Blauwe Rus Kopen: Hoeveel Kost Deze Kat Écht?

Wanneer je een Blauwe Rus wil kopen, is het prettig om een idee te hebben van de gemiddelde prijs voor dit kattenras. Maar hoeveel kost een Blauwe Rus nu eigenlijk écht?

De daadwerkelijke kosten voor deze “Russian Blue” raskat liggen namelijk een aardig stukje hoger dan de aanschafkosten van de kat zelf. Denk hierbij onder meer aan de benodigde medische kosten en spullen. Ook zijn er periodieke kosten waar rekening mee moet worden gehouden.

De aanschafkosten voor een kitten of kat lopen uiteen per aanbieder (meestal gaat het om een speciale fokker van Rusjes). De prijs van een Blauwe Rus is afhankelijk van onder meer:

  • Leeftijd: Koop je een kitten of een volwassen kat?
  • Gezondheid: Heeft de individuele kat ziektes of andere kwalen?
  • Afkomst: Is het ras puur en is er een stamboom aanwezig?
  • Medisch: Is het dier geholpen? Is het dier gechipt? Zijn periodieke inentingen gedaan?

 

Hoeveel Kost Een Blauwe Rus? (Gemiddelde Prijs)

Een Blauwe Rus is een vrij dure raskat, met een prijs die gemiddeld zal liggen tussen €800,- en € 1000,-. De kosten van een Blauwe Rus kitten zijn gemiddeld iets goedkoper, tussen €400,- en € 600,-. Het gaat hierbij om Blauwe Russen die als volledige raskatten worden aangemerkt.

Onthoud dat het hier gaat om schattingen van de aanschafkosten — deze kunnen per individuele kat verschillen. Zoals vermeld moeten we rekening houden met leeftijd, gezondheid, afkomst, puurheid van het ras en de standaard medische handelingen die worden gedaan (bv. castratie of sterilisatie).

Natuurlijk gaan de daadwerkelijke kosten een stukje verder dan de aanschafkosten voor het dier alleen, omdat je bijvoorbeeld ook spullen en voer nodig zal hebben.

Om een beeld te krijgen van de totale aanschafkosten en periodieke kosten, raden we aan de kostentabellen hieronder te raadplegen.

 

Bijkomende Kosten Blauwe Rus

Bedenk ook dat je naast de kat zelf enkele andere kostenposten hebt tijdens de aanschaf. We maken voor het gemak een onderscheid tussen medische kosten en de spullen die je bij aanschaf moet inkopen.

Onthoud dat sommige kosten doorlopend zullen zijn voor de gehele levensduur van je huisdier, denk hierbij aan de aanschaf van voer of inentingen. Ook een kattenverzekering is een (optionele) doorlopende kostenpost.

 

Medische kosten

In de periode na de aankoop van een raskat worden er normaal gesproken twee algemene controles gehouden bij de dierenarts. Na de twee checks van een medisch specialist zal je jaarlijks ook nog eens een controle moeten uitvoeren.

De medische kosten kunnen snel oplopen, wanneer de kat bepaalde medische handelingen nodig heeft. Hieronder een indicatie van enkele veel voorkomende basisbehandelingen:

Lage schatting prijsHoge schatting prijs
Algemene controle (1x per jaar)€35€45
Castratie kater€60€70
Sterilisatie poes€120€130
Periodiek inenten (per keer)€40€50
Periodiek ontwormen (per keer)€10€20
Periodiek ontvlooien (per keer)€15€50
Chippen€25€50

Vraag altijd na bij de fokker, dierenwinkel, particulier of het asiel waar je het dier vandaan hebt, welke medische zaken al zijn geregeld. Vraag hierbij ook om een bewijs van deze zaken.

Deze bijkomende medische kosten kunnen eventueel worden voorkomen door het afsluiten van een kattenverzekering. Zo’n verzekering kan een groot deel van de medische kosten dekken. Kosten voor een verzekering liggen tussen de €5 – €50 per maand.

Verzekeringskosten zijn erg variabel, omdat je zelf vaak kunt kiezen hoeveel medische kostendekking je wil hebben. Daarbij is ook de leeftijd en het kattenras relevant, maar ook de medische geschiedenis van het dier.

