwe nestjes fokken. Dit zijn vrijwel altijd gewone gezinnen, het gaat niet om een winstoogmerk. Het is desondanks altijd belangrijk om goed te informeren naar de werkwijze van dit soort cattery locaties.

 

5 Tips Bij Het Kopen Van Een Maine Coon

Tip 1: Veel mensen op zoek naar een nieuwe kat zullen zoeken op woorden als “Maine Coon kittens”, waarbij je al vrij snel bij tweedehands websites als Marktplaats terecht komt. Deze plekken zijn absoluut onbetrouwbaar voor het kopen van een raskat. Doe dit altijd via een cattery of asiel.

Tip 2: Onthoud dat Main Coon XXL-katten zijn en in de extra grote huisdieren categorie vallen. Het is dus belangrijk om ze voldoende ruimte te geven en voeding, ligbedden en krabpalen aan te passen op hun grote formaat. Dit zal ook de financiële investering groter maken.

Tip 3: Reken nog eens goed het volledige financiële plaatje na. Naast 1000 euro voor de aanschaf, mag je ook gerust 2500 euro opzij zetten voor de kosten die hierna komen. Dit geld moet je willen investeren in je nieuwe huisdier.

Tip 4: Druk de medische kosten door een kattenverzekering af te sluiten. Hiervoor zijn verschillende aanbieders in Nederland. Bij een raskat met grote kans op erfelijke aandoeningen is dit altijd het overwegen waard, maar het is wel een extra maandelijkse kostenpost.

Tip 5: Wanneer een cattery te lage prijzen vraagt voor een kitten, kan er mogelijk iets ontbreken of mis zijn. Hierom is het essentieel veel vragen te stellen over de kosten en werkwijze. Weet welke factoren in de aankoop prijs worden meegerekend.

2 gedachten over “Maine Coon Prijs: Hoeveel Kost Deze Kat Écht?”

 1. heel graag zou ik zo’n maine coon cat willen kopen plaats heb ik voor zo’n maine coon kat en heb ook een tuin
  zelf heb ik al ook een kat FELIX een doodgewone huiskat heeft 10 jaar altijd alleen
  geleefd bij daarom word het wel tijd voor een speelkameraadtje ok t’is wel een xxl kameraadtje maar dan is hij niet meer alleen verder dan mijn tuin kan hij niet daar ik een hek romdom gezet heb
  dus mijn belangrijke vraag is waar kan ik zo’n xxl kat kopen al de rest neem ik er graag ook bij o.a: kosten enz

  groetjes walter

  Beantwoorden

Plaats een reactie