Honden Die Niet Verharen: 32 Hypoallergene Hondenrassen

Zogenoemde ‘hypoallergene‘ hondenrassen zijn veelal ook honden die bijna niet verharen. Ben je allergisch voor hondenharen, vind je het vervelend om steeds hondenharen te moeten opzuigen, of wil je een huisdier zonder veel vachtverzorging?

Dit handige overzicht van honden die vrijwel niet verharen helpt je op weg.

Eerder bespraken we ook al enkele hypoallergene kattenrassen. Bij honden is er een stuk meer diversiteit, en dat is duidelijk te zien in het overzicht. Welk ras is jou persoonlijke favoriet? De onderstaande hypoallergene hondenrassen verharen bijna niet, en behoeven minimale vachtverzorging.

 

1. Maltezer

Maltezer

De Maltezer is een klein hypoallergeen hondenras die minimale vachtverzorging behoeft (2 – 3 keer per week borstelen). Dit komt voornamelijk doordat het ras geen ondervacht heeft, maar wel een dikke, glanzende zijdezachte bovenvacht.

Maltezers zijn echte gezelschapshondjes. Ze zijn het meest verwacht aan de Bichon Frisé en Poedel, welke we later in dit overzicht nog tegen zullen komen. Vanwege de witte vacht en regelmatige klitten is het wassen van de vacht belangrijk. Eens in de anderhalve maand naar de trimsalon is geen overbodige luxe bij dit ras.

 

Type hondGezelschapshond, dwerghond
KarakterVolgzaam, Intelligent, Speels
Gewicht3 - 4 kg
Levensverwachting12 - 15 jaar
VachtDik, glanzend, geen ondervacht
Prijs pupZie fokker overzicht

 

2. Poedel

Poedel Oren

De klassieke Poedel is een hondenras dat iedereen wel kent. Maar alle varianten van het ras (Standaard, Dwergpoedel en Toypoedel) verharen relatief weinig. De luxe, sierlijke huisdieren zijn een mooie toevoeging aan een toegewijd gezin.

Hoewel de hond prima past in een gezin met (nette) kinderen, is het wel een erg gevoelig maar makkelijk trainbaar ras. De hond speelt in op de emoties van zijn baasje(s) en is zeer loyaal. Let op: de bijzondere vacht moet dagelijks worden geborsteld.

 

Type hondGezelschapshond, Waakhond
KarakterLoyaal, Intelligent, Gevoelig
Gewicht6,5 - 14 kg
Levensverwachting12 - 15 jaar
VachtDicht, hard, gekruld of ruig
Prijs pupTot 4000 euro

 

3. Affenpinscher

Affenpinscher Ras

De Affenpinscher heeft een geweldig ontdeugend karakter. De hond wordt soms ook wel de ‘clown van de klas’ genoemd, omdat hij graag zijn baasje aan het lachen maakt. Desondanks is het beestje erg actief en leergierig, maar ook liefdevol. Kan prima samen met andere huisdieren.

Vachtverzorging van Affenpinschers is minimaal, maar wekelijks kammen is wel nodig. De opvoeding (zeker het zindelijk maken) kan wel een uitdaging zijn bij dit ras. Veel wandelingen en spelen hoort er zeker bij voor deze hond!

 

Type hondGezelschapshond, Waakhond
KarakterActief, Eigenwijs, Leergierig
Gewicht3 - 6 kg
Levensverwachting14 - 15 jaar
VachtDicht, hard, ruig
Prijs pup1000 - 1500 euro

 

4. Portugese Waterhond

Portugese Waterhond

De Portugese Waterhond is een intelligent en gehoorzaam ras dat goed te trainen valt. De hond is energiek en moedig, maar soms ook wat onstuimig. Van origine werden ze gefokt om vissers te vergezellen bij de visvangst.

De zeer dikke en hechte vacht kan makkelijk klitten, dus dit moet wel regelmatig worden bijgehouden (dagelijks kammen). Het ras past prima in een gezin met kinderen en is zowel binnen als buiten op zijn gemak.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterIntelligent, Gehoorzaam, Actief, Onstuimig
Gewicht16 - 25 kg
Levensverwachting12 - 14 jaar
VachtDicht, hecht
Prijs pupTot 3000 euro

 

5. Basenji

Basenji Hond

De Basenji is een bijzonder hondenras, vooral omdat de vacht van deze hond absoluut niet stinkt. Daarbij blaft het beestje ook niet, maar maakt het eerder een soort jodelend geluid. Het ras komt uit Afrika en is van origine een jachthond.

