De 5 Beste Kattenluiken Met Chip: Nooit Meer Vreemde Katten

Het kattenluik met chip is een mooie vinding om je eigen kat automatisch naar binnen of naar buiten te laten, terwijl vreemde katten uit de buurt geen toegang hebben tot je woning. De microchip in de halsband van jou kat geeft een signaal aan het kattenluikje, die vervolgens  automatisch open zal gaan.

Een kattenluik met microchip kopen kan het leven van baasje én buitenkat een stuk makkelijker maken. Zo heb je op een slimme manier nooit meer last van buurtkatten in huis, schuur of garage.

Om je te helpen op effectieve wijze buurtkatten buiten de deur te houden, hebben we geprobeerd de beste kattendeur te vinden die momenteel te koop is. Ook leggen we hieronder uit hoe je het beste een kattenluik kunt plaatsen, zodat je direct aan de slag kunt met je nieuwe aankoop.

 

De 5 Beste Kattenluiken Met Chip

Om het beste kattenluik met chip te kunnen vinden, hebben we in onze review gefocust op een aantal overwegingen. De keuze voor de ideale kattendeur is voornamelijk het resultaat van de volgende factoren:

 • Prijs-Kwaliteit: Is de verhouding tussen de prijs en de algehele kwaliteit redelijk?
 • Effectiviteit: Doet het product wat het moet doen? Is het functioneel?
 • Gebruiksgemak: Is instellingen wijzigen en inzien makkelijk en intuïtief?
 • Installatie: Is het luikje makkelijk te plaatsen en geschikt voor deuren, glas, of muren?

Voornamelijk de verhouding tussen de prijs en kwaliteit was belangrijk bij het maken van een keuze, omdat de producten niet veel van elkaar afwijken. De kwaliteit ging voornamelijk over gemakkelijk en functioneel gebruik. Hierdoor zijn we uitgekomen bij de onderstaande top 5 kattenluiken.

 

1. Sureflap Microchip Kattenluik (Basismodel)

In de wereld van de kattenluikjes is SureFlap absoluut een belangrijk merk. Met deze SureFlap Basismodel Kattenluik Met Chip zijn ze dan ook de absolute winnaar wat betreft prijs-kwaliteit verhouding. Het is niet nodig om je katten een halsband te geven met dit model, wat direct een pluspunt is. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een chip.

Bovendien is dit basismodel uit te breiden op drie verschillende manieren, er zijn namelijk verschillende uitvoeringen (uiteraard tegen een kleine meerprijs):

 

Sureflap Microchip Kattenluik
Bekijk hier dit SureFlap kattenluik met chip op Bol.com

De afmeting van het basismodel is 14 x 12 cm. Het uitbreidingsmodel SureFlap L is groter met een afmeting van 18 x 17 cm. Alle modellen hebben een goede bouwkwaliteit en zijn behoorlijk goed programmeerbaar (4 sluitingsmogelijkheden voor het basismodel). De luikjes zijn geschikt voor montage op alle typen muren en deuren voor maximaal 32 katten.

 

Positief:

 • Zeer goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Verschillende modellen beschikbaar (Basis, DualScan, Connect, L)
 • Geen halsband nodig bij kat

 

Negatief:

 • Relatief luidruchtig als het luikje opent

 

2. PetSafe Kattenluik Met Microchip

Een andere grote speler op de markt van kattenluikjes is PetSafe. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit PetSafe kattenluik met microchip momenteel het best verkochte model is op de markt. Niet in de eerste plaats om de zeer aantrekkelijke prijs, maar ook om de vele praktische functies van dit model.

Denk hierbij aan de 40 identificatiecodes, de indicator voor wanneer de batterij bijna leeg is, evenals de eenvoudige programmering met slechts één druk op de knop. Gebruiksgemak en prijs-kwaliteit zijn dik in orde. Bekijk het product in meer detail door op onderstaande afbeelding te klikken:

 

Petsafe Kattenluik Met Microchip
Bekijk hier dit slimme PetSafe kattenluik met chip op Bol.com

Het open klikken is vrij luid, waardoor katten kunnen schrikken, houd er dus even rekening mee dat de kat aan het luikje moet wennen. Samen even een paar keer in en uit gaan helpt al een hele hoop. Zorg er ook voor dat de indicator voor de batterij goed in de gaten gehouden wordt, want wanneer de batterij op is gaat het luikje niet meer open.

