5 Belangrijke Nadelen Van Labrador Retriever Honden

De Labrador Retriever, vaak gewoonweg Labrador genoemd, is een ontzettend populair hondenras in Nederland (bekijk maar eens deze Labrador fokkers waar je een pup kunt kopen!). Ondanks de grote vraag naar deze honden, kleven er wel degelijk enkele specifieke nadelen aan het ras.

We willen natuurlijk voorop stellen dat de positieve kanten van Labradors voor de meeste mensen vele malen zullen opwegen tegen de punten die in dit overzicht worden vernoemd. Het ras is immers ontzettend lief, trouw en intelligent.

Toch is het verstandig om kennis te nemen van de mogelijke negatieve kanten aan het introduceren van een Labrador, voordat je definitief besluit om een puppy te adopteren.

 

Nadelen Van De Labrador Retriever

Naast de vele positieve aspecten die een nieuwe hond kan hebben in het leven van jou en je gezin, is het goed om ook de negatieve kanten van de Labrador Retriever wat nader toe te lichten voor toekomstige baasjes.

Er zijn namelijk enkele ras-specifieke nadelen, waar nieuwe eigenaren al vrij snel na de adoptie mee te maken krijgen. Dit overzicht geeft hiervan een goed overzicht. We beginnen uiteraard bij de vroege levensjaren, aangezien snelle socialisatie en training zeker niet mag ontbreken bij dit ras.

 

1. Vroege Socialisatie Labrador Puppy Is Essentieel

Vanaf de leeftijd van 2 tot 4 maanden oud moeten puppies aan zoveel mogelijk verschillende situaties, mensen en andere dieren worden geïntroduceerd. Ook een gerichte training hoort hierbij en zal het dier op een gezonde manier helpen ontwikkelen.

Met een puppycursus ben je er zeker van dat het dier zal uitgroeien tot een liefhebbend, volledig aangepaste hond. Ook zal het de gehoorzaamheid ten goede komen.

Het hondenras is zeker in zijn eerste maanden al erg intelligent en energiek, dus zo’n training kan een goede én veilige uitlaatklep zijn. Natuurlijk helpt dit ook bij het versterken van de band tussen hond en baasje. De YouTube video hieronder licht dit nog wat verder toe:

 

 

2. Labradors Stoten Hun Wintervacht Af

Veel mensen zijn op zoek naar een hond die hypoallergeen is en niet al te veel haren produceert. Ook geurloze hondenrassen lijken bij veel baasjes de voorkeur te hebben. Weinig onderhoud is immers fijn in de omgang!

Wees je bewust van het feit dat Labradors hun vacht afstoten en daarom zeker wat extra vachtverzorging nodig hebben. In de lente zal de dikke wintervacht in grote hoeveelheden loslaten, wat veel extra hondenharen kan opleveren in huis.

De Labrador beschikt over een dubbele vachtlaag, welke ze in de koude maanden zal beschermen tegen vocht. Het is belangrijk deze dikke vacht na het buiten spelen consistent te wassen, om vervelende geurtjes in huis te voorkomen.

 

3. Labradors Zijn Slechte Waakhonden

Ondanks hun intelligentie zal dit ras een inbreker eerder kwispelend begroeten, dan deze weg te jagen. Labradors zijn absoluut geen waakhonden, en hiervoor hoeven ze dus ook niet te worden ingezet.

Hun goedaardige karakter maakt ze ontzettend vriendelijke honden, welke ook vreemden met naïviteit en vrolijkheid zullen benaderen. Die nieuwe persoon kan immers ook zomaar een nieuw speelmaatje zijn, toch?

Ze zijn in hun blinde vertrouwen wel iets gereserveerder dan Golden Retrievers, maar deze karaktertrek is nog altijd duidelijk aanwezig bij het ras. Ben je dus op zoek naar een waakhond, dan kan je beter kiezen voor andere rashonden.