Qua karakter is het een zeer energiek en intelligent dier. Wel is de Basenji zeer onafhankelijk, wat trainen lastig maakt. Ook is hij gereserveerd tegenover vreemden.

De vacht is van de Basenji is zeer kort, fijn en stug, waardoor het dier vrijwel geen haren achter laat.

 

Type hondJachthond
KarakterEnergiek, Intelligent, Onafhankelijk
Gewicht9 - 11 kg
Levensverwachting12 jaar
VachtKort, fijn, stug
Prijs pupVanaf 1000 euro

 

6. Bouvier Des Flandres

Bouvier Des Flandres

De Bouvier Des Flandres (of Vlaamse Koehond) is een echte grote vriendelijke reus. Hij kan vrij intimiderend, krachtig en energiek overkomen.  Maar eigenlijk is dit ras heel zachtaardig en speels. Ook is het dier prima trainbaar en geschikt als (zelfstandige) waakhond.

Geschikt in een gezin met kinderen, maar moet hierin wel goed gesocialiseerd worden vanaf pup leeftijd. Het is geen ras voor beginners, omdat het dier veel werk vergt om dominantieproblemen tegen te gaan. De vacht moet dagelijk geborsteld, maar heeft weinig haaruitval. De ondervacht is zacht en dicht, de bovenvacht ruw en stug.

 

Type hondWaakhond
KarakterBeschermend, Loyaal, Zachtaardig
Gewicht27 - 40 kg
Levensverwachting10 - 12 jaar
VachtRuw, stug, dicht
Prijs pupVanaf 1000 euro

 

7. Bichon Frisé

Bichon Frise

De Bichon Frisé is een sociale kleine gezelschapshond met krullende vacht. De ondervacht van dit ras is zijdezacht. De vacht behoeft relatief veel verzorging: dagelijks borstelen tegen klitten is absoluut noodzakelijk.

Dit hondenras kan het zeer goed vinden met andere huisdieren en kinderen. Ook kunnen ze prima als waakhond dienen. Ze zullen perfect in elk gezin passen, maar moeten hierin wel actief worden betrokken. Ze spelen graag en veel, maar zijn niet hyperactief.

 

Type hondGezelschapshond, waakhond
KarakterSociaal, speels, aanhankelijk
Gewicht4 - 8 kg
Levensverwachting9 - 12 jaar
VachtKrullend, zachte zijdeachtige ondervacht
Prijs pupVanaf 1000 euro

 

8. Bolonka

Bolonka

Net als veel andere Bichon-rassen is ook het kleine toy-ras Bolonka een mooi voorbeeld van een hond die weinig haren verliest. Dit bonte Russische schoothondje is erg sociaal en makkelijk in de omgang. Ze kunnen goed omgaan met kinderen of huisdieren en zullen vreemden als speelmaatjes zien.

De vergelijking met een boomer wordt veel getrokken, maar dit langharige hondenras heeft het voordeel dat het relatief hypoallergeen is. Dit houd in dat mensen met allergie minder last hebben, en de hond minder haren dan normaal zal verliezen.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterSociaal, speels, aanhankelijk
Gewicht2 - 5 kg
Levensverwachting12 - 16 jaar
VachtKrullend
Prijs pupVanaf 1500 euro

 

9. Schnauzer

Schnauzer

De Schnauzer is een snorrige hond van Duitse afkomst, welke ook als Dwergschnauzer voorkomt. Het ras is geschikt als waakhond en gezelschapshond, maar is relatief lastig te verkrijgen.

De hond heeft een bovenmatig hoge intelligentie en gevoelige zintuigen. De bouw is stevig en tegelijk ook stijlvol. Toch zijn het van origine harde werkers.

Schnauzers zijn loyaal en vriendelijk. De vacht moet dagelijk geborsteld worden, maar is relatief makkelijk in onderhoud doordat ze amper haren verliezen.

