Hamsterkooi Van Hout Kopen: De 5 Beste Kooien Uit De Test

Wanneer je een hamsterkooi van hout wil kopen, is het verstandig om eerst wat onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Je wil immers wel het beste verblijf voor je hamster uitkiezen.

Het materiaal dat je voorkeur heeft is alvast duidelijk, je hebt interesse in een houten kooi voor jou knaagdier. Een natuurlijk materiaal kent natuurlijk direct voordelen ten opzichte van een plastic of glazen hamsterkooi. Het is niet schadelijk voor je huisdier, het staat mooi én het kan (meestal) lang mee.

Het handige overzicht van de beste houten hamsterkooien in dit artikel kan je direct op weg helpen. Onthoud wel dat het gebruik van dit soort materialen een iets grotere investering is, dan bijvoorbeeld een traditionele plastic kooi. Ook is het nodig zelf het verblijf op te bouwen, als een ‘IKEA bouwpakket’.

 

De Beste Hamsterkooi Van Hout

Een goed hamsterverblijf is voorzien van voldoende leefruimte. Meerdere verdiepingen, een schuilplek én de ruimte om te kunnen graven zijn basisbehoeften voor hamsters. Gelukkig voldoen alle hamsterverblijven in onderstaande lijst aan deze basiscriteria.

Om de beste houten knaagdierkooien te vinden, hebben vooral gelet op deze factoren:

 • Prijs/kwaliteit: Hoe duur is de hamsterkooi en is het product de prijs waard?
 • Bouwkwaliteit: Valt het geheel niet uit elkaar en is het goed schoon te houden?
 • Duurzaamheid: Kan het verblijf lang mee of is het snel kapot te knagen?
 • Voorzieningen: Welke spullen voor de kooi inrichting worden meegeleverd?

 

1. TecTake Houten Knaagdierkooi ‘Goldie’

De eerlijke winnaar uit onze test is deze TecTake ‘Goldie’ knaagdierkooi. Een prachtig afgewerkte kooi met maarliefst drie ruime verdiepingen. Het verblijf is voorzien van een gemakkelijk opklapbaar dakrooster, welke voor voldoende licht en ventilatie zorgt.

Het beste aspect aan deze TecTake is zonder meer de mogelijkheid om de bodem uit te schuiven, waardoor schoonmaken en het vervangen van bodemmateriaal een fluitje van een cent zal zijn. Bekijk alle details van dit model door op de onderstaande afbeelding te klikken:

Tectake Knaagdierkooi Goldie
Bekijk hier deze TecTake ‘Goldie’ Knaagdierkooi op Bol.com

De afmeting van deze Goldie is 95 x 50 x 50 cm. Ruim voldoende plek om lekker te rennen, graven en spelen, zeker gezien de 3 verdiepingen. Een stevig huisje wordt meegeleverd, net als twee praktisch onbreekbare ’trappen’ die deze villa helemaal afmaken.

Natuurlijk is de aanschaf van een goed verblijf een investering, maar dit zal zich jarenlang blijven uitbetalen. Je hamsters leven een stuk prettiger in dit soort degelijke verblijven, dan in zo’n standaard plastic bak met metalen tralies. Dan zijn de drie plexiglas ramen van deze TecTake toch wat prettiger dan door tralies heen spieken.

 

Positief:

 • Extreem praktisch in onderhoud
 • Compact maar toch ruim (3 verdiepingen)
 • Erg mooi ontwerp

 

Negatief:

 • Zelf bouwen

 

2. RelaxDays Hamsterkooi Hout Knaagdierenkooi XXL

Een hamster heeft het liefste alle ruimte om te bewegen. Groot, groter grootst: deze RelaxDays XXL Knaagdierenkooi is de ultieme leefomgeving voor jou hamster. Drie ruime etages speel-, ren- en leefplezier, waarbij de bodem van elke verdieping ook nog eens makkelijk is schoon te maken.

Het verblijf is hoog, waardoor hij zowel binnen als buiten huis mooi zal staan in vrijwel elk interieur. Je hebt het voer en de bodembedekking altijd dichtbij, dankzij de handige plank op de bodem. Bekijk alle details op Bol.com door op onderstaande afbeelding te klikken:

Relaxdays Knaagdierkooi XXL
Bekijk hier deze RelaxDays XXL Knaagdierenkooi op Bol.com

Hoe groot is groot precies? De totale afmeting na het opbouwen is 120 x 40 x 60 cm. Indrukwekkend hoeveel leefruimte je jouw dieren kunt geven op zo’n oppervlak! Dat komt allemaal door de drie verdiepingen. Zo kan je hamster lekker klimmen.

De ramen van acryl kunnen op twee plekken open met een handig schuifje. Het geheel is makkelijk te monteren, maar het heeft wel even wat puzzelwerk nodig. Ondanks de hoogte is het geheel stevig genoeg, al konden de poten wat groter. Maar wat een indrukwekkend lage prijs voor zo’n monsterverblijf!

 

Positief:

 • Prima prijs-kwaliteit verhouding
 • Extra grote leefruimte
 • Makkelijk schoonmaken

 

Negatief:

 • Zelf bouwen
 • Poten hadden iets groter gemogen

 

3. SoMultishop Grote Houten Hamsterkooi

Om nog even in de hoek van de grote afmetingen te blijven, kunnen we ook deze grote houten hamsterkooi van SoMultishop aanraden. Het is een soortgelijk model als de eerder genoemde TecTake, maar wel met enkele verschillen in de materiaalkeuze. De voorzijde is bij dit model ook open, omdat er gaas wordt gebruikt.