 

Benodige spullen bij aanschaf

Maar je Blauwe Rus heeft natuurlijk ook direct enkele spullen nodig. Qua voer raden wij altijd natvoer aan, omdat dit vele malen gezonder is voor praktisch alle katten.

De tabel hieronder kan je helpen een inschatting te maken van de minimale benodigdheden. De kosten zijn laag ingeschat, je kunt het natuurlijk zelf zo gek maken als je zou willen:

Schatting kosten:Koop bij Bol.com:
Voer nat€15Bekijk overzicht
Kattenbak€30Bekijk overzicht
Kattenbakvulling€10Bekijk overzicht
Voederbak / Drinkfontein€15Bekijk overzicht
Krabpaal€40Bekijk overzicht
Kattenmand€15Bekijk overzicht
Kattenborstel€5 - €20Bekijk overzicht
Halsband€5 - €10Bekijk overzicht
Speeltjes€5 - €50Bekijk overzicht
Reismand€20 - €40Bekijk overzicht

 

Blauw Rus Kopen Kosten
De Blauwe Rus is een rustige, elegante schootkat met een korte, fijne vacht.

 

Waar Kan Je Een Blauwe Rus Kopen In Nederland?

Er zijn verschillende fokkers in Nederland waar je een raskat als de Blauwe Rus kunt kopen. Hier is een goed overzicht te vinden van individuele fokkerijen in ons land gericht op dit ras.

Zorg ervoor dat je eerst goed onderzoek doet naar de locaties waar je een raskat koopt. Het is belangrijk dat de ‘cattery’ waar je dit soort beestjes koopt professioneel is. Let op de schaal waarop ze opereren, de verzorging van kittens en dekkaters, maar let ook op prijsverschillen tussen de verschillende fokkerijen.

Overweeg eerst altijd bij het asiel na te vragen of er momenteel Russen zijn opgevangen. Daarmee bedoelen we natuurlijk het kattenras, en het dierenasiel. Vanuit ethisch oogpunt is het altijd beter om een in het asiel opgevangen kat in huis te nemen, zeker wanneer de puurheid van het ras en de stamboom je niet veel uitmaken.

 

5 Tips Bij Het Kopen Van Een Blauwe Rus

Tip 1: Koop nooit een raskat in een opwelling. Zorgen voor een dier doe je niet ‘eventjes’, het is een taak die je op je neemt voor het gehele leven van de Blauwe Rus. Dit kattenras houd van knuffelen en een dutje doen op je schoot. Ook zijn deze dieren zeer intelligent, dus is dagelijkse stimulering belangrijk. Slaap er dus een paar nachtjes over voordat je actie onderneemt.

Tip 2: Geef ook volwassen en zelf bejaarde exemplaren een kans op een goed leven, indien je hier voor open staat. Deze dieren worden veel minder snel gekocht of geadopteerd dan Blue Russian kittens.

Tip 3: Koop enkel een raskat bij fokkers die op alle vlakken betrouwbaar overkomen. Er zijn veel fokkers in Nederland en België, maar slechts enkele weten alles over de Blauwe Rus. Laat de particulieren links liggen (tenzij je 100% zeker bent dat de zaak in orde is), kies bij voorkeur voor professionele Nederlandse fokkerijen, ook wel catteries genoemd.

Tip 4: Zoek je op “Blauwe Rus kopen” of “Blauwe Rus prijs” in Google, dan kom je al snel bij tweedehands websites als Marktplaats terecht. Dit zijn onder geen beding betrouwbare locaties om een kat te kopen. Zie de vorige tip.

Tip 5: Bereken nog eens goed de totale kosten voor de aankoop van je nieuwe kitten of volwassen kat / poes. Zorg dat je voldoende financiële middelen hebt en dat je jouw nieuwe huisdier een goed leven kunt bieden. Is dit niet het geval, of twijfel je, doe het dan niet.

1 gedachte over “Blauwe Rus Kopen: Hoeveel Kost Deze Kat Écht?”

  1. Ik ben op zoek naar een Blauwe Rus mag volwassen.Ik heb 45 jaar katten gehad enwerkte vroeger bij een dierenarts onze laatse katten zijn resp 25 en 21! Jaar geworden.
    Wij zouden nu graag een echte knuffelkat verzorgen en een Blauwe Rus past daar het beste bij.

    Beantwoorden

Plaats een reactie