 

Type hondGezelschapshond, Waakhond
KarakterIntelligent, Gehoorzaam, Alert, Moedig
Gewicht14 - 16 kg
Levensverwachting12 - 14 jaar
VachtDikke, harde bovenvacht, zachte dichte ondervacht
Prijs pupVanaf 750 euro

 

10. Havanezer

Havanezer

De Havanezer is een gewilde schoothond soort die in vele uiterlijke varianten te verkrijgen is. Afhankelijk van de fokker kan de prijs dus ook sterk uiteen lopen. Zeker is dat het ras gewild is als gezelschapshond, omdat het erg slim, speels en vriendelijk is.

Havanezers kunnen het prima vinden bij rustige baasjes, maar ook bij gezinnen met kinderen. Ook met andere honden gaan ze goed om. De hond behoeft regelmatig borstelen, maar haren verliest het nauwelijks. De ideale gezinshond!

 

Type hondGezelschapshond
KarakterVriendelijk, speels, intelligent
Gewicht6 kg
Levensverwachting14 jaar
VachtLangharige, dubbele zachte vacht (krul en stijl)
Prijs pup1000 - 3000 euro

 

11. Yorkshire Terriër

Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terriër is een kleine terrierhond die in Nederland enorm populair is. Het is de ideale schoothond, welke het liefst de hele dag met het baasje aan het knuffelen is. Hierbij kan het beestje snel jaloers of arrogant zijn tegenover vreemden.

De halflange vacht moet zijdezacht aanvoelen en behoeft dagelijkse verzorging om klitten te voorkomen. Gelukkig vallen de haren praktisch niet uit, als we dit vergelijken met andere rassen. Er is voldoende aanbod in Nederland voor dit ras.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterAanhankelijk, levendig, eigenwijs
Gewicht2 - 3 kg
Levensverwachting14 jaar
VachtLangharig, zijdezacht
Prijs pupZie het overzicht

 

12. Italiaanse Windhond

Italiaanse Greyhound

De Italiaanse Windhond of Greyhound is een bijzonder ras dat qua karakter heel aanhankelijk en soms gevoelig of angstig is. Ze hebben zeker geruststelling nodig in zulke momenten. De kracht en energie in de snelle benen maakt het één van de snelste hondenrassen.

De vachtverzorging is zeer gemakkelijk voor dit ras: de korte mooie vacht behoeft vrijwel geen onderhoud. Wel moeten nagels en tanden regelmatig worden bijgehouden. Ook is bescherming tegen de kou belangrijk voor deze hond. Niet geschikt voor een gezin met kinderen, het liefst met meerdere windhonden plaatsen.

 

Type hondGezelschapshond, Sporthond
KarakterEnergiek, gevoelig, aanhankelijk
Gewicht3,5 - 5 kg
Levensverwachting15 -17 jaar
VachtKortharig zacht
Prijs pupVanaf 1000 euro

 

13. Norwich Terrier

Norwich Terrier
Bron: Wikimedia Commons

De Norwich Terriër is net als vele andere Terriër rassen een stukje beter voor mensen met allergie. De vacht van het ras is langharig en valt vrijwel niet uit. Wel is het belangrijk om regelmatig de vacht te verzorgen door te borstelen.

Het is niet verwonderlijk dat dit soort rassen in Nederland gewild zijn, omdat Norwich Terriërs een lief karakter hebben. Ze zijn intelligent, aanhankelijk en speels en passen prima in een gezin. Daarbij is het een klein en compact ras, waardoor het ook een hondje is voor een appartement.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterAanhankelijk, intelligent
Gewicht5 - 5,5 kg
Levensverwachting12 - 14 jaar
VachtLangharig, zijdezacht
Prijs pupVanaf 1300 euro

 

14. Shih Tzu

Shih Tzu

De Shih Tzu is nog zo’n ontzettend lieve schoothond die heerlijk kan knuffelen. De kleine hondjes zullen een welkome bijdrage leveren aan elk gezin, maar houden vooral van lekker op de bank luieren met de baas. Ze zijn vrolijk, actief, aanhankelijk en erg slim.

