Blaffen Afleren: 6 Slimme Manieren Om Je Hond Te Kalmeren

Er is niemand die verwacht dat een hond of pup nooit blaft. Een hond volledig afleren om te blaffen is alsof je een kind volledig wil afleren om te praten. Maar er zijn honden die zó veel blaffen dat ze niet meer willen stoppen. Dan kan het helpen om maatregelen te nemen.

Blaffen afleren bij een hond begint met het zoeken naar de oorzaak.

Wanneer je als baasje weet wat de reden is van het excessieve geblaf, zal het makkelijker zijn om je huisdier te kalmeren. Om het trainen van je hond makkelijker te maken kunnen hulpmiddelen van pas komen, zoals deze anti-blafband of dit anti-blaf apparaat.

 

Waarom Honden Blaffen

Blaffen is één van meerdere vocale communicatiemiddelen die honden gebruiken. Afhankelijk van de situatie kan het verschillende betekenissen hebben. Dit zijn de belangrijkste redenen dat honden blaffen:

Territoriaal/Beschermend: Als een vreemd persoon of dier te dicht komt bij wat de hond ziet als zijn territorium, wordt er stevig geblaft. Meer en heftiger blaffen ontstaat wanneer het gevaar dichterbij komt, soms in combinatie met aggressief gedrag.

Angst/Alarmerend: Als een geluid of object de hond laat schrikken of de aandacht trekt, zal het beginnen te blaffen. Dit is niet gerelateerd aan territorium en kan overal gebeuren.

Eenzaamheid/Verveling: Honden zijn roedeldieren. Als je een hond langdurig alleen laat in huis (of in de tuin) kan deze verveeld of depressief raken, wat resulteert in blaffen.

Speels/Begroeting: Wanneer een hond andere mensen of dieren begroet zal het blaffen. Dit is veelal een vrolijke reactie, in combinatie met bijvoorbeeld kwispelen of springen.

Aandacht Zoeken: Als je hond iets wil van het baasje, zal het blaffen. Denk aan spelen, een hondensnoepje vragen, of naar buiten willen.

Compulsief Blaffen: Sommige honden hebben verlatingsangst en zullen overmatig blaffen wanneer ze alleen worden gelaten. Hieraan kleven vaak ook andere symptomen vast, zoals ronddwalen, objecten kapot maken, depressie, of afreageren op andere wijze. Compulsieve blaffers doen dit veelal om hun eigen stem te kunnen horen, vooral als ze alleen zijn.

 

Excessief Blaffen Afleren Bij Je Hond

Wanneer je de oorzaak van het blaffen hebt geïdentificeerd, kan je het probleem gericht aanpakken. Een groot deel van de oplossing zal liggen in het afleren van ongewenst gedrag en het aanleren van nieuw gedrag via standaard training. Hierbij kunnen ook enkele simpele anti-blaf hulpmiddelen goed van pas komen.

 

1. Negeer Blaffen, Beloon Rust

De eerste stap is om het blaffen in zijn geheel te negeren. Aandacht geven aan blafgedrag zal het alleen maar stimuleren. Daaronder valt ook het roepen naar de hond wanneer deze luidruchtig is, doe dit dan ook niet.

Wanneer je hond dorst heeft en blaft om water, dan zal de onervaren baas water geven aan hun huisdier. Maar dit is een fout. Nu denkt de hond: “Als ik blaf, krijg ik water. Volgende keer ga ik weer blaffen!”

In plaats daarvan is het beter even te wachten. Ga even 5 minuten iets anders doen, het maakt niet uit wat. Negeer het negatieve gedrag in de tussentijd. Pas wanneer het geblaf een tijdje gestopt is, kan je de lege waterbak weer vullen. Dan wordt de associatie tussen het blaffen en het vullen van de bak niet gemaakt.

Daarentegen is het wel verstandig om vriendelijk en rustig gedrag te belonen wanneer het (nieuwe) positieve gedrag wordt gehandhaafd. Dat kan door een rustige hond meer aandacht te geven, te aaien of soms een snoepje te geven. Wanneer je bekend bent met puppytraining kan ook een hulpmiddel als een clicker helpen, zie het onderstaande advies.

 

2. Twee Nieuwe Commando’s Trainen: “Blaf” En “Stil”

Het lijkt niet heel logisch op je overmatig blaffende hond te trainen om te blaffen op commando. Toch zal het een belangrijke stap zijn om de geluidsoverlast van je huisdier terug te dringen. Twee nieuwe commando’s moeten worden aangeleerd, “blaf” en “stil“. Deze kan je middels een gebaar of stemcommando aanleren.

