10 Oplossingen Voor Een Kat Die In Huis Plast

Last een een kat die in huis plast? Dit kan voorkomen na een verhuizing, na sterilisatie, omdat deze krols is, door een andere kat, door ouderdom of door stress. Een vervelend probleem, maar straffen zal het probleem enkel erger maken. Een kat volgt slechts het gedrag dat hun behoeften het beste vervuld.

Een kat plast in principe altijd in huis door een medisch probleem, of door veranderingen in de omgeving. Bij een blaasontsteking, suikerziekte, of nierproblemen kan een dierenarts professioneel advies geven. Plast de kat in huis door omgevingsfactoren, dan bieden feromonen een goede oplossing.

Geur is een essentiële manier om katten rustiger te maken. Geuren worden immers gebruikt om het territorium af te bakenen. Feromonen kunnen op effectieve wijze het stressniveau van je kat verlagen. Is een gedragsprobleem de oorzaak van het plassen of sproeien buiten de kattenbak, overweeg dan Feliway Classic feromonen:

Feliway Classic Anti Sproei Set Voor Katten
Klik hier om deze Feliway Classic set te bekijken op Bol.com

Er zijn echter een hoop verschillende oplossingen te bedenken, welke afhankelijk zullen zijn van de oorzaak van het plasprobleem van de kat. In dit artikel bespreken we 10 mogelijke oplossingen voor katten die buiten de kattenbak plassen. De belangrijkste eerste stap is het maken van een afspraak met de dierenarts.

 

1. Raadpleeg een dierenarts

Als ongewild urineren een probleem is bij jou kat, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de lokale dierenkliniek.

De dierenarts zal de medische geschiedenis van je kat langslopen. Ook wordt een fysieke controle uitgevoerd, en worden er wellicht wat tests afgenomen. Dit alles om een medische oorzaak van het ongewilde plassen uit te kunnen sluiten.

Zoals vermeld zijn een blaasontsteking, diabetes en nierproblemen drie van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die ervoor zorgen dat je kat op de verkeerde plek in huis plast.

Als je kat geen medische problemen heeft, dan kan een gedragsprobleem de hoofdoorzaak zijn. Dan moete er mogelijk veranderingen worden aangebracht in de leefomgeving van je huisdier.

 

2. Voorkom herhaaldelijk plassen op dezelfde locatie

Onafhankelijk van de oorzaak is het belangrijk om de plek waar je kat per ongeluk heeft geplast grondig schoon te maken. Je wil ervoor zorgen dat er geen geurtjes meer aanwezig zijn. Dit is niet alleen fijn voor het baasje, maar zorgt er ook voor dat je kat niet weer op dezelfde plek zijn of haar behoefte zal doen.

Je kunt gebruik maken van een handig UV-lampje als deze om alle probleemgebieden zichtbaar te maken.

Wanneer de urine nog vers is, neem dan zo veel mogelijk vocht op met keukenpapier of een doek. Is de plek al wat ingedroogd, dan kan je de vlekken op de volgende manier aanpakken:

  • Bedlakens, kleding, handdoeken: Koud spoelen in de wachine en laten uitdrogen op een wasrek.
  • Harde vloeren: Allesreiniger of speciale geurverwijdermiddeltjes, even in laten trekken en wegboenenen met een sponsje en wat warm water.
  • Tapijt, vloerbedekking, matrassen, stoffen meubels: Een anti-bacteriële reiniger voor bekleding als deze HG bekledingsreiniger, of een reiniger op basis van enzymen.

 

3. Maak onderscheid tussen plassen en sproeien

Wanneer je een plasje van je kat ontdekt op een plek waar deze niet hoort, dan kan moet je allereerst bepalen of het gaat om plassen of sproeien.

Katten plassen buiten de kattenbak om compleet andere redenen, dan dat ze sproeien. Er zal dus een verschil zitten in de juiste oplossing.

Wanneer katten sproeien, gaan ze veelal tegen een verticaal object aan staan en ‘sprayen’ ze er een kleine hoeveelheid urine overheen. Als je dus een klein beetje vocht blijft terugvinden op meubels of muren, dan gaat het waarschijnlijk om sproeien.

Bij urineren gaat het om meer vocht. Katten nemen bovendien een zittende positie aan bij dit type ontlasting, veelal op een horizontaal oppervlak (bijvoorbeeld je tapijt).

Pak het probleem zo snel mogelijk aan, voordat het verder uit de hand loopt. Vroeg oplossen geeft je een grotere kans op succes.

 

 

4. Baken het territorium beter af

Mannelijke katten die niet geholpen zijn zullen meer sproeien dan geholpen katers. Wil je dit voorkomen, zorg er dan bij voorkeur voor de pubertijd voor dat je kater geholpen is.

Sproeit je geholpen kat, dan is het belangrijk om deze meer zekerheid te geven over het territorium. In een huishouden met meerdere katten is het verstandig om elke kat een aparte leefruimte te geven.

Als dit niet mogelijk is, zorg dan voor verhogingen, schuilplekken en beschermde vluchtroutes, zodat je katten elkaar makkelijk kunnen ontwijken.

Zoals vermeld aan het begin van dit artikel, kunnen deëscalerende feromonen als Feliway Classic ook helpen tegen het sproeien bij je kat. Het helpt bovendien stress in de binnenruimte te verminderen.

Als dit alles niet werkt, dan kan je aan de dierenarts vragen of deze een anti-stress middel wil voorschrijven (zoals een middeltje met fluoxetine).

