Wat Is Een Gezond Gewicht Voor Een Kitten? (Tabel Per Week)

Het gewicht van een kitten is een belangrijke indicator voor de gezondheid. Je kunt een kitten wegen met een simpele keukenweegschaal als deze, het is absoluut niet nodig om het weegproces ingewikkelder te maken.

Weeg in de eerste weken de pasgeboren kitten dagelijks. Hierna kan je inzicht houden in de groeifases door per week het gewicht bij te houden van de kat.

Onthoud dat het gewicht kan verschillen per geslacht en kattenras. Een Maine Coon kater zal bijvoorbeeld een stuk zwaarder zijn dan een Ragdoll poes. De onderstaande tabel geeft een ruwe schatting van een gezond gewicht voor je kittens per week.

 

Gewichtstabel Kitten (Per Week)

Kitten LeeftijdGewicht
0 - 6 Dagen85 - 200 gram
Week 1140 - 300 gram
Week 2170 - 400 gram
Week 3280 - 500 gram
Week 4340 - 590 gram
Week 5400 - 810 gram
Week 6450 - 900 gram
Week 7540 - 1040 gram
Week 8630 - 1180 gram
Week 9720 - 1300 gram
Week 10800 - 1400 gram
Week 11900 - 1500 gram
Week 121 - 1,8 kilogram
Week 131,2 - 2 kilogram
Week 141,4 - 2,2 kilogram
Week 151,6 - 2,35 kilogram
Week 161,8 - 2,5 kilogram
Week 172 - 2,6 kilogram
Week 182,2 - 2,7 kilogram
Week 192,35 - 2,8 kilogram
Week 202,5 - 3 kilogram

 

Eerste Dagen Na Geboorte

Na de controle op eventuele geboorteafwijkingen direct na de bevalling, zal een kitten ook vrijwel direct worden gewogen. Het gewicht in de eerste dagen na de geboorte kan het beste dagelijks worden bijgehouden.

Het is belangrijk om te weten dat een pasgeboren katje elke dag zo’n 5 tot 30 gram mag aankomen. In de eerste week kan een kitten snel in gewicht groeien en kan dit gewicht ook makkelijk verdubbelen (100 gram of meer).

Afhankelijk van het specifieke kattenras en het geslacht, maar ook de normale variatie in elk individu, zal het geboortegewicht liggen tussen de 85 en 200 gram. Het gaat hierbij om een ruwe schatting. We adviseren bij eventuele afwijkingen altijd contact te houden met een dierenarts.

 

Week 1

Ook in de eerste week na de geboorte zullen kittens moeiteloos dagelijks aankomen. Ze drinken veel bij de moeder en deze voeding is zeer goed voor de groei. De dieren zullen nog altijd erg fragiel zijn, maar dit zal niet lang meer duren.

Het blijft belangrijk om elke dag een meting te doen met de weegschaal. Een kitten zal in de eerste week gemiddeld zo’n 15 gram per dag kunnen aankomen.

De hoofdactiviteiten van kittens in deze groeifase zijn: drinken en slapen. Houd het nestje goed schoon, want ook de ontlasting komt snel op gang. Niet schrikken: het is gewoon voor de moederkat om dit op te wekken door het achterwerk te likken en de ontlasting op te eten.

 

Week 2

Ook na twee weken zal de gewichtstoename van de kitten nog relatief sterk zijn. Het is in deze fase essentieel om de (nog altijd fragiele) beestjes veel op te pakken, om socialisatie en lichamelijke ontwikkeling te stimuleren.

De oogjes en oortjes zullen nu langzaam aan al geopend zijn. Ze beginnen om zich heen te kijken en meer te reageren op geluiden.

De kitten is aan het einde van deze week (na ongeveer 20 dagen) al zo hard gegroeid, dat het 3 tot 4 keer het gewicht bij geboorte heeft verdubbeld. De kleintjes groeien dus als kool!

 

Week 3

Inmiddels begint het kleine beestje al wat (onhandig) te lopen, maar die eerste stapjes zijn alleen mogelijk met wederom een gewichtstoename, welke ook in het formaat terug te zien is van de dieren.

Na de eerste drie weken in het leven van de kat kan je overwegen om minder vaak het dier te wegen. Je kunt in de derde week langzaam overschakelen naar een wekelijkse gewichtsmeting.

 

Week 4

Het wassen en gericht lopen richting de moeder om te drinken gaat al wat makkelijker in deze fase van de ontwikkeling. Kittens zullen nog altijd sterk doorgroeien en ook de snij- en hoektanden beginnen nu door te komen.

De kans is na vier weken vrij groot dat je kitten een groeispurt heeft doorgemaakt voorbij de 500 gram. Die halve kilo is al een wereld van verschil ten opzichte van het originele geboortegewicht.