De halflange vacht van de Shih Tzu is makkelijk te onderhouden, maar moet wel geborsteld worden. Dit doen ze het liefste op de schoot van het baasje, want ze zijn echt de ideale metgezel. Ook doen ze het goed met andere (vooral kleinere) honden.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterAanhankelijk, actief, intelligent
Gewicht3 - 4 kg
Levensverwachting14 jaar
VachtLangharig, zijdezacht
Prijs pupBekijk het overzicht

 

15. Lagotto Romagnolo

lagotto romagnolo ras

Het Italiaanse ras Lagotto Romagnolo is een relatief zeldzame jachthond met een dikke, krullende vacht. Deze doet denken aan een wollen schapenvacht. Het is een trouwe en makkelijk trainbare metgezet, welke prima als gezelschapsdier gehouden kan worden.

Onthoud dat Lagotto Romagnolo’s erg actief zijn en veel beweging nodig zullen hebben. Ook is het verstandig om elke maand een bezoek te brengen aan een trimsalon, omdat de haren amper uitvallen en klitten makkelijk kunnen ontstaan.

 

Type hondJachthond, Gezelschapshond
KarakterAlert, Loyaal, Trainbaar
Gewicht11 - 16 kg
Levensverwachting12 - 14 jaar
VachtKrullend, dik, wollig
Prijs pupVanaf 1800 euro

 

16. Whippet

Whippet Hond

De Whippet is nog een zeer snel ras, met iets andere kenmerken dan een windhond. Whippets zijn minder angstig en makkelijker te trainen. Ook is het een erg liefdevol en energiek hondenras, welke als gezelschapsdier prima uit de voeten kan in een gezin.

Vanwege de korte, gladde vacht is het vooral in de wintermaanden belangrijk om wat hondenkleding te kopen voor een Whippet. Lange wandelingen en lekker kunnen rennen is een must. Het beestje komt het best tot zijn recht in een rustig gezin.

 

Type hondGezelschapshond, sporthond
KarakterEnergiek, volgzaam, trainbaar
Gewicht9 - 18 kg
Levensverwachting12 - 15 jaar
VachtKort, glad
Prijs pupVanaf 900 euro

 

17. Tibetaanse Terriër

Tibetaanse Terrier

Net als andere Terriërs is ook de Tibetaanse Terriër een ras met lange haren die weinig tot niet uitvallen. Hypoallergeen zijn honden nooit volledig, maar de dubbele vacht van dit hondenras is duidelijk aanwezig. Het beestje zal het niet snel koud hebben.

Qua karakter is de Tibetaanse Terriër een leergierig, sociaal en erg actief. Ze vinden het heerlijk om liefdevol getraind te worden met duidelijke beloningen, maar dit moet wel als puppy al gebeuren. Ruw zijn is niet aan te raden met dit ras. Dagelijks veel wandelen en spelen is een must!

 

Type hondGezelschapshond
KarakterSociaal, actief, trainbaar
Gewicht8 - 14 kg
Levensverwachting12 - 15 jaar
VachtDubbel langharig, zijdezacht
Prijs pupVanaf 1200 euro

 

18. Welsh Terriër

welsh terrier

De compacte Welsh Terriër heeft opvallende uiterlijke kenmerken, en is eigenlijk een mini-variant van de Airedale Terriër. De hond heeft vooral bij de ‘baard’ en poten volle krullende haren. Toch worden ze vaak ingedeeld bij de zogenoemde ‘hypoallergene hondenrassen’, omdat mensen met allergie minder last hebben van de vacht van dit ras.

Qua karakter is de Welsh Terriër een echte waakhond. Hij is alert, waakzaam en intelligent. Ze houden ervan de familie te beschermen tegen ‘gevaar’. Soms is het beestje wat onstuimig, maar ze kunnen prima functioneren in een druk gezin.

 

Type hondWaakhond
KarakterIntelligent, Vriendelijk, Alert
Gewicht6 - 9 kg
Levensverwachting12 - 15 jaar
VachtKrullend, kort en lang
Prijs pupVanaf 1200 euro

 

19. Mountain Cur

Mountain Cur Hond
Bron: Wikimedia Commons

De Mountain Cur is een jachthond met een enorm uithoudingsvermogen. Het is een stevig gebouwde, gespierde hond met prangende ogen en een korte vacht. Ze zijn wendbaar, intelligent en onverschrokken, maar ook rustig en lief in een huiselijke omgeving.

