10 Huisdieren Met Weinig Onderhoud (Die Alleen Kunnen Zijn)

Wanneer je veel aan het werk bent maar toch een huisdier wil hebben, zijn er genoeg mogelijkheden. Maar een huisdier met weinig onderhoud die ook nog eens goed alleen kan zijn is echter een utopie. Er is altijd wat verzorging en liefde nodig voor je dieren!

Wil je ondanks je drukke leven toch huisdieren hebben, ga dan voor dieren in de volgende categorieën:

  • Nachtdieren of schemerdieren
  • Solitaire dieren
  • Groepsdieren (welke je samen kunt houden)
  • Mensenschuwe dieren

Het leukste is natuurlijk om een onderhoudsarm huisdier te kiezen die je kunt aaien. Maar wanneer je de hele dag weg van huis bent is dit vrijwel nooit de juiste keuze. We moeten immers ook rekening houden met het welzijn van je huisdier.

Bovendien is een huisdier dat zich erg verveeld geneigd om gedragsproblemen te vertonen. Daarom is het goed om te kiezen voor een kameraad welke het fijn zal vinden om overdag alleen te zijn. Het overzicht in dit artikel geeft hiervan enkele voorbeelden.

 

1. Goudvis

Goudvis Als Huisdier

Een goudvis in een aquarium heeft minimaal onderhoud nodig. Ook zonder aandacht kunnen één of enkele goudvissen prima uit de voeten in elk type woning. Enkel voeren en het schoonhouden van de leefomgeving zijn hierbij belangrijk.

Onthoud dat het correct opzetten van een zoetwater aquarium enige kennis en tijd zal vergen. Het is een specialistisch klusje dat je prima in overleg met de aquariumwinkelier kunt doen. Een klassieke vissenkom is hierbij absoluut uit den boze.

Goudvissen zijn één van de meest populaire vissen bij Nederlandse gezinnen, maar je kunt natuurlijk ook denken aan andere onderhoudsarme vissoorten die wat gecompliceerder zijn. Zorg in ieder geval voor een zo groot mogelijk aquarium die precies aan de behoeften van de soort voldoet!

 

2. Wandelende Tak

Wandelende Tak Als Huisdier

In de categorie unieke huisdieren met weinig onderhoud vinden we wandelende takken. Deze insecten hebben een ingericht terrarium nodig met de juiste eetbare bladeren, welke de wandelende tak als voedsel gebruikt.

Natuurlijk is het ontzettend leuk om samen met kinderen te zoeken naar de beestjes. Ze hebben immers een zeer goede camouflage, waardoor ze erg leuk zijn om naar te kijken!

De fascinerende dieren komen in vele soorten en maten, en de verzorging is erg afhankelijk van de soort. Een goede leefomgeving met hoge luchtvochtigheid is in ieder geval essentieel.

 

3. Baardagaam

Baardagaam Alleen Houden

Wil je liever een reptiel in je terrarium, dan kan een baardagaam (of baardagame) een goede onderhoudsarme keuze zijn. Het zijn zeer interessante dieren met een bijzondere voedselbehoefte.

Baardagamen eten namelijk levende insecten als hoofdvoedsel. Het is dus zeker spectaculair om de beestjes te mogen voeden!

Een punt van zorg voor mensen die het druk hebben: tijdens het vervellen moeten de dieren regelmatig met water worden besproeid om het proces te vergemakkelijken. Dit helpt uitdroging te voorkomen. Dit kan echter ook worden gecompenseerd door toegang tot een vochtig deel te geven in de leefomgeving.

 

4. Schildpad

Schildpad Weinig Onderhoud

Wil je het even wat rustiger aan doen, dan kan een schildpad ook een leuk huisdier zijn dat niet al te veel onderhoud vergt. Landschildpadden hebben het minste onderhoud, maar het onderhoud van waterschildpadden is goedkoper.

Onthoud dat schildpadden erg oud kunnen worden, soms wel een mensenleven lang. Tenzij je de dieren in een warme omgeving houd, zullen de rustige dieren een relatief lange winterslaap houden (november – maart).

Het is mogelijk de dieren in de tuin te houden, maar niet in temperaturen onder het vriespunt. Eigenlijk zal alleen het voeden de hoofdmoot vormen van de verzorging, zeker bij landschildpadden. Bij waterschildpadden moet je ook het water verschonen.

 

5. Konijn

Konijn Alleen Houden

Wil je graag een knuffelbaar huisdier met weinig onderhoud, dan is (vooral voor mensen met een fulltime baan) een konijn een goede keuze. Konijnen zijn niet onderhoudsarm, maar ze zullen perfect in je schema passen.

Een konijn is namelijk schemeractief, wat inhoud dat het voeren en spelen het beste bij zonsopgang en zonsondergang kan worden gedaan. En mocht je nu een druk werkleven hebben, dan past dit perfect in je schema!

