Sphynx Cattery: 11 Fokkers Om ‘Naaktkat’ Kittens Te Kopen

Wil je op betrouwbare wijze een Sphynx kitten kopen bij een betrouwbare cattery in Nederland of België, dan is het even goed zoeken.

De zogenoemde naaktkat kent namelijk controversiële varianten, waar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bovenop zit. Verschillende catteries zullen zeer dubieuze praktijken erop nahouden. Kopers dienen zeer veel vragen te stellen over de gezondheid van de dieren, alvorens tot een koop over te gaan.

Als geïnteresseerde in een haarloze naaktkat hoef je alleen dit te weten: Bambino Sphynx katten moeten kosten wat het kost worden vermeden. Dit is een ernstig verminkt ras met korte poten die vele gezondheidsproblemen kent.

Reguliere Sphynxen hebben deze schadelijke kenmerken niet. De raskat kan op verschillende locaties worden gekocht bij een gespecialiseerde fokker. Dit artikel geeft je een praktisch overzicht van Sphynx catteries. Kopers moeten zelf nagaan of deze daadwerkelijk betrouwbaar zijn.

 

Sphynx Cattery Overzicht

CatteryPlaatsProvincieWebsite
Cattery Jae El DeeApeldoornGelderlandBekijk
Cattery AgudoTolkamerGelderlandBekijk
Van De NoorderplassenAlmereFlevolandBekijk
PhilippopolisAlmereFlevolandBekijk
Little BaldyLelystadFlevolandBekijk
Cleopatra's ParadiseEnschedeOverijsselBekijk
BibouEmmenDrentheBekijk
Cattery IriskaHaarlemNoord-HollandBekijk
Sphynx JewelsDeurneAntwerpen (BE)Bekijk
Casa SanuraScherpenheuvelVlaams-Brabant (BE)Bekijk
Bucket NakedKoerselLimburg (BE)Bekijk

 

Naaktkat Cattery

 

Een Geschikte Cattery Herkennen

Vooral bij naaktkatten is het essentieel om te letten op de betrouwbaarheid van een cattery. Hoewel de meeste fokkers zeer gepassioneerd zullen zijn, hoeven ze niet allemaal evenveel te geven om het welzijn van hun dieren. Eerder haalden we immers al de beruchte fokkers van Bambino Sphynxen aan.

Het is ook logisch dat niet elke cattery het nou neemt met de regels en het welzijn van de katten, omdat het vaak gaat om gewone gezinnen die thuis nestjes hebben. Wil je dus op een veilige manier een nieuwe naaktkat kitten kopen tegen een goede prijs, dan moet je als koper goed opletten.

Het maakt niet uit in welke stad of provincie je op zoek gaat naar een Sphynx kitten, je moet altijd letten op de volgende aspecten tijdens een fokker bezoek:

 • Leefomgeving: Hoe staat het met de verzorging van de katten bij de fokker? Is er juiste hygiëne en een goede leefstandaard?
 • Gezondheid kittens: Zijn de Sphynx kittens gezond, schoon en laten ze normaal gedrag zien?
 • Socialisatie kittens: Krijgen de katten voldoende aandacht van de eigenaren (de fokkers) en zijn ze niet wild op het moment dat je ze wil kopen?
 • Leeftijd kittens: Fokkers mogen geen kittens jonger dan 13 weken verkopen. Hoe oud zijn de kittens die worden verkocht, op het moment dat je ze wil kopen?
 • Nestfrequentie: Bevalt de moederkat maximaal 1 keer per jaar? Krijgt ze voldoende tijd om te herstellen van de bevalling? Gaat het om huisdieren, of zijn het ‘fokdieren’?
 • Rasstandaard & Stamboom: Voldoet de kitten aan de juiste rasstandaard (PDF waarschuwing) en zijn de juiste stamboom documenten aanwezig?
 • Transparantie cattery: Doet de cattery niet geheimzinnig over de manier waarop katten en kittens leven en worden verzorgd?
 • Ervaring cattery: Hoe lang is de cattery al actief? Hoe ervaren andere klanten de cattery (gastenboek, Google reviews)? Waar zijn eerdere nestjes terecht gekomen?
 • Erkend door organisaties: Controleer of de cattery lid is van (of bekend is bij) relevante rasclubs, zoals de Felikat Werkgroep Voor Rexen En Sphynxen, de Nederlandse Raskatten Vereniging (NRKV).
 • Correcte afronding: Kittens moeten reeds bij de fokker zijn voorzien van een chip, medische inentingen, en een geldige dierenarts verklaring omtrend gezondheid. Er moet een dierenpaspoort en eventueel een stamboom document zijn. Hierna is het pas toegestaan dat de kittens worden verkocht aan een nieuwe eigenaar.

 

Naaktkat Kittens Kopen Bij Een Cattery

Naast gedragsregels voor fokkers van Sphynx kittens, moeten ook de klanten (oftewel kopers) van de kitten letten op hun gedrag tijdens een bezoek. Volg deze basisregels voor bezoek aan een cattery, zodat een cattery bezoek goed verloopt:

 • Voordat de kleine katjes mogen worden aangeraakt is het belangrijk om jezelf eerst uitgebreid te desinfecteren, omdat ziektes snel kunnen worden overgebracht van mens op dier.
 • Kleding wisselen en douchen wordt zeer op prijs gesteld bij het bezoeken van meerdere catteries op één dag. Zo voorkom je dat vlooien, wormen of andere ziektes worden overgebracht tussen verschillende fokkers.
 • Katten (en met name de speelse kittens) zullen regelmatig hun nagels zetten in kleding, dus zorg ervoor dat je hier geen bezwaar van maakt. Zorg er dus voor dat je oudere kleren aantrekt.
 • In vrijwel geen enkel geval kan je een kitten direct meenemen. Hier zit altijd een proces aan vast. Ook is het goed om even na te denken over het kopen van een nieuwe kitten. Verwacht dus niet dat je direct een nieuw huisdier kan kopen bij je eerste bezoek.
 • Stel jezelf rustig op en blijf altijd beleefd. Neem de tijd en blijf vriendelijk, je bent te gast in het huis van een vreemde! Laat de adoptie alleen doorgaan wanneer het contact prettig verloopt.

Het volgen van deze basisregels zal het kopen van een rasechte Sphynx kitten veel makkelijker maken. Een bezoek aan een cattery moet een prettige en positieve ervaring zijn voor alle deelnemers. Kinderen mee nemen mag zeker, maar leg ze vooraf goed uit waar ze op moeten letten (zie hiervoor de bovenstaande gedragsregels).

We willen je heel veel plezier wensen met je nieuwe katje(s)! Mocht je nog vragen hebben of een cattery missen in de lijst, of liever niet in de lijst worden opgenomen, laat dit ons gerust weten via het contactformulier of een reactie onder dit artikel.

1 gedachte over “Sphynx Cattery: 11 Fokkers Om ‘Naaktkat’ Kittens Te Kopen”

Plaats een reactie