De energieke Mountain Cur moet zeker voldoende zijn energie kwijt kunnen: ga veel de natuur in met het dier en neem de tijd om hem te trainen (met positieve belonging). Mensen met allergie hebben minder last van de vacht, omdat het als één van de weinige honden met dit uiterlijk relatief hypoallergeen is.

 

Type hondJachthond
KarakterBeschermend, Taai, Rustig
Gewicht16 - 31 kg
Levensverwachting11 jaar
VachtKort, dubbel, ruw of glad
Prijs pupVanaf 300 euro

 

20. Barbet

Barbet Hond
Bron: Wikimedia Commons

De Barbet wordt ook wel Franse Waterhond genoemd. Het is een hond die zeer gehoorzaam is naar zijn baas, en is erg zachtaardig. Perfect voor een gezin met kinderen en/of andere huisdieren. De hond maakt graag onderdeel uit van het gezin!

De dikke, dubbele krullende vacht is kenmerkend. Deze moet elke paar weken worden gewassen en geknipt. Borstelen moet meerdere keren per week, vooral om klitten te voorkomen. Maar gezien de inclusiviteit van het ras in het gezin en de vele aandacht die de hond behoeft mag dit geen probleem opleveren.

De Barbet is een zeldzaam ras, maar wordt steeds populairder.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterLoyaal, sociaal, zachtaardig
Gewicht15 - 25 kg
Levensverwachting13 - 15 jaar
VachtDubbel krullend
Prijs pupVanaf 2500 euro

 

21. Labradoodle

labradoodle Mix Ras

De Labradoodle is een unieke mix tussen een Poedel en een Labrador Retriever. De Labradoodle is een immens populaire mix, welke het prima doet in vrijwel elke setting. Het is een echte lieveling (met een eigen willetje).

Omdat het gaat om een mix, kan het dier vele verschillende uiterlijke kenmerken hebben. Maar veelal zullen de varianten die naar de poedel neigen een prima krullende ‘hypoallergene’ vacht hebben. Deze behoeft wel regelmatig borstelen en trimmen.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterIntelligent, Speels, Vriendelijk
Gewicht11 - 40 kg
Levensverwachting10 - 15 jaar
VachtLangharig, vaak wollig / gekruld
Prijs pupZie het overzicht

 

22. Goldendoodle

goldendoodle

De Goldendoodle is een zeer populaire mix tussen een Poedel en een Golden Retriever. Net als de Labradoodle is het een mix die vele verschillende uiterlijkheden kan hebben, met de kenmerken van deze twee populaire rassen.

De poedel-achtigen onder de Goldendoodles zullen meer richting hypoallgeen gaan, maar het effect is vrij klein.

Goldendoodles zijn ontzettend lieve, ontdeugende en mensenlievende goedzakken. Ze hebben veel aandacht en vachtverzorging nodig, dus verwacht niet dat het de beste keuze is op vlak van allergiebestrijding. Maar het is beter dan een volbloed Golden Retriever. Qua karakter zijn het natuurlijk heerlijke dieren.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterIntelligent, Speels, Vriendelijk
Gewicht15 - 24 kg
Levensverwachting10 - 15 jaar
VachtLangharig, vaak wollig / gekruld
Prijs pupVanaf 1500 euro

 

23. Irish Soft Coated Wheaten Terriër

Irish Soft Coated Wheaten Terrier

De Irish Soft-Coated Wheaten Terriër is een hele mond vol. Dit ras behoort natuurlijk ook tot de terrierachtigen, welke een langharige zijdezachte semi-hypoallergene haardos hebben. Weinig haarverlies, veel vachtverzorging. Dat hoort ook bij deze terriër.

Qua karakter zijn het zeer vrolijke en actieve dieren, een mooie toevoeging aan een actief gezin die er graag op uit gaat. Want veel spelen en wandelen is zeker belangrijk bij dit hondenras. Ze kunnen gebruikt worden als waakhond, maar ook als gezelschapsdier. Wellicht de meest evenwichtige terriër.

