14 Tips Om Je Kat Verkoeling Te Geven

Tijdens een warme zomer loopt een kat evenveel risico oververhit of uitgedroogd te raken als iedereen. Katten voldoende verkoeling aanbieden en toegang tot water geven is altijd relevant, maar vooral tijdens een hittegolf of tropische dagen erg belangrijk.

Katten zijn slimme dieren en zullen direct zelf koele plekjes opzoeken als het warmer wordt, zowel in huis als buiten. Als baasjes kunnen we dit wel makkelijker maken, door de juiste benodigdheden ter afkoeling aan te bieden.

Met de handige lijst aan praktische tips in dit artikel kan je gemakkelijk je kat helpen afkoelen, om te voorkomen dat je huisdier niet oververhit kan raken.

 

Oververhitting Bij Katten Herkennen

Hoewel katten woestijndieren zijn en hun lichaamstemperatuur zelf goed kunnen reguleren, kan ook voor katachtigen oververhitting direct fataal zijn. Acute signalen van oververhitting zijn onder meer:

  • Futloosheid: Veel slapen, moeheid en weinig bewegen zijn duidelijke kenmerken. Ook weinig drinken en eten valt hieronder.
  • Snelle en hevige ademhaling: Hijgen en overdreven ademhalen is een manier voor katten om hitte af te voeren.
  • Kwijlen: Bevangen raken door de hitte kan een zonnesteek veroorzaken, waarvan een kwijlend bekje een symptoom is.
  • Braken of diarree: Ook dit soort lichaamsreacties laten zien dat er iets mis is met je huisdier. Ook verliest het hiermee veel vocht.
  • Epileptische aanvallen: Uiteindelijk zal je kat in shock raken en epileptische toevallen krijgen. Merk je dit, schakel dan met spoed een dierenarts in.

Merk je dat je kat dit soort symptomen vertoond, begin dan direct met koelen met natte handdoeken op de buik van de kat en een ventilator. Stap niet direct een warme auto in om naar de dierenarts te rijden.

Onthoud dat dit soort medische gevolgen bij katten uitzonderlijk zijn, de dieren kunnen relatief goed tegen warme temperaturen. Echter is het belangrijk de gevolgen van een acute zonnesteek te herkennen.

 

Tips Om Je Kat Verkoeling Te Geven

Preventief handelen is altijd de beste manier om je kat af te koelen. Wanneer je merkt dat de buitentemperatuur erg hoog wordt, pas dan direct één van de onderstaande tips toe ter afkoeling van je kater of poes. Voorkomen is beter dan genezen.

 

1. Bied Je Kat Voldoende Koud Water Aan

Het lijkt logisch, maar regelmatig water verversen hoort hier ook bij. Stilstaand water in een drinkbak wordt snel warm of vies, zeker als het hartje zomer is.

Elke paar uur de waterbak verschonen is niet alleen heerlijk fris, het helpt je poes of kater ook herinneren aan het feit dat er lekker vers water klaar staat. Zo’n geheugensteuntje motiveert het dier vervolgens om meer of vaker te drinken.

 

2. Overweeg Een Koelmat Voor Katten Te Kopen

Een goede oplossing voor directe verkoeling is een koelmat voor katten en andere huisdieren (zoals honden of konijnen). De onderstaande blauwe koelmat is een populair product dat veel gebruikt wordt ter verkoeling van zowel honden als katten. Klik op de onderstaande afbeelding voor meer details en recensies van andere gebruikers:

Koelmat Voor Katten En Honden
Klik hier om deze koelmat voor huisdieren te bekijken op Bol.com!

Plaats een product als deze koelmat in de tuin, woonkamer of keuken. Je kat zal direct nieuwsgierig zijn naar deze nieuwe zitplek. Hierbij is het natuurlijk fijn dat het dier zelf kan beslissen of hij/zij er gebruik van wil maken, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt!

