Wil je een konijn op een veilige manier los laten lopen in je huis of in de tuin, dan is het nodig een aantal gerichte maatregelen te nemen. Zo voorkom je dat je konijn een ongeluk krijgt, ontsnapt of dingen stuk maakt.
Vooral binnen, in de woonkamer van het huis, willen konijnen nog wel eens aan de kabels knagen, wat natuurlijk niet de bedoeling is.
In dit artikel vind je 10 praktische tips om je konijn zonder zorgen in huis rond te laten lopen, maar ook om ze veilig vrij te kunnen laten in de tuin. Lees je mee?
1. Je Konijn Zindelijk Maken
In de tuin is een plasje of wat konijnenkeutels geen probleem, maar het laminaat of tapijt in huis wil je graag vrij houden van uitwerpselen. De eerste stap is dus om je huisdier zindelijk te maken. Beknopte uitleg over zindelijkheidstraining bij konijnen is hier te vinden.
Wil je een konijn zindelijk maken, dan heb je altijd een konijnentoilet als deze nodig.
Het hoektoilet voor je pluizige vriendje zal de vaste plek gaan worden waar het konijn zijn behoefte doet. Zet deze in eerste instantie neer op de plek waar altijd geplast en gepoept wordt.
Verplaats de bak wanneer de behoefte elders wordt gedaan. Met geduld kan je ook het konijnentoilet binnen succesvol gebruiken, zodat je het konijn ook binnen kunt houden.
2. Bescherm Alle Kabels
Het klinkt zo logisch, maar ontzettend veel mensen vergeten het in eerste instantie. Wanneer ze hun huisdier voor de eerste keer alleen in de woonkamer laten, blijkt enkele uren later opeens de TV niet meer te werken, want Stampertje heeft de kabel doorgebeten.
Konijnen zijn van nature knagers (het zijn geen knaagdieren, maar wel knagers), en helaas lijken ze op magische wijze aangetrokken tot alles wat lijkt op een kabel.
Daarom is het belangrijk om preventief zo veel mogelijk kabels in de huiskamer weg te werken, achter meubels of in een speciale opbergdoos als deze.
3. Directe Toegang Tot Konijnenkooi
Om je konijn op zijn gemak te stellen, is het erg belangrijk om ook binnen een konijnenkooi aan te bieden. Dit is een betaalbare konijnenkooi voor binnen. De kooi dient als schuilplek, maar ook als plek om lekker even in terug te trekken.
In de natuur wil het konijn immers ook af en toe in zijn holletje kruipen.
Je kunt net als met de zindelijkheidstraining, ook de konijnenkooi gebruiken om langzaam je konijn te trainen en geleidelijk te introduceren aan de binnenruimte.
4. Binnenplanten Veilig Stellen
Nog zoiets lekkers zijn de planten die je in huis hebt staan. Zorg ervoor dat deze buiten het directe bereik van je huisdier blijven, omdat je anders gaten zal terugvinden in de bladeren, of de grond omgewoeld gaat worden.
Een konijn is namelijk van nature een graver, dus de potgrond van de plant is ook in gevaar.
Let ook op het feit dat je konijn in staat is om zelf te springen, dus binnenplanten bovenop de kast of in een andere kamer plaatsen is vaak de beste oplossing. Alternatief is het beestje goed in de gaten houden zolang het rond loopt in de woonkamer.
5. Baken Ruimtes Af Met Gaas
Afbakenen van de ruimte waar je konijn mag komen helpt het ‘gevaar’ van schade in te dammen, zeker in het begin. En daarmee bedoelen we schade aan het huis én je huisdier.
Je wil voorkomen dat je konijn zich in de buurt van het gasfornuis begeeft, dus is het belangrijk om in ieder geval de keuken af te bakenen.
Verder is het handig om de bovenruimtes met een traphekje en wat kippengaas af te schermen, of simpelweg de deuren dicht te houden.
6. Zorg Voor Speeltjes En Voedsel In Huis
Vergeet natuurlijk ook niet om voldoende voedsel, water en speeltjes aan te bieden in de binnenruimte. Alle gemakken van het buitenverblijf zou je in principe altijd ook binnen moeten aanbieden.
