Welke Soorten Bladeren Eten Wandelende Takken?

Het verzorgen van je wandelende tak (Phasmatodea) komt voor een belangrijk deel neer op het aanbieden van het juiste eten. Wandelende takken eten geven is een proces dat je eens in de 2-3 dagen zal moeten doen. Dit kan je simpelweg doen door het voedsel in het terrarium te plaatsen.

Naast eten zal je wandelende tak ook regelmatig vers water nodig hebben. Draag er zorg voor dat de insecten niet in het water kunnen verdrinken of vast komen te zitten.

 

Wat Eten Wandelende Takken?

Wandelende takken zijn herbivoren en eten bij voorkeur ’s nachts. Een wandelende tak eet bladeren, bessen en kleine takken. Het hoofdvoedsel van een wandelende tak bestaat echter uit bladeren, specifiek van de volgende soorten:

 • Braam
 • Eucalyptus
 • Eik
 • Hazelaar
 • Liguster
 • Roos
 • Klimop
 • Varen
 • Rododendron
 • Meidoorn
 • Guave

 

De voorkeur van deze insecten gaat uit naar brede bladersoorten. Net als andere dieren zullen ook wandelende takken een voorkeur hebben in hun dieet. Experimenteer met bovenstaande soorten!

Probeer gerust verschillende typen bladeren en fruit uit: ook de bramen zelf kunnen worden gegeten. Hiernaast is ook framboos (als fruit) een geschikte voedselbron. Het hoofdvoedsel zal uit blaadjes moeten bestaan, voornamelijk van de braam en eucalyptus.

Hieronder is meer informatie te vinden over de geschikte bladersoorten voor je unieke gecamoufleerde huisdier.

 

Wilde Braam

De bramenstruik heeft niet alleen gezonde braambessen, maar ook voedzame bladeren die in principe als hoofdvoedsel zouden moeten dienen voor je wandelende takken. Dit is het geval voor alle variaties van dit insect.

Braamstruiken zijn door heel Nederland te vinden, ook in de winter. Vaak zal je ze vinden aan randen van bossen, waar je voldoende kunt plukken.

Maar bladeren van de wilde braam kan je ook gewoon bij de dierenspeciaalzaak kopen. Mocht dit niet het geval zijn, kijk dan of je blaadjes op internet kunt kopen voor je insecten.

 

Braam Bladeren Fruit

 

Eucalyptus

Een andere zeer voedzaam blad voor wandelende takken is eucalyptus. Het eten van eucalyptusbladeren zou ook onderdeel van het hoofdvoedsel van je insecten moeten uitmaken.

Deze bomen en struiken komen niet van nature voor in Nederland, maar zijn afkomstig uit Australië. Wel kan je de bladeren gewoon kopen bij de specialist.

Je kent de eucalyptus wellicht ook als hoofdvoedsel voor koala’s, die je vaak op de blaadjes ziet knabbelen. Wandelende takken zouden het ongetwijfeld goed met deze dieren kunnen vinden tijdens een vegetarisch buffet.

 

Eucalyptus

 

Eik

We hebben vroeger allemaal wel eens eikeltjes verzameld, dus deze bladersoort zou je uit duizenden moeten herkennen. Eikenbomen komen rijkelijk voor in de Nederlandse natuur én stedelijke omgeving.

De bladeren van de eikenboom zijn geschikt om te voeren aan je insecten. Een dunne tak van de boom afhalen en deze plaatsen in de kooi van je insecten is een prima voedselbron, maar meestal geen hoofdvoedsel.

 

Eik Blad

 

Wilde Hazelaar

Wie wel eens Nutella op zijn boterham heeft gesmeert zal deze soort bekend voor komen. Hazelnoten groeien immers in grote getalen aan de struik van de hazelaar, welke ook in Nederland voor komt.

De wilde variant zal echter niet veel noten produceren, maar wél flink veel hazelaar bladeren. Deze worden vervolgens weer graag gegeten door wandelende takken, een goede aanvulling op het dieet van je insect.

