Dit Zijn De 10 Populairste Hondenrassen Met Blauwe Ogen

Een hond met blauwe ogen is voor veel baasjes de ultieme droom. Maar welk hondenras kan eigenlijk deze bijzondere oogkleur krijgen? We gingen voor je op zoek naar de populairste hondenrassen met blauwe ogen en zijn op enkele leuke rassen uitgekomen.

Hoewel blauwe ogen vrij zeldzaam zijn bij een hond, is het een bijzondere en prachtige eigenschap. Veel mensen zijn er specifiek naar op zoek.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor honden blauwe ogen kunnen krijgen. Hiernaast kan het voorkomen dat een hond één blauw oog en één bruin oog heeft, wat ook behoorlijk uniek is. Bekijk dus snel het overzicht voor meer informatie!

 

1. Siberische Husky

Siberische Husky

Het eerste hondenras waar mensen aan denken bij een blauwe oogkleur is natuurlijk de Siberische Husky. Hoewel het een zeer lief en energiek ras is, kunnen deze honden ook een behoorlijk karakter hebben. Maar goed dat ze heel lief naar je kunnen kijken!

Ook bruine ogen zijn volgens de rasstandaard acceptabel, net als meerkleurige varianten. Het is dus geen gegeven dat dit ras er exact zo uit zal zien als de afbeelding hierboven.

Verder is de Siberische Husky een intelligent dier dat behoorlijk wat beweging behoeft. Lange wandeltochten en zelfs sledetochten zullen vooral in de koude maanden een genot zijn voor de Husky. Geen ras voor beginners, maar desondanks zeer populair.

Hier is een lijst van Nederlandse Husky pup fokkers te vinden.

 

2. Weimaraner

Weimaraner Blauw

De Weimaraner is bijzonder, omdat bijna alle honden van dit ras blauwe ogen hebben. Deze vallen extra op door het contrast met de zilvergrijze vacht. Weimaraners mogen volgens de rasstandaard ook donker tot licht barnsteenkleurige ogen hebben. Weimaraner pups hebben vaak intens blauwe ogen.

Weimaraners zijn zeer intelligente honden die veel beweging behoeven. Het is een ideale gezinshond, maar kan soms een eigen wil erop na houden. Het is dus belangrijk om je huisdier van jongs af aan al goed te trainen. Dit helpt ook de terughoudendheid tegenover vreemden te verminderen.

Een Weimaraner pup kopen is mogelijk bij deze Nederlandse fokkers.

 

3. Australische Herder

Australische Herder

Blauwkleurige ogen komen veel voor bij de Australische Herder, en dit wordt naast de varianten bruin, amber en meerkleurig geaccepteerd in de officiële rasstandaard van de FCI. Deze zogenoemde ‘Aussie’ kent dus vele verschillende uiterlijke kleurkenmerken.

De unieke kleuren komen ook terug in de vacht, welke middellang is en opvallend makkelijk is om voor te zorgen. Een sporadische wasbeurt en een wekelijkse borstelbeurt is voldoende voor de vachtverzorging van deze hond.

Wanneer we kijken naar het karakter van dit ras, dan valt voornamelijk de bovenmatige intelligentie en energie erg op. Het is hierom essentieel deze hond uitgebreide dagelijkse beweging te gunnen. Hun makkelijke aanpassingsvermogen en haast oneindige liefde voor mensen maakt het een geweldig hondenras.

 

4. Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog Sheltie

De Sheltland Sheepdog, ook wel Sheltie genoemd, is een ras dat slechts zelden blauwkleurige ogen zal hebben. Toch is het volgens de rasstandaard deze kleurvariant toegestaan bij honden die het Blue Merle-gen hebben. Een unieke uiterlijke eigenschap die niet veel voor komt.

Het is belangrijk om te weten dat fokken op Blue Merle in Nederland niet is toegestaan. De verdunningen in de basiskleuren van de vacht komen bij de Sheltie het meeste voor van alle hondenrassen.

Desondanks is het een erg lieve hond met een zeer intelligent en trainbaar karakter. Het zijn van origine herdershonden (dat is immers al af te leiden uit de naam van het ras) die goed trainbaar zijn. Wegens het Blue Merle verbod zal je als baasje genoegen moeten nemen met Sheltie die bruinkleurige ogen heeft.

 

5. Chihuahua

Chihuahua Puppy

Ook kleine schattige hondjes kunnen unieke oogkleuren hebben. De Chihuahua is het kleinste ras ter wereld met een behoorlijke hoeveelheid energie. Het zijn lievertjes, maar wel mét een stevige hoeveelheid pit!

Chihuahua’s met blauwe ogen worden gezien als een fout en passen niet in de standaard die voor het hondenras wordt aangehouden.

Echter is deze variant wél populair, juist vanwege deze bijzondere afwijking. Het maakt de hond uniek en eigenlijk ook wel extra schattig. Maar verwacht niet dat je deze bij een kennel makkelijk kunt vinden.

 

6. Duitse Dog

Duitse Dog

Dan gaan we van het kleinste hondje naar het grootste hondenras: de Duitse Dog. Dit ras wordt ook wel Deense Dog of Great Dane genoemd. In een zeldzaam geval kan een genetische mutatie zorgen voor een witte vacht met blauwkleurige kijkers.

