Hoe Oud Worden Ragdoll Katten? (Gemiddelde Leeftijd)

Een Ragdoll kat is een lief, sociaal kattenras dat incidenteel behoorlijk oud kan worden. Misschien heb je recent zelf een Ragdoll geadopteerd uit het asiel, of heb je er eentje gekocht bij de dierenwinkel of een fokker.

Mocht je nog op zoek zijn naar een geschikt kattenras voor bij jou in huis, dan kunnen we je in ieder geval gerust stellen. De leeftijdverwachting van deze raskatten is namelijk iets langer dan andere rassen. Laten we starten met de gemiddelde leeftijd, maar ook kijken welke factoren hiervan op invloed zijn.

 

Hoe Oud Worden Ragdolls Gemiddeld?

De leeftijdsverwachting van de Ragdoll kat is langer dan een gemiddelde kat. Ragdolls worden gemiddeld tussen de tussen de 14 en 16 jaar oud. Hoe oud een Ragdoll exact wordt zal per individu afwijken, maar het komt regelmatig voor dat Ragdoll katten meer dan 15 jaar oud worden.

Goede verzorging en correcte voeding kunnen ervoor zorgen dat jou Ragdoll een stuk ouder wordt dan gemiddeld. De hoeveelheid beweging en de aanwezigheid van eventuele ziektes hebben natuurlijk ook grote invloed op de levensverwachting van jou huisdier.

 

Hoe Oud Kunnen Ragdolls Maximaal Worden?

Er is helaas geen betrouwbare informatie te vinden over de oudste levende ragdoll kat ter wereld, maar wel is er anekdotisch bewijs. Zo is er de ragdoll ‘Grandma Cat’ die momenteel de respectabele leeftijd van 24 jaar heeft. De kat is op het moment van schrijven nog in leven.

Mogelijk bestaan er ragdolls die nog ouder zijn (of zijn geworden) dan dit individu. Mocht je zo’n kat kennen, laat het ons weten en vertel het bijbehorende verhaal!

Het is in ieder geval zeker dat het kattenras relatief oud kan worden in vergelijking met andere rassen. Ragdolls kunnen mogelijk richting de 25 of zelfs 30 jaar oud worden. Het gaat dan vaak om zeer goed verzorgde binnenkatten zonder medische klachten.

 

Oudste Ragdoll Ooit
Grandma Cat, 24 jaar (Bron)

 

Een Rustige Binnenkat

Het ras staat bekend om zijn vriendelijke en rustige karakter. Wellicht helpt dit ook in de levensloop, want de dieren echte binnenkatten: ze zijn het liefste binnen bij hun baasje.

Spelen doen deze katten slechts sporadisch, slechts enkele minuten per dag zal een Ragdoll druk zijn met een speeltje. Het liefste spelen ze liggend op hun rug, het zijn dus niet enorm actieve raskatten. Wel houden ze van sociaal contact en knuffelen. Een goede basis voor een lang leven!

 

Veel Voorkomende Ragdoll Ziektes

Ziektes zijn één van de belangrijkste factoren die leeftijdsverwachting van katten kunnen beïnvloeden. Ragdolls staan er om bekend onder meer de volgende ziektes relatief vaak te krijgen:

 • Neonatale iso-erytrolyse: Rode bloedcellen keren zich tegen de kitten, waarna het sterft. Alleen vlak na de geboorte risicovol, geen effect voor levensverwachting volwassen kat.
 • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM): Een hartziekte door verdikte hartspier. Relatief groot gezondheidsrisico, maar slechts een kleine kans dat een Ragdoll dit krijgt.
 • Polycystic kidney disease (PKD): Ontstaan van blaasjes (cystenieren) in de nieren op latere leeftijd, veroorzaakt nierfalen. Risicovol rond leeftijd 4 – 8 jaar, niet te genezen maar wel af te remmen. Klein risico.
 • Mastceltumor: Kanker in afweercellen van de huid, milt, lever of maagdarmkanaal. Kan leukemie veroorzaken. Erg klein risico, de gezwellen zijn meestal goedaardig.
 • Basaalceltumor: Vorm van huidkanker, zowel goedaardig als kwaadaardig. Goed te behandelen met operatie, waarbij de tumor wordt verwijderd. Zeer klein risico bij juiste behandeling.
 • Urolithiase (FLUTD): Urinewegstenen of “blaasgruis”, kan de plasbuis doen verstoppen. Kondigt zich aan door bloed in de urine. Alleen direct risico als het onbehandelt blijft. Zeer kleine kans dat het ontstaat.

