Wat Is Een Gezond Gewicht Voor Een Britse Korthaar Kat?

Het ideale gewicht voor een Britse Korthaar kat is afhankelijk van de leeftijd en het geslacht. Vooral Britse Korthaar kittens zullen een snelle gewichtsgroei doormaken. Dit artikel heeft een duidelijke gewichtstabel voor je kitten van week tot week. Natuurlijk zal een gezond gewicht iets afwijken per kattenras.

Elke kat doorgaat verschillende groeifases, welke voornamelijk in de vroege levensjaren elkaar snel opvolgen. Een volwassen Britse Korthaar zal grotendeels een constant gewicht aanhouden, welke voornamelijk afhankelijk is van:

 • Voeding: Britse Kortharen hebben behoefte aan speciaal voedsel voor raskatten. Kies bijvoorbeeld voor deze Royal Canin British Shorthair kattenvoeding, welke speciaal is ontwikkeld voor de behoeften van dit ras.
 • Gezondheid: Onderliggende gezondheidsproblemen manifesteren zich vaak door veranderingen in het gewicht. Regelmatig wegen is hierom verstandig, om vroegtijdig mogelijke medische problemen te kunnen detecteren.
 • Verzorging: Een gelukkige kat is een gezonde kat. Voorzie in alle behoeften om ervoor te zorgen dat je kat goede eetlust heeft. Het is ook prima om je raskat af en toe te verwennen met een lekkernij.
 • Seizoen: Natuurlijk zal de dikte van de vacht ook van invloed zijn op het gewicht. In de zomer weegt de vacht minder dan in de winter.

 

Gewicht Britse Korthaar Kat

De volwassen Britse Korthaar kat heeft een gewicht die ligt tussen de 3 – 8 kilogram. Dit gewicht wordt behaald rond de leeftijd van 12 maanden. Een gezond gemiddeld gewicht voor een mannelijke Britse Korthaar is maximaal 8 kg, terwijl een vrouwelijke Britse Korthaar niet zwaarder zal worden dan maximaal 5,5 kg.

Hiermee is de raskat slechts iets zwaarder dan een gemiddelde kat, zoals het gewicht van de zeer populaire Europese Korthaar kat.

Natuurlijk kunnen deze waarden afwijken per individu, het gaat hier immers om gemiddelde waarden. Het hoeft dus ook niet zorgelijk te zijn als jou kat iets afwijkt. Mocht je jezelf zorgen maken over gewichtswaarden of plotselinge veranderingen hierin, dan kan een algemene controle bij de dierenarts helpen.

 

Gewicht Britse Korthaar Kitten

We hebben nu een goed beeld van de gewichtswaarden voor volwassen katten. Maar hoe zit het met de gewichtsgroei van kittens? Qua groei kunnen we drie fasen onderscheiden:

 • Eerste fase: Direct na de geboortse groeien kittens het snelste. Tussen de 0 en 4 weken zal de kersverse Britse Korthaar tot wel zeven keer zijn geboortegewicht worden dankzij de moedermelk.
 • Tweede fase: De overgang naar voedsel na enkele maanden zal een nieuwe groeispurt doen opleven. Het gebit komt door en een wereld gaat open voor je kitten. Deze fase loopt van de eerste tot en met de vierde maand.
 • Derde fase: De laatste groeispurt is iets trager dan de vorige fasen, en loopt van de vierde tot en met de twaalfde maand. Hierna wordt de kat als volgroeid en volwassen gezien, maar de groei zal nog enkele maanden doorzetten.

 

Na het kopen van een Britse Korthaar kitten is het voor nieuwe baasjes vooral belangrijk om de derde en laatste groeifase in de gaten te houden. Dit is de periode dat je kitten in de pubertijd komt.

Wegen van een kitten is niet moeilijk. Gebruik hiervoor een simpele keukenweegschaal als deze, en maak je vooral niet te veel zorgen als de groei iets af blijkt te wijken van het gemiddelde. Gebruik de wekelijkse gewichtstabel voor kittens in dit artikel ter referentie.

 

Voeding Britse Korthaar

De belangrijkste bepalende factor voor het gewicht die je als baasje kunt beïnvloeden, is het gekozen voer. Kiezen van de juiste voeding is belangrijk, omdat het dieet zal bepalen of je kat voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Wil je zeker weten dat je kitten na de fase van moedermelk de juiste voeding binnen krijgt, overweeg dan het onderstaande Royal Canin voer. Deze is speciaal ontwikkeld voor Britse Korthaar kittens:

Royal Canin Kitten British Shorthair
Bekijk dit voer voor Britse Korthaar kittens op Bol.com

 

Wanneer je dit soort verpakkingen in bulk inkoopt is het altijd goedkoper. Het is geschikte voeding voor de meeste Kortharen, maar het kan zijn dat je dierenarts anders adviseert op medische grond. Mocht je kitten dus groeiproblemen of medische problemen hebben, overleg dan eerst even met de kliniek.

Geef een kitten 25 – 50 gram voeding per kg lichaamsgewicht per dag. Verdeel dit over de dag in meerdere porties.

Zodra de derde groeifase voorbij is (vanaf 1 jaar en ouder), zal het tijd worden om de voeding te veranderen. Je kunt dan wisselen van het kittenvoer naar speciaal voer voor volwassen Britse Kortharen:

Bekijk dit voer voor volwassen Britse Kortharen op Bol.com

Dit soort speciaal ontwikkelde producten helpen je kat op gewicht te blijven. Ook zal het dier gezond blijven, omdat alle benodigde voedingsstoffen aanwezig zijn. Natuurlijk is het oké om af en toe wat vers vlees, een blikje, of snoepjes te geven. Maar doe dit altijd met mate om overgewicht te voorkomen.

De meeste mensen zullen weten dat brokken twee maal per dag moeten worden gevoerd. Maar toch is het goed om nog even te benadrukken. Een volwassen kat behoeft 60 – 80 gram per dag, welke je kunt verdelen over de dag.

 

Britse Kortharen Op Gewicht Houden

De informatie in dit artikel heeft je hopelijk wat meer inzicht gegeven in de energiebehoeften en groei van je huisdier. Het is vooral bij jonge katjes erg belangrijk om het gewichtsverloop goed in de gaten te houden. Dit kan door middel van een keukenweegschaal, zoals eerder vermeld.

Het is vaak wel aan het dier zelf af te zien of er grote afwijkingen zijn. Ten eerste natuurlijk hoe dik (of mager) het beestje is. Maar ook het gedrag zegt veel over de gewichtsstatus: een kat op gewicht is actief en alert. Een Britse Korthaar met ondergewicht of overgewicht zal afwijkingen vertonen.

1 gedachte over “Wat Is Een Gezond Gewicht Voor Een Britse Korthaar Kat?”

 1. Hoi!
  Wij hebben 2 Britste Korthaar zusjes van (inmiddels) 6.5 maand. Ze zijn vorige maand gesteriliseerd en we zijn over gegaan van de gewone Royal Canin brokjes, naar de RC sterilised brokjes. Ze eten enkel brokjes (op advies van de DA) en wegen beide tussen de 3-3.5kg. We geven ze precies de hiervoor aangegeven hoeveelheid op de voedingstabel en verdelen dit over 4 porties, per poes, per dag. Ondanks dit zijn beide hierbuiten veel aan het miauwen en zeuren om eten. Heb je advies over hoe wij hiermee kunnen omgaan?

  Beantwoorden

Plaats een reactie