 

5. Plaats extra kattenbakken

Is sproeien niet het probleem, maar gaat het echt om urineren op vreemde plekken, dan is het ook de moeite waard om even goed na te denken over de kattenbak.

Hoeveel bakken heb je in huis staan, en waar? Een enkele kattenbak is vaak niet voldoende. Het is goed om voor elke kat in huis een aparte kattenbak te hebben, plus één extra.

Katten kunnen heel kieskeurig zijn bij het kiezen van een plaats om hun behoefte te doen. Als een kattenbak al urine of uitwerpselen bevat, zal de bak worden ontweken. Zeker als deze uitwerpselen niet van de kat zelf zijn. Hoe meer kattenbakken je aanbied, hoe makkelijker het is voor je pluizige vriendje om zijn behoeften te bevredigen.

 

6. Maak de kattenbak toegankelijker

Waar in huis staan de kattenbakken? Wanneer je in een huis woont met meerdere verdiepingen, is het verstandig om er ten minste één op elke verdieping te hebben.

Denk hier maar eens over na: als je zelf boven bent, ga je dan helemaal naar de WC beneden? Je kat denkt er precies zo over.

Wanneer je de bakken op plaatsen zet die lastig te bereiken zijn (zoals in een kast of washok), kan het zijn dat je kat niet de moeite neemt deze op te zoeken. Maak het zo toegankelijk mogelijk voor je katten om de bak te gebruiken.

Als je kat op dezelfde plek blijft plassen, zet hier dan eens de kattenbak neer. Gebruikt je kat deze, dan kan je langzaam de bak wat verplaatsen naar een andere (voor mensen logische) plek in huis.

Een makkelijk toegankelijke kattenbak kan een wereld van verschil maken.

 

7. Kies het juiste type kattenbak

Een afgesloten kattenbak past wellicht goed in het design van je interieur. Het zal geurtjes en rommel op zijn plek houden. Maar je kat kan het er simpelweg niet mee eens zijn!

Afgesloten ‘plasbakken’ zijn klein, donker, stinken enorm van binnen, maken ademhalen lastig én zijn onpraktisch om in rond te bewegen. Vooral dit laatste is essentieel voor het doen van de behoefte van je kat.

Je wil er ook voor zorgen dat de instap van de bak laag genoeg is voor je kat, zodat deze er makkelijk in kan stappen. Vooral voor oudere katten is dit belangrijk.

De ideale kattenbak is groot, open en met een lage instap op ten minste één zijde. Er mag best een bovenkant op zitten, maar deze moet er wel af kunnen. De redactie is erg fan van deze Curver Rotan kattenbak:

 

Curver Kattenbak Rattan
Bekijk hier deze Curver Kattenbak op Bol.com

 

8. Verschoon de kattenbak vaker

Een vieze kattenbak zorgt er vrijwel zeker voor dat je kat buiten de bak zal plassen. Katten zijn erg schoon op zichzelf, dus houden ze van een grondig verschoonde bak.

Zou jij met blote voeten in de kattenbak durven staan? Als je deze niet vaak genoeg verschoont, denkt je kat er hetzelfde over.

Schep de uitwerpselen en vochtige korrels er ten minste één keer per dag uit. Het is verstandig om de gehele inhoud van de kattenbak elke twee weken te vervangen en de bak grondig schoon te maken.

Vind je kattenbakken verschonen vies of erg veel werk, overweeg dan om een zelfreinigende automatische kattenbak aan te schaffen. Dit neemt een hoop van het vieze werk uit handen.

 

9. Laat de kat de kattenbakvulling kiezen

Kattenbakvulling wordt verkocht in allerlei soorten en maten. Natuurlijk is die dure stofvrije parfumgrind erg fijn, maar je kat kan het hier mee oneens zijn.

De neus van een kat is vele malen gevoeliger dan die van mensen. Wat wij als prettig ervaren, kan overweldigend zijn voor de neus van je kat. Ook houden ze van routine. Verander je plots van kattenbakvulling, dan kan je kat uit protest buiten de kattenbak plassen.

Klontvormende kattenbakvulling op kleibasis met geactiveerde houtskool is de optimale keuze voor de meeste katten.

Wil je toch een nieuw type kattenbakvulling proberen, zorg er dan ten minste voor dat je nog een bak hebt staan met de oude vulling. Zo kan je huisdier zelf kiezen. Als je kat de nieuwe vulling weigert te gebruiken, heb je in ieder geval geen knoeiboel op de vloer.

 

10. Vermijd conflicten tussen meerdere katten

Ruzie tussen meerdere katten of de introductie van een nieuwe kitten kunnen zorgen voor plasproblemen.

Wanneer je katten ruzie hebben gemaakt op of vlakbij de kattenbak, kunnen ze deze plek actief gaan vermijden. Haal de katten tijdelijk uit elkaar om de rust te laten terugkeren in huis. Herintroduceer de kleine vechtersbaasjes hierna weer geleidelijk.

Het kan ook voorkomen dat een kat de kattenbak wil verdedigen. Hier komen de meerdere kattenbakken op verschillende plekken weer om de hoek kijken. Hierdoor kan niet één kat ervoor zorgen dat de andere katten hun behoefte niet kunnen doen.

We horen graag of de oplossingen je hebben geholpen. Mocht je zelf een goede oplossing willen toevoegen aan dit overzicht, dan verwelkomen we natuurlijk je reactie onder dit artikel. Samen kunnen we elkaar helpen om het wildplassen in huis bij katten te voorkomen!

 

Lees ook6 Manieren Om Het Sproeien Van Je Kat Te Stoppen

Plaats een reactie