De meest effectieve methode om een nieuw commando aan te leren is middels een clicker als deze, en een aantal snoepjes. Deze zullen zorgen voor de positieve bevestiging die de hond van zijn baasje nodig heeft tijdens de training.

 

In het kort zouden de stappen in een ‘stoppen met blaffen‘ training worden doorlopen in één sessie. Een training zou bijvoorbeeld als volgt in zijn werk kunnen gaan:

 1. Confronteer het negatieve gedrag: De eerste stap is voelt niet heel intuïtief. Zorg dat de hond daadwerkelijk blaft waar deze altijd al op reageert. Blaft je huisdier naar visite, laat een gast een aantal keer binnen komen. Wordt het gedrag veroorzaakt door geluid, maak elke keer dat je de actie uitvoert het geluid.
 2. Klik met de clicker na elke confrontatie: Creëer het blafgedrag, hond blaft, jij klikt met de clicker, jij geeft het snoepje. Herhaal.
 3. Wacht tot de hond zelf blaft, confronteer niet: De hond associeert het blaffen nu met het snoepje en de clicker. Doe niks, wacht tot de hond vraagt om het snoepje met een blaf. Blaft het dier, klik en geef het snoepje.
 4. Herhaal met luider blafgeluid: Nu ga je onderscheid maken tussen een grom, een kleine blaf en een grote blaf. Herhaal de vorige stap, maar beloon enkel de grote blaf met een klik en een snoepje.
 5. Voeg het commando “blaf” toe: Nu ga je nog verder onderscheid maken. Presenteer het nieuwe commando (in spraak of gebaar), en beloon de luide blaf die een reactie hierop is.
 6. Werk meer aan de impuls om te blaffen: Herhaal het commando vaak. Het is zeer belangrijk dat de hond alleen blaft als het commando wordt gegeven. Negeer blaffen dat zonder commando ontstaat.
 7. Voeg het commando “stil” toe: Presenteer het nieuwe commando (in spraak of gebaar), beloon er direct na. De volgorde is “confronteer oorzaak, commando, beloning”.
 8. Werk meer aan de impuls om stil te zijn: Herhaal het commando vaak. Het is zeer belangrijk dat de hond stil is als het commando wordt gegeven.
 9. Wissel commando’s “blaf” en “stil” af: Leer het onderscheid tussen de twee commando’s in meer detail. Doe dit zoals je de commando’s hebt aangeleerd.
 10. Blijf regelmatig werken aan de commando’s: Om ervoor te zorgen dat de aandacht niet verslapt, herhaal je de nieuwe commando’s regelmatig over de weken heen.

 

We adviseren om dit onder supervisie van een hondentrainer te doen voor de beste resultaten. De onderstaande YouTube video van Treatpouch geeft weer hoe zo’n training in zijn werk zou gaan. Let op, de instructies in de video zijn Engelstalig:

 

3. Anti-Blafband Gebruiken

Een andere manier om negatief gedrag af te leren, is door middel van een diervriendelijke anti-blafband. Het is niet direct de methode die de voorkeur heeft, omdat het uit gaat van een negatieve associatie. De voorkeur heeft het om positief gedrag te belonen met training, omdat positieve bekrachtiging effectiever is en de band tussen hond en baas versterkt.

Besluit je toch een anti-blafband te gebruiken, onthoud dan de volgende zaken:

 • Niet mixen met eerder uitgelegde training, omdat de hond in verwarring kan raken
 • Vermijd blafbanden die werken met elektrische schokken, deze werken averechts en vallen onder de categorie dierenmishandeling
 • De markt voor anti-blafbanden wordt overspoeld door goedkope rommel uit China, kies voor een premium diervriendelijke band zoals deze om pijn te voorkomen
 • Anti-blafbanden werken voor grote en kleine honden, maar niet per se voor alle individuen. Kies in zo’n geval voor een soortgelijk alternatief, zoals een anti-blaf apparaat met ultrasoon geluid (zie hieronder)

 

4. Ultrasoon Anti-Blaf Apparaat Gebruiken

Eigenlijk werkt het anti-blaf apparaat met ultrasoon geluid op eenzelfde manier als een anti-blafband. Het is een alternatief die in vele gevallen ook het gewenste resultaat kan leveren.

Dezelfde waarschuwingen bij gebruik gelden bij een ultrasoon apparaat. Het werkt, maar het is een negatieve associatie. De positieve associatie geniet te voorkeur en zou bij voorkeur moeten worden nagestreefd. Hierdoor kan de band tussen hond en baasje sterker worden.