Het is mogelijk om het dier te houden in een binnenkooi, maar ook buitenhokken zijn mogelijk. Schoonmaken van het konijnenhok is ook even een klusje, maar hoeft niet veel tijd in beslag te nemen als je eenmaal weet wat je moet doen.

 

6. Slang

Slang Alleen Houden

Het is wellicht het perfecte onderhoudsarme reptiel om in huis te houden: een slang. Omdat de meeste soorten slechts eenmaal of tweemaal per week eten, is het eigenlijk heel makkelijk om deze beestjes te houden, ook individueel.

Toch is het opzetten van het terrarium erg ingewikkeld voor de meeste beginners. Vraag dus zeker om wat advies bij de dierenspeciaalzaak, omdat je vooral wil letten op enkele essentiële aspecten:

  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • Schuilplekken
  • Klimopties

De meeste verzorging zal gaan zitten in het doorlopend controleren van de leefcondities. Zeker wanneer je slang aan het vervellen is, is het belangrijk om de luchtvochtigheid hoog te houden. Verder is het goed om jezelf eerst in te lezen in de spullen die je nodig hebt voor het houden van slangen.

 

7. Vogelspin

Vogelspin Tarantula

Ben je niet zo bang aangelegd en hecht je niet al te veel waarde aan knuffelen, dan kan een vogelspin een erg cool en uniek huisdier zijn. Het beestje vergt namelijk niet al te veel werk.

Tarantula’s zijn geen sociale dieren en moeten dus alleen worden gehouden. Voorzichtig omgaan met de beestjes is essentieel, maar het is bijvoorbeeld dus wel mogelijk om er eentje over je hand te laten lopen.

Onthoud dat de haartjes op de achterrug van de spin irriterend zijn, vooral voor de ogen. Vogelspinnen zijn giftig, maar veilig om te houden als je weet wat je doet. Ze zullen je nooit zomaar bijten, enkel uit zelfverdediging!

 

8. Voilere Met Vogels

Vogels Samen Houden Eenzaam

Hoewel vogels in een voilère zeer sociaal zijn, kunnen ze ook met soortgenoten prima gelukkig zijn. Een groep parkieten zal bijvoorbeeld prima gedijen in een grote tuinvoilère, zonder dat je er excessief veel werk aan hebt.

Natuurlijk zal je dagelijks de vogels moeten voeden en schoonmaken, maar dit kan in je routine worden ingepast. Ook als je een full-time baan hebt.

Het is echter wel belangrijk om ruimte te hebben en geen overlast bij de buren te veroorzaken. Vogels kunnen (zeker in groepen) nogal luidruchtig zijn en dat zal niet elke buurman of buurvrouw op prijs stellen.

 

9. Knaagdier

Knaagdier Eenzaam

Knaagdieren als de cavia, hamster, rat, muis, gerbil, chinchilla zijn nachtdieren. Zodoende zullen ze, zeker als ze vriendjes in de kooi hebben, ook gelukkig zijn als hun baasje overdag werkt. Ze zullen namelijk het grootste deel van de dag slapen!

Erg fijn bij deze dieren is het feit dat ze niet al te veel ruimte in beslag nemen. Ook leven ze slechts enkele jaren, dus is het geen enorme commitment.

Natuurlijk zal je dagelijks de dieren moeten voeren. Ook is het schoonmaken van het verblijf op zeer regelmatige basis essentieel. En ja, ook zijn ze ontzettend knuffelbaar. Dat is wel zo leuk wanneer je even de tijd hebt ze in je handen te nemen.

 

10. Blauw Rus (Kat)

Blauw Rus Alleen Houden

Een kat is natuurlijk een logische keuze voor het ideale huisdier met weinig onderhoud, zelfs als je in een appartement woont. Maar er zijn enorm veel kattenrassen, dus moet je een ras kiezen dat goed alleen kan zijn.

Het kattenras dat het beste alleen kan zijn is de Blauwe Rus.

Er hangt natuurlijk wel een behoorlijke prijs aan een raskat als de Blauwe Rus, maar dan heb je wel een liefdevol maatje met een stamboom. Kom je na het werk thuis, dan is het belangrijk om de kat veel aandacht te geven. Het is zodoende niet het meest onderhoudsarme dier in deze lijst. Bij deze fokkers kan je een Blauwe Rus kopen.

 

Een Leuk Huisdier Kiezen Dat Alleen Kan Zijn

Mocht je nu een druk werkschema hebben, dan zijn er genoeg huisdieren die je toch nog kunt kiezen. Hoewel het ene dier niet even geschikt is voor een breed publiek als het andere, zal er in dit overzicht voor ieder wat wils zijn.

We hopen dat we je wat inspiratie hebben kunnen geven. Laat het ons zeker weten in een reactie onder dit artikel als je een keuze hebt kunnen maken. Veel plezier met je nieuwe onderhoudsarme huisdier!

5 gedachten over “10 Huisdieren Met Weinig Onderhoud (Die Alleen Kunnen Zijn)”

Plaats een reactie