11 Honden Die Vrijwel Niet Stinken: Een Overzicht Van Hondenrassen

Niets zo vervelend als een hond met een stinkende vacht. Je huisdier uitlaten op een regenachtige dag zal de hondenvacht nat maken, wat vaak een penetrante geur met zich mee brengt. Maar ook medische redenen kunnen stank veroorzaken.

Gelukkig bestaan er hondenrassen die niet stinken. Althans, nauwelijks een geur afgeven.

Dit artikel geeft een overzicht van enkele populaire hondenrassen met vachten die vrijwel niet stinken. Maar eerst wat meer details over de oorzaken van die vervelende hondengeur.

 

Waarom Stinken Sommige Honden?

Een stinkende hond kan verschillende oorzaken hebben, maar wordt bij een gezonde hond veelal veroorzaakt door het type vacht van het ras. Vervelende luchtjes blijven vaak hangen nadat de vacht nat is geworden. Hoewel een een goede vachtverzorging een oplossing kan bieden, zijn er ook hondenrassen die in beginsel al minder stinken.

Tijdens het adopteren of kopen van een nieuwe hond, is het verstandig om rekening te houden met de geur die het beestje kan afgeven. Het kan soms zó penetrant zijn, dat er niet mee te leven valt. Dit heeft ook sterk te maken met de gezondheid van het individu:

 • Gebit: Honden poetsen niet dagelijks hun tanden, maar doen erg veel met hun gebit door de dag heen. Tandplak en bacteriën hopen zich op na verloop van tijd.
 • Anaalklieren: Verstopte of ontstoken anaalklieren zorgen voor veel jeuk bij de hond en de geur van dit soort problemen is vaak zeer onprettig.
 • Huid- en lipplooien: Sommige hondenrassen hebben overhangende huid- of lipplooien. Hier kunnen ontstekingen of huidproblemen ontstaan, wat erg kan geuren.
 • Maag- en darmproblemen: Iets verkeerds gegeten hebben kan natuurlijk ook tijdelijk voor veel geur zorgen bij je huisdieren.
 • Vacht: Een goede vachtverzorging voorkomt veel problemen. Regelmatig wassen met hondenshampoo, zeker nadat het dier buiten nat geworden is, zal essentieel zijn.

 

Onthoud altijd dat de eventuele stank één van vele factoren bij het uitkiezen van een hond. Kies allereerst natuurlijk altijd voor een dier dat qua karakter goed bij je past. In het onderstaande overzicht zijn 11 hondensoorten te vinden die vrijwel niet zullen stinken.

 

1. Basenji

Basenji Hond

Hoewel de vacht van een Basenji (Afrikaanse Boshond) goed moet worden onderhouden om in vorm te blijven, is het een ideaal ras als je op zoek bent naar een geurloze hond.

Deze van oorsprong Congolese hondensoort is één van de oudste rassen ter wereld. Niet alleen is de hondenvacht geurloos, ook is het dier een fijne mensenvriend. Qua karakter is de Basenji ontdeugend, slim en levendig.

Uniek aan de Basenji is het feit dat hij niet kan blaffen. Dit houd echter niet in dat het dier geen geluid kan maken, want die zijn zeker aanwezig bij deze visueel ingestelde jachthond.

 

2. Bichon Frisé

Bichon Frise

We hebben de Bichon Frisé al eens eerder uitgelicht als een prettige kleine schoothond soort, maar ook qua vachtverzorging is dit ras erg geschikt voor nieuwe baasjes.

De Franse gezelschapshond behoort tot de groep Bichons, bestaande uit onder meer de Maltees, Bolognezer, Havanezer en Leeuwhondje. Het is een mix tussen een Maltees, Bolognezer en kleine witte Poedel.

Het dier is intelligent en vriendelijk, bovendien staat het niet bekend om het blaffen. Een perfect maatje voor iedereen, ook als je in een relatief klein appartement woont!

 

3. Dachshund (Teckel)

Dachshund

Goed opletten bij de Dachshund of Teckel, want er bestaan in totaal drie veel voorkomende vachtsoorten: korthaar, ruwhaar en langhaar.

Het dier heeft gemiddeld eens in de zes maanden een volledige rui van alle dekharen. Verder is deze grotendeels geurloos, wat natuurlijk ideaal is in de binnenomgeving.

De relatief kleine, langwerpige hond is een perfecte familiehond die prettig is in de omgang met andere honden en kinderen. Onthoud wel dat vachtverzorging (wassen, bijknippen en borstelen) ook bij de Dachshund erg belangrijk is.

 

4. Dalmatiër

Dalmatiër

Iedereen die vroeger de Disney film ‘101 Dalmatiërs’ heeft gezien, weet dat de Dalmatiër een geweldig gezelschapsdier is. Loyaal, bewegelijk, speels en intelligent zijn de kernwoorden die het karakter van het ras kenmerken.

De gevlekte tekening van de hond is zeker niet geurend: de typische ‘hondengeur’ is niet of nauwelijks aanwezig bij Dalmatiërs.

Wel zal het een hele fijne toevoeging aan elke familie zijn, zolang je ervoor kunt zorgen dat je de energie en speelsheid van het ras een goede plek kunt geven.

 

5. Husky

husky

Net als veel andere poolhonden zullen Husky’s amper de typische hondengeur afgeven. Dit ondanks de opvallend dikke vacht.

Onder poolhonden kan je onder meer de Siberische Husky, Samojeed en de Noorse Elandhond rekenen. Voor al deze rassen is het geurprobleem (vrijwel) niet aanwezig.

Onthoud wel dat deze dieren ontzettend veel beweging en activiteit behoeven. Ook willen ze nog wel eens een eigen willetje erop nahouden. Daarentegen is het een zeer trouwe en vriendelijke hond, die echter wel een regelmatige vachtverzorging vergt.

