15 Ideale Kleine Gezinshonden Met Een Rustig Karakter

In je zoektocht naar een ideale kleine gezinshond die ook geschikt is voor kinderen, is het soms lastig een leuk hondenras uit te kiezen. Prettig is vooral als de toekomstige hond een rustig karakter heeft en makkelijk in de omgang is.

Om de keuze wat makkelijker te maken, hebben we een overzicht voor je gemaakt van de beste kleine gezinshonden.

Alle honden zijn natuurlijk lief, maar sommige zijn gewoon druk en blaffen excessief veel. Ook wanneer je een hond met korte haren prettig vindt, zal je in de onderstaande lijst met hondenrassen voldoende te kiezen hebben.

 

Een Rustige Kleine Gezinshond Kiezen

Hieronder zijn de 15 beste kleine gezinshonden te vinden met een rustig karakter, welke een ideaal huisdier kunnen zijn in elk gezin.

 

1. Engelse Bulldog

Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is een populaire gezinshond, en niet geheel zonder reden. Het zachtaardige en lieve karakter van deze hond is gewild bij vele gezinnen met kinderen.

De schattige kleine hond kan prima vertoeven in een vrij kleine tuin en behoeft relatief weinig beweging. Een wandeling is prima, maar niet noodzakelijk. Onthoud dat dit ras soms kan snurken vanwege de bouw van de kop.

Overigens is ook de Franse Bulldog een even zo goede kandidaat voor een lieve, kleine gezinshond die niet veel blaft. En daarvoor hoef je niet de Franse taal machtig te zijn.

 

2. Basset Hound (Bassethond)

Basset Hound

Korte pootjes en grote oren, dat zijn de twee meest in het oog springende kenmerken van de Basset Hound. Het is een populaire gezelschapshond die van origine een jachthond is.

Het mag dan lijken alsof de Basset Hound altijd verdrietig is, toch is dit simpelweg ook een uiterlijk kenmerk van dit hondenras.

Het opvoeden vergt wat investering in tijd, maar een getrainde hond zal weinig onderhoud behoeven. Je hoeft niet veel met het dier op pad zodat het zijn energie kwijt kan. Lekker onderhoudsarm dus, maar wel een knuffeldier.

 

3. Akita

Akita

De Akita doet veel mensen wellicht denken aan de Shiba Inu, wat overiges ook een prima gezinshond is die relatief rustig is ten opzichte van andere rashonden.

Akita Inu’s zijn gerelateerd aan de keeshonden, en vroeger werden ze veelal gebruikt als jachthond. Nu vervullen ze vooral de rollen van waakhond en gezelschapshond. Een goede dubbele functie dus!

Dit ras is van origine afkomstig uit Japan, en staat bekend als een trouwe en rustige aanwinst in het huishouden. En de vacht van deze is lekker zacht en aaibaar, een echte lieverd!

 

 

4. Glen of Imaal Terrier

Glen Of Imaal Terrier

De Glen of Imaal Terrier is een Ierse rashond, waarvan de naam refereert aan de streek waar het ras is ontstaan. Daar deed het dier vooral dienst als ongediertebestrijder.

Nu is het de perfecte gezinshond met een trouw en actief karakter. Glen of Imaal Terriers zijn loyaal en zullen zeer goed met kinderen kunnen opschieten.

Ze houden van wat aandacht, maar kunnen ook prima op zichzelf zijn. Ze zullen zeker mensen opzoeken, maar altijd op een zachtaardige manier.

 

5. Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

Met zijn lange schattige oren is de Cavalier King Charles Spaniel een favoriet van velen. De kleine hond met het vriendelijke gezicht zal niet veel moeite hoeven doen om de harten van het hele gezin te veroveren.

Deze honden zijn echte knuffeldieren die van aandacht houden. Ze zullen altijd bij je in de buurt willen zijn en vinden het geweldig om geaaid te worden, te spelen of om snoepjes te krijgen.

Wil je niet veel onderhoud aan het aandacht geven hebben, dan kan je ook een tweede hond aanschaffen. De aandacht van andere honden is een goede vervanger en vinden ze veelal net zo mooi!

 

6. Zweedse Vallhund (Västgötaspets)

Zweedse Vallhund Västgötaspets
Bron: Wikimedia Commons

Een goed alternatief voor de relatief luide maar populaire Corgi is de Zweedse Vallhund, in het Zweeds ook wel Västgötaspets genoemd. De schattige kleine beentjes zijn kenmerkend voor het uiterlijk van deze rustige hond.