 

5. Eenzaamheid Aanpakken

Blaft je hond voornamelijk als deze alleen is, dan kan verlatingsangst een grote rol spelen in het blafgedrag. Hier kan heel snel een goede, positieve oplossing voor gevonden worden:

 • Introduceer een tweede hond: Je huisdier is instinctief een roedel gewend en verlangt naar een maatje. Eenzaam binnen zitten of in het hondenhok buiten zal depressie en frustratie veroorzaken. Introduceer een tweede pup of hond!
 • Introduceer een oppas: Je huisdier moet soms jou als baasje even missen, maar het geblaf zal als sneeuw voor de zon verdwijnen als het dier niet is opgesloten in de bench, maar kan spelen met een oppas.
 • Dagopvang: Een school voor honden, het bestaat gewoon in de vorm van een dagopvang. Een grote groep hondenvrienden om mee te spelen en ravotten! Een goed alternatief voor het adopteren van een tweede hond.
 • Dierenhotel bij vakantie: Als je langdurig weg gaat, laat de hond niet achter in de woning. Laat het dier logeren in een hotel of pension voor honden. Is dit te duur, laat dan familie, vrienden of buren oppassen.

 

6. Een Uitgeputte Hond Is Rustig

Ontzettend veel hondenrassen hebben een grote mate van activiteit nodig. Ook willen ze mentaal worden gestimuleerd. In de drukke wereld vandaag de dag kan deze behoefte niet altijd volledig worden ingevuld door baasjes. Dat kan overmatig blafgedrag veroorzaken.

Het is ontzettend belangrijk voor actieve hondenrassen om veel te spelen en actief buiten te zijn. Zorg dat je er vaak op uit trekt en nieuwe natuurgebieden verkend met je trouwe viervoeter.

Kan je zelf niet omdat je te weinig tijd, of wellicht een blessure hebt? Er zijn meer dan genoeg mensen in Nederland die geheel vrijwillig (en gratis) je hond met plezier voor je willen uitlaten, zoals op deze website.

 

Blaffen Afleren: Wat Je Absoluut Niet Moet Doen

Ieder baasje heeft goede bedoelingen. Maar zonder de juiste kennis, kunnen er onbedoeld fouten worden gemaakt die het blafgedrag kunnen verergeren. Er zijn een aantal zaken die op elke mogelijke manier moeten worden vermeden, wanneer je jouw hond excessief blaffen wil afleren:

 • Niet schreeuwen naar de hond: Als je naar een blaffende hond roept “hou op joh”, of “kop dicht”, dan geef je aandacht aan het negatieve gedrag. Dit werkt als olie op het vuur: het blaffen wordt alleen maar erger. De hond verstaat namelijk niet wat je zegt, het dier zal denken dat je meedoet met blaffen. Tenzij je het commando “stil” hebt getraind, dat is een uitzondering.
 • Niet de hond opjutten: Een enthousiaste en drukke hond blaft. Dat is een gegeven. Als je met blaffende hond gaat spelen, dan bevestig je het negatieve gedrag. Doe juist het tegenovergestelde en negeer een blaffende hond. Tenzij je het commando “stil” hebt getraind, dat is een uitzondering.
 • Geen muilkorf gebruiken tegen blaffen: Baasjes die de wanhoop nabij zijn doen alles om een hond stil te krijgen. Maar denk niet dat een muilkorf een effectief middel is tegen blaffen. Integendeel: muilkorven werken averechts bij blaffende honden en werken frustratie in de hand. Je hond zal zijn frustratie op andere (vervelende) manieren gaan uiten.

 

Je Hond Laten Stoppen Met Blaffen Kost Tijd

Gedragsverandering is een proces van lange adem, ook bij een gehoorzaam huisdier als een hond. Maar met de juiste gerichte anti-blaf training kan je absoluut het probleem oplossen. Probeer zeker de commando’s “blaf” en “stil” te introduceren.

We adviseren om in gesprek te gaan met een hondentrainer of deskundige in hondengedrag. Ook een bezoek aan de dierenarts kan je verder helpen om de kern van het probleem te identificeren.

Ga dus altijd eerst na wat de oorzaak is van het excessieve blafgedrag. Is je hond eenzaam? Gefrustreerd? Territoriaal? Of heeft het probleem misschien zelfs een medische oorzaak? Er kunnen veel onderliggende problemen zijn die we als baasje niet direct door hebben. Hoe goed we onze viervoeter ook kennen.

Pas hierna kan je het probleem behandelen. Dat kan op verschillende manieren, ook met anti-blaf producten. Maar een positieve associatie en positieve benadering geniet in alle gevallen de voorkeur. Dat kan je niet altijd bereiken met een anti-blafband. We wensen je heel veel succes met het oplossen van het blafprobleem!

Plaats een reactie