Is Een Vogelspin Giftig, Gevaarlijk Of Zelfs Dodelijk?

Een terrarium met een vogelspin in huis: voor de ene persoon de gewoonste zaak van de wereld, voor de ander een ware nachtmerrie. De spinnen worden door veel mensen vaak aangezien als giftig, gevaarlijk en soms zelfs dodelijk.

Deze claims gaan wel erg ver: als een vogelspin écht flink giftig of gevaarlijk zouden zijn, zullen ze immers niet gehouden worden door zoveel enthousiastelingen.

Wij noemen vogelspinnen graag gekscherend ‘kamerplanten met poten‘, omdat ze normaal niet veel doen. Tenzij ze aan het eten zijn, of hun huid willen vervellen. Ze zijn vrij tam, rustig, en vriendelijk. Toch is het houden van dit beestje als huisdier niet altijd zonder risico’s.

 

Is Een Vogelspin Giftig?

Vogelspinnen gebruiken hun grote giftanden om gif en verteringssappen te injecteren. De kaken worden gebruikt om te bijten, of de vogelspin kan zijn (licht giftige) brandende haren gebruiken om huid- of oogirritatie te veroorzaken. Hoewel pijnlijk, levert het gif van de vogelspin vrijwel nooit blijvende schade op.

De twee verdedigingsmechanismen van deze geleedpotigen worden alleen gebruikt uit noodzaak. Ofwel om op een prooi te jagen (en dus eten te verzamelen), of ter verdediging tegen bedreigingen (ter afschrikking of afleiding).

Voelt een spin zich op zijn gemak in zijn omgeving, dan hoef je als eigenaar van deze bijzondere huisdieren absoluut niet bang te zijn gebeten te worden. Ook de brandharen ‘op de kont’ van de spin worden enkel gebruikt als laatste waarschuwing, of ter afleiding bij het vluchten.

 

Niet Erg Giftig, Zelden Gevaarlijk

Het eerste instinct van spinnen is om te vluchten, weg van het gevaar. We hebben dus absoluut niet te maken met een gevaarlijk dier. Bij incorrect handelen kan een spin zich echter wel bedreigd voelen en plots agressief reageren.

De lichaamstaal van de vogelspin zal snel duidelijk maken dat de situatie gevaarlijk wordt. Kan de spin niet vluchten, dan zal hij direct in een dreighouding gaan staan:

Vogelspin Gevaarlijk Gif Dreigend
Vogelspin in dreigende houding (© Sascha Grabow)

Het is goed mogelijk dat in deze dreighouding ook wat druppels gif zichtbaar zullen zijn aan de giftanden. Hoor je een vreemd geluid van je vogelspin komen, dan zijn ze aan het striduleren. Dit is enkel een afschrikmethode: “Val mij niet aan! Ik ben eng en gevaarlijk!”

Pas wanneer je alle waarschuwingen negeert, zal het dier zijn laatste redmiddelen inzetten, zoals bijten of het loslaten van brandharen. Hieronder lees je hoe je deze (zeer zeldzame) aanvallen kunt behandelen.

 

Vogelspin Beet Of Brandharen Behandelen

In het extreme geval dat een spin zich toch tegen mensen keert en zijn (licht giftige) verdediging inzet, kan snel handelen veel pijn en irritatie voorkomen. Hieronder vind je een indruk van een behandelmethode. Ons advies is altijd om een medisch specialist te raadplegen wanneer je geen ervaring hebt met dit soort zaken.

Nogmaals, de behandeling van dit soort gebeurtenissen is absoluut uitzonderlijk. Het gevaar van vogelspinnen wordt door veel mensen erg overschat: het zijn rustige, vriendelijke dieren. Natuurlijk wel op voorwaarde dat je ze rustig en met respect benaderd.

 

Beet Behandelen

Heeft een vogelspin je gebeten, dan behandel je de wond als volgt:

 1. Was met zeep en water en desinfecteer om infectiekans te verkleinen;
 2. Reduceer zwellingen en gevoelloosheid door de beet te koelen (bv. met ijsblokjes);
 3. Merk je irritatie op, raadpleeg dan een arts om medisch advies in te winnen. Meestal is de irritatie vervelend, maar onschuldig en van tijdelijke aard;
 4. Wanneer je duidelijke symptomen van allergie opmerkt (kramp, misselijkheid, hoofdpijn, uitslag), bel direct de hulpdiensten en laat je behandelen in het ziekenhuis.

 

Brandharen Verwijderen

Zijn er irriterende brandharen vrijgekomen en beland op bv. de huid, doe dan het volgende:

 1. Let erop dat je geen rondvliegende haartjes inhaleert;
 2. Zoek plakband, duct tape of wax en verwijder hiermee de giftige haartjes uit de huid;
 3. Gebruik een pincet om overgebleven individuele brandhaartjes te verwijderen;
 4. Houd de huid rustig met verzorgende crème, doe dit voor enkele dagen;
 5. Ga naar de eerste hulp indien je haartjes hebt geïnhaleerd (en hier merkbaar last van hebt), of wanneer er haartjes in je ogen terecht zijn gekomen;
 6. Wanneer je duidelijke symptomen van allergie opmerkt (kramp, misselijkheid, hoofdpijn, uitslag), bel direct de hulpdiensten en laat je behandelen in het ziekenhuis.

 

Wees Gerust, Vogelspinnen Zijn Niet Dodelijk

Oké, bijna niet. Maar die ene geregistreerde dode is, hoe onfortuinlijk ook, statistisch verwaarloosbaar. Zolang je niet allergisch bent voor spinnengif, kan er feitelijk niets gebeuren met je achtpotige huisdier.

Er zijn veel dingen die je als eigenaar (of nietsvermoedende leek) kunt doen zelfs de kans op een irriterende beet of brandharen te voorkomen:

 • Respecteer de vogelspin en geef hem ruimte;
 • Geen onbeschermde lichaamsdelen met wilde bewegingen in het terrarium steken;
 • Verzorg de spin goed zolang hij in je bezit is;
 • Let extra goed op bij het verhuizen van je spin, maak het terrarium alleen schoon zonder spin in het terrarium;
 • Laat kinderen nooit bij het terrarium spelen zonder toezicht.

Wanneer je de adviezen en tips in dit artikel ter harte neemt, zal er naar waarschijnlijkheid nooit een situatie voorkomen waarin het gif of de brandharen worden gebruikt.

Een tarantula mag dan een bijzonder huisdier zijn, het zijn absoluut veilige huisdieren bij baasjes die ze goed verzorgen en hun gedrag goed kunnen lezen.

2 gedachten over “Is Een Vogelspin Giftig, Gevaarlijk Of Zelfs Dodelijk?”

Plaats een reactie