Furminator: De Ultieme Kam Voor Je Kat? (Review)

Volgens de fabrikant is de Furminator kam een uniek stukje gereedschap voor het verzorgen van je kat. De ervaring van het borstelen zou compleet anders zijn: de kam plakt aan de losse kattenharen in de vacht van je huisdier.

Maar is het écht de moeite waard een Furminator te kopen, in plaats van een gewone kattenkam?

Onze redactie ging op onderzoek uit, en kwam positief verrast terug. Zeker deze Furminator voor langharige katten bleek erg effectief in onze review. Voor de kosten hoef je het niet te laten, en je hebt nooit meer last van die rondslingerende kattenharen!

 

Wat Is Een Furminator?

FURminator is een merk, welke een speciaal ontworpen borstel heeft ontwikkeld voor vachtverzorging van huisdieren. De Furminator kam zou naast de losse haren aan de oppervlakte van de vacht ook dode ondervacht verwijderen. Hierdoor zou de vacht glanzend en gezond blijven.

Er wordt in de productlijn een onderscheid gemaakt tussen de diersoort én de lengte van de vacht. Let dus goed op dat je de geschikte kam kiest voor de benodigdheden van je kat.

 

Furminator Voor Kortharige Katten

Veruit de meeste katten in Nederland kunnen worden geclassificeerd als kortharig. Verzorging van dit type vacht is vooral bij seizoenswisselingen belangrijk, omdat een kortharige kat voornamelijk in de warmere zomerperiode een hoop haren verliest.

Een gewone borstel zal enkel de losse haren in de buitenste vachtlagen verwijderen, maar de Furminator voor een kortharige kat verwijderd ook dode haren in de diepere onderlaag, terwijl het de vacht gezond helpt houden. Ook is dit de goedkoopste uitvoering van de kam:

Furminator Kat Kortharig
Bekijk de Furminator voor Kortharige Katten op Bol.com

De hierboven afgebeelde versie van de Furminator kattenborstel is speciaal ontworpen voor kattenrassen met kortere haarlengtes. Denk aan de immens populaire Europese Korthaar, maar bijvoorbeeld ook aan raskatten als de Cornish Rex, Siamees, Burmees, Blauwe Rus, of Kortharige Ragdoll.

De grip is ergonomisch en slipvrij, terwijl de borstel makkelijk verstelbaar is en volledig pijnloos zal zijn. Ook zal de vorm van de kam de huid niet kunnen beschadigen, maar juist verzorgen door dode haren weg te halen.

 

Furminator Voor Langharige Katten

Hoewel de verschillen tussen de borstels op het eerste gezicht miniem lijken, heeft de Furminator voor een langharige kat een cruciale aanpassing. Het ontwerp van de borstel is namelijk fundamenteel anders dan de kortharige versie.

De speciale vorm van de borstelinhammen zal het makkelijker maken om een vacht met haren langer dan 5 cm te verzorgen. Verder is de functie van deze versie exact hetzelfde, ook bij deze kam worden dode haren uit de ondervacht efficiënt verwijderd:

Furminator Kat Langharig
Bekijk de Furminator voor Langharige Katten op Bol.com

Het grote verschil met bijvoorbeeld een slickerborstel, is dat de haren niet enkel ontklit en verwijderd worden. Een slickerborstel is niet ontwopren om dode haren in de ondervacht te verwijderen. De huid kan hierdoor minder goed ‘ademen’. Furminator lost dit probleem op door dode ondervacht óók weg te halen.

Vooral bij langharige kattenrassen is dit essentieel, omdat langere haartypen makkelijker klitten en de huid kunnen aantasten. Is de ondervacht niet goed verzorgd, dan kan het voorkomen dat de glans van de toplaag na verloop van tijd minder wordt.

 

 

Onze Ervaringen Met De Furminator

Natuurlijk hebben we ook zelf de gepatenteerde kattenborstel in de praktijk uit getest. Tijdens deze review hebben we onze eigen katten ‘opgeofferd’ als testdieren. Ze zijn heelhuids door te test gekomen en hebben van de borstelbeurten genoten.

