6 Populaire Soorten Katten Zonder Haar

De Sphynx of Naaktkat is vaak het eerste kattenras waar men aan denkt bij een kat zonder haar. Maar er zijn meer populaire rassen die (bijna) haarloos zijn, waar je niet zo snel aan zou denken. Dit overzicht bespreekt enkele van de meest gewilde soorten naaktkatten.

Belangrijk om te weten is het feit dat er eigenlijk helemaal geen volledig haarloze katten bestaan. Alle soorten naaktkatten zijn volledig bedekt met een zachte donzige vacht die vrijwel niet zichtbaar is. De vacht van een naaktkat is vergelijkbaar met dat van een perzik.

Er bestaan geen naaktkatten met snorharen of wimpers, deze zijn afwezig bij kattenrassen als de Sphynx. Kattenrassen zonder haar kunnen hierdoor minder makkelijk hun directe omgeving verkennen, omdat snorharen gebruikt worden als ‘zesde zintuig’ bij gewone katten.

 

Lees ook: 5 Populaire Soorten Katten Zonder Staart

 

1. Sphynx

Sphynx Naaktkat Ras

De Sphynx wordt soms ook wel ‘Canadese haarloze’, of simpelweg ‘naaktkat’ genoemd. Het is veruit het populairste haarloze kattenras ter wereld. De kenmerkende grote oren, ogen en rimpels in de huid laten je direct weten dat je met een bijzondere kat te maken hebt.

Deze extraverte, intelligente, en speelse kat is een ontzettende lieveling. Sphynxen doen alles om je aandacht te trekken en bij je te kunnen zijn. Het zijn aanhankelijke, maar vooral ook erg makkelijke dieren. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren, ook met honden.

De vrijwel afwezige vacht maakt van de Sphynx géén volledig hypoallergene kat. Ook behoeft de huid (en donsvacht) relatief veel verzorging. Neem dit mee in je overweging wanneer je kiest voor dit ras. Kattenkleding aanschaffen zodat je huisdier warm blijft is ook verstandig.

Hoewel de vacht van dit ras vrijwel onzichtbaar klein is, zijn er wel degelijk grote verschillen in uiterlijk. De patronen op de huid kunnen per individu sterk verschillen. Dit is zeker een ding om op te letten wanneer je een Sphynx kitten wil kopen bij een cattery.

 

2. Donskoy

Don Sphynx

De Donskoy, ook wel Russische haarloze of Don Sphynx genoemd, is een naakt kattenras dat qua uiterlijk veel weg heeft van een ‘gewone’ Sphynx kat. Het kattenras is echter volledig onafhankelijk van de populaire Sphynx ontwikkeld en is niet gerelateerd.

Niet alle organisaties erkennen de Donskoy als een officieel ras en deze dieren hebben de nodige gezondheidsproblemen, maar dat neemt niet weg dat ze alsnog populair en gewild zijn. Dat komt vooral door het actieve en aanhankelijke karakter van dit ras.

Donskoys zijn erg speels en houden ervan om actief onderdeel te zijn van de familie. De kittens van dit ras kunnen met haren geboren worden, maar deze zullen ze naar verloop van tijd verliezen. Donskoys zijn relatief lastig te vinden in Nederland, maar het is niet onmogelijk.

 

3. Peterbald

Peterbald

De Peterbald is een mix tussen de Donskoy en Orientaalse Korthaar. Dit gemixte ras is dus net als de Donskoy niet genetisch gerelateerd aan het immens populaire Sphynx ras. Net als de Donskoy verliest de Peterbald kitten de vacht op jonge leeftijd om als naaktkat door het leven te gaan.

Het ras komt in Nederland en omstreken niet veel voor, maar is populairder in landen als Rusland. Het is in de Westerse wereld niet heel populair, omdat de erfelijkheid van de naaktheid niet altijd een garantie is. De ene keer wordt het wel een kat zonder haar, maar de andere keer blijft de vacht.

Qua karakter is de Peterbald hoe dan ook een echte lieveling. Dit ras is zeer gehect aan zijn of haar baasje, welke hij ook ontzettend mist als deze er niet meer is. Verder is het ras erg intelligent, speels, en wil het dier niets liever dan bij jou knuffelen. Ook is de Peterbald een erg vocaal ras.

 

4. Oekraïense Levkoy

Oekraiense Levkoy Kat
Bron: Wikimedia Commons

De Oekraïense Levkoy is ook een populair kattenras zonder haar, welke qua uiterlijk lastig te onderscheiden is van de Sphynx. Toch is er één kenmerk waardoor je direct weet dat het gaat om een Levkoy: de gevouwen oren. Samen met het zeer slanke uiterlijk maken ze het voorkomen van dit ras uniek.

Dit ras is relatief nieuw en bestaat nog maar enkele jaren, dus de kans bestaat dat je er nog niet van gehoord hebt. Hoewel ze qua uiterlijk en genen verschillen hebben ten opzichte van andere ‘naaktkat rassen’, zijn ze qua karakter ongeveer gelijk. Speels, aanhankelijk, en intelligent!

Wil je zelf een rasechte Oekraïense Levkoy kopen, dan zal dat momenteel lastig worden. Ze zijn vooral in Oekraïne en Rusland veel te vinden, de twee regio’s waar dit ras het meeste voor komt.

 

5. Elf

Elf Kattenras

Ten opzichte van andere naaktkatten zal de Elf relatief weinig onderhoud nodig hebben. Het is een relatief nieuw hybride kattenras dat niet veel voorkomt, een mix tussen de Sphynx en de American Curl. Het karakter van dit ras is ook erg vergelijkbaar met deze twee rassen.

Elfkatten zijn speels, intelligent en houden van aandacht. Ze passen gemakkelijk in elk gezin, ook wanneer andere huisdieren hier al deel van uitmaken. Het is een ras dat zich makkelijk aanpast, zolang het maar liefde kan ontvangen (en geven!).

Qua uiterlijk is deze naaktkat met gekrulde oren natuurlijk erg opvallend. De Elf heeft als ras de vacht van een Sphynx overgenomen, maar het oortype van de American Curl. Wel is het door de zeldzaamheid vrij lastig om deze mix te vinden in Nederland.

 

6. Bambino

De Bambino of Bambino Sphynx is wellicht de meest controversiële kat in dit overzicht, en met goede reden. Dit zeer gewilde kattenras zonder haren wordt gekenmerkt door de zeer korte pootjes. Ziet er ontzettend schattig uit, maar er gaat veel leed verscholen onder dat onschuldige uiterlijk.

Helaas lijden Bambino katten veelal aan verschillende erfelijke medische aandoeningen, waardoor het houden van dit type katten wordt afgeraden. Sterker nog, het fokken van dit ras is verboden sinds 2014. Wel wilden we dit ras opnemen in dit overzicht, omdat het absoluut een populaire naaktkat soort is.

De Bambino is op verschillende manieren medisch achtergesteld:

  • Huid: door de ontbrekende vacht raakt de huid snel beschadigd in de zon
  • Pootjes: door de mini-pootjes krijgen deze katten zeer snel problemen met hun heupen, rug, en nek
  • Vroegsterfte: veel sterfte in de baarmoeder bij twee ouders met korte pootjes (tot wel 25% sterfte)
  • Lichaamstemperatuur: reguleren van de lichaamswarmte is moeilijk voor dit ras, omdat het naakt is en dicht bij de grond blijft

Plaats een reactie