 

3. Borstel Je Kat Dagelijks

Excessief veel vacht houd veel hitte vast bij katachtigen. Tijdens warmere perioden zal deze vacht automatisch beginnen uitvallen, om het lichaam verder te kunnen afkoelen. Katten kunnen immers niet zweten, dus naast hijgen is dit de enige optie om warmte kwijt te raken.

Als verantwoord baasje zou je tijdens een hittegolf dagelijks je kat moeten borstelen. Dit is niet alleen prettig voor het dier zelf, maar helpt ook hittestress te voorkomen tijdens de warmste uren.

Waarschijnlijk zal je merken dat je huisdier zichzelf ook vaker gaat wassen. Ook dit is een alternatief voor zweten en helpt bij de afkoelingsstrategie van het beestje.

 

4. Houd Je Buitenkat Binnen

Niets zo vervelend als de vrijheid van een avontuurlijk huisdier te ontnemen. Maar nood breekt wet: gezondheid en schuilen voor de zon is belangrijker dan de wereld ontdekken.

Het is vooral in de warmste middaguren essentieel om lekker binnen te blijven, ook voor je katten is dit beter. Sluit deuren en ramen zodat het beestje niet onverhoopt zelf ontsnapt. Sluit ook gordijnen om de zon buiten te houden.

 

5. Bied Je Kat Een Natte Handdoek Aan

De meeste mensen weten dat katten geen fan van water zijn. Zwemmen zullen ze al helemaal niet snel doen. Daarom kan een natte of vochtige handdoek een goed alternatief bieden voor een badje met koud water.

Katten Afkoelen Drinken
Een kat moet altijd toegang tot water hebben om af te koelen.

Je huisdier wat deppen met een natte handdoek kan helpen de vacht een beetje nat te maken. Dit zorgt direct voor (tijdelijke) verkoeling en zal prettig aanvoelen.

Hierna kan je de vochtige doek aanbieden om op te zitten of mee te spelen. Zo houden we allemaal het hoofd koel tijdens de warme dagen.

 

6. Zonnebrand Voor Katten

Wat niet veel mensen weten is het feit dat ook katten kunnen verbranden in de zon. Zeker poezen met witte oren of een witte neus lopen risico. Smeer je kat daarom in met zonnebrandcrème voor katten als preventieve maatregel.

De kattenhuid kan verbranden in hetzelfde tempo als onze eigen mensenhuid. Zeker op de kop kan dit erg vervelend zijn en lang pijn doen, ook al is het geen acuut gevaar.

 

7. Garage, Schuur Of Kelder Gebruiken

Het is niet zielig om de koelste binnenruimte te gebruiken om tijdelijk je buitenkatten onder te brengen. Denk hierbij aan een koele garage, schuur of kelder. Wanneer je hier toegang toe hebt, kan het helpen je huisdieren af te koelen in de warme middaguren!

Onthoud dat de dieren altijd toegang moeten hebben tot water, eten en een kattenbak, ook in deze tijdelijke onderkomen.

 

8. Rennen En Spelen Alleen In Ochtend Of Avond

Het is belangrijk dat je kat regelmatig beweging krijgt, dat gebeurt natuurlijk al vrij snel als het dier buiten is. In de zomermaanden kan dit echter lastig zijn in verband met de warmte.

Beperk de beweging zo veel mogelijk tot de vroege ochtend of de avonduren, omdat dit de minst warme momenten van de dag zijn. Hierdoor voorkom je dat oververhitting ontstaat door teveel beweging.

Kat Afkoelen Tips
Katten zijn woestijndieren en kunnen tegen een stootje, maar geef ze wel opties om af te koelen.

Zoals we eerder als tip gaven is het verstandig om je buitenkatten tijdens de warmste middaguren lekker binnen te laten, waar het waarschijnlijk een koel plekje in het huis op zoekt om een heerlijke siësta te houden.

 

9. Vermijd De Warme Auto

We gaven eerder al kort aan dat auto’s enorme warmtebronnen kunnen zijn. Vermijd een warme auto dan ook altijd met huisdieren. Moet je de kat naar de dierenarts of een kennis brengen, stel dit uit tot momenten dat de zon niet schijnt, of de hitteperiode over is.

