15 Schoothond Soorten Die Graag Met Hun Baasje Knuffelen

Wanneer je op zoek bent naar een lieve schoothond, kan de keuze aan verschillende hondenrassen soms overweldigend zijn. Daarbij kan een overzicht van kleine schoothond soorten zeker helpen om de keuze iets makkelijker te maken.

Schoothondjes zijn erg populaire hondensoorten, juist omdat ze graag bij mensen in de buurt zijn en eigenlijk passen in elk type huishouden, of je nu een groot gezin hebt of je alleen in een appartement woont. In dit artikel vind je een overzicht van populaire schoothond soorten, wij weten zeker dat er een leuk hondenras voor jou bij zal zitten!

 

Wat Is Een Schoothond?

Een schoothond is een hondenras dat zowel klein genoeg is om schoot te liggen, als een hond die het karakter heeft om comfort te zoeken bij mensen. Schoothonden zijn geen specifieke hondensoort, maar het is een generieke term voor een kleine, vriendelijke en vaak ook aanhankelijke hond.

In de onderstaande lijst zijn veel voorkomende schoothondjes te vinden. We zijn erg benieuwd welke jou persoonlijke favoriet is!

 

1. Havanezer

Havanezer

De Havanezer is niet alleen de nationale hond van Cuba, het is ook een onzettend lieve kleine gezelschapshond. Dit ras is niet alleen erg aanhankelijk, maar een Havaneesje zal ook graag op schoot komen zitten om vertroeteld te worden.

Fijn aan dit hondenras is het feit dat hij niet erg opdringerig is, maar dat ze wel meegaand en zachtaardig van karakter zijn. Deze langharige hondjes zijn makkelijk op te voeden en erg intelligent.

 

2. Shih Tzu

Shih Tzu

De Shih Tzu is nog zo’n aandoenlijke kleine hondensoort die je eigenlijk direct wil knuffelen. Ze zijn ontzettend vriendelijk voor hun baasje en voor bekenden (ook voor kinderen), maar zullen wel blaffen naar vreemden.

Ondanks de pluizige vacht verliezen Shih Tzus niet veel haren, dus het is een geschikt ras voor mensen die allergisch zijn voor hondenharen. Het ras is één van de langst levende hondenrassen (12-16 jaar), maar heeft wel vaak kenmerkende afwijkingen, zoals een onderbijt, lastige knieën, ogen en oren.

 

3. Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel klinkt ontzettend koninklijk, maar zijn troon is voornamelijk jou schoot. De kleine soort is zowel energiek als elegant. De hond zal op zijn gemak zijn op de bank, maar wil ook graag buiten ravotten, het liefst met soortgenoten.

Het ras is ideaal voor therapeutische doeleinden, omdat ze uitzonderlijk lief, zachtaardig en speels zijn. De hondjes zijn klein en licht en hebben kenmerkende langharige oren en een plat gezicht. Deze sociale hondensoort heeft een gemiddelde levensduur (9-14 jaar) en is geschikt voor elk huishouden.

 

4. Lhasa Apso

Lhasa Apso

De Lhasa Apso ziet er zo lief uit als hij is. Het is één van de beste schoothonden vanwege het feit dat ze liever lui dan moe zijn. Daarbij zijn ze ook opvallend klein, maar niet zo fragiel als bijvoorbeeld een Chihuahua.

Het zijn niet alleen lieverds die graag aan je voeten liggen (of op schoot), maar ze zullen je ook beschermen tegen ongewilde indringers. Het zijn namelijk ook zeker waakhonden die blaffen naar vreemdelingen. Ook fijn is dat het pluizige ras weinig haren los laat en dus geschikt is voor allergische mensen.

 

5. Australische Silkyterriër

Australische silkyterrier

De Australische Silkyterriër heeft een bijzondere vacht, welke behoorlijk lang is. Het is net een dekentje die het dier (en jou, als het hondje op je schoot ligt) warm zal houden in de koude dagen.

Het hondenras wordt zo’n 25cm hoog en heeft een alert, vriendelijk en vrolijk karakter. Het opgewekte beestje is een ideaal gezinslid, ook als je bijvoorbeeld in een klein appartement woont met alleen een balkon. Een lief gezelschapsdier voor iedereen!

 

6. Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier (soms ook Yorkie genoemd), is nog zo’n zeer alert en actief schoothondje die je vaker bij gezinnen ziet. Dat is niet zomaar, want dit ras doet het erg goed in gezinnen. Ze luisteren goed als je ze als pup traint, maar kunnen op latere leeftijd veel verschillende gezondheidsproblemen krijgen.

Het is net als bij de Shih Tzu en de Lhasa Apso nodig om regelmatig naar de trimsalon te gaan met je hond. Hoewel het dier weinig haren laat vallen, moet de vacht wel regelmatig bijgewerkt. Ook de tanden moeten (meer dan bij andere rassen) met hoge regelmaat worden gepoetst. Houd hier rekening mee.

 

7. Chihuahua

chihuahua

De Chihuahua kennen we allemaal als het kleinste hondenras, maar dat is niet per se de reden dat Chihuahuas zo populair zijn. Baasjes hoeven relatief weinig met de dieren te lopen, wat fijn is wanneer je niet al te goed ter been bent.

De vrij fragiele beestjes zijn soms zeer actief en staan hun mannetje om hun baasje te beschermen. De schoothond is niet altijd goed met kinderen, dus vooral voor ouderen zal dit ras geschikt zijn. Let wel op het feit dat Chihuahuas snel te zwaar worden, dus is het belangrijk ze niet te veel te voeren.

