Hamsterbal Kopen: Veilig En Leuk Voor Hamster Of Rat?

Een hamsterbal kopen voor je hamster, rat of andere knaagdieren is erg populair. Toch zal je jezelf eerst goed moeten informeren. Er gaan namelijk nogal wat verhalen over rond.

Een joggingbal voor hamsters zou niet veilig zijn, of zelfs ronduit gevaarlijk.

Daarbij denken veel hamster baasjes dat hamsterballen zielig kunnen zijn voor het diertje. Laten we in dit artikel de mythes van de feiten scheiden en kijken naar de beste hamsterbal opties op de markt die wél geschikt zijn.

 

Wat Is Een Hamsterbal?

Een hamsterbal is een kleine, doorzichtige plastic bal voor knaagdieren als hamsters, ratten, of gerbils. Door het plaatsen van het knaagdier in de hamsterbal, kunnen de dieren buiten hun kooi rondlopen zonder grote risico’s.

Hamsterbal met hamster

De plastic bal is doorzichtig en heeft één of meer openingen waar het knaagdier in geplaatst kan worden. Van binnen is de bal hol, er zitten gaatjes in om lucht binnen te laten.

Hamsterballen geven je hamster, rat, muis, gerbil, degoe of andere knaagdiersoorten de mogelijkheid de wereld buiten hun kooi te ontdekken. Ook kunnen andere huisdieren ze niet bereiken wanneer ze in de bal zitten.

 

Veilig Gebruik Van Een Hamsterbal

Een hamsterbal is veilig wanneer je de objecten correct gebruikt. Het kan een leuke manier zijn voor je hamster of andere knaagdieren om beweging te krijgen. Echter kan het gevaarlijk en onveilig zijn wanneer je de hamsterbal incorrect gebruikt.

Hamster eigenaren moeten de volgende voorzorgsmaatregelen nemen om er zeker van te zijn dat de hamsterballen correct worden gebruikt:

 • Kies correcte formaat en kleur: Een Russische dwerghamster heeft een kleinere bal nodig dan een rat. Kies doorzichtige, lichte ballen om opbouw van hitte te voorkomen.
 • Introduceer je hamster aan de bal: Laat je huisdier wennen aan het nieuwe object door een halve bal in de hamsterkooi te plaatsen met een snoepje. Forceer nooit te rennen met de bal totdat het dier het zelf wil.
 • Maak de hamsterbal voor én na gebruik schoon: Hygiëne voorkomt risico op ziektes. Maak de bal grondig schoon met water en zeep voor en na gebruik.
 • Weet zeker dat je hamster wil bewegen: Soms is een hamster moe, hongerig of net wakker. Is het dier druk aan het rennen in de kooi, dan wil het waarschijnlijk bewegen.
 • De bal stevig dichtdraaien: Voorkom dat het knaagdier plotseling uit de bal ontsnapt wanneer deze in de bal zit. Controleer bij elk gebruik goed of alles zit zoals het hoort.
 • Ventileer, ventileer, ventileer: Het kan erg snel heel benauwd worden wanneer er niet voldoende ventilatie is, vooral door hitte en ammonia. Kies een bal met vele ventileergaten.
 • Vermijd zonlicht en hitte: Hitte opbouw voorkomen doe je door zonlicht en warme plekken in het huis zo veel mogelijk te mijden.
 • Limiteer roltijd: Vanwege de eerder genoemde opbouw van hitte en ammonia moet roltijd gelimiteerd worden tot maximaal 15 minuten per sessie.
 • Vermijd trappen: Door naar beneden te vallen kan je hamster ernstig gewond raken, of de bal kan open klappen. Voorkom dit door grote hoogten en trappen ruimschoots te vermijden.
 • Altijd supervisie: Blijf in de buurt bij de bal en controleer constant of alles goed gaat. Verlies de bal nooit uit het oog wanneer het knaagdier er in zit.

 

Is Een Hamsterbal Zielig?

Nee, bij correct en veilig gebruik is een hamsterbal niet zielig voor je huisdier. Sterker nog, de meeste hamsters en andere knaagdieren zullen veel plezier beleven aan een hamsterbal, vanwege de bewegingsvrijheid en de mogelijkheid om hun energie kwijt te kunnen.

Wanneer er echter incorrect wordt gehandeld door het baasje, kan het gebruik van de hamsterbal inderdaad zielig zijn en soms zelfs dierenmishandeling zijn. Wees voorzichtig en blijf geïnformeerd als baasje over het veilige gebruik van hamsterballen, dan kan er niets geks gebeuren.

Bekijk hieronder in de YouTube video hoe het er in de praktijk aan toe kan gaan:

 

 

Hoe Groot Moet Een Hamsterbal Zijn?

Het ideale formaat van een hamsterbal is afhankelijk van hoe groot het knaagdier is dat gebruik zal maken van het object. Groter is niet altijd beter, want ook een dwerghamster moet kunnen blijven voortbewegen. Een kleine hamsterbal is zo’n 12-13 cm, terwijl een grote hamsterbal zo’n 18 cm zal zijn.

Let op hoe groot het knaagdier is op dit moment, maar bedenk ook hoe groot je huisdier nog zal groeien in zijn verdere leven. Als je een jonge hamster hebt, kan het goed zij ndat deze nog wat door groeit. Dan kan hij of zij op een later tijdstip wellicht niet meer in het kleine formaat hamsterbal rondlopen.

 

Beste Hamsterbal: Onze Keuzes

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het kopen van een hamsterbal, hebben we een test gedaan om de beste hamsterbal op de markt te vinden. Hierbij is onze keuze (met goedkeuring van onze eigen hamsters) gevallen op de volgende opties die beide online te koop zijn bij Bol.com:

 

De hamsterbal keuzes zijn geschikt voor alle kleine knaagdieren, van hamsters tot ratjes, gerbils, muizen of degoes. De producten zijn veilig, gemaakt van doorzichtig plastic én voorzien van voldoende ventilatie.

Lees na aankoop van jou eigen hamsterbal nog een keer de voorschriften voor veilig gebruik door en blijf je knaagdier tijdens gebruik constant in de gaten houden, dan komt alles in orde.

 

Hamsterbal Kopen: De Voordelen

Nu we de mythes over de potentiële gevaren de wereld uit hebben geholpen, kan je met een gerust hart een hamsterbal kopen voor je knaagdier. Zolang je veilig gebruik maakt van de loopbal voor hamsters, kan er eigenlijk weinig gebeuren. Sterker nog, het gebruik van dergelijke producten heeft zelfs vele voordelen:

 • Meer vrijheid voor je huisdier: Even buiten de kooi komen verbreed de anders zo kleine wereld van je huisdier en geeft hem/haar een gevoel van vrijheid.
 • Veilig bewegen buiten de kooi: Natuurlijk is het rondrennen in de bal goed voor de lichaamsbeweging van je knaagdieren.
 • Plezierige manier van ontdekken: De keuze welke richting je knaagdier op wil kan worden gemaakt door het beestje zelf.
 • Vermakelijk voor de baasjes: Kijken naar een knaagdier die de wereld ontdekt is erg vermakelijk voor alle leden van het gezin.

Er zijn dus meer dan voldoende redenen om de joggingbal voor knaagdieren een kans te geven. Bekijk onze selectie voor beste hamsterballen hierboven om direct aan de slag te gaan met je eigen hamsterbal. Veel plezier met je aankoop, en we hopen dat je knaagdier(en) het leuk zullen vinden!

 

Bron featured image: /u/Gvccifer

Plaats een reactie