De Zweedse Vallhund is van origine een herdershond, met een vrij energiek en waakzaam karakter. Ze zijn vriendelijk en kunnen goed met kinderen omgaan.

Mocht je corgi’s te druk of lastig vinden, dan is dit het perfecte alternatief voor de corgi. Ook geschikt voor een kleiner huis of appartement. Een tuin is niet benodigd, maar wel een pluspunt.

 

7. Japanse Spaniel (Japanse Chin)

Japanse Spaniel Chin

Nog een Japans ras met mogelijk Chinese roots is de Japanse Spaniel, ook wel Japanse Chin genoemd. Het mini-hondje heeft een plat gezicht en vrij lange haren.

Japanse Spaniels worden al tijden gehouden door de Japanse royalty. Het is dus een hondje van koninklijke afkomst.

Het zijn intelligente, rustige en loyale dieren die erg trouw zijn aan hun baasje. Ze doen het goed met kinderen en passen perfect in elk gezin.

 

8. Bolognezer

Bolognezer Volwassen

Nee, het is geen chipssoort, maar de Bolognezer is wél om op te eten. Figuurlijk dan, want we willen deze lieve gezelschapshond zeker aanraden. Het ras is afkomstig uit het Italiaanse Bologna en kenmerkt zich door zijn kleine formaat en krullende vacht.

De Bolognees behoort tot de Bichon-groep van honden en is erg volgzaam naar zijn baasje toe. Daarbij is het een verlegen beestje die erg lief kan zijn, ook voor de kleintjes in het huishouden.

Het ras is het meest nauw verwant aan de Bichon Frisé, welke je later nog kunt vinden in dit lijstje. Dit type honden zijn namelijk uitermate geschikt om hun rustige en vriendelijke karaktereigenschappen.

 

9. Shih Tzu

Shih Tzu

Een warme open haard, een lieve Shih Tzu op schoot en een dekentje om jullie warm te houden. Zie je het voor je? Het is de perfecte kleine schoothond en dus ook zeer geschikt voor in een appartement.

Daarbij verharen de dieren amper (hypoallergeen) en zullen ze vrijwel niet stinken, wat vooral in een klein huishouden erg fijn is.

De Shih Tzu is afkomstig uit Tibet. De belangrijkste karaktereigenschappen van het dier zijn: slim, aanhankelijk en loyaal.

 

10. Tibetaanse Spaniel

Tibetaanse Spaniel

De Tibetaanse Spaniel is een kleine gezinshond die, anders dan de naam van het ras doet vermoeden, geen echte Spaniel is. Het is namelijk eerder een waakhond en gezinshond, terwijl een Spaniel een vogelhond is.

De eigenschappen van dit schattige hondje maken het een perfecte toevoeging aan elk gezin. Het dier is zelfstandig, intelligent en speels qua karakter.

Door het kleine formaat van het beestje kan het ook een prima gezelschapsdier zijn wanneer je in een klein appartementje woont en bijvoorbeeld alleen maar een balkon hebt.

 

11. Pekingees

Pekingees

Als we het over een populair mini-hondje hebben die goed in een gezin past, dan kan de Pekingees zeker niet ontbreken in de lijst. Het is een eeuwenoud ras uit China, welke erg aanhankelijk en rustig is.

Er zit geen greintje kwaad bij het diertje, maar hij kan soms aggressief reageren op vreemden, zowel mensen als honden.

Penkingeesjes zullen om andere redenen echter weinig blaffen, waardoor ze zeker een plaatsje in dit overzicht verdienen. Onthoud natuurlijk dat dit per individu wel kan verschillen. Een mooie aanwinst voor elk huishouden!

 

12. Bichon Frise

Bichon Frise

We hebben hem al eventjes genoemd als verwant aan de Bolognezer. Maar de Bichon Frise verdient zeker zijn eigen plekje in dit overzicht, omdat het een perfect rustig huisdier kan zijn voor elk gezin.

Dit oorspronkelijk Franse ras lijkt qua uiterlijk wel wat op een Maltezer, maar ze zullen wel iets groter groeien (maximaal 30 centimeter hoog).

Het is een lieve en gevoelige hond, die incidenteel wel temperamentvol kan zijn. Maar met een goede training en het africhten van je hond zal dit zeker geen problemen opleveren.

