12 Praktische Tips Om Een Vermiste Kat Snel Terug Te Vinden

Een weggelopen of vermiste kat is een vervelende, maar geen machteloze situatie. Is je binnenkat ontsnapt uit huis, of je buitenkat weggelopen zonder terug naar huis te komen, dan zijn er zeker dingen die je als baasje kunt doen om je huisdier terug te vinden.

Nadat je kat vermist raakt zijn de eerste uren het belangrijkste om het dier terug te vinden.

Handel dus zo snel mogelijk om je vermiste huisdier snel weer in de armen te kunnen sluiten. Met de onderstaande praktische adviezen vergroot je de kans op een goede afloop. Onthoud dat deze tips geen garanties zijn voor een succesvolle afloop, want ook wij weten natuurlijk niet wat er met je geliefde poes of kater gebeurd kan zijn.

 

1. Maak Gebruik Van Amivedi

Amivedi is een Nederlanse vrijwilligersorganisatie die zich sinds 1933 inzet om vermiste huisdieren terug te vinden. Er zijn meldpunten door heel Nederland waar je jezelf heel gemakkelijk kunt aanmelden. Het is een platform voor mensen die dieren hebben gevonden, maar nadrukkelijk ook voor mensen die dieren kwijt zijn (waaronder huiskatten).

Wanneer iemand je kat al ergens gevonden heeft, is de kans groot dat hier melding van gemaakt is bij Amivedi. Het loont dus zeker de moeite de meldpunten in jou regio zo snel mogelijk te raadplegen. Er zijn geen kosten verbonden aan het maken van een melding.

 

*** Klik hier om naar de website van Amivedi te gaan ***

 

Op de website heb je de mogelijkheid een vermist dier op te geven. Ook kan je een overzichtelijke database raadplegen van gevonden huisdieren per regio. Verder vind je duidelijke tips om het vinden van je weggelopen kat makkelijker te maken.

 

2. Kat Via Chip Terugvinden

Het eerste wat een dierenarts, dierenambulance, of asiel zal doen bij de ontvangst van een nieuwe kat, is het zoeken naar een onderhuidse chip. Wanneer je dier gechipt is, worden de contactgegevens uitgelezen. Vaak wordt de rechtmatige eigenaar van de weggelopen kat dan telefonisch op de hoogte gebracht.

Is dit bij jou vermiste kat (nog) niet het geval, laat dit dan direct doen zodra je de kat hebt teruggevonden. Een kat chippen is niet duur en ook geen zware ingreep. Elke dierenarts heeft dit standaard in zijn of haar pakket zitten.

Heeft de vermiste kat al een chip, zorg dan dat je altijd direct je telefoon kunt opnemen. Maar ga niet thuis zitten afwachten: er zijn nog veel meer dingen die je als bezorgd baasje kunt doen.

 

3. Plaats Een Oproep Op Sociale Media

Snel grote groepen mensen bereiken in je omgeving doe je op sociale media. Meld je allereerst aan bij een Facebook groep voor vermiste huisdieren in jou provincie, gemeente, regio, stad, of dorp. Overigens kan je op de Amivedi Meldpunten kaart snel een link vinden naar een Facebook groep bij jou in de buurt.

Deze groepen kan je ook gemakkelijk vinden in de zoekbalk op Facebook door dingen in te typen als: “Huisdier vermist”, “Vermiste katten”, of “Vermiste huisdieren”. Zet je woonplaats, provincie, of regio erbij om een groep bij jou in de buurt te vinden:

Vermiste Huisdieren Facebook Groepen
Op Facebook zijn voor veel regio’s groepen voor vermiste huisdieren.

Plaats een duidelijke omroep met goede informatie. Vermeld onder meer de volgende informatie in een kort bericht in een Facebook groep:

 • Een duidelijke en recente foto van de vermiste kat
 • Naam
 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Uiterlijke kenmerken
 • Kenmerkende gedragingen (is het dier angstig, nieuwschierig, gek op snoepjes, etc.)
 • Waar en wanneer je de kat voor het laatst hebt gezien
 • Bij een binnenkat: hoe is het dier uit huis ontsnapt?
 • Bij een buitenkat: waar hangt het dier graag rond in de buurt?
 • Vermeld of het dier gechipt is

 

Naast een Facebook groep kan je ook oproepjes plaatsen op andere online platformen. Denk aan Twitter, Instagram, YouTube, Marktplaats, of een lokale website van je stad of dorp. Soms hebben ook websites van gemeenten een online meldpunt voor vermiste huisdieren.

