5 Populaire Soorten Katten Zonder Staart

Een kat zonder staart mag dan niet de norm zijn, er zijn verschillende populaire kattenrassen die specifiek een stompe staart of hele korte staart hebben. Dit overzicht helpt je de verschillende soorten te herkennen en benoemen.

Natuurlijk zijn rassen zonder staart net zo lief en bijzonder als elke andere huiskat. Maar toch is het gebrek aan kattenstaart soms lastig voor het dier: het is immers een belangrijk communicatiemiddel. Staart in de lucht is een bekende begroeting, welke voor dit soort rassen wat lastiger te herkennen zal zijn.

Ben je echter fan van een bobcat of soortgelijk ‘staartloos ras’, dan is het niet moeilijk om te zien dat dit soort details eigenlijk helemaal geen verschil zullen maken in het dagelijkse leven. Laten we eens kijken welke staartloze kattenrassen er zoals bestaan, en wat hun karaktereigenschappen zijn.

 

1. Manx

Manx Kitten Staartloos Ras
Bron: Wikimedia Commons

Veruit het bekendste en populairste kattenras zonder staart is de Manx. Dit bijzondere ras heeft slechts een stompje als staart, die volgens de legende op het laatste moment Noah’s Ark binnen zou zijn geglipt. Het verhaal gaat dat hierbij de staart vast bleef zitten in de deur, waarna deze verloren ging.

De Manx is het enige kattenras dat officieel wordt gezien als een volledig staartloos ras. Van origine afkomstig uit Isle Of Man, Groot Brittannië (een feit waarop de eilandbewoners aldaar erg trots zijn). Het karakter van dit unieke ras is erg liefdevol, rustig, en sociaal. Het zijn relatief fors gezette katten met een korte rug en een flinke springkracht.

 

2. Cymric

Cymric Geen Staart Kat
Bron: Wikimedia Commons

De Cymric is een langharig kattenras met een stompje of korte staart (beide is mogelijk). Het is feitelijk de langharige versie van de Manx, maar lijken door hun opgepofte vacht een stuk groter dan ze daadwerkelijk zijn.

Net als de Manx zijn deze katten erg sociaal, liefdevol, en rustig. Ze zullen niet snel gestresst raken maar vergen wel de nodige aandacht van hun baasje. Ze houden ervan om lekker te spelen met kattenspeeltjes die hun intelligentie en speelsheid stimuleren. Geef liefd een aandacht aan deze mooie beestjes, en je zal het in overvloed terugkrijgen.

 

3. Kuril Bobtail

Kuril Bobtail Kat
Bron: Wikimedia Commons

Dit ras is vernoemd naar de regio waar het vandaan komt: de betwiste Oost-Russische Kuril eilanden. Het ras lijkt een beetje op een Siberische kat, maar dan zonder staart. Qua karakter zijn ze sociaal maar ook erg op zichzelf, ze kunnen goed buiten zijn en houden van jagen.

Kuril Bobtails kunnen het goed vinden met andere huisdieren, inclusief honden. Vergelijkbaar met de Japanse Bobtail (zie verderop in dit overzicht) heeft de zeer korte, stompe staart een ‘pom’-achtige vorm. Het ras is langharig en stevig gebouwd.

 

4. Highlander

Highlander Kattenras
Bron: Wikimedia Commons

De Highlander is een ras dat qua uiterlijk meer weg heeft van een wilde kat dan een huiskat. Hun uiterlijk is niet alleen uniek door de stompe, korte staart. Ook hun gekrulde oren zijn een bijzondere eigenschap.

Het zijn erg energieke dieren die echt de ruimte nodig hebben. Het zijn goede huisdieren, maar moeten wel hun speeltijd krijgen. Geef dit ras dus voldoende aandacht, elke dag weer. Een laatste bijzonder feitje over de Highlander is dat het ras prima overweg kan met water. Je moet niet gek op kijken als je deze kat ziet zwemmen om naar de overkant te komen.

 

5. Japanse Bobtail

Japanse Bobtail Kat Soort
Bron: Wikimedia Commons

De Japanse Bobtail is de Aziatische versie van de eerder genoemde Kuril Bobtail kat. Er is overigens ook een Amerikaanse versie, welke veel overeenkomsten kent. De Japanse variant komt het meeste voor en is in vergelijking de kleinste Bobtail.

Qua karakter is dit ‘staartloze’ kattenras erg actief, intelligent en aanhankelijk. Je zal ze het vaakste tegekomen als een lapjeskat of calico variant, dit zijn overigens allemaal vrouwtjes. Maar zoals je ziet in de bovenstaande afbeelding kan je ook katers in andere uiterlijke kenmerken binnen dit ras tegenkomen. De staart is de verbindende factor: deze is ‘pom’-vormig, kort, en relatief stomp.

Featured afbeelding bron: Wikimedia Commons

Plaats een reactie