6 Redenen Waarom De Kat Buiten De Bak Plast

Wanneer je kat buiten de bak plast, is dit geen fijne ervaring. Kattenpoep of plas opruimen buiten de kattenbak is immers niet heet meest frisse klusje. Maar gelukkig is er altijd een oplossing dichtbij.

Katten die niet in de kattenbak plassen, terwijl ze dit normaal wel doen, hebben meestal iets onder de leden. Dat kan iets heel onschuldigs als stress of ongemak zijn (we voelen ons allemaal wel eens wat minder), maar het kan soms ook een bezoek aan de dierenarts waard zijn.

De onderliggende redenen aanpakken waarom je kat buiten de bak plast is de meest effectieve oplossing voor het probleem. Wordt niet boos op je huisdier, maar bedenk wat het probleem zou kunnen zijn. We geven je in dit overzicht wat meer inzicht in de meest waarschijnlijke oorzaken.

 

Ook interesant: 10 Oplossingen Voor Een Kat Die In Huis Plast

 

1. Medisch Probleem

Het eerste wat een goed baasje zou moeten controleren is een mogelijk onderliggend medisch probleem. Plast de kat opeens zonder reden buiten de bak, dan is het belangrijk om eerst contact op te nemen met de dierenarts voor advies en controle.

Een simpele urinetest of bloedtest kan de meest voorkomende medische problemen uitsloten. Denk hierbij onder meer aan de volgende medische ongemakken of ziektes:

  • Blaasontsteking (FIC): Bij katten komt dit vaak door stress of blaasgruis, zelden door een bacteriële infectie. Wordt vaak behandeld met pijnstillers. Hier meer informatie.
  • Blaasstenen: Zie dit als microscopisch klein zand in de blaas die samenklonteren in een bal, vergelijkbaar met nierstenen. Hier meer informatie.
  • Nierstenen: Katten drinken relatief weinig en hebben hierdoor meer kans op zeer pijnlijke nierstenen. Soms wordt dit gewoon uitgeplast, als het vast zit is een kleine operatie nodig. Hier meer informatie.
  • Hyperthyreoïdie: Een te hard werkende schildklier die te veel hormonen produceert. Symptomen zijn onrust en irritatie, maar ook gewichtsverlies. Overmatig drinken en plassen hoort ook bij de symptomen. Hier meer informatie.
  • Artrose (reuma): Vooral bij oudere katten een probleem waarbij de gewrichten slijten. Veelal erfelijk, maar kan ook door de levelsstijl komen. Slijtage is chronisch, maar wel enigszins te onderdrukken. Hier meer informatie.
  • Nierziekten: Problemen met de nieren kunnen bij alle leeftijden en katten voorkomen, maar vaker bij oudere dieren. Veel drinken, veel plassen, selectief eten, overgeven en gewichtsverlies zijn veel voorkomende symptomen. Veranderen van het dieet, niersupplementen, of vochttherapie kan uitkomst bieden. Onderzoek door de dierenarts is nodig om een goede diagnose te stellen. Hier meer informatie.

 

2. Kattenbak Is Vies

Een veel onschuldigere oorzaak van buiten de bak plassen is een volle kattenbak. Liggen er te veel drollen en plasjes in, dan weigeren katten vaak om nog langer gebruik te maken van hun vaste ontlastingsplaats. Is dit lastig voor jou als baasje, overweeg dan een automatische kattenbak als deze.

Een kat kan erg specifiek zijn over hoe hij of zij de kattenbak gebruikt. Wijkt dit af van de gewoonte, dan kan er al snel een weigering voorkomen. Goede kattenbaktraining kan hierin ook een verschil maken.

Zorg ervoor dat de kattenbak regelmatig wordt schoongemaakt en voorzien van nieuw kattengrit. Experimenteer met verschillende soorten, want niet alles wordt even goed geaccepteerd door elke kat.

 

3. Kattengrit Wordt Niet Geaccepteerd

Zoals vermeld zijn katten gevoelige dieren. Een kattengrit dat niet goed aan de poten voelt is vaak al reden genoeg om de bak volledig te vermijden. Zoek samen met je kat naar de juiste kattenbakvulling.

De beste kattenbakvulling voor kittens is anders dan voor volwassen dieren. Er bestaat kattenzand, maar ook kattenbakkorrels van verschillende materialen, waaronder houtsnippers.

Proberen en leren is hiervoor de beste methode. Ben je recent van vulling veranderd en doet je huisdier het buiten de bak, dan is het waarschijnlijk dat de oorzaak hier ligt.

 

4. Kattenbak Is Slecht Bereikbaar

Een andere hele simpele reden is een slecht bereikbare locatie van de bak. Een kat is gewend om op een vaste plaats zijn of haar behoefte te doen. Veranderd dit, dan zal het dier protesteren (en mag jij het schoonmaken).

Kattenbakken met overkapping en een luikje worden de helft van de tijd niet geaccepteerd. Verwijder de bovenkant om het probleem heel gemakkelijk op te lossen.

Plaats de kattenbak ook dichtbij de voederbak en bij ‘sociale’ delen in huis. Dichtbij de woonkamer (bijvoorbeeld in een hoek van de keuken) geeft je kat meer motivatie om gebruik te maken van de bak, dan wanneer je deze helemaal op zolder zet. Geurtjes moet je dan maar even op de koop te nemen.

 

5. Meerdere Katten In Huis

Heb je twee katten of meer in huis, dan ontstaat er vrij snel een sociale hierarchie tussen de dieren. Dit heeft ook consequenties voor het territorium in huis en wat de dominate dieren toelaten.

Een minder dominant dier kan worden gepest door de anderen om niet langer gebruik te maken van de kattenbak.

De oplossing is vrij simpel. Plaats meerdere kattenbakken op verschillende locaties in huis. Zorg ervoor dat de minder dominante kat altijd toegang heeft tot ten minste één van de plekken om de behoefte te doen.

 

6. Stress Of Angst

Katten houden absoluut niet van verandering in de directe omgeving. Binnenkatten hebben dit meer dan buitenkatten, maar het is ook gewoon hoe de hersenen van het dier werken. Een geluid of de temperatuur die anders is kan al zorgen voor onbehagen en vluchtgedrag.

Stress of angst kan het gedrag van je harige vriendjes sterk beïnvloeden. Probeer als baasje je katten gerust te stellen, en help ze waar nodig door de bak op andere plekken in huis te plaatsen.

Overleg met de dierenarts naar de beste manier om het probleem rondom een gestresste kat op te lossen. Vaak is er iets mis in de leefomgeving van het dier en moet er grondig gekeken worden naar de gedragingen in en om het huis. Een expert voor kattengedrag kan hier ook bij helpen.

Featured afbeelding bron: Wikimedia Commons / MiNe

Plaats een reactie