Anti-Allergie Oplossing Voor Katten: Zo Verhelp Je Klachten

Wanneer je een allergie hebt voor kattenharen of haren van andere huisdieren, kan een anti-allergie product verlichting geven. Kiezen voor een ‘hypoallergene kat’, een kattenras welke geen (of weinig) allergische reactie zou veroorzaken, is niet bewezen en raden we in dit licht dus af voor mensen die allergisch zijn voor katten.

Zogenoemde anti-histamine producten zoals neussprays, oogdruppels of tabletten kunnen wél een goede oplossing bieden tegen de vervelende symptomen van een kattenallergie.

In de kern zijn er drie manieren om mensen met een allergische reactie voor hun huisdier te behandelen, of het nu gaat om katten of honden. Hierbij gaat het om de volgende drie soorten maatregelen:

 1. Symptoombestrijding: Directe en tijdelijke verlichting van klachten middels antihistaminica, corticosteroïden of nasale decongestiva
 2. Immunotherapie: De bron van het probleem aanpakken met periodieke injecties die het immuunsysteem toleranter maken
 3. Saneren: Vermijden van de bron van een allergie, in dit geval katten volledig vermijden waar mogelijk (zeker in de binnenruimtes)

 

Anti-Allergie Producten Voor Katten

Symptoombestrijding is voor veel mensen de meest toegankelijke en makkelijk toepasbare oplossing. De klachten bij een huisdierallergie kunnen per geval erg uiteen lopen. De meest voorkomende symptomen van een kattenallergie zijn als volgt:

 • Niezen
 • Jeuk in de neus
 • Loopneus of verstopte neus
 • Tranende, branderige, jeukende of rode ogen
 • Hoesten
 • Kortademigheid of benauwdheid
 • Piepende ademhaling
 • Droge, rode of jeukende huid
 • Huidschilfers

 

Mocht je zelf of iemand in je directe omgeving last hebben van deze klachten, dan kan symptoombestrijding directe verlichting bieden. Onthoud wel dat het gaat om een tijdelijke oplossing die zal werken voor enkele uren.

Het gebruik van neusspray kan een oplossing voor de meest voorkomende symptomen bieden. Vaak wordt een Noviral anti-allergie spray als deze gebruikt, welke actief werkt tegen o.a. dierenallergie. Klik op de onderstaande afbeelding voor meer informatie:

Noviral Anti-Allergie Kat Neusspray
Bekijk hier deze Noviral Anti-Allergie Neusspray op Bol.com

 

Mocht je klachten hebben die de neus verstoppen, dan kan het grondig spoelen van de neus verlichting geven. Een effectieve neusreiniger als deze kan zo (samen met een zoutoplossing) de luchtwegen in de neus snel vrij maken. Ook deeltjes die allergie veroorzaken worden hiermee uit de neus verwijderd. De onderstaande neusdouche is voorzien van 4 verschillende opzetstukken waarmee je direct aan de slag kan:

Neusdouche Anti-Allergie Kat
Bekijk hier deze professionele neusreiniger op Bol.com

 

Bij brandende of geïrriteerde ogen kunnen oogdruppels een uitkomst bieden. Ook deze geven directe, tijdelijke verlichting van de klachten. Zo kunnen deze A. Vogel oogdruppels goed helpen om direct het jeukende en branderige gevoel uit de ogen te verwijderen. Klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie:

Oogdruppels Huisdier
Bekijk hier deze verlichtende oogdruppels op Bol.com

 

Immunotherapie Tegen Kattenallergie

Immunotherapie gaat een stapje verder. Het pakt de allergie bij de bron aan door het immuunsysteem te beïnvloeden middels injecties. Hiervoor is een medisch traject nodig van 3 tot 5 jaar. Vraag bij je huisarts naar de mogelijkheden.

Uitvoering van de injecties wordt veelal gedaan in een ziekenhuis, omdat men hier beschikt over de juiste kennis en middelen. Ook is het een langdurig traject waarbij je vaak terug zal moeten komen.