Het is hetzelfde als een baby in een warme auto achterlaten terwijl je gaat winkelen. Zoiets doe je niet bij een mens, dus doe het ook je dieren niet aan.

 

10. IJsblokjes Als Speelgoed Aanbieden

Spelen zit in onze huisdieren ingebakken, dus waarom niet een klein waterballet er van maken? Doe wat ijsblokjes in een bakje of in de gootsteen en laat je kat er heerlijk met knoeien.

Even de pootjes in het koude water doen helpt al direct met extra drinken (de pootjes aflikken), maar zal ook een afkoelende werking hebben. Het extra vermaak is daarbij een leuke bonus. Laten we de hittegolf vooral leuk houden!

 

11. Zorg Voor Voldoende Schaduw In De Tuin

Wil je toch je buitenkat buiten houden, of even in de tuin zitten met je binnenkat, dan is het verstandig om voldoende schaduw aan te bieden in de tuin. Dit kan op verschillende manieren.

Logisch is om een parasol of partytent in de tuin te plaatsen ter afkoeling. Maar katten schuilen het liefste onder en tussen het groen. Een beetje woelen in de koudere grond kan fijn aanvoelen tijdens een warme dag.

Zomer Buiten Kater
Tijdens een hittegolf is het verstandig je buitenkat tijdelijk binnen te houden.

Een groene tuin is over het algemeen ook een koelere tuin, naast het feit dat een boom kan zorgen voor schaduw. Overweeg dus meer planten, struiken en bomen in je tuin!

 

12. Circuleer Koele Lucht Met Een Ventilator

Wat voor mensen werkt om af te koelen, zal ook gelden voor je pluizige vrienden. Een ventilator of airconditioner in huis is heerlijk koel en zorgt direct voor een prettig gevoel.

Belangrijk is dat je kat zelf kan kiezen of hij/zij in de wind wil zitten. Dwing het beestje nooit om voor een ventilator te blijven, omdat dit als zeer onprettig ervaren kan worden.

 

13. Geef Je Kat Een Eetbaar IJsje

Een lekker tussendoortje uit de vriezer is lekker voor mens en dier. Een bolletje van de ijscoman zal er bij een kat alleen niet in gaan.

Daarom kan je zelf bijvoorbeeld een waterijsje maken met allerlei snacks die je huisdier lekker vind. Van vis tot natvoer: zolang katten het mogen eten én lekker vinden mag het er in.

Presenteer het lekkere tussendoortje in een bakje, want dat gaat natuurlijk direct smelten en een hoop geknoei opleveren. Maar genieten is het wel, zo’n afkoelende snack!

 

14. Houd Je Kat Rustig

Deze laatste tip is logisch, maar we willen het nog maar een keertje extra benadrukken. De beste manier om direct koel te blijven is om gewoon lekker rustig aan te doen.

Een huisdier opjutten, druk doen met het beestje, rondrennen of spelen kan zorgen voor extra lichaamswarmte bij je katten. Voorkom dit altijd, zeker wanneer het zo ontzettend warm is.

 

Katten Helpen Afkoelen In De Zomer

We zijn er zeker van dat de bovenstaande tips je kunnen helpen om je kat de afkoeling te geven die het dier nodig heeft. Hoewel de woestijndieren zichzelf goed kunnen aanpassen, hebben ook katachtigen wat hulp nodig in de warme dagen.

Zowel extreem koude winterdagen als extreem warme zomerdagen zijn een duidelijke risicoperiode voor je huisdier. Extra gerichte zorg kan helpen je katachtige op zijn gemak te stellen en helpen vervelende gezondheidssituaties te voorkomen.

Heb je het vermoeden dat de maatregelen tegen de hitte niet voldoende hebben geholpen en merk je gezondheidsproblemen op, breng je kat dan direct naar de dierenarts. Oververhitting is vaak een acuut en zeer serieus gezondheidsprobleem voor alle katten.

Plaats een reactie