 

4. Ga Deur Tot Deur Met Een Foto

Hoe sneller je bij de buren rondvraagt, hoe beter. Print een duidelijke foto uit en begin aan te bellen bij buren. Let natuurlijk wel even op dat je dit op een tijdstip doet waar de meeste mensen thuis zijn, zoals rond het avondeten.

Wanneer het té vroeg of té laat is, zullen mensen in de buurt niet thuis zijn of het vervelend vinden dat er iemand voor hun deur staat. Dan is de kans kleiner dat je goede hulp krijgt.

Nog een extra tip voor wanneer het buiten nat weer is: gebruik een plastic mapje om de foto droog te houden. Zo zorg je dat de foto van je weggelopen kat langdurig goed zichtbaar blijft. Neem eventeel zelf een lampje mee als het al donker is.

 

5. Vragen In Een Buurtapp

De meeste Nederlandse straten en buurten hebben een buurtpreventie Whatsapp groep van de Politie. In principe is het niet de bedoeling dat deze groepen gebruikt worden om een vermiste kat te melden. Heeft je buurt naast deze Politie-groepsapp ook nog een reguliere buurtapp, dan kan je die natuurlijk wél gebruiken om een oproepje te doen.

Let goed op dat je dus de juiste groepsapp gebruikt om je vermissing te melden. Een melding in de buurtpreventie groepsapp zal enkel irritatie opwekken bij buurtbewoners. Het is dan beter om even deur tot deur te gaan bij buren.

 

6. Informeer Bij Asiels In De Buurt

Bel alle asiellocaties in de buurt op om te vragen of ze recent een kat hebben binnen gekregen met dezelfde uiterlijke kenmerken als jou vermiste kat. Is het inderdaad het geval, ga dan langs bij het asiel en neem direct de juiste documenten mee:

 • Geldig legitimatiebewijs (van jezelf)
 • Inentingsboekje (van de kat)
 • Duidelijke foto (van de kat)

Ga in ieder geval binnen 14 dagen langs bij het asiel. Dit is de wettelijk vastgelegde periode dat een kat geen herplaatsing mag krijgen. Ga je op een later moment dan 14 dagen ná aanmelding van de kat langs bij het asiel, dan bestaat de kans dat het dier al is overgeplaatst en mogelijk een nieuw baasje heeft gekregen.

 

7. Lokken Met Voer En Een Comfortabel Bed

Een andere strategie is om de weggelopen kat te lokken. Doe dit zo snel mogelijk na de vermissing, om de kans te vergroten dat het dier zijn weg terug naar huis kan vinden. Er zijn verschillende trucjes te bedenken:

 • Plaats bij de deur water en een bakje van het favoriete kattenvoer van je vermiste kat
 • Zet een kartonnen doos buiten met een heerlijk zacht dekentje, waar mogelijk een deken die de geur van je kat nog heeft
 • Maak voor je kat bekende geluidjes, zoals het belletje van het favoriete speeltje, of roep zachtjes zo nu en dan de naam van het dier

Wanneer je weggelopen huisdier nog in de buurt rond loopt, is de kans groot dat het hier op een gegeven moment op zal reageren. Vooral binnenkatten zullen in de buitenomgeving snel zoeken naar dingen die voor hen bekend zijn.

 

Kat Weggelopen Wat Te Doen
Een weggelopen kat lokken vergroot de kans dat je het dier terug zal vinden.

 

8. Verspreid Flyers en Posters

De klassieke manier om huisdieren terug te vinden werkt in het echt ook. Maak een duidelijke ‘vermist’ poster voor je kat en hang deze op aan lantaarnpalen en bij bushokjes. Vermeld op de poster of flyer in ieder geval de volgende gegevens:

 • Een duidelijke foto van je vermiste kat
 • In koeienletters het woord ‘VERMIST‘ met daarachter de naam van het dier
 • Uiterlijke kenmerken of uniek gedrag (heel kort)
 • Een manier om contact op te nemen, zoals e-mail, telefoonnummer en naam

Zorg er altijd voor dat de posters goed blijven zitten en niet zomaar weg kunnen waaien. Dan blijven ze effectief en zorgt het niet voor onnodig zwerfafval. Plastificeer de poster of flyer zodat deze niet stuk kan regenen of kapot kan worden gescheurd door voorbijgangers.