 

13. Xoloitzcuintli (Mexicaanse Naakthond)

Xoloitzcuintle Mexicaanse Naakthond
Bron: Wikimedia Commons

Wellicht de meest bijzondere hond uit deze lijst is de Xoloitzcuintli, ook wel Mexicaanse Naakthond genoemd (dat is wat makkelijker uit te spreken). Van haren in huis heb je in ieder geval geen last bij deze rustige waakhond.

Het is een intelligente en opgewekte hond, welke zeer beschermend is voor zijn ‘roedel’. Heb je eenmaal het vertrouwen gewonnen van deze hond, dan zal hij alles doen om je te beschermen tegen gevaar.

Het unieke uiterlijk van deze naakthond zal zeker hoge ogen gooien, en wellicht moet je in de winter eventjes wat hondenkleding kopen voor het beestje. Maar verder is het een meer dan ideale keuze als rustige gezinshond.

 

14. Border Collie

Border Collie

Het is wellicht niet de allerkleinste hond uit het overzicht, maar de Border Collie is wel een zeer rustige en intelligente hond. Daarom vinden we dat deze middelgrote hond zeker eventjes genoemd moet worden als mogelijkheid, als je ook een iets grotere hond wil overwegen.

Border Collies staan alom bekend om hun zeer goede gehoorzaamheid en indrukwekkende geheugencapaciteit.

Het zijn herdershonden die je ook veel bij schaapskooien zal zien. Ze verrichten graag taken voor hun baasje, maar als je even geen schaapskudde paraat hebt kan je ook lekker gaan sporten of trucjes leren. Zeker een favoriet bij de kinderen!

 

15. Maltezer

Maltezer

Tot slot vinden we in het overzicht de Maltezer, het kleinere neefje van de Bichon Frise. Qua uiterlijk lijken ze verder erg op elkaar, en ook hebben ze beide een heerlijk rustig en lief karakter.

Het is een perfect ras voor beginners, omdat hij makkelijk is in de omgang en erg volgzaam zal zijn. Ze spelen graag en houden van aandacht, maar behoeven geen enorm lange wandelingen.

Omdat het ras redelijk moeilijk is om te fokken, kan het even duren om een geschikt nestje te vinden. Maar heb je een Maltezer puppy gevonden, dan is het zonder twijfel een perfecte aanwinst voor de familie.

 

Een Kleine Hond Met Rustig Karakter Kiezen

We hopen dat de lijst je een beter beeld heeft kunnen geven van de mogelijkheden. Heb jij je ideale rustige kleine hond gevonden? Of vind je ook andere kwaliteiten belangrijk? Wellicht kan dit overzicht van honden die niet tot nauwelijks stinken je nog wat verder helpen.

Uiteraard is het fijn als je toekomstige hond makkelijk is om te houden, maar ook prettig in de omgang is. Hiervoor is naast de keuze ook simpelweg veel tijd en aandacht nodig van de baasjes. Honden moeten van puppy af uiteraard worden getraind en afgericht.

Denk er dus even over na of een nieuw hondje wel echt in je leven past op dit moment. We willen er zeker van zijn dat je nieuwe huisdier het beste leven krijgt wat het dier zich kan wensen. Veel plezier met je nieuwe gezinslid, en laat ons gerust weten waar je keuze op gevallen is!

6 gedachten over “15 Ideale Kleine Gezinshonden Met Een Rustig Karakter”

  1. mijn keuze is gevallen op een bichon frisé of een maltezer maar eerder een volwassen hondje tussen 2 jaar en 6 jaar ik kijk daar echt naar uit ik ben een dierenvriend ik heb altijd honden gehad maar grotere rassen maar mijn echtgenoot is overleden en een beetje later ook de 2 honden die waren 13 en vijftien jaar en ik heb die moeten afgeven maar ik ben ook reeds een dagje ouder en daarmee ben ik op zoek naar een kleiner ras groetjes

    Beantwoorden
  2. Ik persoonlijk vind een Bolognezer een fantastisch lief en aanhankelijk klein hondje. Ze houden van je en zijn gezellige lieve honden, die ook met wat minder grote wandelingen blij zijn.

    Beantwoorden
  3. ik zelf heb een toxirn dat is een miks maltezer terrier het is redelijk klein ze zijn heel trouw zouden alles doen om je te beschermen hij denkt wel dat hij een iets sterker beest is maar ja toch een aanrader voor als je een eerste hond wilt

    Beantwoorden

Plaats een reactie