7 Kattengeluiden En Hun Betekenis: Kattentaal Ontcijferd

Miauw, meow, prrt“, wat is de betekenis van al die rare kattengeluiden eigenlijk? Er is geen woordenboek die kattentaal kan ontcijferen. Daarom hebben we (in overleg met onze katten) een lijst gemaakt van veel voorkomende geluiden die katten maken, inclusief hun meest waarschijnlijke betekenis.

De communicatie van een kat is niet alleen zeer divers, ook kan deze erg vocaal zijn:

 1. Miauwen
 2. Spinnen
 3. Janken
 4. Jammeren
 5. Blazen
 6. Mekkeren
 7. Kirren

Het is vooral interessant dat poezen en katers voornamelijk richting mensen veel miauwen. Sinds de beestjes ons huisdier zijn geworden, hebben ze een complete taal voor ons mensen ontwikkeld! Wat al die geluiden betekenen, dat kan je in dit artikel lezen.

Om een goede indruk te krijgen van de verschillende kattengeluidjes, bekijk eerst even de onderstaande (Engelstalige) video van onze favoriete YouTube katten Cole & Marmelade:

 

1. Kat Miauwt

Miauwen is het klassieke geluid dat een kat zal maken. Kittens zullen vaker een miauw geluid maken dan volwassen individuen. Een miauw kan verschillende betekenissen hebben in verschillende situaties:

 • “Baasje, geef me eten, ik heb ontzettend veel honger!”
 • “Laat me alsjeblieft door deze deur heen, ik wil graag daar zijn!”
 • “Dankje dat je mij aandacht geeft, ik wil even praten.”
 • “Ik heb hulp nodig / voel me ziek.”
 • Kitten: “Waar is mijn mama? Ik wil melk drinken.”

 

Een miauw is de meest voorkomende manier om met mensen te communiceren. Je zal twee katten zelden tegen elkaar zien miauwen om elkaar iets duidelijk te maken. Tussen een mens en een kat is dit vrijwel altijd het geval.

 

2. Kat Is Aan Het Spinnen / Knorren

Het klinkt ontzettend lief: een spinnende kat. Het spinnen of knorren is echter geen teken van affectie of liefde naar het baasje, anders dan veel mensen denken. Katten spinnen namelijk ook veel als ze gewond, zwanger, zeer jong, of zeer oud zijn.

Spinnen is bedoeld ter indicatie dat een kat geen gevaar vormt, vriendelijk is, en niet alert is op gevaren. Spinnen is voornamelijk conflictvermijdend gedrag. Het is een mechanisme om te kunnen overleven en zou mogelijk helpen bij een sneller fysiek herstel van het dier.

Alles wat een kat tegen zijn omgeving wil zeggen met spinnen is: “ik ben niet gevaarlijk, ik vorm geen bedreiding“. De onderstaande YouTube video geeft meer uitleg:

 

3. Kat Jankt (Voortdurend)

Vind je het ook zo vervelend dat je ’s nachts wordt wakker gemaakt door een voortdurend jankende kat? Het is de ultieme poging die je huisdier doet om de aandacht op zich te vestigen. Bij een kat is janken vaak een teken van eenzaamheid.

Het beste wat je in zo’n situatie kunt doen is het janken negeren. Vervolgens beloon je het dier als het weer stil is.

Janken kan ook een medische oorzaak hebben. Het kan indicatie zijn van pijn. Denk aan obstipatie (vastzittende ontlasting), pijn door zwangerschap, of andere vormen van pijn. Ook hevige honger (buikpijn) kan dit gedrag veroorzaken.

 

4. Kat Jammert

Een andere geluid dat door mensen vaak als vervelend wordt gezien, is een jammerende kat. Dit zien we vooral veel bij loopse en krolse katten. Het wordt veelal gebruikt in combinatie met hevig miauwen, aandacht vragen en de zoektocht naar een partner.

