Hoe Vaak Moet Je Een Hamsterkooi Verschonen?

Een hamsterkooi verschonen is één van die klusjes die er als hamster baasje gewoon bij horen. Ook al doe je het misschien niet graag, het is natuurlijk belangrijk om je hamster een schone en hygiënische leefomgeving te gunnen, hierbij hoort ook het vervangen van de juiste verse bodembedekking.

Het is belangrijk om regelmatig de hamsterkooi schoon te maken en vaak de schoonmaak routine te herhalen. In dit artikel leggen we je uit hoe vaak je de kooi zou moeten verschonen, maar ook hoe dit precies in zijn werk gaat.

 

Hamsterkooi Verschonen: Hoe Vaak Moet Dat Eigenlijk?

Wil je zeker zijn van een schone hamsterkooi, zorg dan dat je de kooi minimaal 1 keer per week volledig schoonmaakt. Geef bij het verschonen van de hamsterkooi extra aandacht aan het verwijderen van urinevlekken en keutels.

Gebruik bij stank geen sterk geurende schoonmaakmiddelen, want hiervoor zijn hamsters gevoelig. Warm water en een sponsje is vaak voldoende voor de wekelijkse schoonmaakbeurt. Is de kooi erg vies en stink deze, kies dan voor een sopje met geurloos afwasmiddel.

Hamsters kunnen ziek worden wanneer hun leefomgeving niet voldoende wordt schoongemaakt, of wanneer de luchtcirculatie van frisse lucht in de kooi onvoldoende is. Wekelijkse reiniging en schone huisvesting kan deze problemen voorkomen. Het reinigen hoeft niet ingewikkeld te zijn en hoort bij de routine van de verzorging.

 

Waarmee Hamsterkooi Schoonmaken
Maak de kooi wekelijks schoon en ververs de bodembedekking.

 

Zo Maak Je Een Hamsterkooi Schoon

Een hamsterkooi schoonmaken hoort bij de routine van de verzorging. Waarschijnlijk weet je dus al hoe dit moet. Maar het kan nooit kwaad de juiste stappen voor de wekelijkse (routine) schoonmaak nog een keer te herhalen:

 1. Hamster uit de kooi halen: Plaats de hamster in een andere kooi of laat het dier tijdelijk spelen in een hamsterbal. Dit is niet zielig maar houd het dier wel in de gaten.
 2. Zoek natte plekken en uitwerpselen: Nat strooisel en keutels weg scheppen bij lichte viezigheid. Ook oude etensresten buiten de voederbak verwijderen. Is het té vies, ververs dan de volledige bodem, zie de volgende stap.
 3. Ververs de bodembedekking: Zijn er te veel viezigheden, ververs dan de bodembedekking in zijn geheel. Gebruik altijd dit soort natuurlijke bodembedekking in de hamsterkooi.
 4. Ververs eten en water dagelijks: Dit deed je als het goed is al (meer)dagelijks, maar het is slim om het direct te doen tijdens het schoonmaakproces.
 5. Controleer hoe schoon de wanden zijn: Zie je viezigheid, dan kan het tijd zijn voor een volledige schoonmaakbeurt. Hierbij moet de hele kooi leeg en schrob je de wanden goed schoon met warm water en eventueel geurloze schoonmaakmiddelen.
 6. Controleer op eventuele stank: Juist bij stank is het nodig de hele kooi grondig te verschonen, omdat hamsters hier erg gevoelig voor zijn. Stinkt de kooi, dan is het ook tijd voor een volledige schoonmaakbeurt.

 

Op deze manier kan je knaagdier er weer een weekje tegenaan. Het type kooi maakt bij het schoonmaakproces niet veel uit: een hamsterkooi met glas vergt dezelfde handelingen als eentje van plastic. Dit is ook het geval wanneer je een houten knaagdierenkooi wil kopen.

Blijf de routine van wekelijkse reiniging volhouden, dan wordt het vanzelf een gewoon klusje dat hoort bij de verzorging van jouw huisdier(en). Wellicht ga je het dan zelfs leuk vinden!

 

 

Een Schone Leefomgeving Voor Je Hamster

Een verantwoord baasje reinigt met regelmaat de hamsterkooi en houd in de gaten of de kooi in de loop van de week begint te stinken. Is dit het geval, schroom dan niet om nog iets vaker met een schuursponsje of (schone) doek de binnenkant van de knaagdierenkooi even goed te schrobben.

Mocht er nog iets onduidelijk zijn omtrent de schoonmaakprocedure die minimaal één keer per week zal moeten uitvoeren, dan ben je natuurlijk van harte welkom om eventuele vragen te stellen in de reacties onder dit artikel.

2 gedachten over “Hoe Vaak Moet Je Een Hamsterkooi Verschonen?”

 1. Hallo ik ben jade en krijg zeer waarschijnlijk 2 hamsters ik heb 2 vragen
  1 niet je de speeltjes is de kooi ook schoonmaken of die niet
  2 deze 2 hamsters zijn broertjes kunnen die gewoon bij elkaar
  Groetjes jade

  Beantwoorden
  • Hoi Jade,

   Leuk dat je hamsters krijgt!
   Om je vragen te beantwoorden:
   1. Speeltjes zeker af en toe schoonmaken, omdat ze die in hun mond doen en ze vies worden
   2. Twee mannetjeshamsters samen gaat vaak fout, ze kunnen aggressief worden als ze ouder zijn. Hamsters leven het liefste alleen in een kooi.

   Zou het ook even vragen bij de dierenwinkel of dierenarts voor de zekerheid!

   Groetjes,
   Arnold van HulpMetHuisdier.nl

   Beantwoorden

Plaats een reactie