Beste Zelfreinigende Kattenbak: Onze Top 3

Kattenpoep scheppen is geweldig!” Heb je het ooit iemand horen zeggen? Wij dus ook niet. Met een zelfreinigende kattenbak hoef je nooit meer de vieze poep en plas van je kat uit de bak te scheppen. Een volledig automatisch systeem die al het vieze werk voor je doet! Het is ideaal én heerlijk hygiënisch.

Wij gingen voor je op zoek naar de beste zelfreinigende kattenbakken van dit moment en onderworpen ze aan een grondige review.

Overweeg je dus om binnenkort zelf zo’n handige elektrische kattenbak te kopen, dan kan dit korte overzicht zeker van pas komen om een geïnformeerde keuze te maken.

 

Een Zelfreinigende Kattenbak Kopen: Onze Top 3

Om de topartikelen op de markt vinden in deze categorie unieke katten-gadgets hebben we natuurlijk niet blind een keuze gemaakt. In onze test zijn we uit gegegaan van een aantal belangrijke factoren om te komen tot onze drie ideale automatische kattentoiletten:

 • Prijs-kwaliteit: Staat de prijs van het product in verhouding met de geleverde kwaliteit? Oftewel: krijg je waar voor je geld en is het de investering waard?
 • Functionaliteit: Doet het product wat het moet doen? Is het daadwerkelijk geheel automatisch en hygiënisch?
 • Duurzaamheid: Kan de kat het product jarenlang blijven gebruiken, of valt het binnen no-time uit elkaar? Is de bouwkwaliteit stevig en veilig?
 • Ontwerp: Hoe ziet het product er uit en is het ontwerp praktisch? Houd het vervelende geurtjes effectief buiten?

 

1. Petsafe Simply Clean Zelfreinigende Kattenbak

Winnaar uit de test is deze Petsafe ‘Simply Clean’ machine, een luxe elektrisch kattentoilet waar je huisdier zelfstandig zijn of haar behoefte kan doen. Vervelende geurtjes verdwijnen vrijwel direct door het automatische reinigingssysteem, welke behoort tot de beste op de markt.

De machine zorgt er helemaal zelf voor dat het kattengrid elk half uur gezeefd wordt. Het is niet langer nodig om zelf met een schepje drolletjes te scheppen, om het maar even oneerbiedig te zeggen. Het is een investering, maar het gemak en de hygiëne die je ervoor terug krijgt zijn heerlijk:

Petsafe Simply Clean
Bekijk hier deze PetSafe ‘Simply Clean’ Zelfreinigende Kattenbak op Bol.com

De machine is geruisloos stil en voorzien van een koolfilter. De ontlasting zal al snel terecht komen in een afgesloten deel in de machine, waardoor jij en je kat geen last zullen hebben van stank.

Ook grote katten kunnen gebruik maken van het handige Simply Clean-apparaat, want PetSafe heeft het ontworpen voor dieren tot maximaal 6,8 kilogram. Ook na langer gebruik blijft het geheel goed schoon, al is het zo nu en dan wel nodig om het afgesloten compartiment te legen en de randen van de bak even met een zeepsopje schoon te maken.

 

Positief:

 • Volautomatisch en zeer hygiënisch
 • Vrijwel geurloos dankzij rotatiezeef en koolfilter
 • Degelijke machine die lang mee kan

 

Negatief:

 • In een open bak kunnen gravende of sproeiende katten soms knoeien

 

2. ScoopFree Ultra Zelfreinigende Kattenbak

Mocht je voorkeur uit gaan naar een iets groter formaat, dan kan deze ScoopFree ‘Ultra’ machine een prima keuze zijn. Bovendien is dit ontwerp voorzien van een afdekking, waardoor het sproeien of knoeien niet mogelijk is. Ook heeft de kat tijdens het doen van zijn behoefte zo wat meer privacy.

Dit elektrische model is volautomatisch, maar heeft wel regelmatig navullingen nodig in de vorm van deze vervangingslades. Dit is direct het grootste (en enige) nadeel van de ScoopFree Ultra, want steeds navullingen bestellen is redelijk duur. De machine zelf presteert uitmuntend ondanks de noodzaak tot lades:

Scoopfree Ultra
Bekijk hier deze ScoopFree ‘Ultra’ Zelfreinigende Kattenbak op Bol.com

In de bak is een harkje ingebouwd, welke in feite een heuse robotarm is. Deze zal direct met zijn klus beginnen zodra de kat zijn behoefte heeft gedaan. Silica kristallen in de vervanglade houden het geheel perfect geurloos. Waar we bij de PetSafe variant nog wat restgeur hadden, is bij dit model absoluut niks vies te ruiken.

