5 Nadelen Van Een Konijn In Huis: Binnen Of Buiten Houden?

Een konijn kan zowel binnen als buiten worden gehouden. Aan beide keuzes zitten voordelen en nadelen, dus het is slim dat konijnenliefhebbers zich vooraf goed informeren. Een konijnenkooi voor binnen is immers niet voor ieder huishouden optimaal.

Dit artikel geeft je een overzicht van de belangrijkste nadelen van een konijn in huis houden.

Onthoud dat ook een konijnenhok buiten de nodige rompslomp geeft, en dat een konijn buiten mogelijk eenzaam is. Ook veranderingen in hitte en kou zijn belangrijke overwegingen. Het is dus zeker niet dat een konijn voor binnen enkel nadelen kent. Ondanks dat is het goed om kennis te nemen van de mogelijke moeilijkheden.

 

1. Een konijnenhok in huis stinkt snel

Van nature leven konijnen in een holletje onder de grond. Hier doen ze ook hun behoefte, iets wat ook in een konijnenkooi in huis zal voorkomen. De geur van urine zal al zeer snel de intrede doen, tenzij er zeer regelmatig wordt schoongemaakt.

Wil je vervelende geurtjes voorkomen, dan is het verstandig om een konijnenkooi voor binnen minimaal 2 tot 3 keer per week schoon te maken. Dit is ook met het oog op de hygiëne van het binnenklimaat een verstandige keuze.

Natuurlijk is het niet efficiënt om zó vaak uitwerpselen van je huisdier te verwijderen. Een handig hulpmiddel bij dit probleem is een konijnentoilet als deze. Je konijn zindelijk maken zorgt ervoor dat je niet elke keer het hele verblijf hoeft te verschonen, maar slechts een klein deel hiervan. Het gaat vaak om een hoektoilet, welke er als volgt uitziet:

Konijnentoilet Binnen
Een konijnentoilet maakt het schoonmaken veel efficiënter, bekijk hier op Bol.com!

 

2. Extra stofzuigen met een konijn in huis

Hopelijk heb je een goede stofzuiger voor huisdieren in huis, want je gaat hem nodig hebben met al die extra losse haren. Wanneer je allergisch bent voor dierenharen, is het hoe dan ook onverstandig om huisdieren met een vacht in huis te nemen.

Vooral de vloer om de kooi heen zal regelmatig een behoorlijke schoonmaakbeurt nodig hebben, want je konijn zal niet alle bodembedekking binnenboord houden. Je zal ten minste de volgende zaken moeten opzuigen:

  • Konijnenharen
  • Bodembedekking
  • Voer en hooi
  • Konijnenkeutels

Wees er op voorbereid dat de frequentie van het stofzuigen omhoog zal moeten met een huisdier in huis. Maak het gebied rondom de konijnenkooi altijd extra goed schoon. Stofzuig minimaal 2 keer per week, we raden aan om dit in de schoonmaakroutine van je huisdier te introduceren.

 

3. Konijn kan binnen zorgen voor overlast

Hoewel het geen blaffende hond of miauwende kat is, zal ook een konijn veel geluid produceren. Zeker bij een konijnenkooi van metaal zal het regelmatig voorkomen dat er luid met het metaal wordt geslagen. Ook verschillende andere geluiden kunnen regelmatig voorkomen, waar je allemaal aan zal moeten wennen.

Vervelender is wellicht het bijten in de kabels die door het hele huis liggen, wanneer je jou konijn even uit de kooi haalt. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen, daarvoor raden we je aan het onderstaande artikel met praktische tips even door te nemen:

Lees ook: 10 Tips Om Konijnen Los Te Laten Lopen (In Huis Of Tuin)

 

4. Konijnen hebben frisse lucht nodig

Elk konijn heeft recht op regelmatige toegang tot buitenlucht. Ook binnenkonijnen hebben een sterke behoefte aan zonlicht, groen en frisse lucht. Je kunt bijvoorbeeld een konijnenren aanschaffen voor de tuin, waar ook een binnendier veilig kan rond hoppen.

In een ideale wereld zou een dier hiertoe vrije toegang moeten hebben via een tunnel (en bijvoorbeeld een automatisch kattenluikje). Zorg ervoor dat het konijn is beschermd tegen de elementen. Als dit niet mogelijk is, dan is het verstandig je huisdier regelmatig naar buiten te laten. Dit kan bijvoorbeeld ook aan een tuigje.

 

5. Konijnenhok neemt ruimte in beslag

Natuurlijk mogen we niet over het feit heen gaan dat een konijnenverblijf simpelweg veel ruimte gebruikt in huis. Een degelijke kooi geeft je huisdier ruimte om te bewegen: een knager opsluiten in een te kleine kooi grenst aan dierenmishandeling.

Reserveer dus een deel van je woonkamer, slaapkamer of keuken speciaal voor je pluizige vriendje(s). Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in een gemiddeld Nederlands appartement of rijtjeshuis. Het formaat van de kooi plus een gebied er omheen is zeker nodig, want alles om het verblijf heen zal vies worden.

Woon je dus drie hoog achter, dan is het af te raden om een knager in huis te halen. Zelfs als je een extra kamer over hebt, raden we aan om je konijn bij het gezin te betrekken. Zo voorkom je eenzaamheid: plaats de kooi dus altijd in een ruime waar je vaak aanwezig bent.

 

Konijn in huis nemen: slaap er een nachtje over

Ondanks de nadelen is het goed mogelijk om een konijn binnen in huis te houden. Wel komen hier enkele verantwoordelijkheden bij kijken. Het houden van een konijn is simpelweg veel werk, dit is zowel voor buitenkonijnen als binnenkonijnen het geval.

Wanneer je voldoende ruimte, liefde en faciliteiten kan bieden, zien we absoluut geen problemen met het houden van een binnenkonijn. Wel moet je tijd en energie willen steken in het schoonmaken, naar buiten laten en aandacht geven van het dier.

Overweeg ook om eenzaamheid bij je konijn te voorkomen door direct twee dieren samen te plaatsen. Twee vrouwtjes is vaak ideaal, omdat deze vrijwel nooit aggressief naar elkaar zullen zijn. Je hebt hiervoor wel een extra groot binnenverblijf nodig.

Slaap er een nachtje over, en hak dan de knoop door of je jou nieuwe konijn binnen of buiten wil huisvesten. Veel succes met de beslissing!

Plaats een reactie