Kat Adopteren: 10 Praktische Tips Voor Adoptie Uit Het Asiel

Een nieuwe kat adopteren uit het asiel vergt de nodige voorbereiding. Niet alleen qua documenten, maar ook het proces dat je moet doorlopen om adoptie van je nieuwe huisdier soepel te laten verlopen. De meeste asiels in Nederland hanteren een soortgelijke procedure voor kittens en volwassen katten, al zijn er wel verschillen.

Onthoud dat adopties een verantwoordelijkheid met zich mee brengen. Het is verplicht om bij een asiel een schriftelijk contract te tekenen bij adoptie of herplaatsing.

De onderstaande tips helpen meer inzicht te krijgen in de zaken die bij een adoptieproces komen kijken. Want er is nogal wat om rekening mee te houden! Zeker wanneer je nog nooit zo’n proces hebt doorlopen, is het verstandig jezelf even goed in te lezen.

 

Een Kat Adopteren: Praktische Tips

Voor de eerste keer een bezoek aan een dierenasiel brengen kan best indrukwekkend zijn. Eigenlijk zou je alle katten en honden wel mee naar huis willen nemen!

Gelukkig komen de meeste dieren in Nederlandse asiels goed terecht. Hier kan je zelf een steentje aan bijdragen door een asielkat in huis te nemen. Wel is een goede voorbereiding erg belangrijk, voordat je daadwerkelijk beslist om tot adoptie over te gaan.

 

1. Medische Papieren Controleren

Allereerst is het belangrijk om te weten welke medische ingrepen in het verleden zijn gedaan bij de kat die je eventueel mee naar huis zou willen nemen. Denk in ieder geval om standaard procedures als castreren, steriliseren, intenten, chippen of ontvlooien.

Ook kan het zijn dat de poes of kater aangeboren of erfelijke afwijkingen heeft, danwel chronische ziektes kent. Deze informatie is relevant voor eventuele toekomstige medische benodigdheden van het dier.

Al deze informatie is te vinden in het medisch dossier van de kat. Ook zal het asiel veelal een medische gezondheidsverklaring van de dierenarts meeleveren.

 

2. Geschiedenis Van De Kat Leren Kennen

Raskatten zullen over een officiële stamboom beschikken. Mocht je een raskat hebben uitgekozen, dan zal deze stamboom onderdeel zijn van de documentatie. Is de kat géén rasecht exemplaar, dan is dit document niet relevant.

Hiernaast is het belangrijk veel vragen te stellen over waar de kat vandaan komt. In wat voor nestje is het dier geboren? Onder welke omstandigheden heeft het geleefd als kitten? Hoe is het dier behandeld door de vorige eigenaren?

 

Nestje Kittens
Hoe zag het vroege leven van de door jou gekozen asielkat eruit?

 

3. Informeer Naar Gedrag En Karakter

Natuurlijk bepaalt het verleden van een huisdier voor een groot deel ook het gedrag en karakter. Daarom zal het gesprek met de vrijwilliger van het dierenasiel vrij snel over gaan in de normale gedragingen van het dier.

Waaraan kenmerkt je toekomstige huisdier zich? Is het dier angstig of juist aanhankelijk? Hoeveel aandacht heeft het nodig? Welk voer is favoriet? Heeft het beestje een moeilijke vacht? Is het een snelheidsduivel, of een mankepoot? Wat voor kattenspeeltjes zijn favoriet? Waar kan je het beestje het beste aaien?

Hoe meer informatie je te weten kunt komen, hoe beter.

 

4. Kattenvoer En Verzorging Begrijpen

Het is hiernaast ook verstandig om wat dieper in te gaan op de dagelijkse benodigdheden. Sommige katten zullen speciaal voer nodig hebben, wat niet altijd bij een dierenwinkel of supermarkt te koop is. Bepaald anti-allergisch kattenvoer is bijvoorbeeld alleen bij de dierenkliniek te verkrijgen.

Sommige katten moeten op dieet, terwijl anderen juist moeten aansterken. Je moet dus weten hoe veel voer je moet geven, welk voer optimaal is, maar ook hoe vaak je dagelijks moet voeren. Vraag hiernaar, en laat het bij voorkeur duidelijk opschrijven, zodat je het niet kunt vergeten.

Hetzelfde is relevant voor de uiterlijke verzorging. Denk aan vachtverzorging, zoals periodiek borstelen. Ook vlooienmiddel of bijvoorbeeld littekenverzorging is soms relevant. Weet hoe vaak je het uiterlijk van je kat moet verzorgen en hoe dit in zijn werk gaat. Vaak zal het asiel hierover doorverwijzen naar de dierenarts.

 

5. De Juiste Spullen In Huis Halen

Natuurlijk moet je over een goede leefomgeving beschikken, zodra je nieuwe katje mee naar huis mag. Allereerst is een degelijke transportbox voor katten essentieel. Zonder zo’n reismand mag je het dier niet eens meenemen.

In huis moet je ook beschikken over enkele essentiële benodigdheden. Deze zijn vanaf de eerste dag al nodig. Denk hierbij onder meer aan de volgende (basis)spullen:

Schatting kosten:Koop bij Bol.com:
Voer nat€15Bekijk overzicht
Kattenbak€30Bekijk overzicht
Kattenbakvulling€10Bekijk overzicht
Voederbak / Drinkfontein€15Bekijk overzicht
Krabpaal€40Bekijk overzicht
Kattenmand€15Bekijk overzicht
Kattenborstel€5 - €20Bekijk overzicht
Halsband€5 - €10Bekijk overzicht
Speeltjes€5 - €50Bekijk overzicht
Reismand€20 - €40Bekijk overzicht

 

Asielprocedure Kat
Geef jij je nieuwe kat wel alles wat het nodig heeft?