De Duitse Dog heeft voornamelijk als puppy deze oogkleur, met één uitzondering: de harlequin variant. Deze kan ook als volwassen hond de oogkleur aanhouden uit zijn jeugd.

Qua karakter is de Duitse Dog (ondanks zijn grote formaat) erg liefdevol en gereserveerd. Het is een zelfverzekerde hond die aanhankelijk is aan zijn baas. Heb je thuis voldoende ruimte? Dan is het een perfecte gezinshond!

 

7. Duitse Herder

Duitse Herder Oogafwijking

Ooit wel eens een Duitse Herder met twee verschillende oogkleuren gezien? Het ras hoort eigenlijk ogen te hebben die zo donker mogelijk zijn, maar soms kom je een tweekleurige of blauwkleurige variant tegen.

Wij vinden dit ras in al zijn vormen en varianten mooi, maar sommige baasjes kiezen de honden speciaal uit op hun verleidelijke blik.

Duitse Herders zijn geschikte waakhonden, maar zijn inzetbaar voor veel rollen. Je zal ze ook terug zien als politiehond of werkhond. Ze zijn immers zeer goed trainbaar een (letterlijk) hondstrouw aan hun baas. Daarbij helpt hun hoge intelligentie ook erg mee.

 

8. Border Collie

Border Collie

De Border Collie is volgens de rasstandaard uitsluitend donkerkleurig. Blauwe kleuren zouden alleen bij Merles mogen voorkomen, zowel in gedeeltelijke als volledige vorm. Echter is fokken op dit kenmerk zoals eerder vermeld dus verboden in Nederland.

We kennen de hond allemaal als de ultieme herdershond, dankzij de hoge intelligentie en perfecte gehoorzaamheid en trainbaarheid.

Border Collies hebben echter ook een speels een vriendelijk karakter, wat ze in principe ook goede gezinshonden maakt. Wel is het hierbij belangrijk om veel beweging en spel te introduceren, zodat het dier mentaal en fysiek gestimuleerd blijft.

 

9. Labrador

Labrador Puppy

Het komt soms wel voor dat Labrador Retrievers als puppy blauwe ogen hebben. Maar volwassen Labradors die dit uiterlijke kenmerk behouden zijn zeer zeldzaam. De blauwe ogen zijn in zo’n geval altijd met een zilvergrijze vacht voorkomen.

Labradors hebben drie vachtkleuren die vaker voorkomen: zwart, geel (blond) of bruin. Deze kleuren zijn echter niet de enig varianten die bestaan.

We kunnen met zekerheid zeggen dat Labradors zeer populair zijn in Nederland. Het ras is immers een perfecte gezinshond die bijna oneindig veel liefde kan geven. Maar ook Labrador Retrievers hebben nadelen. Deze vallen echter in het niet bij de vele voordelen van het ras!

 

10. Dalmatiër

Dalmatier Bijzonder

De Dalmatiër is wellicht de hond die het meeste tot de verbeelding spreekt. We hebben allemaal waarschijnlijk wel de klassieke Disney film gezien met 101 van deze mooie beestjes. Maar kleine kans dat je hier een tweekleurige variant bent tegengekomen. Ze zijn namelijk erg zeldzaam.

Het komt echter ook voor dat Dalmatiërs volledig blauwe ogen hebben. Helaas hebben honden met dit gen ook vaak andere medische afwijkingen, zoals een slecht gehoor. Het is dus verstandiger om te gaan voor een Dalmatiër met donkere oogkleur.

Qua karakter zijn deze honden opvallend een energiek en speels. Het zijn slimme dieren met vriendelijke en extraverte trekken. Geef deze gezinshonden veel beweging en je zal een gelukkig huisdier in huis halen.

Dalmatiër pup kopen? Bekijk hier het overzicht van Nederlandse fokkers!

 

Hoe Kunnen Honden Blauwe Ogen Krijgen?

Net als bij mensen zijn de blauwe ogen bij honden het resultaat van een gebrek aan pigment in het oog. Het gen voor blauwe ogen is erfelijk, maar ook op latere leeftijd kunnen de ogen verkleuren. Blauwe ogen in combinatie met een afwijkende vachtkleur zijn kenmerkend voor honden met albinisme of Blue Merle syndroom.

Ook veel puppies worden geboren met blauwkleurige ogen, welke op volwassen leeftijd langzaam van kleur veranderen naar bruin of amber.

Het is echter ook mogelijk dat een hond op late leeftijd blauwe ogen krijgt door specifieke gezondheidsproblemen, zoals:

  • Staar: Deze aandoening vertroebelt het hoornvlies en geeft het oog een grijze, melkachtige of blauwe tint. Goed behandelbaar met een operatie.
  • Glaucoom: Gevolg van druk in het oog, welke het oog een grijze of blauwe kleur kunnen geven. Behandelen is noodzakelijk, omdat het een pijnlijke aandoening is waarbij de hond het oog kan verliezen.
  • Uveïtis: Zeldzame oogaandoening waarbij het vaatvlies van het oog ontstoken raakt. Kan uiteindelijk blindheid veroorzaken. Symptomen zijn onder meer traanogen of het samenknijpen van de ogen.

Heb je zelf een trouwe viervoeter met bijzondere oogkleur in huis? Om welk ras gaat het precies? We horen graag je ervaringen in de reacties onder dit artikel.

Plaats een reactie