Labradoodle Puppy Kopen: 7 Dingen Die Je Vooraf Moet Weten

Wanneer je als toekomstig baasje een labradoodle pup kopen wil, ga je een zekere verplichting aan. Een puppy introduceren in het huishouden neemt een verantwoordelijkheid mee en deze zal door het hele gezin moeten worden gedragen.

Begin altijd met het aankoopproces van de nieuwe hond. Wat is de prijs en doorlopende kosten van je toekomstige labradoodle? Is de gekozen fokker professioneel en neemt deze alle regels in acht die in Nederland (of België) gelden?

Maar denk ook aan de opvoeding van je nieuwe labradoodle puppy. Is het verstandig om direct op puppycursus te gaan? Hoe gehoorzaam is het labradoodle ras ten opzichte van andere hondenrassen? Zo zijn er vele zaken te bedenken die je vooraf moet nalopen.

 

Een Labradoodle Pup Kopen: Dit Moet Je Weten

Of je nu een mini labradoodle pup of een Australian Labradoodle pup wil kopen, het is verstandig om jezelf te informeren over de mogelijkheden. Ook is het goed om kennis te nemen van een aantal feiten die specifiek zijn aan dit hondenras, zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Voordat je over gaat tot de aankoop van een nieuwe puppy, is het verstandig om in ieder geval de volgende 7 dingen in gedachten te houden.

 

1. Labradoodles Zijn Niet Standaard Hypoallergeen

Zoals je wellicht weet is dit hondenras een mix tussen een labrador en een poedel. En zoals altijd het geval is bij een kruising tussen twee rassen, weet je nooit zeker wat je krijgt. Soms kan het een goed ras zijn voor mensen met allergie, maar niet altijd.

Er zijn drie verschillende vachten waarin labradoodles gefokt kunnen worden:

 • Stijle vacht: Geen krullen of pluizig uiterlijk. Haren zijn stijl en dit type hond is niet geschikt voor mensen met een allergie.
 • Wavy vacht: Het ’tussenmodel’, een golvend ‘fleece’ vachttype dat zijdezacht aan voelt en slechts gedeeltelijk haren afscheid die slecht zijn voor allergieën.
 • Krullende vacht: Dichte en dikke krullen die geurloos zijn en die niet verhaart, het meest geschikt voor mensen met een allergie.

Verder kan de vacht ook in verschillende kleuren komen, van donker tot licht. Ook een mix van kleuren is mogelijk, van chocoladebruin tot goudblond. Het trimmen en de vachtverzorging zal periodiek door een professionele trimsalon moeten worden gedaan, tenzij je zelf hiervoor de kennis en spullen in huis hebt.

 

2. Labradoodles Hebben Verschillende Formaten

Naast de verschillende typen vacht kunnen ook de afmetingen van deze honden sterk uiteen lopen. Er is niet één standaard formaat labradoodle. Sterker nog, er zijn (ruwweg) drie verschillende formaten labradoodles, afhankelijk van het formaat van de ouder(s):

 • Standaard: 60 cm hoog, tot 29 kg in gewicht
 • Medium: 50 cm hoog, tot 20 kg in gewicht
 • Miniatuur: 40 cm hoog, tot 11 kg in gewicht

Wanneer een standaard of medium formaat labradoodle gemixt wordt met een mini poedel, spreken we van een mini labradoodle.

Mocht je op zoek zijn naar een specifieke grootte qua hond, overleg dan met de fokker wat de opties zijn en of je op een specifiek formaat nestje kunt wachten.

Let erop dat de fokker niet claimt dat een specifiek formaat gegarandeerd is, want dit is niet mogelijk. Wanneer je een pup adopteert van een fokker, kan deze door de speling der natuur altijd afwijken van de standaard formaten.

 

3. Goldendoodle En Labradoodle Pups Zijn Niet Hetzelfde

Labradoodles worden als ras vaak verward met goldendoodles. Deze laatste is namelijk een mix tussen een Golden Retriever en een Poedel (in plaats van een Labrador). Qua uiterlijke kenmerken komt het ras vrij veel overeen met de Labradoodle, wat de verwarring bij mensen vaak veroorzaakt.

De belangrijkste overeenkomsten tussen een Goldendoodle en Labradoodle zijn:

 1. Beiden zijn afkomstig van een Poedel mix, waarbij één van de ouders van dit ras is;
 2. Beide rassen hebben veel energie die graag zwemmen, spelen en apporteren;
 3. Beide typen zijn geweldige familiehonden die goed overweg kunnen met kinderen en andere honden.

 

De belangrijkste verschillen tussen een Goldendoodle en Labradoodle zijn:

 1. Labradoodles hebben één Labrador ouder, Goldendoodles hebben één Golden Retriever ouder;
 2. Labradoodles hebben veelal een kortere vacht. Goldendoodles hebben een langere en ruigere vacht die kenmerkend is voor Goldens;
 3. Beide rassen zijn zeer vriendelijk. Labradoodles kunnen soms wat aftastend zijn, terwijl Goldendoodles vaak blind op vreemden zouden afrennen.