 

6. Asiel Meermaals Bezoeken

Katten die uit een impuls worden geadopteerd, worden vaker dan gemiddeld weer terug gebracht. Het is daarom belangrijk om niet één bezoek te brengen aan het asiel, maar minimaal 2 of 3 bezoeken. Neem de tijd om een beslissing te nemen.

Wil je een huisdier in huis nemen, overleg dit dan met het hele gezin. Zorg dat iedereen het eens is, enthousiast is én zijn verantwoordelijkheden snapt.

Slaap er een paar nachtjes over en krijg een beeld van de investering die je zal moeten doen de komende 10+ jaar. Deze investering doe je zowel in tijd, aandacht als geld. Een inzicht in de kosten is uiteengezet in de volgende tip.

 

7. Goed Zicht Op De Kosten Hebben

Het grootste knelpunt voor de meeste gezinnen zal zitten in het kostenplaatje voor de kat. Er zijn namelijk verschillende typen kosten waar je al vrij snel rekening mee moet houden:

  • Adoptiekosten: Asiels vragen een bijdrage bij adoptie, waarmee ze verzorging voor andere dieren kunnen voortzetten. Elke dierenopvang hanteert zijn eigen tarieven. Gemiddeld ben je hiervoor zo’n 100 euro kwijt.
  • Inkoop spullen: Zie de tabel hierboven voor de essentiële spullen. Dit zijn eenmalige kosten, maar sommige spullen zal je later nog moeten vervangen of bijkopen. Directe kosten zijn minimaal 150 euro, maar wil je iets meer kwaliteit dan ben je zo 300 à 500 euro kwijt.
  • Medische kosten: Per individuele kat verschillend en periodiek. Essentiële behandelingen zitten bij adoptiekosten in (denk aan chippen, ontvlooien, castreren). Laat het dier altijd direct na adoptie controleren bij de dierenarts, per controle rond de 40 euro.
  • Voer: Per individuele kat verschillend en periodiek. Ga niet voor het goedkoopste voer, maar voor het beste voer. De voorkeur zou uit moeten gaan naar een natvoer dieet, omdat dit veelal gezonder is. Per maand zo’n 20 – 50 euro.

 

8. De Kat Vooraf Laten Wennen

Katten communiceren onder andere via geur, veel meer dan mensen doen. Ook zijn katten territoriaal. Daarom zullen ze overal hun eigen geur op willen afzetten. Dit is natuurlijk gedrag, maar ook erg belangrijk voor het introduceren van je nieuwe kat!

Weet je zeker dat het adoptieproces succesvol wordt afgerond, vraag dan of je iets met de geur van het dier mag meenemen, zoals het favoriete speeltje of een doek. Dan is het direct minder eng bij het introduceren in de nieuwe omgeving.

Andersom is het natuurlijk ook belangrijk dat het dier jou goed kan besnuffelen, doe dit zeker bij elk bezoek aan het asiel.

 

Ruikende Kater
Vreemde geuren wekken angst op bij katten, dus laat ze in het asiel al wennen.

 

9. Correct Vervoer Van Asiel Naar Huis

Is alles rond en mag je het dier meenemen, dan is vervoer direct het eerste probleem wat naar voren komt. Zoals eerder al vermeld is een reismand als deze verplicht om mee te nemen voor het transport naar huis.

Eerder hebben we een gids opgesteld rondom andere manieren om je kat te vervoeren. Naast een reismand zijn andere transportboxen geschikt, maar doe dit in overleg met een medewerker van het asiel.

Direct bij thuiskomst is het zeer belangrijk om direct de kat op de kattenbak te zetten. Dan weet het dier waar het zijn behoefte kan doen. Ook moet je direct het lekkerste voer klaar zetten, zodat er een veilig gevoel ontstaat en de introductie beter verloopt. Zorg verder dat andere huisdieren de nieuwe kat de eerste dagen niet kunnen bereiken.

 

10. Eerste Dagen Na Adoptie Doorkomen

Het is belangrijk om de eerste dagen extra veel aandacht te schenken aan je nieuwe gezinslid. Ga zo snel mogelijk met het dier voor controle naar de dierenarts, om eventuele onbekende kwalen op te sporen. Ook medische ingrepen die (nog) niet zijn gedaan kunnen ingepland worden. Hiernaast kan de dierenarts gericht advies geven over verzorging.

Introduceer andere huisdieren zeer geleidelijk en in kleine stapjes. Laat een kat zeker niet naar buiten de eerste weken, omdat het dier eerst zijn territorium binnen moet kunnen verkennen en afbakenen.

Tot slot is het belangrijk een vaste dagroutine aan te houden. De meeste katten zijn gewoontedieren en voelen zich op hun gemak bij een duidelijk ritme. Wijk van het dagpatroon zo min mogelijk af in de eerste weken.

 

Goed Voorbereid Een Nieuwe Kat Adopteren

Met de praktische tips in dit artikel zal het adoptieproces voor je nieuwe kat hopelijk een stukje makkelijker verlopen. Natuurlijk geven de adviezen slechts een richting aan, en zal je vooral heel veel moeten vragen bij het asiel én de dierenkliniek.

Mocht je in de eerste dagen na adoptie nog vragen hebben, dan kan je altijd het asiel nog even opbellen. Dit hoort bij het proces, want het is wennen voor de kat én het baasje.

Maak altijd een weloverwogen beslissing en ga niet over één nacht ijs bij adoptie. Ga je er voor 100% voor, dan wensen je we heel veel plezier met de adoptie van je nieuwe kat!

Plaats een reactie