 

Hazelaar

 

Wilde Liguster

Voor het brede publiek niet direct een bekende plant, maar de wilde liguster heeft erg sappige blaadjes die je tak maar wat graag zou willen eten.

De liguster behoort tot bekende tuinplanten, dus wellicht heb je deze wel in je tuin staan. De bloemen van de soort zijn erg in trek bij wilde vlinders. Een tak in het terrarium plaatsen vormt een mooie aanvulling op het eten van je insect.

 

Liguster

 

Roos

Deze bloem van de liefde komt in vele prachtige kleuren. Maar rozen hebben ook nog eens mooie stekelbladeren. Rozenbladeren vormen één van de beste aanvullingen op het dieet van wandelende takken.

We hopen dus dat je stiekem een beetje verliefd bent op je wandelende takken, want ze zullen gerust (de bladeren van de) roos op willen eten. Niet alleen voor Valentijnsdag!

 

Rozenbladeren

 

Klimop

De klimop struik zal niet erg hoog kunnen klimmen wanneer je deze plaatst bij je insecten, want ze vormen een goede voedselbron.

In Nederland kan je deze struik op erg veel plekken terug vinden (sommige mensen vinden het zelfs onkruid). Probeer gerust eens een tak met wat bladeren van de Hedera Helix te voeren aan je takken!

Klimop

 

Varen

Deze oer-plant wordt in ons land veel als binnenplant gebruikt. Je zal een varen dus gewoon tegen kunnen komen in een gemiddeld tuincentrum.

Een takje van een varen (met blad) als eten voeren aan je insect zal hem zonder twijfel gelukkig maken, dus probeer het een keertje en kijk of ze in de smaak vallen!

 

Varen Plant

 

Rododendron

Een ware eye-catcher in vele Nederlandse tuinen, maar hij zal ook goed staan in de leefomgeving van je insectenverzameling. De rododendron heeft naast prachtige bloemen ook een lekker sappig blad.

Deze laatstgenoemde zal vooral erg in de smaak vallen, omdat het blad groot en breed is. Dat is lekker smikkelen voor je tak, bon appetit.

 

Rododendron struik

 

Meidoorn

De kenmerkende rode besjes maken de meidoorn gemakkelijk te identificeren. Deze soort komt nog veel in het wild voor in ons land, omdat het altijd veel als afscheidende hagen voor het vee werd gebruikt.

Maar van dat alles zal je wandelende tak weinig kunnen schelen, die wil gewoon die sappige blaadjes opeten. Dus voeg deze gerust toe aan je lijst.

 

Meidoorn

 

Guave

Het fruit van de guave wordt in veel sappen en frisdranken regelmatig gebruikt. Het is een soort die in Midden-Amerika voor komt, dus niet in ons land. Deze soort is ook wel bekend onder de Engelse naam guava.

De bladeren vormen een mogelijke voedselbron voor je takken. Ze zullen graag eten van de bladeren, dus plaats gerust een tak in de leefomgeving van je insecten.

 

 

Je Wandelende Tak Verzorgen

Eten geven aan je wandelende takken in het terrarium zal in het begin vooral veel wennen en uitproberen zijn. Zorg er naast het voeren ook voor dat je de leefomgeving van de insecten goed schoon blijft houden.

Gelukkig is het onderhoud van je wandelende tak een taak die weinig tijd in beslag zal nemen. Denk aan het opruimen van uitwerpselen en het regelmatig schoon houden van de wanden van het terrarium.

Ook de ventilatie dient in orde te zijn, de dieren moeten niet stikken of oververhitten. Takken kunnen zo’n 15-20cm lang worden wanneer ze goed eten, dus zorg voor een ruim terrarium (min. 50 cm breed). Zo kan zowel je insect-huisdier als jij gelukkig zijn!

1 gedachte over “Welke Soorten Bladeren Eten Wandelende Takken?”

Plaats een reactie