Het geheel is stevig en duurzaam, en vooral de bodemverdieping is lekker ruim opgezet. Hier is meer dan genoeg ruimte om te graven. Twee ladders en een hokje om in te verstoppen zijn ook aanwezig. Voor meer details kan je op onderstaande afbeelding klikken:

Grote Houten Hamsterkooi
Bekijk hier dit grote SoMultishop hamsterverblijf op Bol.com

De afmeting van dit grote model is 113 x 64 x 54 cm. Je krijgt montage materialen en een handleiding meegeleverd om het product zelf in elkaar te timmeren. Een trend die we terug zien bij vrijwel alle varianten en merken.

Ben je dus een klusser en ben je bereid om af en toe het gaas aan de voorzijde te vervangen, dan is dit een ideale keuze. De prijs is namelijk een stukje lager dan onze nummer één, terwijl de kwaliteit vrijwel overeen komt.

 

Positief:

 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Erg ruim opgezet
 • Drie verdiepingen

 

Negatief:

 • Zelf bouwen
 • Gaas niet heel duurzaam, wel makkelijk vervangbaar

 

4. TecTake Hamsterkooi Hout

Het merkt TecTake doet het verrassend goed, want we vinden het alweer terug in deze top 5 kooien. Deze keer kiezen we voor deze zeshoekige TecTake hamsterkooi, een bijzonder gevormd model dat vooral qua inrichting zeer veel te bieden heeft.

Er wordt materiaal geleverd voor maarliefst drie ruime verdiepingen. Hier vinden we twee huisjes (‘hamsterholletjes’), twee trappen, twee wipplanken en een voederbakje. De kooi kan zowel aan de boven- als onderzijde worden geopend. De actuele prijs kan je bekijken door op de afbeelding te klikken:

Tectake Hamsterkooi Hout
Bekijk hier deze ruime TecTake Hamsterkooi op Bol.com

De afmetingen van dit bijzonder gevormd verblijf zijn 115 x 60 x 58 cm. Daarmee is dit model aardig wat groter dan zijn tegenhanger, de ‘Goldie’. Wel vinden we weer de handige plexiglas wanden terug, met op ‘het dak’ stevig vastzittend gaas.

De bouwkwaliteit is zonder meer super, mits je deze goed in elkaar weet te zetten. De handleiding is gelukkig duidelijk. Er is zeker waar voor je geld, ook al is het geheel iets duurder dan gemiddeld door de meegeleverde inrichting.

 

Positief:

 • Prijs-kwaliteit verhouding in orde
 • Veel inrichting meegeleverd
 • Bijzondere vorm

 

Negatief:

 • Zelf bouwen
 • Vorm kan onpraktisch zijn

 

5. Ferplast Hamsterkooi Hout – Hamsterville

Tot slot vinden we het zeer populaire merk Ferplast terug in deze lijst. Het gaat om deze Ferplast Hamsterville knaagdierenkooi: een compacte uitvoering met stevige metalen tralies. Maarliefst vier (kleine) verdiepingen worden er in de ruimte aangeboden.

Ook flink wat inrichting wordt meegeleverd, zij het van matige kwaliteit. De voederbak, het huisje, het looprad en de waterfles zijn prima. Maar het hout zelf is dun. Een serieuze knager kan het binnen enkele weken stuk bijten. De prijs van dit model wel een behoorlijk stuk lager dan andere modellen in deze lijst:

Hamsterkooi Hout Ferplast
Bekijk hier deze compacte houten Ferplast kooi ‘Hamsterville’ op Bol.com

De afmeting van deze compacte Ferplast Hamsterville komt uit op 60 x 34 x 49 cm, wat toch echt aan de kleine kant is. Het wordt wel gecompenseerd door de vele verdiepingen. Toch hadden we liever gezien dat Ferplast de prijs iets hoger had gehouden en de materialen iets beter had gemaakt.

Toch verdient de Hamsterville een plaatsje in het overzicht, omdat het zeker een gerichte groep kan bedienen. Zoek je een goedkope houten hamsterkooi, dan is de Hamsterville een prima keuze. Als je hamster niet zo’n houtknager is, ten minste.

 

Positief:

 • Zeer betaalbaar
 • Voorzien van veel inrichting
 • Vier verdiepingen

 

Negatief:

 • Zelf bouwen
 • Stevige knagers kunnen het verblijf stuk knagen

 

Een Degelijke Houten Hamsterkooi Kopen

Stond er een leuk verblijf tussen in het overzicht? Wij weten haast wel zeker dat jou droomverblijf er bij staat, want de concurrentie is stevig. We vonden het opvallend dat een populair merk als Ferplast eigenlijk helemaal niet zo goed presteert in deze markt, terwijl TecTake met meerdere winnende ontwerpen komt.

Ook de extra grote uitvoeringen zijn goed vertegenwoordigd in de lijst. Niet geheel opvallend, want voldoende leefruimte is essentieel voor een gelukkige hamster.

We horen graag of jou keuze bevallen is, maar ook of je deze makkelijk te monteren vond! Het is namelijk wel een product dat vooral voor klussers is weggelegd. Helaas bestaan er vrijwel geen vooraf in elkaar gezette hamsterkooien van hout. Houd hier dus rekening mee bij het kopen. Veel plezier met je nieuwe hamsterverblijf!

Plaats een reactie