 

9. Plaats Een Oproep In De Lokale Weekkrant

Elke gratis regiokrant die huis-aan-huis wordt bezorgd heeft een rubriek voor vermiste en gevonden huisdieren. Pak de laatste editie van de buurtkrant erbij en zoek op hoe je de redactie kunt contacteren. Een oproepje plaatsen is vaak niet gratis, maar ook niet erg duur.

Onthoud wel dat het soms niet mogelijk is om nog in de eerstvolgende krant je oproep te doen. Het kan dus soms langer dan een week duren voordat zo’n oproep bij mensen terecht komt. Het is daarom niet altijd de meest effectieve methode, maar niet geschoten is altijd mis.

 

10. Plaats Een Oproep Bij De Dierenarts

Als je bij de dierenarts in de wachtkamer zit, is het je misschien al eens opgevallen. Een plek aan de muur waar af en toe een poster of flyer van een vermist huisdier hangt. Het is niet voor elke dierenpraktijk gebruikelijk, maar als dit bij jou dierenarts wél mogelijk is, dan is het zeker verstandig om ook hier een poster of flyer achter te laten.

Mocht iemand het dier hebben gezien of zelf naar de dierenkliniek komen brengen, dan neemt de kliniek direct contact met je op wanneer je kat terecht is.

 

11. Zoek Voornamelijk Middenin De Nacht

Katten zijn nachtdieren. Ze zijn voornamelijk in het donker actief. Zeker wanneer bijvoorbeeld een binnenkat angstig is, zal deze in een buitenomgeving overdag niet snel tevoorschijn komen. Daarom is het goed om voornamelijk ’s avonds laat en ’s nachts op zoek te gaan.

Het ideale tijdstip is rond 2:00 uur in de nacht. Dan is de kans het grootste dat je buurtkatten (en dus ook je ontsnapte binnenkat) op straat kunt tegenkomen. Op zoek naar huis, of op jacht naar voedsel.

Overdag mét daglicht is de kans kleiner dat je angstige en mogelijk verwarde kat op straat zal rondlopen. Zeker in een drukke straat. De dieren zullen dan vaak een rustige schuilplek opzoeken. Denk aan een oude schuur, dichte bebossing, of onder een geparkeerde auto.

 

Vermissing Kat Oproep Plaatsen
Katten zijn vooral ’s nachts actief, dit is dus het moment om buiten te gaan zoeken!

 

12. Controleer, Herhaal En Houd Hoop!

Iets wat heel vaak vergeten wordt door bezorgde baasjes: vaker dan één keer controleren of de posters nog goed hangen. Of meerdere keren navraag doen bij dezelfde buren, of ze al iets gezien hebben. Herhalen van de tips in dit artikel zal de kans vergroten dat je weggelopen kat sneller terug gevonden zal worden.

Katten zijn overlevers. Ook als het dus langer duurt, is het belangrijk om altijd hoop te houden. We kunnen het aantal keren niet tellen dat een vermiste kat opeens weer stond te miauwen bij de deur.

Dus zelfs als je langer dan enkele dagen niets gehoord hebt van je huisdier, is de kans zeker nog niet verkeken dat je huisdier terug zal komen. Geef niet op!

 

Je Weggelopen Kat Terugvinden

We hopen van harte dat de tips in dit artikel je hebben geholpen een vermiste kat snel terug te vinden. Het is namelijk een zeer vervelende situatie, zowel voor de kat als het baasje.

Het is erg belangrijk om snel te handelen, omdat dit de kans vergroot dat het probleem snel wordt opgelost. Schroom zeker niet om de hulp van mensen om je heen in te schakelen. Samenwerken om een vermissing op te lossen is de meest effectieve methode.

Natuurlijk wensen je we veel sterke met de het terugvinden van je kat. We horen het graag als deze praktische tips je hebben geholpen om je huisdier weer terug te vinden. Daar worden we op de redactie van HulpMetHuisdier altijd erg vrolijk van!

Plaats een reactie