 

Goldendoodle Pup
Een Goldendoodle pup heeft andere kenmerken dan een Labradoodle pup.

 

4. Niet Alle Labradoodle Fokkers Zijn Reputabel

De wereld van rashonden fokkers is helaas ook een wereld waarin veel charlatans en oplichters aanwezig zijn. Fokkers die hun honden niet goed verzorgen, hun papieren niet op orde hebben, of helemaal geen kennis hebben van wat ze nu eigenlijk aan het doen zijn.

Wanneer je op internet zoekt naar “Labradoodle pup kopen” of iets soortgelijks, dan kom je ze al snel tegen.

Wil je een geschikte rashond kopen, doe dit dan bij een reputabele fokkerij voor labradoodles, of een dierenwinkel die connecties heeft met een professionele fokker. Overweeg ook bij het asiel na te vragen of er labradoodles beschikbaar zijn ter adoptie.

De kosten van een labradoodle pup beginnen bij 1700 euro per hond. Bij het asiel is dit goedkoper, maar bij een fokker ben je vaak zekerder van goede socialisering. De kosten zijn een goede indicatie van de professionaliteit van de plek waar je de pup haalt. Blijf kritisch en controleer de papieren en medische geschiedenis.

 

5. Je Labradoodle Pup Is Actief Onderdeel Van Het Gezin

We begonnen het artikel door te zeggen dat een puppy nemen een verantwoordelijkheid is. Labradoodles zijn huisdieren met een lange levensduur, gemiddeld zo’n 12 tot 14 jaar. Het zijn dieren die actief deel zullen uitmaken van het huishouden. Daarbij behoeft de hond ook nog eens veel onderhoud:

 • Meerdere keren per dag voeden: Gebruik hondenvoedsel van hoge kwaliteit en voed tweemaal per dag;
 • Meerdere keren per dag uitlaten en bewegen: De dieren behoeven dagelijks 30 tot 60 minuten beweging;
 • Onderhouden van de vacht: Periodiek trimmen van de vacht bij een professionele trimsalon, of ga zelf (voorzichtig) aan de slag met een tondeuse of schaar;
 • Onderhouden van de medische gezondheid: Periodiek een gezondheidscheck bij de dierenarts, denk ook aan de checks en eventuele standaard operaties direct na de adoptie (bv. castratie of sterilisatie, of het chippen van de hond).

 

6. Overweeg Een Puppycursus

Natuurlijk wil je dat een jonge pup uitgroeit tot een gehoorzame en trouwe viervoeter. Je puppy een opvoedcursus geven is niet alleen verstandig, maar zal je een hoop zorgen schelen wanneer je labradoodle straks de volwassen leeftijd bereikt.

Tijdens de cursus leert je huisdier samen te werken met het baasje. De pup leert als het ware zijn plek in de roedel. Maar natuurlijk zal je puppy ook basis commando’s leren als ‘zit’, ‘ga af’, of ‘rollen’.

 

Labradoodle Pup Kopen Nederland
Direct goede training bieden aan je puppy voorkomt later een hoop problemen.

 

7. Labradoodle Pups Behoeven Veel Beweging

We hebben het al even benoemd, maar willen het toch echt even extra benadrukken. Labradoodles zijn geen schoothonden, ook al houden ze erg van affectie. Het is vooral een actief familie-gericht hondenras vol energie.

Het is absoluut van belang om al die energie te ventileren in de vorm van voldoende beweging. Denk aan lekker buiten ravotten, maar ook bijvoorbeeld een keer zwemmen met andere honden. Ze vinden het heerlijk om te spelen met hun hondenvriendjes.

Neem voldoende de tijd om elke dag erop uit te trekken. Laat je pup lekker rennen in het park tijdens het uitlaten, of ga samen joggen. Een half uur tot een uur beweging per dag is het minimum.

 

Kiezen Voor Een Labradoodle Puppy

Een labradoodle pup kopen is een beslissing die voor veel gezinnen de juiste keuze zal zijn. Met de juiste voorbereiding, een investering in geld én tijd, maar ook jarenlange liefdevolle aandacht van het hele gezin zal je erg gelukkig zijn met je nieuwe familielid.

Neem de overwegingen in dit artikel ter harte, voordat je daadwerkelijk beslist om een puppy in huis te nemen. Het is een commitment die de komende 10 à 15 jaar van je leven (en dat van je gezin) zal veranderen, dus het zal geen lichte beslissing zijn.

De liefde en aandacht die je van je labradoodle terug krijgt zal de investeringen en overweging meer dan waar maken. Daar zijn we van overtuigd, en jij hopelijk ook. We wensen je heel veel plezier met je nieuwe labradoodle puppy en geef hem van ons een extra aai over de bol!

Plaats een reactie