Hoe Werkt Het Schoonmaken Van Een Konijnenhok?

Niemand zal het schoonmaken van een konijnenhok prettig vinden, maar jezelf houden aan een vast schema zal het klusje makkelijker maken. Er zijn geen vaste regels voor hoe vaak je het verblijf van je konijn zou moeten verschonen.

Elk dag een klein stukje van het hok schoonmaken zal de klus een stuk makkelijker maken.

Als algemene regel moet je een konijnenkooi of konijnenhok ten minste één keer per week grondig schoonmaken. Afhankelijk van het formaat van de kooi en hoe schoon het konijn is, moet er mogelijk vaker worden schoongemaakt. Bezit je meerdere konijnen, dan moet een konijnenhok meerdere keren per week gereinigd worden.

 

Dagelijks Schoonmaken Konijnenhok

Maak elke dag een klein stukje van het verblijf schoon. Hierdoor ziet het hok van je konijn er direct schoner uit en zal het ook fris blijven ruiken:

 • Verwijder dagelijks eventuele etensresten uit de kooi of het hok. Bij voorkeur doe je dit twee maal per dag, één keer in de ochtend en één keer in de avond.
 • Was de bakjes voor het eten elke dag grondig.
 • Was en hervul de waterfles. Een flessenborstel als deze maakt dit makkelijker.
 • Verwijder kleine vlekken als urine en watervlekken buiten het konijnentoilet. Vervang deze delen van het hok met vers hooi of een andere bodembedekker waar nodig.
 • Schep de ontlasting uit de bak en voeg meer bodemmateriaal toe naar de behoefte van je konijn.

 

Wekelijks Schoonmaken Konijnenhok

Kies één dag in de week om de schoonmaak van het verblijf van je konijn wat grondiger aan te pakken dan gewoonlijk:

 • Verwijder de inrichting en het speelgoed uit de kooi. Was en bostel al deze onderdelen grondig met water en zeep.
 • Verwijder (en was waar nodig) alle bodembedekking in de kooi. Vervang de oude bodem met schone bodembedekking in het hele verblijf.
 • Mocht je last hebben van hardnekkige (urine)vlekken, gebruik een doek met heet water en azijn om deze te verwijderen. Indien je een kleinere kooi hebt, is het verstandig deze uit elkaar te halen en af te spoelen met water in de douche. Een buitenhok kan worden afgespoten met een tuinslang.
 • Ontsmet het konijnenhok, maar zorg ervoor dat je goed het schoonmaakmiddel verwijderd. Veel schoonmaakmiddelen zijn niet bruikbaar voor houten hokken, omdat de chemische stoffen vaak in het hout trekken. Een sopje met bleek en water (1 deel bleek, 10 delen water) kan worden gebruikt om de kooi en inrichting schoon te maken. Laat het sopje 30 minuten intrekken en boen het vervolgens zeer goed weg, zodat niets langdurig achter blijft.

 

Konijnentoilet Schoonmaken

Zoals eerder vermeld, moet de bak voor plas en poep dagelijks worden gecontroleerd. Ook vlekken moeten hier elke dag uit worden verwijderd om nare geurtjes te voorkomen.

Dit is niet alleen vanuit hygiënisch oogpunt prettig, maar het is direct ook een controle van de uitwerpselen van je konijn. Plotselinge verandering in de keutels of de urine zijn goede indicatoren voor mogelijke gezondheidsproblemen.

Hoe vaak je een konijnenbak of konijnentoilet moet schoonmaken, is afhankelijk van het type en de hoeveelheid strooisel. Wanneer je een dunne laag strooisel gebruikt, is het goed om dagelijks de hele laag te vervangen. Wanneer je meer strooisel gebruikt om een diepere laag te creëren, schep dan elke dag de keutels eruit, maar voel je vrij om de gehele bodem minder vaak te vervangen.

 

Tips Voor Schoonmaken Van Het Konijnenhok

 • Calciumzouten zullen ervoor zorgen dat de urine van je konijn gaat klonteren en hard materiaal vormt, welke gaat plakken tegen de bak of het hok. Azijn kan helpen om deze calciumzouten op te lossen. Doe hierom wat azijn in een spuitfles om snel ontlasting te kunnen verwijderen uit delen van het hok. Als de afzetting van de ontlasting hardnekkiger is, laat dan flink wat azijn trekken voor een periode van 10 tot 20 minuten.
 • Kies voor absorberende bodembedekking om het schoonmaken van een konijnenkooi of hok makkelijker te maken. Investeer in twee setjes bodembedekkers/dekens voor in het hok om het schoonmaken makkelijker te maken.
 • Kies een groot hok die het schoonmaken makkelijker maakt, zoals dit Ferplast Grand Lodge konijnenhok. Een goed verblijf is voorzien van een handige klep voor het schoonmaken. Houten oppervlakten zijn lastiger schoon te houden, omdat deze urine en andere stoffen zullen opnemen.
 • Je konijn castreren of steriliseren zal helpen om het verblijf van je konijn schoon te houden. Het zal het markeren van het territorium verminderen en het plassen op verschillende locaties verminderen.

 

Vertaald artikel vanaf TheSprucePets.com

Plaats een reactie