Britse Korthaar Prijs: Wat Kost Het Kopen Van Deze Kat Écht?

Bij het kopen van een Britse Korthaar komt veel kijken. Het belangrijkste is waarschijnlijk nog de prijs van de Britse Korthaar kat die je op het oog hebt. Raskatten zijn immers niet de goedkoopste keuze.

De kosten voor een Britse Korthaar kitten kunnen hoger uitvallen dan verwacht. Daarbij kan de prijs behoorlijk uiteen lopen tussen de ene en de andere cattery. De gemiddelde prijs zal vooral afhankelijk zijn van de volgende bepalende factoren:

  • Uiterlijke kenmerken: Komt de kat overeen met de geaccepteerde rasstandaard, of zijn er kleine afwijkingen in het uiterlijk? Welke kleur hebben de vacht en ogen?
  • Afkomst: Hoe rasecht zijn de voorouders van de kitten, zoals erkend in de stamboom?
  • Functie: Wordt de kat een huisdier, of is deze bedoeld voor de fok of kattenshows?
  • Leeftijd: Gaat het om een jonge kitten (ouder dan 13 weken), of de herplaatsing van een volwassen kat?
  • Gezondheid: Is het dier vrij van kwalen, actief en alert? Is het goed gesocialiseerd?
  • Medisch: Wordt het chippen, ontvlooien, inenten, castreren, etc. bij de prijs van aankoop gerekend?

 

Hoeveel Kost Een Britse Korthaar? (Gemiddelde Prijs)

De prijs van een Britse Korthaar kitten bij een officieel erkende fokker zal liggen tussen de €600,- en €1300,-. De gemiddelde kosten voor een Britse Korthaar kitten in Nederland liggen boven de €800,-, zeker als het gaat om een fokdier of showdier. Britse Kortharen correct fokken kost een cattery minimaal €600,-.

Een online advertentie met lagere prijzen geeft dus aan dat het kan gaan om onervaren verkopers die een overtollig nestje hebben. Vermijd waar mogelijk fokkers of verkopers die rasechte kittens aanbieden onder de reguliere marktprijs.

Er gaan veel kosten zitten in het fokken van een kat met een stamboom. Niet alleen is er de investering in officiële documenten, het voer en de verzorging van de ouders. Ook zullen kittens bijvoorbeeld moeten worden gechipt, gevaccineerd, ontwormd en mogelijk worden gecastreerd of gesteriliseerd.

 

Bijkomende Kosten

Maar ook voor de koper zijn er extra kosten en verantwoordelijkheden, welke na de overeenkomst worden overgedragen. Inderdaad, met alleen de aankoop van je Britse Korthaar ben je er nog niet.

We kunnen de belangrijkste kostenposten opdelen in twee categorieën: kattenspullen en medisch. Natuurlijk is er ook nog die onzichtbare investering: jou tijd en liefde!

 

Benodigde Spullen

Allereerst is het belangrijk om ruim vooraf te investeren in goede spullen voor je kat. Er zijn enkele minimale benodigdheden die we kunnen categoriseren. Om een overzicht te zien en eventueel direct je aankopen te doen, klik de link naar het overzicht in de tabel:

 

Schatting kosten:Koop bij Bol.com:
Voer nat€15Bekijk overzicht
Kattenbak€30Bekijk overzicht
Kattenbakvulling€10Bekijk overzicht
Voederbak / Drinkfontein€15Bekijk overzicht
Krabpaal€40Bekijk overzicht
Kattenmand€15Bekijk overzicht
Kattenborstel€5 - €20Bekijk overzicht
Halsband€5 - €10Bekijk overzicht
Speeltjes€5 - €50Bekijk overzicht
Reismand€20 - €40Bekijk overzicht

 

Uiteraard komen de kosten voor enkele van deze spullen periodiek terug. Dan gaat het vooral om het voer en de kattenbakvulling. De prijs hiervan is in de bovenstaande tabel laag ingeschat, je kunt het natuurlijk zelf zo gek maken als je maar wil.

