Hoe Oud Worden Maine Coon Katten? (Gemiddelde Leeftijd)

Een Maine Coon kat is een lief, groot kattenras dat incidenteel behoorlijk oud kan worden. Misschien heb je recent zelf een Maine Coon geadopteerd uit het asiel, of heb je er eentje gekocht bij de dierenwinkel of een fokker.

Mocht je nog op zoek zijn naar een geschikt kattenras voor bij jou in huis, dan kunnen we je in ieder geval gerust stellen. De leeftijd van deze katten wijkt over het algemeen niet veel af van andere veel voorkomende kattenrassen.

 

Gemiddelde Leeftijd Maine Coon

De gemiddelde leeftijd van een Maine Coon kat ligt tussen de 10 en 13 jaar. Deze leeftijdsverwachting kan per individu afwijken, het komt regelmatig voor dat individuen van dit langharige kattenras meer dan 15 jaar oud worden.

Goede verzorging en correcte voeding kunnen ervoor zorgen dat jou Maine Coon een stuk ouder wordt dan gemiddeld. De hoeveelheid beweging en de aanwezigheid van eventuele ziektes hebben natuurlijk ook invloed op de levensverwachting van jou huisdier.

 

Oudste Maine Coon Kat

De oudste bekende Maine Coon behaalde de respectabele leeftijd van 27 jaar. De naam van deze kater was Corduroy. Het is dus zeker mogelijk om de richtleeftijd van ruim 10 jaar flink te overschrijden.

Natuurlijk was Corduroy een uitzonderlijk oude kater. Zijn leeftijd leverde hem destijds zelfs een vernoeming in het Guinness Book of World Records op als oudste nog levende kat.

Corduroy beleefde zijn oude dagen gelukkig niet allemaal in het asiel in Oregon (USA), waar hij al enige tijd verbleef. De bejaarde kater werd geadopteerd door een baasje dat hem een gelukkige oude dag bezorgde!

 

oudste-maine-coon-corduroy
Een luierende Corduroy, de oudste Maine Coon kat ooit. (Bron)

 

Trage Ontwikkeling

Maine Coons staan er om bekend zich relatief traag te ontwikkelen. Wanneer je een Maine Coon kitten in huis neemt, dan kan je er vanuit gaan dat het tot vier jaar duurt voordat het dier echt volgroeid volwassen is.

Tussen de geboorte en de volwassen leeftijd van zo’n 4 jaar zal de kat blijven doorgroeien qua formaat. Ook de lengte van de vacht en de geslachtsrijpheid zullen zich in deze periode ontwikkelen.

 

Veel Voorkomende Maine Coon Ziektes

Ziektes zijn één van de belangrijkste factoren die leeftijdsverwachting van katten kunnen beïnvloeden. Maine Coons staan er om bekend onder meer de volgende ziektes relatief vaak te krijgen:

  • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM): Een hartziekte door verdikte hartspier. Relatief groot gezondheidsrisico.
  • Heupdisplasie (HD): Een ontwikkelingsstoornis aan de heup. Relatief onschuldig voor de leeftijdsverwachting.
  • Cataract (Staar): Oogaandoening die het leefrisico in en om het huis zou kunnen verhogen (meer ongelukken).

Het ras staat er om bekend relatief vaak erfelijke ziektes mee te krijgen bij de geboorte. Vooral de hartziekte HCM is een groot risico bij het ras, omdat het kan leiden tot hartfalen, trombose, of plotseling overlijden van een kat.

Zorg ervoor dat je een Maine Coon regelmatig een routinecontrole bij een dierenarts laat doen, zeker wanneer je denkt dat er iets mis zou kunnen zijn met de gezondheid van je kat.

 

Dieet

Als baasje kan je het beste focussen op de voeding van je Maine Coon, om er zeker van te zijn dat je huisdier zijn leven lang gezond kan blijven:

  • Kies voor gezond natvoer van een betrouwbaar merk as basis, of gebruik het natvoer dat wordt aangeraden door de dierenarts.
  • Het is oké om dit af en toe af te wisselen met (droge) kattenbrokken, maar natvoer is altijd beter. Katten zijn woestijndieren en halen hun vocht uit voedsel.
  • Voer een Maine Coon maximaal twee keer per dag, één keer ontbijt en één keer avondeten. Maak het voederbakje na elke maaltijd goed schoon.
  • Zet altijd een bakje vers water naast het voer. Ververs regelmatig, ten minste twee keer per dag.
  • Limiteer snoepjes en houd regelmatig het gewicht van je poes of kat in de gaten.

 

Beweging

Maine Coons gaan graag naar buiten. Je zou kunnen denken dat dit relatief gevaarlijk is, vanwege alle gevaren in de omgeving. Zeker in gebieden met relatief veel verkeer is het risico hoger. Maar dit ‘buitenspeelrisico’ is in de praktijk vrij klein: de meeste katten zijn prima in staat om zichzelf te redden in een buitenomgeving.

Sterker nog, het ontdekken van de wereld houd je Maine Coon langer gezond, zowel mentaal als fysiek. Buitenkatten staan er om bekend soms wel enkele kilometers per dag te lopen of rennen. Dit kan een binnenkat zeker niet evenaren, hoe veel je ook met hem/haar speelt.

Ook zijn de prikkels van buiten een goede manier voor je huisdier om geïnteresseerd en vol levenslust te blijven. Een kat hoort natuurlijk buiten te zijn, zijn territorium te verdedigen, te jagen, spelen, en genieten van de buitenlucht.

Overweeg een poes of kater altijd te chippen om risico op verdwalen of weglopen te verminderen.

 

De Leeftijd Van Een Gezonde Maine Coon

Wanneer je de adviezen in dit artikel ter harte neemt, zal je Maine Coon een lang en gezond leven tegemoet kunnen gaan. Probeer niet te veel waarde te hechten aan de indicatie voor de gemiddelde leeftijd van dit type kat, want elk individu is immers anders.

Is je Maine Coon zijn leven lang gezond, dan kan deze moeiteloos ruim 15 jaar worden. Hierin is dit kattenras niet veel anders dan andere veel voorkomende kattenrassen, welke een soortgelijke levensverwachting hebben.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben over de leeftijd en leeftijdsverwachting van je Maine Coon kat, dan kunnen deze het beste worden gesteld aan een medisch professional (zoals een dierenarts).