 

Week 5

Kittens beginnen al wat speelser te worden, dus is er extra veel energie nodig om door te groeien. Het gewicht zal niet meer zo ontzettend snel doorgroeien als voorheen, maar nog altijd zal een dagelijkse gewichtsgroei meetbaar zijn.

Het klimmen, klauteren en het leggen van een ‘hinderlaag’ (waarbij de kat plots naar zijn broertjes of zusjes springt alsof het een ‘prooi’ is) maakt het na een ruime maand erg leuk om te spelen met de dieren uit het nestje.

 

Week 6

Lopen begint nu alweer een koud kunstje te worden. Bewegen gaat dus vrij makkelijk, en dat is te danken aan de recente groeispurt. Het gewicht tussen verschillende rassen, maar ook mannetje en vrouwtje, kan erg uiteen liggen in deze groeifase.

De verschillen waarin de kitten zich moet bevinden qua gewicht is dus relatief groot. Langzaam komen we richting de eerste kilogram op de weegschaal, maar het zal nog wel even duren voordat het voor alle kleintjes zo ver zal zijn.

 

Week 7

Inmiddels moeten de katjes alweer zindelijk zijn, met de nodige kattenbaktraining uiteraard. Het grote ontdekken is nu echt goed op gang, en geen enkele klimwand is je nieuwe huisdieren te groot. Ontdekken is leuk!

Het wegen van de dieren kan vanaf nu meer dan één kilogram aangeven. Geen nood, voor de grotere kattenrassen, met name de katers, is dit volledig normaal. Kleinere rassen, vooral de vrouwtjes, zullen nu zeker zwaarder zijn dan een halve kilogram.

 

Week 8

De kittens zijn nu zo’n 2 maanden oud, en zal in ieder geval nog een volledige maand afhankelijk zijn van de moeder. Het is dus zeker nog niet de bedoeling een kitten weg te halen bij de moeder na 8 weken!

Het ongelofelijk snelle groeien heeft plaats gemaakt voor constante, gestage groei in het gewicht en formaat van de dieren. Na maand twee zien ze er al een flink stuk ouder uit, want ontwikkeling gaat snel in deze beginperiode.

 

Week 9

De leeftijd van de eerste vaccinatie is aangebroken. Kittens worden nu echt al oud en stoer, en zijn zeker niet meer die fragiele, blinde en hulpeloze diertjes van voorheen.

Het is vanaf 9 á 10 weken mogelijk om langzaam af te gaan van het geven van melk. Dit is niet langer essentieel voor het doorgroeien, maar kan het beste geleidelijk worden afgebouwd zodat het beestje kan wennen aan het nieuwe dieet.

 

Week 10

Zijn de meubels nog een beetje heel? We snappen dat het trainen van je katje om zijn of haar nageltjes niet te gebruiken een uitdaging kan zijn.

Het kan nog altijd erg verschillen hoe zwaar een kitten is in deze levensfase. Na 10 weken zal het dier een gewicht bereiken dat zal liggen tussen de 800 tot 1400 gram.

 

Week 11

De sociale ontwikkeling en de motorische verbeteringen blijven doorgaan. Het wordt al een echt elegant dier, welke natuurlijk vol energie zit en graag met broertjes en zusjes speelt.

In de elfde week zijn kittens ongeveer 1 à 1,5 kilogram zwaar, maar nog altijd bevinden ze zich in een sterke groeitrend. Verwacht dus snel nog wat extra gewicht erbij in de komende tijd. Op naar de derde maand!

 

Week 12

Na drie maanden begint de afhankelijkheid van de moederpoes af te nemen. De zelfstandigheid van de katjes groeit nu snel, en melk is eigenlijk helemaal niet meer in de gedachten van het speelse beestje.

Het streefgewicht kan tussen rassen en geslachten sterk verschillen, maar ligt nu in ieder geval boven de 1000 gram, richting een gemiddelde van 1,5 kilogram. Blijf bij afwijkingen altijd overleggen met de dierenarts wat een goed gewicht is voor de katjes in jou nestjes.

 

Week 13

Vanaf 13 weken mag een kitten verhuizen naar een nieuwe eigenaar, het dier mag nu wettelijk bij de moederpoes worden weggehaald. Dit komt omdat nu twee belangrijke leerfasen achter de rug zijn.

Het eten en groeien gaat echter gewoon door, en dat zullen ook gezinnen die een kitten kopen nu gaan merken. Grote kattenrassen, zeker de katers, kunnen nu al richting de 2 kilogram zwaar worden.

 

Week 14

De meeste gezinnen halen hun nieuwe kitten(s) op na 14 weken, bij voorkeur adopteer je twee kittens tegelijk. Dit is het beste voor het welzijn van de dieren en voorkomt ook eenzaamheid.

