Hoe Oud Wordt Een Noorse Boskat? (Gemiddelde Leeftijd)

De Noorse Boskat is een majestueus en groot kattenras, welke incidenteel behoorlijk oud kan worden. Het ras vertoont veel gelijkenissen met Maine Coon katten, maar zullen gemiddeld genomen iets ouder kunnen worden.

Wellicht heb je recent zelf een kitten van dit ras gekocht bij een fokker, of ben je van plan om dit te gaan doen. In zo’n geval is het fijn om te weten hoe oud een Noorse Boskat gemiddeld kan worden. Mocht je nog twijfelen over een adoptie, dan hebben we alvast geruststellend nieuws voor je.

De leeftijdsverwachting van de Noorse Boskat wijkt niet erg veel af van andere populaire kattenrassen. Sterker nog, het zal zelfs iets hoger liggen.

 

Gemiddelde Leeftijd Noorse Boskat

De gemiddelde leeftijd van een Noorse Boskat ligt tussen de 14 en 16 jaar oud. De leeftijdsverwachting ligt hiermee vrijwel gelijk aan de gemiddelde leeftijd van een kat in zijn algemeenheid. Erfelijke hart- en nierziekten kunnen de leeftijd van de Noorse Boskat mogelijk verkorten.

De stevige bouw, lichamelijke kracht en goede weerstand tegen kou zorgen ervoor dat deze kat een goede kwaliteit van leven heeft. Vooral als buitenkat zal het dier gedijen en zich in zijn element voelen, voornamelijk in de wintermaanden.

Op late leeftijd kunnen mogelijk problemen ontstaan met de stofwisseling en hersenen, wat de kwaliteit van leven in de laatste fase van het leven mogelijk kan verminderen. Dit is uiteraard afhankelijk van het individu, maar het ras is hier wel gevoelig voor.

 

Gemiddelde Leeftijdsverwachting Noorse Boskat
Een goed verzorgde Noorse Boskat kan behoorlijk oud worden.

 

Wat Beïnvloed De Leeftijdsverwachting Van Het Ras?

Er zijn een aantal factoren die de leeftijd van het kattenras kunnen beïnvloeden. Als baasje is het belangrijk om hiervan kennis te nemen, zodat de verzorging kan worden geoptimaliseerd. Het gaat voornamelijk om het volgende:

  • Ziektes: Welke erfelijke aandoeningen komen voor en hoe zijn deze te herkennen?
  • Voeding: Welke voeding is belangrijk en is de dagelijkse dosering correct?
  • Levensstijl: Houd ik mijn raskat binnen of mag deze ook buiten leven?
  • Verzorging: Voldoende aandacht, gezonde vacht, voldoende leefruimte met krabpaal en kattenbak, maar ook het aanbieden van verkoeling in de zomerperiode.

 

Erfelijke Ziektes

Er zijn zo’n zeven bekende erfelijke ziektes waarvan we weten dat deze relatief veel bij het ras voorkomen. De vier meest voorkomende aandoeningen van de Noorse Boskat betreffen de volgende ziektes:

  • Erfelijke doofheid: Aangeboren afwijking aan het gehoor komt regelmatig voor bij het ras. Dit heeft geen acute impact op de leeftijd van het dier, maar kan gevaarlijk zijn in sommige situaties, voornamelijk als het dier buiten is.
  • Pyruvaatkinase deficiëntie: Stofwisselingsziekte aan de rode bloedcellen. Bij deze ziekte is de uitwisseling van energie is bij rode bloedlichamen verstoord. Veroorzaakt bloedarmoede en chronisch zuurstofgebrek in de organen. Zichtbaar in ogen en op de huid. Helaas geen behandeling mogelijk, maar komt relatief veel voor bij dit ras.
  • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM): Verdikte hartspier, welke een hartziekte kan veroorzaken. Komt iets vaker voor dan bij andere kattenrassen.
  • Diabetes mellitus: Suikerziekte, komt gemiddeld slechts iets vaker voor dan bij andere rassen. Klein risico, met medicatie valt er goed mee te leven.

 

Voeding

Onthoud dat de Noorse Boskat gevoelig is voor overgewicht, wat risico op bijvoorbeeld diabetes vergroot op latere leeftijd. Het ras heeft voeding nodig met matig vet- en energiegehalte, maar wel eiwitten die goed verteerbaar zijn.

Voor kittens is andere voeding nodig dan volwassenen. De kittens van de Noorse Boskat zijn pas uitontwikkeld rond de leeftijd van 5 jaar oud.

Hoewel de kat al eerder dan dit levensjaar de volwassen leeftijd bereikt, is het goed om langdurig kittenvoer te geven met voldoende voedingsstoffen voor groei.

 

Levensstijl

Een Noorse Boskat is het gelukkigste als het dier buiten mag zijn. Echter brengt dit in een dichtbevolkt gebied als Nederland of België wel gevaren met zich mee. Bied je kat de mogelijkheid om de omgeving te verkennen, maar voorzie het dier altijd van een chip om vermissing te voorkomen.

Natuurlijk is ook verkeer in de buitenomgeving een risico. Katten zijn meestal slim genoeg om dit soort gevaarlijke plekken te vermijden, maar dit kan nooit worden gegarandeerd. Helaas horen dit soort risico’s bij het leven, maar wij zijn van mening dat dit niet de vrijheid van het dier mag beperken.

 

Verzorging

De dikke vacht beschermt de Noorse Boskat goed tegen de koude winter. In de zomer is het hierom wel belangrijk om dit kattenras een zeer goede borstelbeurt en voldoende afkoeling te bieden, om eventuele oververhitting te voorkomen. Deze gids geeft een aantal praktische tips voor verkoeling bij katten.

Net als elke kat zal ook deze vriendelijke reus graag aandacht krijgen van mensen. Geef deze aandacht dagelijks, maar bied ook altijd faciliteiten als krabpaal en kattenbak aan.

Er zijn meerdere periodes waarin het dier hevig haren loslaat, dit zijn de momenten dat ook borstelen tot de routine moet behoren. Tot slot is ook een periodieke controle bij de dierenarts aan te raden, om ervoor te zorgen dat je huisdier langdurig gezond zal blijven en geen kwalen onder de leden zal hebben.

 

De Maximale Leeftijd Van Een Noorse Boskat

Natuurlijk is het mogelijk voor een raskat om een stuk ouder te worden dan de gemiddelde schatting. De maximale leeftijd voor een Noorse Boskat kan ruim boven de 20 jaar liggen, maar dit is afhankelijk van de individuele kat. Ook de verzorging en de kwaliteit van leven heeft hier een sterke invloed op.

Met de adviezen en tips in dit artikel weet je als baasje al beter wat je kunt doen om de leeftijdsverwachting van je raskat te maximaliseren. Het goede nieuws is dat Noorse Boskatten ontzettend veerkrachtige dieren zijn en goed tegen de elementen kunnen.

Plaats een reactie