Eigenlijk is het vooral de hartziekte HCM dat  een groot risico vormt bij de levensduur van dit ras, omdat het kan leiden tot hartfalen, trombose, of plotseling overlijden van een kat. We kunnen stellen dat op hoogvolwassen leeftijd er vrij weinig kans is op serieuze ras-specifieke aandoeningen.

Zorg ervoor dat je een Ragdoll regelmatig een routinecontrole bij een dierenarts laat doen, zeker wanneer je denkt dat er iets mis zou kunnen zijn met de gezondheid van je kat.

 

Dieet

Als baasje kan je het beste focussen op de voeding van je Ragdoll, om er zeker van te zijn dat je huisdier zijn leven lang gezond kan blijven:

 • Kies voor gezond natvoer van een betrouwbaar merk als basis, of gebruik het natvoer dat wordt aangeraden door de dierenarts.
 • Het is oké om dit af en toe af te wisselen met (droge) kattenbrokken, maar natvoer is altijd beter. Katten zijn woestijndieren en halen hun vocht uit voedsel.
 • Voer een Ragdoll maximaal twee keer per dag, één keer ontbijt en één keer avondeten. Maak het voederbakje na elke maaltijd goed schoon.
 • Zet altijd een bakje vers water naast het voer. Ververs regelmatig, ten minste twee keer per dag.
 • Probeer snoepjes te limiteren en houd regelmatig het gewicht van je poes of kat in de gaten.

 

Beweging

Ragdolls blijven het liefst binnen. Je zou kunnen denken dat dit relatief gevaarlijk is, vanwege de inactiviteit van de kat. Maar dit ‘binnenblijfrisico’ is in de praktijk vrij klein: de meeste katten zullen weinig gezondheidsproblemen ondervinden die impact hebben op hun levensverwachting als gevolg van deze levensstijl.

Sterker nog, het sociaal contact met mens en dier binnenshuis houd je Ragdoll langer gezond, zowel mentaal als fysiek. Binnenkatten zullen alsnog beweging krijgen door het spelen, maar hiervoor moet je het diertje soms wel even motiveren. Stimuleer je kat dus regelmatig met leuk nieuw kattenspeelgoed zoals deze speeltjes!

De prikkels van dit soort speelgoed zullen een goede manier zijn voor je huisdier om geïnteresseerd en vol levenslust te blijven. Een kat als deze zal intens genieten van dit soort sociaal spel, maar kan ook zichzelf goed vermaken.

Overweeg ook om een goede krabpaal of krabton te kopen, maar ook om de kat voldoende manieren te geven naar buiten te kijken (verschil in hoogte is positief!).

 

De Leeftijd Van Een Gezonde Ragdoll

Wanneer je de adviezen in dit artikel ter harte neemt, zal je Ragdoll een lang en gezond leven tegemoet kunnen gaan. Probeer niet te veel waarde te hechten aan de indicatie voor de gemiddelde leeftijd van dit type kat, want elk individu is immers anders.

Is je Ragdoll zijn of haar leven lang gezond, dan kan deze moeiteloos ruim 15 jaar worden. Dit kattenras zal dus iets langer leven dan andere populaire kattenrassen, kijk bijvoorbeeld maar eens naar de leeftijd van een Maine Coon ter vergelijking.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben over de leeftijd en leeftijdsverwachting van je Ragdoll kat, dan kunnen deze het beste worden gesteld aan een medisch professional (zoals een dierenarts).

Plaats een reactie