 

4. Labradors Hebben Grotere Kans Op Erfelijke Ziektes

Net als elke rashond, zijn ook Labradors gevoeliger voor bepaalde ziektes dan anderen. Dit heeft alles te maken met erfelijkheid, en zal in sommige Labrador stambomen vaker voorkomen dan anderen. Gemiddeld genomen hebben Labrador Retrievers een grotere kans op erfelijke aandoeningen.

Als baasje moet je er in ieder geval rekening mee houden dat de volgende ziektebeelden gemiddeld vaker kunnen voorkomen dan bij andere hondenrassen, in volgorde van risico:

 • Heupdysplasie: Een ontwikkelingsstoornis aan de heupen waarbij het heupgewicht is afgevlakt en niet goed kan aansluiten met de andere botten. Dit zorgt voor veel pijn en bewegingsproblemen. Komt zeer veel voor bij Labrador Retrievers.
 • Chronische koperstapeling: In de lever kan koper zich na verloop van tijd ophopen, wat kan zorgen voor bloedarmoede, buikpijn, depressie, of geelzucht. Ook kan de hond veel gaan drinken en minder gaan eten.
 • Atopie: Allergische huidreactie op de kop en poten. Kenmerkt zich door bruine plekjes of bultjes op de huid en zorgt voor jeuk en roodheid. Vrij slecht behandelbaar.
 • Degeneratieve myelopathie: Aantasting van het ruggenmerg, kenmerkt zich door het ‘lopen als een dronkaard’. Verlamming en zwakte van de achterpoten valt hier ook onder. Het zenuwprobleem is een ernstige aandoening die lastig te behandelen is, en langzaam verergert.
 • Otitis externa: Oorontstekingen aan de uitwendige gehoorgang. Kan gehoorproblemen, hevige pijn en irritatie veroorzaken.
 • Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in het ellebooggewricht.
 • Hemofilie: Bloederziekte die zich kenmerkt door bloeduitstortingen en hevige bloedingen na verwondingen. Zeer ernstig en slecht behandelbaar, voornamelijk voorkomend bij de reu.
 • Wobbler syndroom: Afwijkende gang door vernauwd wervelkanaal, wat zorgt voor coördinatieproblemen, zwakte en verlamming van de achterpoten.

 

5. Labradors Hebben Vaak Eetproblemen

De drukke dieren kunnen soms iets té enthousiast worden wanneer het voedertijd is. Het is hun natuurlijke instinct om zoveel mogelijk voedsel naar binnen te werken, om zo in hun energiebehoefte te kunnen voorzien.

Zonder voldoende beweging buitenshuis ligt obesitas hierdoor op de loer. Het ontbreekt Labradors aan zelfregulering bij het eten, ze zullen bovendien schrokken en alles naar binnen werken wat ze maar kunnen.

Wel moet het dieet de hoge energiebehoefte reflecteren, dus de maaltijden die de dieren mogen, zullen bestaan uit speciaal en duur voedsel met hoge energiewaarden.

 

Geïnformeerd Een Labrador Retriever Kopen

Onthoud dat alle hondenrassen hun eigen negatieve kanten hebben. Ook Labrador Retriever honden komen met nadelen, die over het algemeen in een gewoon gezin goed op te vangen zijn.

We denken dat met voldoende aandacht, vroege socialisatie en training en de juiste voeding je er een vriendje voor het leven bij zal hebben met deze hond. Labradors zullen een vrolijke noot vormen in elk gezin, en hun goedaardige en actieve karakter doet de negatieve kanten vrijwel geheel teniet.

Het is goed dat je een moment hebt genomen om de nadelen van dit ras even in detail te hebben doorgenomen. We vinden het belangrijk om een realistisch beeld te schetsen van de risico’s bij adoptie. Houd dus de nadelen in het achterhoofd, maar beleef vooral zoveel mogelijk mooie tijden met je nieuwe Labrador!

2 gedachten over “5 Belangrijke Nadelen Van Labrador Retriever Honden”

  • Hoi Carola,

   Het is verstandig even contact op te nemen met de dierenarts.
   Wij kunnen je helaas geen medisch advies geven!

   Mvg,
   Arnold van HulpMetHuisdier.nl

   Beantwoorden

Plaats een reactie