 

6. Labradoodle

Labradoodle

De Labradoodle is een populaire mix tussen een Poedel en een Labrador. Één van de redenen om een labradoodle puppy te kopen, is natuurlijk het bijzondere (en prettig geurende) uiterlijk.

Die krullen veroorzaken namelijk vrijwel geen allergische reactie bij mensen en de labradoodle verhaart vrijwel niet. Onthoud dat er twee typen zijn: de fleecevacht en de wolvacht.

Wanneer je de krullen regelmatig korter knipt zal alles goedkomen. De haren zouden 10-15 cm lang moeten zijn, dan is het op zijn mooist. Zonder een aanwezige ondervacht hoeft het ras zo niet van de kou te rillen in de wintermaanden!

 

7. Poedel

Poedel

Hoewel er veel verschillende typen Poedels zijn, zal vrijwel elke variant vrijwel geurloos en anti-allergisch zijn. Vaak is er sprake van een kruising, wat ook het vachttype enigszins zou kunnen beïnvloeden.

Uniek is namelijk het feit dat de haren van een Poedel constant blijven groeien en niet zullen uitvallen. Hierdoor is een goede verzorging van het uiterlijk bij deze soort essentieel.

Ben je als baasje onverantwoord en werk je de haren niet tijdig bij, dan kunnen inderdaad enige geurproblemen ontstaan, maar bijvoorbeeld ook een dof uiterlijk, klitten en een dreadlock-effect.

 

8. Schnauzer

Schnauzer

De Schnauzer is een kleine hond met een mooie snor en baard, en vaak uitgesproken wenkbrauwen. De schattige gevouwen oren maken het helemaal af.

Maar we moeten ook zeker niet vergeten dat Schnauzers vrijwel niet zullen verharen, waardoor ze prettig zijn in een huishouden waar iemand allergisch is voor hondenharen.

Zoals we al vaker hebben vermeld in dit overzicht, is het bij dit soort rassen wel belangrijk om de uiterlijke verzorging, het trimmen en wassen, goed op orde te hebben. Maar één ding is zeker: de Schnauzer is een zeer prettige dierenvriend die in elk gezin goed zal passen.

 

9. Shih Tzu

Shih Tzu

Laat de kunstzinnige foto je niet misleiden, want de kleine Shih Tzu is naast zijn schattige uiterlijk ook erg knuffelbaar. Dat is niet alleen omdat het een lieve schoothond is, maar ook omdat hij simpelweg vrijwel niet zal stinken.

Shih Tzu honden behoren namelijk tot de soorten die praktisch niet verharen, wat erg prettig is wanneer je allergisch bent voor dierenharen.

Logisch is wel dat je, als gevolg van dit kenmerk, wel regelmatig zal moeten bijknippen bij de trimsalon. Ook is het aan te raden om een wekelijkse wasbeurt uit te voeren, om de hondjes lekker fris te houden.

 

10. Windhond

Windhond

Majestueus en razend snel, zo kennen we de aerodynamisch gevormde Windhond over het algemeen. Maar wist je ook dat windhonden vrijwel geurloos waren?

Ondanks de lange haren bij oren en staart zijn deze haren van deze jacht- en sporthond in zijn algemeenheid zeer schoon.

De gladde vacht is relatief makkelijk te verzorgen, wat erg prettig is voor het baasje. Daarbij komen ze in vele verschillende patronen en kleuren, wat de diversiteit van het ras erg leuk maakt. Een wekelijkse wasbeurt, oor- en nagelverzorging zijn voldoende voor een windhond.

 

11. Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier

De laatste maar zeker niet de minste uit deze lijst is de Yorkshire Terrier. De vriendelijke schoothond komt in klein formaat en heeft halflange haren met de kenmerkende ‘wenkbrauwen’ boven de ogen.

Het ras zal in principe niet verharen, wat niet alleen prettig is voor het stofzuigen, maar ook anti-allergisch een groot effect heeft.

Natuurlijk zorgt dit er wel voor dat tijdig bijknippen en een goede vachtverzorging essentieel is. Geurtjes hoef je hierbij vrijwel niet te verwachten, zolang je regelmatig je hond wast.

 

Een Hond Nemen Die Niet Stinkt

Het overzicht in dit artikel heeft je wellicht wat meer inzicht gegeven in de juiste keuze bij koop of adoptie van een nieuwe hond. De geur van het dier is één van meerdere factoren die hierin een rol kan spelen.

Maar natuurlijk is het veel belangrijker om te kijken naar het karakter en de ras-specifieke eigenschappen, ook die factoren die los staan van de vachtsoort alleen.

Neem nooit een overhaaste beslissing bij het adopteren van een nieuw huisdier, maar slaap er enkele nachtjes over. Blijf onderzoeken, overleg met de rest van de familie en loop dus niet alleen achter je neus aan. Dan snuffel je vanzelf de ideale dierenvriend uit het bovenstaande overzicht. Welk hondenras is jou favoriet? We horen het graag van je!

2 gedachten over “11 Honden Die Vrijwel Niet Stinken: Een Overzicht Van Hondenrassen”

 1. Van alle boven genoemde ken ik er genoeg die WEL stinken!!
  Denk dat t meer over de baasjes dan over de honden gaat………
  Heb reeds in mijn leven 12 honden mogen hebben van verschillende rassen, maar nooit eentje die stonk, terwijl ze toch dagelijks ferme wandelingen maakte en zich konden uitleven.
  Onder deze honden zat bv een duitse dog, een duitse herder, franse bulldogs, boston terrier, mops enz…
  Maar stinken?? No way!!
  Dus…………… laten we t NIET op de honden gooien.

  Beantwoorden

Plaats een reactie