Het is zeker nog niet het geval dat de katjes zijn uitontwikkeld, want de gewichtstoename groeit nog altijd gestaag. Ook de kleinere exemplaren gaan nu richting de 1,5 kilogram of meer op de weegschaal.

 

Week 15

Kan je het jezelf voorstellen dat je nieuwe huisdier zo licht en klein was dat het moeiteloos in je hand kon liggen? Toch is het pas 15 weken na die dag, en kijk ze eens groeien!

Het verschil tussen rassen en geslachten wordt alweer iets kleiner, maar is nog duidelijk merkbaar. We bevinden ons nog altijd rond de 2 kilogram, ruim 10 keer zwaarder dan het geboortegewicht!

 

Week 16

Steeds meer expert zeggen dat dit de leeftijd is waarop kittens pas weg zouden moeten gaan bij de moeder. Dit zou het meest optimale zijn voor de ontwikkeling.

Los van dit feit kunnen we in ieder geval stellen dat de kittenvoeding die veel kleintjes krijgen de dieren nog altijd goed is voor een flinke gewichtstoename.

 

Week 17

Als een kitten 17 weken oud is geworden, zal het gewicht waarschijnlijk boven de 2 kilogram liggen. Natuurlijk is dit afhankelijk van verschillende factoren, zoals geslacht, ras, gezondheid, en andere omgevingsfactoren.

De snelheid van de ontwikkeling begint nu al wat minder snel te verlopen. Dat mag ook wel, want de afgelopen weken en maanden waren erg tumultueus voor je huisdier.

 

Week 18

Kittens van 18 weken zullen graag de wereld buiten hun gewone thuis willen gaan ontdekken, ze willen naar buiten! Niet voor elke kat is dit weggelegd, want sommige huiskatten zijn niet geschikt voor een buitenleven.

Het is prima om de dieren te laten ontdekken, maar laat ze nog niet los. Ze zijn nog steeds klein en kunnen risico’s niet altijd even goed inschatten. De groei in het gewicht begint nu langzaam wat verder af te vlakken.

 

Week 19

Na 19 weken kunnen we al bijna spreken van een puberende kitten. Het is nog niet helemaal zo ver, maar het zal niet heel lang meer duren.

Het gewicht zal nu langzaam maar constant klimmen richting de 3 kilo, maar het zal nog wel even duren voordat je kat daadwerkelijk zo ver is. Een volgroeide poes of kater is namelijk nog enkele maanden ver weg.

 

Week 20

Na zo’n vijf maanden zal de kitten bijna volgroeid zijn. Nu begint de snelheid van de gewichtstoename duidelijk af te nemen. Het groeien van de botten en gewrichten zal minderen, terwijl het groeien van de spieren juist zal toenemen in deze vroege puberfase.

Mocht je poes of kater na twintig weken nog altijd op een gezond gewicht zitten (2,5 à 3 kilogram), dan is het eigenlijk onnodig om hierna nog wekelijks te blijven wegen. Het dier is gezond, gelukkig en zal nu een rebelse, drukke puber worden!

 

Een Gezond Gewicht Voor Een Kitten

We hopen dat het overzicht en de uitleg je wat meer duidelijkheid heeft gegeven over de gewichtstoename die je kunt verwachten bij een kitten. Mocht je nu nog met vragen zitten, dan adviseren we je vooral om contact op te nemen met een dierenkliniek. Een medisch specialist weet altijd meer over kittengroei dan we in dit overzicht kunnen vertellen!

Uiteindelijk zullen de volwassen katten een gewicht tussen de 3,6 – 4,5 kg bereiken. Nadat de puberteit is doorgelopen (na de 20 weken), zal de gewichtstoename echter niet meer zo snel zijn als voorheen. Een kat is volgroeid na één jaar, dit is de volwassen leeftijd.

Mocht je nog twijfelen over een goede weegschaal om je kitten te wegen, dan kunnen we deze praktische Inventum keukenweegschaal (tot 5 kilogram) aanbevelen. Deze is lekker groot, zeer exact en ruim voldoende in bereik voor het wegen van jonge kittens.

5 gedachten over “Wat Is Een Gezond Gewicht Voor Een Kitten? (Tabel Per Week)”

  1. Onze Britse korthaar is 7 maanden en 10 dagen en weegt 4,1 kilo! Hij krijgt per dag 1 ons droogvoer en 1 ons natvoer is dat veel??

    Beantwoorden
  2. Hier staat altijd voer en water voor ze klaar. Mensen blijven nog steeds denken dat je kat of hond te zwaar wordt als je constant eten aanbied, dit is niet waar, een kat of hond overeet zichzelf niet. Bakjes staan bij mij dus elke dag gewoon vol zodat zij zichzelf aanleren om zich niet te overeten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie