Noorse Boskat: Karakter, Kenmerken & Dagelijkse Verzorging

Wanneer je interesse hebt in het kopen van een Noordse Boskat kitten, dan is het prettig om kennis te nemen van het unieke karakter van dit kattenras. Noorse Boskatten zijn vrij grote katten, maar gelukkig erg prettig om te houden in een gezin.

De belangrijkste kenmerken en eigenschappen van de Noorse Boskat zijn als volgt:

Categorie:Eigenschappen:
NaamNoorse Boskat
OorsprongNoorwegen
Grootte30 tot 45 cm
Gewicht6 tot 10 kg
Levensverwachting12 tot 16 jaar
KarakterVriendelijk, rustig, speels
BouwStevig
KleurAlle bekende varianten
VachttypeLangharige, dikke vacht
VachtverzorgingDagelijks in ruiperiode
VocalisatieRelatief veel
KindvriendelijkJa
HuisdiervriendelijkJa
Alleen te houdenNee (minimaal 2 dieren)
Risico ziektesLaag

 

Het Karakter Van De Noorse Boskat

De Noordse Boskat heeft een vriendelijk, kalm en zachtaardig karakter. De tolerante karaktereigenschappen van het ras maken de kat geschikt om samen met andere huisdieren te houden. Ook is de Noorse Boskat een vrij actieve raskat, welke tot op late leeftijd speels en nieuwsgierig blijft.

De vriendelijke reus functioneert perfect in elk gezin, ook met drukke kinderen, honden, of andere katten. Toch kan het dier niet goed alleen zijn, dan wordt het erg vocaal. Hierom is het belangrijk om altijd te zorgen voor een maatje, dan voelt de kat zich op zijn gemak.

Actief de omgeving verkennen, spelen met zijn vriendjes (mens of dier), maar ook het krijgen van knuffels zijn de favoriete bezigheden van het ras. Toch zal het ras niet constant vragen om aandacht en knuffels, dus doseren is perfect.

Omdat het een relatief intelligent kattenras is, zullen bijvoorbeeld ook interactieve kattenspeeltjes een leuke afwisseling kunnen vormen. Het is goede manier om je huisdier te stimuleren als je er even niet bent, hoewel het dier geen grote problemen zal hebben met alleen thuis blijven.

 

Uiterlijke Kenmerken

Het uiterlijk en de specifieke raskenmerken van Noorse Boskatten zijn uniek in de kattenwereld. Het is namelijk één van de weinige rassen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan. Het vormen van het ras is dus niet door fokkers gedaan, maar is het resultaat van de (vrij houde) natuurlijke omgeving.

Meest in het oog springend is het grote formaat en de dikke dubbele vacht, waardoor het dier stevig is gebouwd en erg geschikt is voor wintertemperaturen. Het zal dus geen probleem zijn om je kat ook in de koudere wintermaanden naar buiten te laten.

Het kattenras beschikt over uitermate stevige en lange voorpoten en zijn goed in klimmen en springen. Dit is mede te danken aan de grootte van deze katten. De perfecte buitenomgeving voor de kat is hierom een beveiligde tuin met voldoende grote bomen, waar gespeeld, gejaagd en geklommen kan worden.

De dieren zijn vrij laat pas uitgegroeid (rond 4 jaar oud, zie hier meer informatie over de ontwikkeling van de leeftijd van Noorse Boskatten), maar de dubbele vacht met mooie “manen” is al in de kitten-fase zichtbaar. Ook de rechtopstaande oren worden door lange haren beschermd tegen de weersomstandigheden. De vacht zelf is vrij goed waterafstotend.

Het gewicht van een volwassen Noorse Boskat ligt tussen de 6 en 10 kilogram. Poezen wegen gemiddeld iets minder, met een gewicht tussen de 6 en 8 kilogram. Katers zijn iets zwaarder, het gemiddelde gewicht van mannetjes ligt tussen de 8 en 10 kilogram. Het gaat hierbij om volgroeide katten.

 

Dagelijkse Verzorging

Hoewel de Noorse Boskat graag van een afstandje toe kijkt en niet op elk moment de grootste knuffelbeer is, zal het ras prijs stellen op voldoende sociaal contact. Bij voorkeur is het een soortgenoot die de kat vergezeld in huis. Toegang tot de tuin of (beveilig) balkon wordt zeer gewaardeerd.

Natuurlijk behoeft het dier twee maal per dag een maaltijd, bij voorkeur vers vlees. Geschikte voeding is erg belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van de kat. Natvoer is ideaal, maar deze moet wel primair uit vlees bestaan (als hoofdingrediënt). Naast mager vlees zijn ook hart en lever zeer goed voor de voedingsbehoeften.

Een ander belangrijk aspect is de vachtverzorging, zeker als de kat in de ruiperiode (lente) terecht komt. Dan is het belangrijk om dagelijks stevig te borstelen (gebruik bijvoorbeeld een Furminator) om de overtollige haren te verwijderen. Dit voorkomt dat het dier in de zomer te warm is én zal haren in de woning tegen gaan.

Houd ook regelmatig eventuele ziektes in de gaten. Neem je kat periodiek mee naar de dierenkliniek ter controle. Ras-specifieke ziektes zijn in dit overzicht te vinden. Gelukkig zijn de dieren niet erg gevoelig voor ernstige ziektes, maar zijn er wel enkele ziektes die exclusief bij dit kattenras voorkomen.

 

Noorse Boskat vs. Maine Coon

Het andere ras waarmee Boskatten het meeste worden vergeleken is de Maine Coon. Dat komt natuurlijk vooral door de vergelijkende kenmerken in het uiterlijk. Het zijn beide erg grote kattenrassen met dikke vacht. Toch zijn er duidelijke verschillen te benoemen:

  • Verschillende vorm gezicht: Dit is het belangrijkste uiterlijke verschil. Maine Coons hebben een rondere gezichtsvorm, Boskatten meer driehoekig.
  • Andere vacht staart: Maine Coon staarten zijn een grote pluizenbol, de Boskat heeft een duidelijke vorm, maar is ook langharig.
  • Noorse Boskatten lijken iets slanker: Dit komt voornamelijk door hoe de vacht is gevormd, qua bouw zijn de dieren goed vergelijkbaar.
  • Maine Coons zijn loyaler: Ze zijn liever bij het baasje en volgen deze sneller. Ze zijn knuffeliger en behoeven dus ook meer aandacht.
  • Noorse Boskatten zijn relaxter: Maine Coons willen spelen en actief zijn, Boskatten loungen liever en kijken hoe de anderen spelen.

 

We laten het aan jou om een waarde-oordeel te geven aan de verschillen tussen de Noorse Boskat en de Maine Coon. Het zijn beide immers erg gewilde, lieve dieren die een mooie toevoeging kunnen zijn in een gezin. Win natuurlijk ook de nodige adviezen in bij de dierenspeciaalzaak over de voor- en nadelen van beide rassen.

 

Kiezen Voor Een Noorse Boskat

We hopen dat dit praktische overzicht van de eigenschappen en het karakter van de Noorse Boskat je heeft geholpen in je zoektocht naar een geschikt ras. Karaktereigenschappen kunnen natuurlijk afwijken per individuele kat, maar het is goed om een algemeen beeld hiervan te vormen.

We adviseren je altijd om eerst navraag te doen in het asiel, wanneer het karakter van het ras je aanspreekt. De dieren willen immers zo snel mogelijk worden geadopteerd in een liefhebbend gezin. Hier vind je wat praktische tips voor asieladoptie. Wil je direct van een cattery (fokker) kopen, gebruik dan dit artikel.

Tot slot horen we graag van jou wat je zo prettig vind aan dit kattenras! Is het zijn vriendelijkheid, zelfstandigheid, of toch het mooie (en grote) uiterlijk? Er zijn ontzettend veel aspecten van het karakter te bedenken die mensen zullen aanspreken. Laat jou persoonlijke ervaringen en de ervaringen van anderen met het ras gerust aan de lezer weten in de reacties onder dit artikel.

2 gedachten over “Noorse Boskat: Karakter, Kenmerken & Dagelijkse Verzorging”

  1. ik heb via mijn dochter een noorse boskat gekregen. werd haar verkocht als een ragdol.

    het is een lieve en mooie kat. ik vind het alleen jammer dat zij erg schuw is.
    als de bel gaat of er komt iemand langs is zij verdwenen. naar mij toe is zij wel aanhankelijk.
    is er nog iets aan die schuwheid te doen? zij wordt in april 4jaar. met vriendelijke groet.

    Beantwoorden
  2. ik denk het niet, ikzelf heb ook zo een schuwe kat, niet bepaald leuk, maar ik heb er mee leren leven , anders krijgt de kat stress, het in natuurlijk zo dat mijn kat in een stille rustige omgeving leeft en geen lawaai gewoon is als er lawaai is spits ze haar oren en is bang, spijtig vind dat, geknuffeld wil ze worden, maar schootzitten is er niet bij. Zo zie je maar een hond heeft een baas en een kat heeft een knecht, en moeten wij het er mee doen
    anna

    Beantwoorden

Plaats een reactie