Bengaalse Kat Kopen: Hoeveel Kost Dit Kattenras Écht? (Prijs)

Ben je van plan om een Bengaalse kat te kopen, dan is het goed om een idee te hebben van de prijs voor een Bengaal kitten. Want hoeveel kost dit bijzondere kattenras nu eigenlijk écht?

De meeste mensen onderschatten de uiteindelijke kosten die een bijzondere raskat met zich mee brengt. Hierdoor wordt het kopen van een Bengaal kitten toch al snel stukken duurder dan de oorspronkelijke aanschafprijs.

Dit komt onder meer door de benodigde spullen, maar ook medische kosten tijdens de levensduur van de kat. Deze komen bovenop de prijs die de cattery vraagt voor een kitten. Deze kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • Patroon: Welke patronen zijn zichbaar op de vacht van de Bengaal?
  • Functie: Is het een huisdier, fokdier, of showdier?
  • Leeftijd: Koop je een kitten of een volwassen kat?
  • Gezondheid: Heeft de kitten eventuele ziektes of andere impuriteiten?
  • Afkomst: Is het ras puur en is er een stamboom aanwezig?
  • Medisch: Is het dier geholpen? Is het dier gechipt? Zijn periodieke inentingen gedaan?

 

Wat Is De Prijs Voor Een Bengaalse Kat?

Een Bengaalse kat is een vrij dure raskat, met een prijs die gemiddeld ligt tussen de 950 en 1200 euro per kitten. Deze kosten kunnen oplopen wanneer je een Bengaal als fokdier of showdier wil kopen. Dan liggen de kosten per Bengaalse kat tussen de 1500 en 2500 euro.

Onthoud dat het hier gaat om schattingen van de aanschafkosten — deze kunnen per individuele kat en per aanbieder verschillen. Het is goed om te informeren over de aanschafprijs bij verschillende catteries in Nederland en België.

Wat veel mensen niet direct op het oog hebben, zijn de extra kosten die komen kijken bij de aanschaf van een nieuw (huis)dier. Denk aan spullen als krabpalen, voederbakken, een reismand, maar natuurlijk ook het voer en de medische kosten.

Om een beeld te krijgen van de totale aanschafkosten en periodieke kosten, raden we aan de kostentabellen verderop in dit artikel te raadplegen.

 

Bijkomende Kosten Bengaalse Kat

De meeste mensen kijken alleen naar de directe aanschafprijs, maar houd ook rekening met enkele andere kostenposten na aankoop van je Bengaal. We maken voor het gemak een onderscheid tussen medische kosten en de spullen die je bij aanschaf moet inkopen.

Onthoud dat sommige kosten periodiek terug blijven komen tijdens het hele leven van de kat. Hierbij gaat het voornamelijk om het kopen van kattenbrokken of inentingen. Ook een kattenverzekering is een (optionele) doorlopende kostenpost.

 

Medische kosten

Direct voor (of na) het kopen van je Bengaalse kat worden er vaak twee algemene controles gehouden bij de dierenarts. Na de twee checks van een medisch specialist zal je jaarlijks een controle moeten blijven doen. Ook inentingen komen periodiek terug.

De medische kosten kunnen snel oplopen, zeker wanneer er medische problemen de kop opsteken. Hieronder een indicatie van enkele veel voorkomende basisbehandelingen:

Lage schatting prijsHoge schatting prijs
Algemene controle (1x per jaar)€35€45
Castratie kater€60€70
Sterilisatie poes€120€130
Periodiek inenten (per keer)€40€50
Periodiek ontwormen (per keer)€10€20
Periodiek ontvlooien (per keer)€15€50
Chippen€25€50

Vraag altijd na bij de cattery welke medische zaken al zijn geregeld voordat je overgaat tot aankoop. Vraag hierbij ook om een schriftelijk bewijs van deze zaken van de betreffende dierenkliniek.

Een deel van de medische kosten kunnen worden gedrukt door afsluiten van een kattenverzekering. Zo’n verzekering kan een groot deel van de medische kosten dekken.

De prijs voor een kattenverzekering kan liggen tussen de €5 – €50 per maand, afhankelijk van de percentages en het type behandelingen waarvan je de kosten wil dekken. Verzekeringskosten zijn erg variabel, maar hier kan je zelf invloed op uitoefenen.

 

Benodige spullen bij aanschaf

Direct na het kopen van een Bengaal kitten moet je een aantal spullen direct aanschaffen. De onderstaande tabel helpt je een inschatting te maken van de minimale benodigdheden. De kosten zijn bewust laag ingeschat, je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil:

Schatting kosten:Koop bij Bol.com:
Voer nat€15Bekijk overzicht
Kattenbak€30Bekijk overzicht
Kattenbakvulling€10Bekijk overzicht
Voederbak / Drinkfontein€15Bekijk overzicht
Krabpaal€40Bekijk overzicht
Kattenmand€15Bekijk overzicht
Kattenborstel€5 - €20Bekijk overzicht
Halsband€5 - €10Bekijk overzicht
Speeltjes€5 - €50Bekijk overzicht
Reismand€20 - €40Bekijk overzicht

 

Bengaal Kat
De Bengaal is een relatief duur, maar prachtig kattenras.

 

Bengaalse Katten Bij Een Cattery Kopen

Er zijn voldoende locaties in Nederland waar je een rasechte Bengaalse kat kunt kopen. Hier is een goed overzicht te vinden van individuele catteries (een andere term voor kattenfokker).

Bij het uitkiezen van een geschikte cattery zijn verschillende zaken van belang:

  • De cattery is professioneel en heeft ruime ervaring;
  • De kittens en fokdieren worden goed verzorgd en gesocialiseerd;
  • Een nestje kittens moet uiteraard beschikbaar zijn op het juiste moment;
  • De prijsverschillen kunnen groot zijn, let hier goed op!

Overweeg eerst altijd bij het asiel na te vragen of er momenteel Bengalen zijn opgevangen. Vanuit ethisch oogpunt is het altijd beter om een in het asiel opgevangen kat in huis te nemen. Ook het herplaatsen van een raskat van een andere (particuliere) eigenaar is een optie die je kunt overwegen.

 

5 Tips Bij Het Kopen Van Een Bengaal

Tip 1: Koop nooit een raskat in een opwelling. Zorgen voor een dier doe je niet ‘eventjes’, het is een taak die je op je neemt voor het gehele leven van de Bengaal. Het kattenras is relatief aanhankelijk en actief, dus speel dagelijks en veel met het dier. Slaap er dus een paar nachtjes over voordat je overgaat tot het kopen van een kitten.

Tip 2: Overleg eerst met het hele gezin of ze het eens zijn met de aankoop. Het is een taak die immers door iedereen moet worden opgenomen. Verdeel taken als het voeren eerlijk.

Tip 3: Koop enkel een raskat bij fokkers die op alle vlakken betrouwbaar overkomen. Er zijn veel fokkers in Nederland en België, maar slechts enkele zijn erg vaardig met het fokken van de Bengaal.

Tip 4: Zoek je op “Bengaalse kat kopen” of “Bengaalse kitten prijs” in Google, dan kom je al snel bij tweedehands websites als Marktplaats terecht. Dit zijn absoluut geen betrouwbare sites om een raskat te kopen.

Tip 5: Bereken nog eens goed de totale kosten voor de aankoop van je nieuwe kitten. Zorg dat je voldoende financiële middelen hebt en dat je jouw nieuwe huisdier een goed leven kunt bieden. Is dit niet het geval, of twijfel je, doe het dan niet.

Plaats een reactie