 

Type hondWaakhond, Gezelschapshond
KarakterVrolijk, Actief, Evenwichtig
Gewicht14 - 20 kg
Levensverwachting12 - 15 jaar
VachtLangharig, zijdezacht
Prijs pupVanaf 1000 euro

 

24. West Highland White Terriër (Westie)

West Highland White Terrier

De Westie of West-Highland White Terriër is een slag kleiner, maar nog altijd een terriër. Een Westie pup kopen bij een fokker is in Nederland prima te doen door het relatief grote aanbod. Het is een energiek ras dat houd van zijn roedel, oftwel de familie om het dier heen.

Westies zijn aan de prijzige kant, dus een investering en vroege reservering is zeker nodig.

Qua vacht hebben ze een winterharde zijdezachte vacht met relatief weinig haaruitval. Dit maakt het geen hond met weinig onderhoud, want borstelen en wassen blijft belangrijk. Ook maandelijks naar de trimsalon is aan te raden. Maar dat is het zeker waard, want het is een liefdevolle, fijne hond.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterIntelligent, Speels, Vriendelijk
Gewicht11 - 40 kg
Levensverwachting10 - 15 jaar
VachtLangharig, zijdezacht
Prijs pupZie het overzicht

 

25. Chinese Gekuifte Naakthond

Chinese Gekuifte Naakthond

De Chinese Gekuifte Naakthond of Chinese Crested is wellicht de populairste naakthond ter wereld. Er bestaat een powder puff en haarloze variant. Allergie is aanwezig bij beide varianten, maar wel in mindere mate. Ze zijn dus semi-hypoallergeen.

Het is een zeer lief en intelligent ras dat praktisch nooit zal bijten. Ze zijn op hun hoede voor vreemden, maar zijn veelal vrolijk en actief.

De Chinese Crested luistert goed naar hun eigenaar met gerichte training. Het ras is praktisch geurloos, maar de naakte huid moet wel beschermd worden tegen de zon en kou.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterIntelligent, zachtaardig, speels
Gewicht2,5 - 5 kg
Levensverwachting12 - 14 jaar
VachtNaakthond
Prijs pupVanaf 1000 euro

 

26. Ierse Waterspaniël

Ierse Water Spaniel

De Ierse Waterspaniël heeft wat weg van een poedel, maar is het zeker niet. Deze Spaniël is zeer zeldzaam en heeft een unieke krullende dubbele vacht, welke amper uit valt en relatief hypoallergeen is.

Qua karakter is deze hond energiek, speels, en een geweldig maatje. Het is een zeer lief en aanhankelijk beestje, welke graag op pad gaat en in beweging is. Het is de grappenmaker onder de Spaniëls en kunnen ook erg nieuwschierig zijn.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterActief, speels, nieuwschierig
Gewicht20 - 29 kg
Levensverwachting10 - 12 jaar
VachtDubbel krullend
Prijs pupVanaf 1500 euro

 

27. Australische Silky Terriër

Australische Silkyterrier
Bron: Wikimedia Commons

De Australische Silky Terriër wordt gekenmerd door zijn bijzondere langharige zijdezachte vacht. De hond verhaard praktisch niet en is volledig geurloos. De hond is populair in wedstrijden waarin de vacht priminent naar voren komt.

Qua karakter zijn de dieren echte Terriërs. Speels, alert en liefdevol. Maar ook spelen de dieren graag. Ze hebben zeer veel vachtonderhoud nodig, vooral om klitten tegen te gaan en de lange haren recht te houden.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterAlert, Koppig, Liefdevol
Gewicht3 - 5 kg
Levensverwachting12 - 15 jaar
VachtZijdezacht, glanzend
Prijs pupVanaf 1000 euro

 

28. Cairn Terriër

Cairn Terrier
Bron: Wikimedia Commons

De Cairn Terriër is niet zomaar een terriër, maar eentje met een bijzonder uiterlijk. Dit komt voornamelijk door de unieke dubbele draadharige vacht, maar ook door het feit dat het gaat om één van de kleinste terriërs.

Het is een dier dat altijd op zoek is naar avontuur en hierbij ook risico durft te nemen. Het is dus goed om ze goed te trainen en in zicht te houden.