 

8. Bichon Frise

Bichon Frise

De Bichon Frise met kenmerkend krulletjeshaar is altijd opgewekt en een echte troetelbeer. De kleine hond is makkelijk in het onderhoud voor vrijwel alle soorten huishoudens. Ook met kinderen kan de soort goed overweg.

Bichon Frise hondjes zijn makkelijk te trainen en hebben naast maandelijks trimmen van de krullen geen bijzondere verzorging nodig. Ook geschikt voor mensen die allergisch zijn.

 

9. Corgi

Corgi

De korte pootjes van corgi’s zijn zonder twijfel het meest kenmerkende aspect aan dit ontzettend lieve hondenras. Van nature zijn deze schattige schoothonden herdershonden, dus zullen ze goed hun eigen boontjes kunnen doppen en ook intelligent zijn.

Een corgi is wellicht niet de allerkleinste hondensoort, maar ze zitten graag op de schoot van hun baasje(s)! Je kunt ze ook nog eens erg makkelijk trainen en verzorgen. Ook middelgrote honden kunnen goede schoothonden zijn, zo blijkt maar weer.

 

10. Teckel

Teckel

Negeer de mensen die de teckel vergelijken met een worstenbroodje, want deze schoothond is ontzettend populair bij een grote groep hondenbezitters. In Engeland worden ze ook wel Dachshund genoemd, maar daar heeft het dier door zijn langwerpige vorm ook allerlei bijnamen (“hotdog”).

Leuk aan dit ras is het feit dat ze in drie verschillende typen vacht komen: kortharig, langharig en ergens daar tussenin. De soort is wat schuw tegenover vreemdelingen, maar zal zielsveel houden van zijn baasje en familieleden. Wanneer je eenmaal valt voor een teckel, kan je nooit meer terug.

 

11. Boston Terrier

Boston Terrier

De Boston Terrier is loyaal, slim, enthousiast en zal nooit agressief doen tegen mensen. Het is van origine een mix tussen de Engelse Terrier en Engelse Bulldog. De kleine hond weet met zijn energie zijn hart voor je te winnen. Maar na het spelen ploft hij maar wat graag neer op je schoot.

Fijn is ook dat het ras kindvriendelijk is en niet overdreven veel beweging nodig heeft, ondanks zijn energieke karakter. Een geschikte viervoeter in elk huishouden, dat is zeker!

 

12. Poedel

Poedel

Wil je gaan voor een ras met stijl, dan is de elegante Poedel een perfecte keuze. Wellicht associeer je poedels al snel met rijke dames op leeftijd, maar geloof ons: het is een geschikt huisdier voor allerlei gezinnen en huishoudens.

Het ras kent een rijke historie en komt in vele vormen en maten. Naast zeer grote poedels zijn er ook miniatuur versies te verkrijgen. De zeer intelligente dieren laten zich makkelijk trainen en zijn erg gesteld op menselijke interactie.

 

13. Keeshond

Keeshondje

De Keeshond is een klein, schattig schoothondje met lange manen als vacht. In de loop van de eeuwen is dit edele ras steeds kleiner geworden, wat we te danken hebben aan Koningin Victoria van Groot Brittannië. Fokkers hebben haar als inspiratie gebruikt het ras te verkleinen.

Belangrijk is om de vacht van Keeshondjes goed bij te houden. Hierbij is een maandelijks bezoek aan de trimsalon aan te raden. Verzorg je jouw Keeshond goed, dan geeft hij je veel liefde en zal hij je beschermen tegen indringers en vreemden.

 

14. Maltezer

Maltezer

Je hebt schattige schoothondjes en je hebt Maltezers, wellicht de schattigste schoothond van allemaal. De zeer kleine hond heeft niet veel nodig om je hart te stelen. Het karakter van de Maltezer is vriendelijk, vrolijk, aanhankelijk, intelligent en actief.

Natuurlijk moet ook de kenmerkende mooie hypo-allergene vacht (want weinig haaruitval) regelmatig worden bijgehouden. Het is verder een uitermate geschikt ras voor oudere mensen, omdat hij liever bij je wil zitten dan dat hij lange wandelingen wil maken. Maltezers gaan goed om met kleine kinderen én katten, ook goed om te weten.

 

15. Japanse Spaniël (Chin Chin)

Japanse Spaniel Chin Chin

Als laatste in deze lijst met ideale schoothond soorten vinden we de Japanse Spaniël, ook wel Chin Chin genoemd. Deze komische maar elegante kleine hond weet al snel je hart te veroveren met zijn gekke streken.

De vacht van het dier komt luxe over en vergt ook periodiek onderhoud bij de trimsalon. Het hoofd van dit Japanse ras is vrij groot voor het lichaam en de ogen liggen vrij ver uit elkaar. Vaak gezien in de kleuren zwart en wit. De hondensoort is erg aanhankelijk en echt gemaakt voor de rol als schoothond.

 

Een Kleine En Rustige Schoothond Kiezen

Het uitzoeken van een geschikt schoothondje is iets wat tijd nodig zal hebben. We raden altijd aan om eens een kijkje te nemen in het asiel, waar vaak voldoende schoothondjes beschikbaar zijn. Dat is altijd beter dan er eentje te kopen bij een dierenwinkel of fokker.

Onthoud dat een schoothond geen rashond hoeft te zijn, maar ook gewoon een mix kan zijn tussen verschillende soorten. Juist hierom vinden we het belangrijk om te benadrukken dat asiels met hondenopvang een geschikte plek zijn om je nieuwe dierenvriend te vinden.

1 gedachte over “15 Schoothond Soorten Die Graag Met Hun Baasje Knuffelen”

Plaats een reactie