Ook de hygiëne is meer dan goed dankzij het navulsysteem. Stof en vocht is geheel afwezig door de silica, wat erg fijn is voor mensen die bijvoorbeeld longproblemen hebben. Het zal het binnenklimaat in huis aanzienlijk verbeteren. Na enkele minuten worden uitwerpselen voorgoed verwijderd. Alles wat je hoeft te doen is een (dichte) navullingsbak in de vuilnisbak te gooien, wanneer deze vol raakt.

Kortom: alleen kopen als voor jou gezondheid en gebruiksgemak belangrijker is dan het kostenplaatje.

 

Positief:

 • Verbazingwekkend hygiënisch, geur- en stofvrij
 • Navulsysteem is erg praktisch
 • Automatische ‘robot arm’ gaat snel aan het werk

 

Negatief:

 • Prijzig doordat je vervangingslades moet bijkopen

 

3. Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak

Het is één van de populaiste merken op de markt, omdat hij zo heerlijk goedkoop is. Het Omega Paw Zelfreinigend Kattentoilet is absoluut een handig en hygiënisch systeem, maar werkt niet op stroom en is niet automatisch. Als je het zat bent om elke dag uitwerpselen en plas op te scheppen, dan kan de Omega Paw een uitkomst zijn.

Door te roteren komen de uitwerpselen terecht in een apart compartiment, waardoor je ze op hygiënische en snelle wijze kan opruimen. Dat hoeft niet dagelijks, wat zeker fijn is voor het gebruiksgemak. Dit blijkt ook uit de vele gebruiksrecensies op Bol.com, welke je kunt lezen door te klikken op onderstaande afbeelding:

Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak
Bekijk hier deze Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak op Bol.com

Er zijn drie uitvoeringen verkrijgbaar: zwart, blauw en bruin. Kies dus zeker je favoriete kleur, of koop ze alle drie. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Jammer genoeg zie je de lage kosten wel terug in het ontwerp. Er is geen deurtje en de opening is zeer klein. Hierdoor kunnen alleen kittens en kleine katjes gebruik maken van dit product.

Roteer de bak dagelijks om geurtjes weg te houden. Onthoud ook dat je eens per week de bak moet legen. Hij blijft in deze periode goed schoon, maar je moet het wel bijhouden. Zo wordt er veel werk uit handen genomen. Het is dus een erg fijn systeem voor kat én baasje!

 

Positief:

 • Zeer goedkoop
 • Hygiënisch roteersysteem
 • Keuze uit drie uitvoeringen

 

Negatief:

 • Alleen voor kittens en kleine katjes (klein luik)
 • Wel zelfreinigend, niet automatisch

 

Hoe Werkt Een Zelfreinigende Kattenbak?

De werking van het systeem is verschillend voor elk model en merk. In de regel zal een elektrisch aangedreven arm het vuile werk opknappen zonder dat je iets hoeft te doen.

De meeste modellen zullen een automatische zeef of hark hebben die detecteert wanneer de kat een kleine of grote boodschap heeft gedaan. Een draaibeweging zal de viezigheid eens in de zoveel tijd wegwerken. Vaak richting een aparte bak waar geur niet kan ontsnappen.

Het onderhoudsarme kenmerk van dit soort toiletten, zorgt ervoor dat je minder vaak hoeft na te denken over de uitwerpselen van je poes of kater. Lekker schoon én lekker makkelijk.

 

Zelfreinigend, Dus Hygiënisch Voor Kat En Baasje

We leven in een wonderlijke wereld, waarbij zelfs het meest primitieve klusje (plas of poep scheppen) ons uit handen wordt genomen. Katten zijn pienter genoeg om het systeem snel door te krijgen, dus gelukkig is het niet nodig veel aan het dier te leren over zijn nieuwe toilet.

Waarom zou je eigenlijk ook nog zelf vieze klusjes opknappen, als een robot die voor ons kan overnemen? Een gadget als een automatisch kattentoilet is natuurlijk een luxe, maar wel heel erg fijn om te hebben.

Of je nu gaat voor de hoogwaardige opties van PetSafe of ScoopFree, of liever een goedkoper alternatief verkiest als de Omega Paw: je bent altijd beter af dan zo’n klassieke, standaard kattenbak. Minder onderhoud, minder viezigheid en minder gedoe!

Featured image bron: /u/Litter-Robot

Plaats een reactie