Qua karakter is het een hond die heel slim, koppig en moedig is. Het is een liefdevol dier richting zijn baasje, waar ze graag mee spelen. Ze zijn actief en houden van wandelen. Wassen van de vacht blijft belangrijk, vooral omdat ze vrijwel geen haren verliezen.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterActief, intelligent, moedig
Gewicht6 - 7,5 kg
Levensverwachting14 jaar
VachtZijdezacht, glanzend
Prijs pupVanaf 700 euro

 

29. Poolse Laaglandherder

Poolse Laaglandherder
Bron: Wikimedia Commons

De Poolse Laaglandherder of Polski Owczarek Nizinny is een middeleeuws ras dat vroeger vooral werd ingezet als herdershond. Rond de Tweede Wereldoorlog was het bijna volledig uitgestorven, erwas slechts één paar over. Inmiddels is er een kleine populatie, allen met dezelfde voorouders.

De vacht van een Poolse Laaglandherder is dubbel en krullend. Dagelijkse verzorging is nodig, dit voorkomt matten en dode haren. Want haaruitval heeft dit ras absoluut niet. Qua karakter zijn het dieren die voor gevorderde baasjes zijn: ze hebben een grote eigen wil. Ze zijn alert, slim en koppig.

 

Type hondHerdershond, Gezelschapshond
KarakterEigen wil, loyaal, beschermend
Gewicht18 - 20 kg
Levensverwachting12 -15 jaar
VachtDubbel krullend
Prijs pupVanaf 1000 euro

 

30. Bergamasco

Bergamasco

Een bekender ras is de Bergamasco, welke zich kenmerkt door zijn dikke ‘vloermop’ vacht. De van origine Perzische herdershond is een zwaar, gespierd dier met een krachtige eigen wil. Het is absoluut alleen geschikt voor gevorderde hondenbezitters.

Qua karakter zijn deze dieren erg trouw, zachtaardig, maar ook koppig en eigenwijs. Ze zullen alles doen om hun territorium te verdedigen. Wel leven ze goed samen met andere honden en zijn ze geduldig met kinderen.

De koorden van de vacht moeten vaak worden geborsteld om klitten te voorkomen. Ook is trimmen op regelmatige basis aan te raden.

 

Type hondHerdershond, Gezelschapshond
KarakterTerritoriaal, zachtaardig, koppig
Gewicht25 - 38 kg
Levensverwachting13 -15 jaar
VachtDubbeldik, koorden
Prijs pupVanaf 800 euro

 

31. Airedale Terriër

Airedale Terriër

De Airedale Terriër kan je zien als de grote uitvoering van de eerder genoemde Welsh Terriër. Het is een geweldige metgezel, welke houd van zijn familie. Ze zijn erg beschermend, maar ook moedig en zoekend naar liefdevolle aandacht.

De dikke krullende vacht en ‘baard’ vallen natuurlijk gelijk op. Deze behoeven de nodige verzorging, zoals dagelijks borstelen en regelmatig laten bijknippen. Ook wassen hoort bij het proces, omdat de haren vrijwel niet uitvallen.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterLoyaal, intelligent, trainbaar
Gewicht20 kg
Levensverwachting13 jaar
VachtDubbel krullend
Prijs pupVanaf 700 euro

 

32. Coton de Tuléar

Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar is zeldzaam, luxe middelgroot tot klein ras. Ze zijn relatief duur en komen niet veel voor. Wel zijn het zeer liefdevolle, slimme en trouwe metgezellen. Ze zijn actief en houden van spelen, maar ook knuffelen ze graag met de baas.

Vachtonderhoud is met een langharige zachte vacht als deze essentieel. Trimsalon is zeker elke maand nodig, maar borstelen moet vrijwel dagelijks om klitten te voorkomen. Een bijzondere hond met een semi-hypoallergeen kenmerk, welke iets beter is voor mensen met hondenallergie.

 

Type hondGezelschapshond
KarakterLevendig, Liefdevol, Speels
Gewicht5,5 - 7 kg
Levensverwachting14 -16 jaar
VachtLangharig, zacht
Prijs pupVanaf 1500 euro

Plaats een reactie