Zeker je huisdier bezig houden met speelgoed is verstandig, omdat je hiermee voorkomt dat het dier lastig gaat doen (zie de tip over kabels kapot knagen).
Er is absoluut veel stimulerend binnenspeelgoed voor konijnen te vinden, wat gewoon online te bestellen is tegen een leuk prijsje. Bijvoorbeeld deze leuke speelboom vol wortels.
7. Konijn Niet Alleen Laten Met Huisdieren
De kans is groot dat je als konijnenbezitter nog andere huisdieren in je bezit hebt. Vooral met honden en katten is het even aftasten of de introductie van een konijn in de woonkamer wel veilig is. Andere dieren zal vaak iets makkelijker gaan.
We willen je graag verwijzen naar twee goede, informatieve artikelen rondom de introductie van je konijn met andere huisdieren:
- Konijn introduceren met hond – Lees hier meer
- Konijn introduceren met kat – Lees hier meer
8. Geef Je Konijn WC Rollen
Niet alleen de kleuterschool bewaart graag toiletrollen, maar ook konijnen houden van knutsel… Euuhm, knagen. Heb je dus nog wat rollen over, dan kan je goedkoop wat knaagafleiding maken. Het dier is er verzot op, en het kost feitelijk niks.
Speelgoed zelf maken is een goed alternatief om je huisdier binnen bezig te houden. Een voorwerp als een WC rol is hier een goed voorbeeld van. We horen graag van je welke creatieve speelgoed ideeën jij nog hebt!
9. Ontsnappende Konijnen In De Tuin
Het was je waarschijnlijk al opgevallen, vanwege al die gaten in de tuin (en wellicht een ontsnappingspoging), maar zeker in de tuin kan je konijn flink aan het graven slaan. Wil je het dier dus vrij rond laten lopen in de tuin, zorg ervoor dat deze niet naar de buren ontsnapt.
Ons advies is om wat kippengaas in te graven in de grond, bij de schutting of afbakening van je erf.
Het is een goedkope oplossing om te voorkomen dat je konijn ontsnapt. Leuke bonus? Je houd katten uit de buurt direct tegen, om je konijn te beschermen als hij los loopt in de tuin!
10. Tuin Afzetten Met Kippengaas
Dat kippengaas kan je natuurlijk op nog meer manieren inzetten. Maak een kleine speelren voor je konijnen buiten het hok met een complete rol gaas. Ook op vlonders en in betegelde tuinen werkt dit goed.
Het is natuurlijk verstandig om de dieren in de gaten te houden wanneer ze buiten hun hok in de tuin lopen, want het is niet heel ingewikkeld om onder zo’n afbakening van gaas uit te komen wanneer je een ondergrond van gras hebt.
Konijn Los Laten Lopen In Huis Of Tuin
De adviezen en tips in dit artikel hebben je hopelijk weer een stapje dichterbij een vrij leven voor je konijn(en) gebracht, of je ze nu vrij wil laten in je woonkamer, garage of tuin.
Onthoud dat de introductie van een konijn in een nieuwe omgeving altijd geduld behoeft.
Een konijn opvoeden zich goed te gedragen binnenshuis, maar ook buiten het hok in de tuin, is net als het opvoeden van een kind. Verwacht niet dat het direct goed gaat, maar herhaal vooral de regels zo vaak mogelijk.
Met wat slimme hulpmiddelen (kippengaas, konijnentoilet, speelgoed) denken we dat het proces een stuk makkelijker voor je zal verlopen. We wensen je veel succes met de introductie van je konijnen in de nieuwe omgeving!
Ik heb een huiskonijn. Mag veel in huis lopen maar moet ook soms ineen hok zijn slaapkooi is niet zo groot. Geem ruimte voor een groot hok demaat is. 50 lang en breed 28 Hoogte 40. Plastic basis kooi gekocht in dierenwinket. Snuffy is 1 jaar slaap rustig maar ik voel mij ook bezwaard vraag is dat niet slecht voor konijntje. Vr groet
Mijn Hollandertje zat in een kleinere kooi, probleemloos omdat hij er ook veel uit mocht.
Groet,
Andrea