10 Katten Die Bijna Niet Verharen (Anti-Allergie Kattenrassen)

Naast de vele anti-allergie producten die mensen kunnen nemen bij katten die verharen, zoeken veel mensen ook een oplossing bij kattenrassen die niet verharen. Het onderwerp is controversieel, en het is zeker geen ultieme oplossing voor het kattenallergie probleem.

Deze zogenoemde hypoallergene katten worden soms speciaal gefokt voor dit doel. Denk hierbij aan volledig haarloze katten als de Naaktkat. Maar is een kat zonder haren wel behulpzaam bij het oplossen van de allergie? Wij denken van niet, en wel hierom…

 

Bestaan Hypoallergene Kattenrassen?

Het bestaan van volledig hypoallergene kattenrassen berust op een misverstand. Alle katten veroorzaken een allergische reactie, onafhankelijk van het verharen. Dit komt door de proteïnen genaamd Fel D1 (in het speeksel) en Fel D4 (in de huid). Het verharen is niet relevant bij het stoppen van de allergie.

Wel bestaan er kattenrassen die minder van deze allergie-veroorzakende proteïnen produceren. Deze rassen kunnen mogelijk een kleine bijdrage leveren aan het verminderen van allergische reacties. Maar ook hier zijn de meningen over verdeeld.

 

Katten Die Niet Verharen: Is Het De Oplossing?

Ben je allergisch én wil je een kat adopteren, dan moet je dus eigenlijk niet op zoek gaan naar katten die niet verharen. Maar je wil vooral kattenrassen kiezen die zo min mogelijk allergenen produceren in het speeksel en de huid.

Sommige mensen zullen al allergisch reageren bij zeer kleine hoeveelheden Fel D1 / D4. Voor deze mensen zijn onderstaande katten geen oplossing. Semi-allergische mensen zijn mogelijk wel gebaat bij minimale productie van deze proteïnen. Daarbij kunnen onderstaande kattenrassen mogelijk een (klein) verschil maken.

 

1. Sphynx

Sphynx Naaktkat

De Sphynx (ook wel bekend als ‘Naaktkat’) is een van nature haarloze kat dankzij een genetische mutatie. Het is de eerste keuze voor mensen die hun kattenallergie hopen te verhelpen.

Sphynxen hebben alleen een kleine hoeveelheid haar op hun neus, en wellicht wat pluizige vacht op het lichaam. Maar dit houd niet in dat er geen vachtverzorging nodig is.

Alle katten hebben klieren in hun huid die olie afscheiden. Dit is ook bij mensen het geval. Maar omdat de Naaktkat geen vacht heeft om deze olie te absorberen, kunnen baasjes dit mogelijk terugvinden op de favoriete ligplek van hun kat.

Licht deppen van de huid kan deze olie een stuk verminderen. En juist deze mogelijkheid maakt van deze unieke raskatten erg lieve knuffelbeestjes.

 

2. Lykoi

Lykoi Kat
Bron: Wikimedia Commons

Nog zo’n uniek kattenras is de Lykoi, welke slechts een zeer dunne vacht heeft. Vaak wordt het ras vergeleken met een weerwolf, en het is niet moeilijk om te zien waarom.

De gedeeltelijk haarloze Lykoi zal een lief en intelligent huisdier zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat de (dunne) vacht wel een aantal keer per jaar wordt losgelaten.

Maar over het algemeen zal dit ras minder haar verliezen dan andere kattensoorten, waardoor er mogelijk minder ziekmakende proteïnen door het huis zullen slingeren.

Let op: Helaas is de fok van dit ras in Nederland verboden. Ze hebben te snel last van huidziekten en verbranden zeer snel door hun vacht.

 

3. Cornish Rex

Cornish rex

Hoewel de Cornish Rex niet volledig haarloos is, wijkt de vacht van deze kat wel af van de norm. De haren zijn gekruld, zeer kort en liggen dicht op het lichaam. Hierdoor verliezen ze minder haar dan andere kattenrassen.

Bovendien zijn Cornish Rex katten ook erg lief en speels, wat ze een perfecte toevoeging kan maken aan elk gezin dat houd van een actief huisdier.

 

4. Devon Rex

Devon Rex

De Devon Rex wordt vaak in één adem genoemd met de Cornish-variant. Dit ras is eveneens voorzien van een kortharige, krullende vacht.