Daar tegenover staat een goede bouwkwaliteit en een makkelijke bevestiging van het product aan muren of deuren. Het model kan ook in glas worden geïnstalleerd. Je kan het geheel handmatig vergrendelen zodat er bijvoorbeeld ’s nachts geen kat meer naar buiten of binnen kan.

De afmeting van dit model is 12,2 x 23,9 cm.

 

Positief:

 • Zeer degelijk product met lage prijs
 • Gebruiksgemak zeer prettig
 • Snel instellen en installeren

 

Negatief:

 • Werkt op batterijen
 • Relatief luidruchtig als het luikje opent

 

3. PetSafe 500 Kattenluik Wit

We blijven nog even bij PetSafe, want het populaire merk heeft nog meer modellen beschikbaar die in de topcategorie vallen. Het PetSafe 500 Kattenluik is bijvoorbeeld een zeer praktisch budgetmodel met een weelde aan functies. Er zijn om te beginnen vier verschillende standen: alleen naar binnen, alleen naar buiten, helemaal open, of helemaal gesloten.

Het systeem werkt met een infrarood bandje, wat prima is voor volwassen katten maar te groot voor kittens. Deze kan worden bevestigd aan de halsband van de kat. Bekijk meer aankoopdetails op Bol.com door te klikken op de onderstaande afbeelding:

Petsafe Kattenluikje Automatisch
Bekijk hier het PetSafe kattenluik 500 met chip op Bol.com

Het model is geschikt voor deuren met een maximale dikte van 54 mm en katten tot 7 kilo. Controleer dit even voordat je over gaat tot een aankoop. De afmeting qua breedte en hoogte is 24,1 x 25,2 cm. Het ontwerp is erg mooi en de standen kunnen met het rode hendeltje makkelijk worden gewijzigd. Voor langdurig duurzaam gebruik, prima bouwkwaliteit!

 

Positief:

 • Lage prijs, hoge kwaliteit
 • Infrarood systeem via halsband
 • Makkelijk verstelbaar in vier standen

 

Negatief:

 • Onhandig voor kittens (vanwege de halsband)

 

4. Catmate Kattendeur Met Microchip Wit

Wil je voor een iets ander uiterlijk gaan, dan zal deze hoogwaardige Catmate Kattendeur Met Microchip je wellicht kunnen bekoren. Maximaal 30 katten kan je aansluiten op het handige chipsysteem, welke geschikt is voor 9, 10 en 15 digit microchips. Er wordt gebruik gemaakt van vier AA batterijen, deze kunnen in de praktijk zeker een ruim jaar mee gaan.

Je kan gemakkelijk vreemde katten uit huis, tuin of schuur weren met deze CatMate, welke erg snel te installeren is. Eén druk op de knop is voldoende om alles goed in te stellen. Er zijn vier standen via een draaiknop: helemaal open, helemaal dicht, alleen naar binnen, of alleen naar buiten. Bekijk meer details door op de afbeelding te klikken:

 

Catmate Kattendeur Met Microchip
Bekijk hier deze CatMate kattendeur met chip op Bol.com

De afmeting van dit de doorgang in model is 14,5 cm x 14,5 cm. Het geheel heeft een afmeting van 19,7 cm x 24.6 cm x 11 cm. De tunnel is ruim 10cm diep, dus ook een dikke deur is geschikt. Naast polymeer ook gemaakt van kunststof. Er zit drie jaar garantie op dit model, dus hij zal lang mee kunnen.

 

Positief:

 • Hoogwaardig, duurzaam ontwerp
 • Snelle installatie en makkelijk instellen
 • Vier standen beschikbaar (open, dicht, alleen binnen, alleen buiten)

 

Negatief:

 • Kwaliteit komt met een prijskaartje
 • Werkt met batterijen

 

5. Ferplast Swing Automatisch Kattenluik

Tot slot vinden een merk terug dat berucht en beroemd is in de wereld van dierenproducten. Dit Ferplast Swing Automatische Kattenluik kan goed mee met de concurrentie en is voorzien van enkele handige technische snufjes.