Ook de krabpaal en kattenmand moet eens in de zoveel tijd worden vervangen, want er wordt natuurlijk in geleefd. Verder worden kattenspeeltjes na een tijdje saai, dus is het aan te raden af en toe nieuwe te kopen!

 

Prijs Medische Behandeling

Los van de status van de gezondheid, zullen periodieke medische controles horen bij de verzorging van je kat. Vaak zullen inentingen en ontvlooien of ontwormen vaker terugkomen. Medische kosten voor katten zijn niet enorm hoog, maar bij elkaar is het wel een investering:

 

Lage schatting prijsHoge schatting prijs
Algemene controle (1x per jaar)€35€45
Castratie kater€60€70
Sterilisatie poes€120€130
Periodiek inenten (per keer)€40€50
Periodiek ontwormen (per keer)€10€20
Periodiek ontvlooien (per keer)€15€50
Chippen€25€50

 

Mocht je de medische kosten nu preventief willen verlagen, dan is het voor sommige baasjes financieel aantrekkelijk om een kattenverzekering af te sluiten. De maandelijkse kosten hiervoor variëren sterk, vooral omdat je zelf kunt aangeven hoe groot de dekking hiervoor is.

 

Waar Kan Je Een Britse Korthaar Kopen In Nederland?

Vanwege de populariteit van het ras is het niet heel moeilijk om een Britse Korthaar kitten te kopen op korte termijn. De meest logische plek om een Britse Korthaar te kopen is via een cattery. Dit is een ander woord voor fokker van katten.

Catteries zijn gepassioneerde particulieren met kennis en liefde voor het kattenras. Hier is een overzicht van betrouwbare Britse Korthaar catteries te vinden, welke voornamelijk in Nederland zijn gelokaliseerd. Het gaat om geregistreerde fokkers die erkend zijn door de relevante organisaties.

Een andere plek waar veel mensen aan een kat komen van dit ras, is middels herplaatsing. Dit is wanneer een eigenaar niet langer zorg wil dragen voor zijn of haar kat, en deze ter adoptie aanbied aan anderen.

Ook komt het voor dat rasechte Britse Kortharen te vinden zijn in het asiel. Het loont soms zeker de moeite om even navraag te doen bij asiels in de buurt, of ze toevallig een kat van dit ras in huis hebben. Mocht dit het geval zijn, lees dan dit artikel over het adopteren van een kat uit het asiel.

 

Tips Bij Het Kopen Van Een Britse Korthaar Kitten

Tip 1: De Britse Korthaar is duur. De hoge prijs van een kitten is absoluut een investering, zowel in geld als in tijd en liefde. Het is hierom belangrijk om eerst zeker te zijn van je beslissing om een kat van dit ras te kopen. Slaap er een aantal nachtjes over en overleg met je gezin en andere mensen om je heen. Wil je hierna nog steeds een kat kopen, dan pas moet je ervoor gaan!

Tip 2: Beperk je zoekveld tot betrouwbare catteries die tegen een eerlijke prijs hun Britse Kortharen verkopen. Check ook even bij het asiel of overweeg herplaatsing. Ga alleen in zee met partijen die ervaring hebben en bereid zijn je op lange termijn te woord te staan over vragen.

Tip 3: Het komt vaak voor dat willekeurige mensen op tweedehands websites als Marktplaats hun katten aanbieden. Dit is onder geen beding een betrouwbare plek om een kat te kopen. Wanneer je via Google zoekt naar termen als “Britse Korthaar kosten” of “Britse Korthaar prijs”, ga dan voornamelijk voor de catteries (en trek deze na bij relevante fokorganisaties).

Tip 4: Neem eerst kennis van het karakter en de dagelijkse verzorging van dit ras. Het kan zijn dat een ander kattenras beter past bij je behoeften of wensen. Het is belangrijk dat baasje en huisdier goed bij elkaar passen.

Tip 5: Onthoud dat Kortharen het liefste in paren van 2 (of meer) katten worden geplaatst. Het is dus goed mogelijk dat de uiteindelijke kosten een stuk hoger zullen zijn. De prijs van één Britse Korthaar kitten kan je in zo’n geval verdubbelen. Hier moet je wel voldoende budget beschikbaar voor hebben.

Plaats een reactie