Er vielen ons enkele zaken direct op. Het voordeel van de Furminators is eigenlijk direct duidelijk bij het eerste gebruik:

  • Er worden veel meer haren verwijderd dan bij een gewone kattenborstel;
  • Het is echt niet nodig om kracht te zetten, wat er fijn is bij het gebruik;
  • De grip maakt het daadwerkelijk makkelijker om de kam door de vacht te halen;
  • Haren blijven erg goed in de borstel hangen, wat het soms lastig maakt ze er ook weer uit te halen na een borstelsessie. Maar als je hele wolken haar weg haalt valt het er wel met plukken tegelijk uit;
  • De hoeveelheid haren in onze stofzuiger verminderde aanzienlijk in de periode na het gebruik, wat goed was voor het binnenklimaat;
  • De zomerperiode was prettiger voor de katten en ze waren minder aan het krabben.

 

Ook willen we direct enkele mythes de wereld uit helpen. Sommige mensen claimen namelijk dat het product schadelijk is voor hun huisdieren:

  • Er wordt absoluut geen gebruik gemaakt van (scheer)mesjes in het ontwerp;
  • Als je de instructies volgt en correct borstelt kunnen er geen kale plekken ontstaan in de dierenvacht.

 

Al met al waren we erg tevreden na het gebruik. De kosten van een kam zijn erg laag, en de effectiviteit is duidelijk aantoonbaar. Het enige wat we niet goed hebben kunnen vaststellen is de claim dat de vacht glanzender en gezonder zou worden, hiervoor is langer gebruik nodig.

Wel merkten we dat onze katten duidelijk minder last hadden van jeuk en hierdoor minder aan het krabben waren op verschillende plekken op de huid. In dat opzicht helpt het de gezondheid van je huisdier zeker.

 

Furminator: Veelgestelde Vragen

Na ons gebruik zijn we een hoop te weten gekomen over deze speciale kattenkam. Daarom willen we ook wat aandacht besteden in deze review aan enkele veelgestelde vragen die mensen lijken te hebben over Furminators. Staat je vraag in het onderstaande lijstje er niet bij? Check dan ook even de officiële FAQ op de website van de fabrikant.

 

Hoe Gebruik Je Een Furminator?

Probeer de kam gelijkmatig over het hele lichaam te bewegen. Het gebruik op oren en staart is geen probleem, mits er voorzichtig wordt omgegaan met de kracht die je op de Furminator zet. Furminators verwijderen de ondervacht en losse haren zonder de huid te beschadigen.

Kam met de vachtrichting mee en zet niet direct te diep in. Zet niet te veel kracht. Roekeloos en onvoorzichtig gebruik kan mogelijk schade aan de vacht opleveren. Probeer dit te voorkomen door de instructies goed op te volgen die je bij het product krijgt geleverd.

 

Is Furminator Slecht Voor De Vacht?

Zolang je kat gezond is en het product op de juiste manier wordt gebruikt is de Furminator zelfs goed voor de vacht, omdat het een gezonde en glanzende werking zou hebben op langere termijn. Mensen die na gebruik klagen over kale plekken hebben naar grote waarschijnlijkheid iets verkeerd gedaan in het gebruik.

 

Is De Furminator Geschikt Voor Andere Huisdieren?

Ja, er bestaan verschillende uitvoeringen van deze kam voor honden, paarden, maar ook kleine huisdieren als konijnen. De genoemde kammen in onze review zijn speciaal ontworpen voor katten. Wil je een Furminator kopen voor je andere huisdieren, dan kan dit gewoon bij een online aanbieder als Bol.com:

 

Klik op de bovenstaande (affiliate) links om naar de Bol.com productpagina te gaan voor het type huisdier waar jij naar op zoek bent. Zo kan je direct de geschikte borstel kopen.

 

Is De Furminator Geschikt Voor Mijn Kattenras?

Ja, elke kattenras kan in principe gebruik maken van Furminators. Zolang er geen onregelmatigheden op de huid zijn, kan deze in principe geen schade veroorzaken. Zoals eerder besproken zijn er voor verschillende vachttypen verschillende producten beschikbaar. Kies het product dat het beste bij jou kattenras past.

 

Featured image bron: Aangepast van Paul Joseph (CC BY 2.0 Licensie)

Plaats een reactie