Naaktkat Kopen: Hoeveel Kost Een Sphynx Écht?

Wanneer je een Sphynx naaktkat wil kopen, is het prettig om een idee te hebben van de gemiddelde prijs voor dit kattenras. Maar hoeveel kost een naaktkat nu eigenlijk écht?

De daadwerkelijke kosten voor een nieuwe kat liggen namelijk een stukje hoger dan veel mensen denken. Dit gaat verder dan de prijs van de naaktkatten zelf: denk ook aan benodigde medische kosten en spullen.

De aanschafkosten voor een naaktkat lopen uiteen per aanbieder (meestal gaat het om een speciale fokker van naaktkatten). De prijs van een Sphynx is ook afhankelijk van de kat zelf:

  • Leeftijd: Koop je een kitten of een volwassen kat?
  • Gezondheid: Heeft de individuele kat ziektes of andere kwalen?
  • Afkomst: Is het ras puur en is er een stamboom aanwezig?
  • Medisch: Is het dier geholpen? Is het dier gechipt? Zijn periodieke inentingen gedaan?

 

Sphynx Naaktkat: Gemiddelde Prijs

De prijs die je betaalt voor een Sphynx kat ligt gemiddeld tussen de € 750,- en € 1.200,-. Het gaat hierbij om naaktkatten die als volledige raskatten worden aangemerkt.

Naaktkat kittens hebben een soortgelijke prijs, zo rond de € 1.000,-. Een nestje met een zeldzame huidskleur kan gemakkelijk een nog stuk duurder zijn, zoals Cinnamon of Fawn.

Een naaktkat met een dikkere vacht dan anderen (naaktkatten hebben een donsvacht), is gemiddeld gezien een stukje goedkoper. De waarde van een Sphynx wordt dus bepaald door de zichtbare huid.

 

Bijkomende Aanschafkosten Naaktkat

Bedenk ook dat je naast de kat zelf enkele andere kostenposten hebt tijdens de aanschaf. We maken voor het gemak een onderscheid tussen medische kosten en de spullen die je bij aanschaf moet inkopen.

Onthoud dat sommige kosten doorlopend zullen zijn, denk hierbij aan de aanschaf van voer of inentingen. Ook een kattenverzekering is een (optionele) doorlopende kostenpost.

 

Medische kosten

Het is altijd verstandig om een algemene controle te laten uitvoeren bij de dierenarts, direct nadat je een nieuwe kat hebt gekocht.

De medische kosten kunnen snel oplopen, wanneer de kat bepaalde medische handelingen nodig heeft. Hieronder een indicatie van enkele basisbehandelingen na aankoop:

Lage schatting prijsHoge schatting prijs
Algemene controle (1x per jaar)€35€45
Castratie kater€60€70
Sterilisatie poes€120€130
Periodiek inenten (per keer)€40€50
Periodiek ontwormen (per keer)€10€20
Periodiek ontvlooien (per keer)€15€50
Chippen€25€50

Deze bijkomende medische kosten kunnen eventueel worden voorkomen door het afsluiten van een kattenverzekering. Zo’n verzekering kan een groot deel van de medische kosten dekken. Kosten voor een verzekering liggen tussen de €5 – €50 per maand.

Verzekeringskosten zijn erg variabel, omdat je zelf vaak kunt kiezen hoeveel medische kostendekking je wil hebben. Daarbij is ook de leeftijd en het kattenras relevant, maar ook de medische geschiedenis van het dier.

 

Benodige spullen bij aanschaf

Maar je naaktkat heeft natuurlijk ook direct enkele spullen nodig. Qua voer raden wij altijd natvoer aan, omdat dit vele malen gezonder is voor katten.

Voeg eventueel wat spullen toe die specifiek zijn voor Sphynx katten, omdat de naakte vacht soms wat extra bescherming behoeft. Denk aan een deken, of zelfs beschermende kleding.

De tabel hieronder weergeeft een inschatting van de minimale benodigdheden. De kosten zijn laag ingeschat, je kunt het natuurlijk zelf zo gek maken als je zou willen:

Schatting kosten:Koop bij Bol.com:
Voer nat€15Bekijk overzicht
Kattenbak€30Bekijk overzicht
Kattenbakvulling€10Bekijk overzicht
Voederbak / Drinkfontein€15Bekijk overzicht
Krabpaal€40Bekijk overzicht
Kattenmand€15Bekijk overzicht
Kattenborstel€5 - €20Bekijk overzicht
Halsband€5 - €10Bekijk overzicht
Speeltjes€5 - €50Bekijk overzicht
Reismand€20 - €40Bekijk overzicht

 

Waar Kan Je Een Naaktkat Kopen In Nederland?

Er zijn verschillende fokkers in Nederland waar je een Sphynx naaktkat kunt kopen. Hier is een goed overzicht te vinden van individuele fokkerijen.

Doe altijd goed onderzoek naar de locaties waar je een raskat koopt. Zorg ervoor dat de verkoper betrouwbaar is in kennis en kunde. Let ook op prijsverschillen tussen de verschillende fokkerijen.

Overweeg eerst altijd bij het asiel na te vragen of er momenteel Sphynxen zijn opgevangen. Het is altijd beter om een dier te adopteren uit het asiel, zeker wanneer de puurheid van het ras en de stamboom je niet veel uitmaken, maar je een Sphynx wil omdat je bijvoorbeeld allergisch bent voor kattenharen.

 

5 Tips Bij Het Kopen Van Een Naaktkat

Tip 1: Koop nooit een naaktkat in een opwelling. Zorgen voor een dier doe je niet ‘eventjes’, het is een taak die je op je neemt voor het gehele leven van de Sphynx. Dit kattenras is zeer gehecht aan menselijk contact en heeft veel aandacht nodig. Slaap er dus een paar nachtjes over voordat je actie onderneemt.

Tip 2: Geef ook volwassen en zelf bejaarde exemplaren een kans op een goed leven, indien je hier voor open staat. Deze dieren worden veel minder snel gekocht of geadopteerd dan kittens.

Tip 3: Koop enkel bij fokkers die op alle vlakken betrouwbaar en kundig over komen. Er zijn veel fokkers in Nederland en België, maar slechts enkele weten alles over naaktkatten. Beperk je tot de professionele fokkers en laat de amateurs links liggen.

Tip 4: Zoek je op “Naaktkat kopen” in Google, dan kom je al snel bij tweedehands websites als Marktplaats terecht. Dit zijn geen betrouwbare locaties om een kat te kopen. Zie de vorige tip.

Tip 5: Bereken nog eens goed de totale kosten voor de aankoop van een Sphynx. Zorg dat je voldoende financiële middelen hebt en het dier een goed leven kunt bieden. Is dit niet het geval, of twijfel je, doe het dan niet.

Plaats een reactie