Een kat die jammert kan ook een waarschuwing voor buurtkatten zijn. Vlak voor een gevecht kan een langdurig jammerend geluid door twee katten worden geuit. Dit gebeurt vaak in combinatie met blazen, grommen, een opgezette rug en een defensieve houding.

 

5. Kat Blaast

Het blazen is een eerste waarschuwing van een kat. Hiermee maakt het dier duidelijk dat het met rust gelaten wil worden. Het blazen kan mogelijk escaleren naar aggressief gedrag, maar dit is niet de intentie van een kat.

Vaak wordt blazen gezien als directe vertoning van aggressie, maar het zal veelal een gevolg zijn van angst bij een kat. Het is vooral ter verdediging bedoeld.

Wordt het blazen door de tegenpartij genegeerd (of als provocatie gezien), dan kan het dier ook overgaan op aggressie en uithalen met zijn nagels, of zelfs bijten. Bij deze escalatie wordt blazen ook in combinatie met jammeren en grommen gebruikt.

 

6. Kat Mekkert Naar Prooi (Tijdens Jagen)

Ziet je kat een vogel, muis of insect aan de andere kant van het raam, of bijvoorbeeld hoog in de boom? Dan zal het uit frustratie soms een raar geluid maken tijdens het jagen. Hiermee zegt de kat: “Ik zie een prooi, maar ik kan er niet bij!

Dit geluid wordt ook wel mekkeren (of “chattering”) genoemd. Het geluid wordt enkel richting de potentiële prooi gebruikt, op een moment dat het dier zijn of haar volledige aandacht erop heeft gevestigd.

Mocht je twijfelen welk geluidje we precies bedoelen, bekijk dan even de onderstaande zeer schattige YouTube video van een drietal katten die samen zitten te ‘mekkeren’:

 

7. Kat Maakt Korte Geluidjes Als ‘Prrt’ (Kirren)

Deze korte, binnensmondse vibrerende geluidjes zijn positief bedoeld. Het klinkt een beetje als ‘prrt‘ en ligt ergens in het midden tussen een miauw en spinnen. Zo’n geluidje kan twee betekenissen hebben:

 1. Begroeting: “Hallo, ik ben nu bij je en dat wil ik even kenbaar maken.”
 2. Aandacht: “Ik ken jou en geef om je, en vind de aandacht die je me geeft prettig.”

 

Veelal wordt het prrt-geluid gemaakt wanneer het dier enthousiast is op een positieve manier. Vaak gebruikt in combinatie met kopjes geven, bij het aaien, of wanneer je huisdier lekker wil gaan rollen op de grond.

Er wordt ook wel naar gerefereerd als “kirren” (of “trilling“), omdat dit feitelijk is wat het dier met zijn stembanden doet bij het produceren van het geluidje. Niet elke kat maakt ervan gebruik, maar sommige individuen gebruiken het overmatig veel, voornamelijk bij bekenden.

 

Kattengeluiden Beter Leren Herkennen

Hopelijk heb je nu een wat beter inzicht in de taal die katten gebruiken. We hebben in dit overzicht alleen de meest voorkomende kattengeluiden behandeld, maar het vocabulaire van jou poezen zal zonder twijfel nog groter zijn.

Wel is het goed om deze veel voorkomende kattentaal goed te kunnen herkennen en je gedrag als baasje hierop aan te passen. Wil je meer leren over kattentaal? Overweeg dan het boek ‘Wat zegt mijn kat?’ van schrijfster Isabella Lauer te lezen:

Wat Zegt Mijn Kat Isabella Lauer Boek
Bekijk dit boek hier op Bol.com

Hoewel we niet 1-op-1 kunnen praten met ons huisdier onder het genot van een drankje, is het wel goed mogelijk om te communiceren met geluiden, lichaamstaal en door de situatie in zijn geheel te beoordelen. De groeten aan je kat van onze hele redactie!

1 gedachte over “7 Kattengeluiden En Hun Betekenis: Kattentaal Ontcijferd”

Plaats een reactie