5 Belangrijke Nadelen Van Een Siberische Husky

Elke hond kent voordelen en nadelen, zo ook de Siberische Husky. Wanneer je overweegt om dit hondenras in huis te nemen, dan raden we aan om dat te doen bij een erkende Siberische Husky fokker in Nederland en omstreken.

We hebben de belangrijkste nadelen van een Husky als huisdier voor je samengevat.

Zo weet je precies of jou huishouden geschikt zal zijn voor deze bijzondere hond met blauwe ogen. Het is namelijk een behoorlijke verantwoordelijkheid om dit dier onderdeel van je gezin te laten zijn. Natuurlijk is het hierbij goed om te benadrukken dat dit hondenras ook veel positieve kwaliteiten heeft.

 

1. Een Husky kan erg koppig zijn

De unieke mix van intelligentie, uithoudingsvermogen en onafhankelijkheid zorgt ervoor dat Huskies koppig kunnen overkomen. Puppytraining en duidelijke regels in huis zijn dus belangrijk. Denk hierbij aan:

  • Constant de huisregels herhalen bij je hond
  • Veel interactie en begeleiding binnenshuis
  • Nooit een uitzondering maken (je hond zal dit uitbuiten)

Het is niet ongewoon voor een Husky om simpelweg een commando te negeren. Dit houd niet in dat ze niet weten wat de bedoeling is. Het is simpelweg een eigenwijze houding. Dit komt bij het ras vaker voor dan gemiddeld.

Focus je actief op positieve stimulansen en consistentie? Dan hoeft de koppigheid geen probleem te vormen. Dagelijkse interactie en veel samen doen is hierin erg belangrijk, vooral omdat de dieren een bodemloze put van energie zijn.

 

2. Huskies zijn zeer energieke honden

In een actief gezin kan de dynamische en actieve natuur van de Husky het beste tot zijn recht komen. De mateloze energie en het uithoudingsvermogen van de dieren, zorgt ervoor dat er intensief gespeeld, gewandeld en gek gedaan moet worden met de honden van dit ras. Kan je dit onvoldoende bieden aan je hond, dan gaan ze in huis dingen slopen.

Frustratie ligt al snel op de loer wanneer het dier te weinig beweging krijgt, maar ook als de regels niet strak worden nageleefd.

Het zijn honden die graag buiten zijn: lange afstanden wandelen en rennen is geen probleem. Ben je avontuurlijk aangelegd en veel in de natuur, dan kan een Husky goed bij jou passen. Maar ben je veel aan het werk of thuis, dan is het beter om voor een rustige gezinshond gaan.

 

3. Huskies zijn erg vocaal

Mocht je al wat interactie met het ras hebben gehad, dan zal het je misschien al zijn opgevallen. Huskies zijn enorm vocaal, en ze praten je met liefde de hele dag de oren van de kop. Soms om even hun verhaal kwijt te kunnen bij de baas, de andere keer om hun oerinstinct om te huilen te uiten.

Vooral als je twee of meer honden van het ras samen hebt, zullen ze graag even hun stembanden de vrije loop laten.

Honden blaffen om vele verschillende redenen, maar de Husky lijkt het meer te doen dan soortgelijke rassen. Hiermee moet je om kunnen gaan als baasje. Je hond laten stoppen met blaffen is immers geen goede oplossing: het zit nu eenmaal in de natuur van het beestje. Corrigeer daarom vooral vervelend blaffen (’temper tantrums’), zodat je hond niet onnodig zijn beklag blijft doen over kleine dingen.

Het is een proces van training, consistentie, maar ook acceptatie dat geluid nu eenmaal bij het dier hoort. Een blafsessie midden in de nacht mag je afleren, maar even lekker kletsen met je trouwe viervoeter moet kunnen.

 

4. Een Husky verliest veel haren

Een dubbele vacht is geweldig om in de winter buiten te wandelen, maar zal op een warme zomerdag minder handig zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een Husky relatief veel haar verliest. Een Husky is dus zeker geen hypoallergene hond. Wanneer je allergisch bent voor hondenharen is het ras hierdoor geen goede keuze.

Je zal haren van je huisdier overal terugvinden: op je meubels, kleren, in de auto… Het is essentieel om de honden regelmatig van hun dikke vacht te ontdoen. Zeker als de warmere seizoenen eraan komen is dit belangrijk. Houd rekening met extra vachtverzorging, en laat dit ras zeker achterwege wanneer je zelf allergisch bent voor hondenharen.

 

5. Risico op erfelijke aandoeningen is aanwezig

Net als vele andere rassen zal de Siberische Husky een grotere kans hebben op bepaalde erfelijke ziekten en aandoeningen. Baasjes zouden zichzelf over de risico’s moeten informeren, zodat vroege symptomen kunnen worden herkend. Dit kan ziekteverschijnselen en medische problemen in de toekomst voorkomen.

Hieronder het overzicht van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij dit ras, in volgorde van waarschijnlijkheid:

  • Glaucoom: Oogziekte die zorgt voor veel druk achter het oog. Moet worden behandeld.
  • Dystocia: Een moeilijke geboorte, enkel fokkers moeten hiervoor waakzaam zijn.
  • Heupdysplasie: Veel voorkomende ziekte waarbij het heupgewricht zich verkeerd ontwikkeld, waardoor bewegingsproblemen en gewrichtspijn kunnen ontstaan in de groeifase van de hond.
  • Cataract: Oogaandoening, beter bekend onder de term ‘staar’. Ouderdomsziekte.
  • Zink-responsieve dermatose: Tekort aan zink, manifesteert zich als huidaandoening.

Mochten er symptomen herkend worden die te maken hebben met bovenstaande aandoeningen, twijfel dan niet. Neem direct contact op met de dierenkliniek en laat een dierenarts kijken naar je huisdier. Deze zal een adequate behandeling bespreken. Het is mogelijk om de kosten van eventuele behandelingen te minimaliseren met een hondenverzekering.

Plaats een reactie