Zo wordt er gebruik gemaakt van een slimme antenne, welke op afstand kan detecteren of de kat des huizes in de buurt is. De microchip in de kat wordt uitgelezen op afstand, dus er kan geen twijfel bestaan over welke kat het precies is. Bekijk de details van het product door te klikken op de onderstaande afbeelding:

 

Ferplast Kattenluik Met Chip
Bekijk hier het Ferplast Swing luik met microchip op Bol.com

Maximaal 32 katten kunnen door de vrij diepe tunnel heen, zelfs als ze vrij dik zijn. De afmeting van het luikje is namelijk maarliefst 22,5 x 25,2 cm. Een extra snoepje voor Poekie zal dus geen probleem vormen. De kunsstof afwerking is voorzien van een draaiknop met de vier bekende standen (geheel open, geheel sluiten, alleen naar binnen, alleen naar buiten). Wel is het apparaat relatief luid.

 

Positief:

 • Hoogwaardig, duurzaam ontwerp
 • Slimme antenne technologie
 • Vier standen beschikbaar (open, dicht, alleen binnen, alleen buiten)

 

Negatief:

 • Kwaliteit komt met een prijskaartje
 • Relatief luidruchtig bij openen

 

Een Kattenluik Plaatsen: Zo Werkt Dat

Wil je direct aan de slag met het plaatsen van je nieuwe kattenluik, dan kunnen enkele gerichte instructies behulpzaam zijn. Zelf een kattenluikje installeren is voor een klusser die overweg kan met basisgereedschap goed te doen.

Hieronder wat praktische instructies voor de installatie van het nieuwe luik. Let op: het kan goed zijn dat de installatie van jouw slimme kattenluik met chip iets afwijkt.

 

Benodigd Gereedschap Installatie

Voordat je aan de slag kunt, moet je natuurlijk het juiste gereedschap in huis hebben. Om een kattenluik te kunnen plaatsen, heb je in ieder geval de volgende spullen nodig:

 • Meetlint of rolmaat
 • Waterpas
 • Potlood of andere markering
 • Elektrische boor
 • Decoupeerzaag
 • Veiligheidsbril
 • Plakband
 • Schuurpapier
 • Schroevendraaier

Refereer naar de onderstaande instructies én video om te zien hoe deze gereedschappen het beste gebruikt kunnen worden om het kattenluik te installeren.

 

Een Kattenluik Plaatsen In 10 Stappen

In het kort komt het plaatsen van een luik in wanden of deuren neer op de volgende stappen:

 1. Meet de hoogte van je kat op met het meetlint. Dit bepaalt de hoogte van het luik in de wand of deur.
 2. Bepaal de locatie van het luik die je persoonlijke voorkeur heeft, in het midden, aan de zijkant, of ergens anders.
 3. Vervolgens markeer je de locatie met het sjabloon wat veelal wordt meegeleverd. Zo weet je waar je moet boren.
 4. De boordiameter moet iets groter zijn dan de breedte van het zaagblad in je decoupeerzaag, want de zaag moet draaien.
 5. Vervolgens boor je de gaten aan de hand van het vastgeplakte sjabloon. De gaten geven de contouren aan van het luik.
 6. Gebruik de decoupeerzaag om de opening te zagen. Sluit de deur en houd de zaag goed vlak, zaag van boorgat naar boorgat.
 7. Verwijder het weggezaagde deel, dit wordt de opening van het kattenluik. Werk de binnenkant af met schuurpapier.
 8. Plaats het luik en markeer de locaties van de schroefgaten. Boor de gaten en monteer de buitenzijde van het luik.
 9. Vervolgens monteer je de binnenzijde met een moer en schroevendraaier.
 10. Controleer of alles goed recht en stevig zit, zodat je kat het niet stuk kan maken.

Refereer naar de onderstaande YouTube video van Sure Petcare voor een duidelijke visuele instructie voor de installatie:

 

Kiezen Voor Het Beste Kattenluik Met Chip

De technologie staat voor niets tegenwoordig, je zal snel merken dat een kattenluikje met microchip een stuk prettiger is in gebruik dan een standaard luikje zonder chip. Het vergt wat klussen om het geheel te installeren, maar de topmodellen maken dit allemaal erg makkelijk.

We denken dat de investering in een slimme kattendeur het baasje een hoop tijd en moeite zal schelen. Iedereen weet immers dat katten graag vaak in en uit willen. Dat gaat nu allemaal automatisch, zonder dat er een vreemde buurtkat mee naar binnen kan glippen!

Onthoud dat onze selectie een onafhankelijke review is die gebaseerd is op testcriteria en een persoonlijke mening. Het is mogelijk dat je persoonlijke ervaring rondom deze producten een beetje af wijkt. Maar als wij een intelligente kattenluik zouden moeten kiezen, dan stond deze zeker in deze lijst erbij!

Plaats een reactie