Hierom Is Een Lapjeskat Geen Officieel Kattenras

Hoewel de meeste mensen weten dat de grote meerderheid van de lapjeskatten vrouwelijk zijn, zullen slechts weinigen weten dat ‘lapjeskat’ refereert aan een specifiek kleurenpatroon van de vacht. Het is een uniek uiterlijk kenmerk van de huiskat.

Dit houd dus in dat de lapjeskat geen specifiek kattenras is, maar een samenraapsel van verschillende rassen met een uniek gen, welke weinig te maken heeft met het ras.

Om te begrijpen waarom dit het geval is, moeten we in wat meer detail kijken naar wat een lapjeskat precies is. Ook behandelen we een overzicht van de rassen die de kenmerkende lapjes in hun vacht kunnen hebben.

 

Wat Is Een Lapjeskat?

De lapjeskat (of calico) is een kat met minimaal drie kleuren in de vacht, namelijk wit, zwart en rood. De kleuren komen voor in verschillende ‘vlekken’ over de hele vacht, vaak met wit als voornaamste vachtkleur. De lapjeskat is geen ras van zichzelf, verschillende kattenrassen kunnen vallen onder deze uiterlijke kenmerken.

Lapjeskatten worden vaak verward met schildpadkat, maar dit type kat heeft een ander kleurenpatroon. Schildpadkatten hebben bijvoorbeeld geen wit in de vacht, maar voornamelijk een mix tussen zwart en rood. Lapjeskatten hebben duidelijk afgebakende vlekken, terwijl schildpadkatten vaak het patroon over hun hele lichaam hebben.

Naast de traditionele zwart, wit, rood combinatie kunnen lapjeskatten ook meer subtiele kleuren hebben. Denk aan verschillende vlekken in de kleur grijs, bruin, crème of tinten oranje. Het overgrote deel van de vacht zal in dit geval ook wit zijn. De onderstaande YouTube video weergeeft het traditionele kleurenpatroon:

 

Welke Rassen Kunnen Lapjeskatten Zijn?

De hoofdreden dat een lapjeskat geen officieel ras is, heeft te maken met de genetische aanleg voor de vachtkleur. De genetische ‘afwijking’ kan bij vele traditionele kattenrassen op dezelfde wijze voorkomen en de vacht zijn unieke uiterlijk geven.

Lapjeskatten kunnen rasloos zijn (dit zal dicht liggen tegen de Europese Korthaar kat), maar het unieke ‘lapjesgen‘ zal ook veel voorkomen bij de volgende rassen:

 • Pers
 • Maine Coon
 • Noorse Boskat
 • Turkse Angora
 • Manx
 • Exotic
 • Selkirk Rex
 • Amerikaanse Stompstaart
 • Amerikaanse Draadhaar
 • American Curl
 • Amerikaanse Langhaar
 • Amerikaanse Korthaar
 • Japanse Stompstaart
 • Cornish Rex
 • Devon Rex
 • Sphynx (Naaktkat)

 

Lapjeskatten Zijn (Meestal) Vrouwelijk

Is het je ooit opgevallen dat katten met deze unieke lapjesvacht vrijwel altijd poezen zijn, en bijna nooit katers? Dat is niet geheel zonder reden.

De chromosomen in het DNA bepalen zowel het vrouwelijke geslacht als de vachtkleur. De lapjes worden alleen geassocieerd met twee X-chomosomen, welke kenmerkend zijn voor het vrouwelijke geslacht.

Mannetjes hebben daarintegen zowel een Y-chromosoom als een X-chromosoom. Deze variatie kan niet zorgen voor een lapjes uiterlijk.

Maar het wordt nog iets ingewikkelder, want voor lapjes is ook een specifiek gen nodig dat niets te maken heeft met de chromosomen. Dit gen bepaalt dat de vacht grotendeels wit zal zijn. Bij mannetjes is dit niet mogelijk, dan zou je een schildpadkat krijgen (zwart en rood).

Ook hier kunnen we zeldzame uitzonderingen vinden, want heel soms zal een lapjeskat een kater zijn. In 1 op de 3000 gevallen is dit zo. Het mannetje heeft dan het Klinefelter syndroom en draagt dan een vrouwelijk gen naast het mannelijke gen (dan krijg je dus geen geslachtschromosoom XY, maar XXY). Dit unieke type lapjeskater heeft mannelijke uiterlijke kenmerken, maar is niet vruchtbaar.

 

Een Lapjeskat Adopteren

Wil je zelf een lapjeskat in huis nemen, dan is dit goed mogelijk. Over het algemeen zijn het zeer vriendelijke en sociale poezen, welke graag bij mensen zijn. Een gemiddeld kattenasiel in Nederland heeft genoeg lapjeskatten om uit te kiezen, want ze komen relatief vaak voor.

Lees voordat je naar het asiel gaat onze praktische tips voor adoptie van katten even door. Zo ga je goed voorbereid op pad en weet je precies wat je kunt verwachten.

Hopelijk hebben we je wat kunnen leren over de unieke totstandkoming van de lapjeskat. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan ben je natuurlijk altijd welkom om een reactie achter te laten of ons een berichtje te sturen!

1 gedachte over “Hierom Is Een Lapjeskat Geen Officieel Kattenras”

Plaats een reactie