Wanneer Zijn Konijnen Het Actiefst? Zijn Het Nachtdieren?

Anders dan veel mensen denken, zijn konijnen geen nachtdieren. Een konijn is namelijk crepusculair, of ‘schemeractief’. Hierdoor kunnen konijnen zowel tijdens de dag als nacht actief zijn. Het slaapritme van een konijn is te vergelijken met de activiteit van knaagdieren als fretten, hamsters, ratten en muizen.

Het unieke leefpatroon zorgt ervoor dat je huisdier op ietwat vreemde uren zal slapen.

In dit artikel zullen we wat dieper ingaan op het dagelijkse leefpatroon van konijnen. Hierdoor weet je precies wanneer je konijn actief zou moeten zijn, of zou moeten slapen. Laten we beginnen met het uitleggen van het concept ‘crepusculair’.

 

Wanneer Zijn Konijnen Het Actiefst?

Een konijn is het actiefst tijdens de schemeruren, op de momenten dat de zon op komt én wanneer de zon onder gaat. Konijnen zijn zodoende geen dag- of nachtdieren te noemen, maar ‘schemeractieve’ dieren. Dit patroon van activiteit heeft wilde konijnen altijd de grootste overlevingskans bezorgd.

Omdat de zonsopkomst en zonsondergang het gehele jaar door veranderd, zal ook het bioritme van je konijn altijd in beweging zijn. Het is hierdoor lastig een vast tijdstip te noemen waarop je huisdier slaapt, of juist actief is.

Het enige wat je dus kunt stellen over het slaapritme van je huisdier, is het feit dat deze mee beweegt met de activiteit van de zon (en maan). De activiteit van de dieren kan natuurlijk per individu afwijken, maar de kans is groot dat tegen zonsondergang je konijn maar wat graag lekker wil rennen en spelen!

 

Konijnen Zijn Geen Nachtdieren

Veel mensen zien hun konijn overdag veel slapen, waardoor ze aannemen dat konijnen nachtdieren moeten zijn. Maar konijnen slapen ook ’s nachts nadat de zon volledig is onder gegaan. Ze zijn pas actief op het moment dat de zon weer op begint te komen.

Deze aparte categorie van dieren past het beste bij de definitie ‘schemeractief‘. Dit is zo ontstaan uit noodzaak. De meeste roofdieren jagen in de nacht, terwijl er overdag veel activiteit is van mensen en andere diersoorten.

Het konijn weet hiermee een slim tijdsslot in beslag te nemen, welke we wel vaker terug zijn bij kleine knaagdieren in het wild. De rustige momenten van de dag zijn immers de veiligste momenten!

 

Wanneer Kan Je Het Beste Een Konijn Voeren?

De activiteit van konijnen heeft ook invloed op de dagelijkse verzorging van de dieren. De meeste baasjes zullen weten dat een konijn bij voorkeur twee keer per dag moet worden gevoerd (meestal hooi of biks, met wat groente of fruit).

De ideale voedertijd van een konijn ligt door het schemeractieve gedrag hierom ook in de vroege ochtend (tijdens zonsopgang, of iets later) en vroege avond (tijdens zonsondergang, of iets eerder).

Hiermee wordt op de meest optimale manier het natuurlijke leefpatroon van de dieren nagebootst. Het is ook goed om het spelen en knuffelen aan te passen op de momenten dat je konijn het meest alert is.

Ook het schoonmaken van het konijnenhok kan je het beste niet op het midden van de dag doen, omdat dit de ‘slaaptijd’ van je huisdieren kan beïnvloeden. Geef ze de kans om hun bioritme te volgen en maak bij voorkeur de hokken schoon op momenten dat de dieren wakker zijn. Zo weet je zeker dat de verzorging optimaal geregeld is!

Plaats een reactie