Het karakter van de Devon Rex maakt het wellicht iets minder geschikt, omdat het dier erg houd van aandacht. De kat zal er actief naar vragen, kopjes geven, knuffelen en er zal dus meer haar en speeksel op je kleren terecht komen.

 

5. Burmees

Burmees

De Burmees is een kleine kat met een korte, fijne vacht die minder snel loslaat dan soortgelijke rassen.

Ook dit beestje is graag in de buurt van zijn baas. Maar hierbij is de kat niet zo opdringerig als (bijvoorbeeld) de Devon Rex. Deze katten zullen de afstand op zijn tijd ook respecteren. Ook houden ze van spelen!

 

6. Heilige Birmaan

Heilige Birmaan

Ondanks zijn langharige en fluffy uiterlijk, verliest Heilige Birmaan relatief weinig haren. De vacht heeft zeer weinig onderhoud nodig.

Bovendien is het ras zeer rustig, intelligent, nieuwschierig en vriendelijk van karakter. Ze kunnen getraind worden en ook met andere huisdieren worden gehouden. Ook geschikt voor een gezin met kinderen.

 

7. Blauwe Rus

Blue Russian Kitten Kopen

De Blauwe Rus of Russian Blue is een zeer gewild kattenras om zijn bijzondere uiterlijk. Ze verliezen slechts één of twee keer per jaar hun vacht over een periode van 2 tot 3 weken.

Blauw Russen hebben een minimale vachtverzorging nodig, vooral omdat de haren in een bijzondere 45 graden hoek blijven staan. Je kunt er zelfs patroontjes in maken met je hand.

Het vriendelijke ras is intelligent en makkelijk te trainen. Wel is de prijs voor een Blauwe Rus relatief hoog doordat hij zo populair is, dus houd hier rekening mee.

 

8. Exotic

Exotic

De Exotic staat ook wel bekend als een Kortharige Pers. Het ras met de bijzondere snuit heeft een kalm en ontspannen karakter. Exotics houden van aandacht en kunnen zich makkelijk aanpassen aan de omgeving, of je nu woont in een flat of op een boerderij.

De vacht is dik en laat slechts zeer minimaal los. Wel is wat onderhoud in de vorm van kammen verstandig. Heb je last van allergieën, dan kan je dit bijvoorbeeld buiten doen.

 

9. Siamees

Siamees

De prachtige Siamees is een kat met minimaal vachtonderhoud. Gebruik bijvoorbeeld een Furminator om de dode haren te verwijderen. Hierna zullen ze vrijwel geen haren verliezen.

Kenmerkend voor dit ras is het feit dat ze veel ‘praten‘ met hun baas. Hier kan je meer leren over de geluiden die katten produceren, om dit ras direct goed te begrijpen.

 

10. Orientaalse Korthaar

Orientaalse Korthaar Kat

Tot slot is er de familie van de Siamees, de Orientaalse Korthaar. Ook deze katten zijn relatief makkelijk te ontdoen van dode haren. Bovendien komen ze in ruim 300 unieke kleuren en patronen!

Deze katten zijn graag het centrum van de aandacht, dus houd hier rekening mee als je interesse hebt. Ze kunnen wat geirriteerd raken wanneer ze te weinig worden aangehaald of veel alleen thuis zitten.

 

Omgaan Met Allergie Voor Katten

Voor mensen de allergisch zijn is het volledig vermijden van katten nog altijd de beste optie. Maar als toch niet weg kunt blijven bij de pluizige dieren, dan zijn er dingen die je kunt doen om de nadelige effecten te verminderen.

Allereerst kan je denken aan antihistaminen, bijvoorbeeld in de vorm van een neusspray. Een veelgebruikt product hiervoor is deze Noviral neusspray:

Noviral Anti-Allergie Kat Neusspray
Bekijk hier deze Noviral Anti-Allergie Neusspray op Bol.com

Er zijn echter meerdere varianten. Vraag er bijvoorbeeld eens naar bij de lokale drogist. Ook kan je even langsgaan bij de huisarts om te bepalen welke spray optimaal zou kunnen zijn voor jou. Ook natuurlijke hoefblad supplementen zouden kunnen helpen.

Om het nadelige effect van de kattenallergie te verminderen, kunnen baasjes en huisgenoten bovendien het volgende doen:

Plaats een reactie