Let op: Het effect van immunotherapie valt in veel gevallen vaak tegen, ondanks het langdurige medische traject. Ook treden er vaak bijwerkingen op. Hierom raden wij immunotherapie af, tenzij je dagelijks intensief met dieren werkt.

 

De Mythe Van Hypoallergene Kattenrassen

Saneren is tot slot vooral een preventieve maatregel. Voorkom je dat je überhaupt in aanraking komt met katten, dan kan er ook geen allergische reactie ontstaan.

De trend om een hypoallergene kat te kopen of adopteren is in deze context volslagen onzin. Dit zal niet bijdragen aan het ‘saneren’, oftewel het volledig ontwijken van de bron van allergie. Er bestaan helaas geen kattenrassen die 100% allergievrij zijn.

Hypoallergene katten hebben geen andere vacht of huidtype dan reguliere kattenrassen. Een proteïne genaamd Fel D1 is de oorzaak van de allergie. Fel D1 is afkomstig uit het speeksel van je kat. Wanneer deze de vacht wast, wordt Fel D1 verspreid over de haren en de huid van het dier. Ook wordt de proteïne verspreid in de lucht.

Zogenaamd ‘hypoallergene’ kattenrassen produceren minder Fel D1 proteïnen in hun speeksel of hebben minder vacht, waardoor ze minder snel een allergische reactie zouden opwekken (dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen). Het gaat onder meer om deze rassen:

 • Sphynx (Naaktkat)
 • Balinees
 • Oosterse Korthaar
 • Devon Rex
 • Cornish Rex
 • Syberische Kat
 • Blauwe Rus

Echter zullen ook deze katten geen goede adoptiekandidaat zijn voor allergische mensen. Zelfs de haarloze naaktkat kan via huidschilfers en speeksel gewoon een allergische reactie opwekken. Dit soort rassen hebben sneller huidproblemen, wat de allergische reacties alleen maar zal verergeren.

Naaktkat Kopen Prijs
Zelfs een naaktkat is niet ‘hypoallergeen’, dat is een mythe. Allergie wordt veroorzaakt door speeksel.

 

Anti-Allergie Maatregelen Die Wél Werken

Met symptoombestrijding en saneren ben je als baasje goed op weg om klachten te voorkomen. Wil je toch de allergische reactie minimaliseren, volgt dan onderstaande praktische tips op:

 • Gebruik een speciale borstel: Pak grondig de loszittende overtollige haren aan met een Furminator borstel voor langharige katten of deze voor kortharige katten. Bostel het dier bij voorkeur buitenshuis.
 • Wassen met speciale shampoo: Bescherm de huid en vacht van je kat en voorkom huidschilfers met speciale shampoo voor katten. 1-2 keer per maand wassen voor optimaal resultaat.
 • Regelmatig grote schoonmaak: Verwijder overtollige vacht die aanwezig is in huis. Het advies: veel stoffen en stofzuigen. Dekens, kleden en gordijnen extra wassen.
 • Filter de binnenlucht: Een luchtreiniger met HEPA-filter kan allergie binnenshuis drastisch verminderen. Het is een investering, maar wel een behoorlijk effectieve.
 • Geef katten gezond voedsel: Gezonde voeding levert een gezonde kat op. Deze krijgt minder problemen aan huid en vacht, waardoor er in de praktijk minder allergische reacties kunnen ontstaan.

Uiteraard dragen al dit soort maatregelen slechts gedeeltelijk bij aan het verminderen van de vervelende effecten. Het is (helaas) nog altijd de beste oplossing voor allergische mensen om katten (en vaak ook andere huisdieren) in zijn geheel te vermijden.

Krijg je toch klachten, kan kan symptoombestrijding met neusspray een goed alternatief zijn. We kunnen het helaas niet mooier maken dan het is. We wensen je veel gezondheid toe.

Plaats een reactie