Wat Is Een Gezond Gewicht Voor Een Europese Korthaar Kat?

Welk gewicht een gezonde kat zou moeten hebben, verschilt per leeftijd en geslacht. Daarbij kan ook het individuele gewicht van jouw Europese Korthaar kat afwijken van het gemiddelde, zonder dat dit per definitie kan worden bestempeld als ’te licht’ of ’te zwaar’.

Daarbij kunnen we ook verschillen ontdekken tussen de omvang van een binnenkat en een buitenkat, welke het gevolg is van de levensstijl van het huisdier.

We kijken kort naar het gewicht van volwassen katten, maar belichten ook de fases die een kitten zou moeten doorlopen. In dit artikel is de uitgebreide uitleg over de gewichtsgroei van kittens per week te vinden. Deze informatie is hieronder ook toegespitst op de Europese Korthaar.

 

Gewicht Europese Korthaar Kat (Volwassen)

Een normaal gewicht van een gezonde, volwassen Europese Korthaar kat ligt gemiddeld tussen de 3,6 en 6,8 kilogram. Een vrouwelijke Europese Korthaar zal iets minder wegen dan een mannelijk exemplaar. Na zo’n 9 tot 12 maanden zijn jonge katten volgroeid en neemt de verwachte groei in het gewicht af.

Natuurlijk is het verschil tussen een kat van 3,6 kilo en eentje van 6,8 kilo aanzienlijk. De kans is het grootste dat je kat zo’n 4 à 5 kilogram zal wegen. Ga maar eens samen met je huisdier op de weegschaal staan, en vervolgens alleen. Het verschil geeft weer hoe zwaar jouw kat is.

 

Groei Gewicht Europese Korthaar Kitten

Hoe snel een Europese Korthaar kitten volgroeid is en zijn uiteindelijke gewicht zal behalen, is voornamelijk afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling. Er zijn drie groeifasen:

  • Eerste fase: Tussen 0 en 4 weken drinkt de kitten alleen moedermelk en wordt 5 tot 7 keer zo zwaar als het geboortegewicht.
  • Tweede fase: Tussen de eerste en de vierde maand ontwikkelt het gebit en stapt de kitten geleidelijk over naar vast voedsel. In deze periode is de groei in lengte en gewicht het sterkste.
  • Derde fase: Tussen de vierde en de twaalfde maand is de laatste en iets langzamere groeifase. De groei is minder stijl in zowel lengte als gewicht.

 

Als we de progressie van de drie groeifasen samenvatten, komen we tot het volgende overzicht die een indruk geeft van de gewichtsgroei:

Leeftijd katGemiddeld gewicht (schatting)
0 weken0,1 kg
4 weken0,5 kg
9 weken1 kg
14 weken1,5 kg
18 weken2 kg
24 weken2,5 kg
30 weken3 kg
40 weken3,25 kg
50+ weken3,6 kg of meer

 

Gemiddeld Gewicht Kater vs. Poes

Zoals vermeld zal een vrouwelijke kat (een poes) gemiddeld minder zwaar zijn dan een mannelijke kat (een kater). Een volwassen en volgroeide Europese Korthaar zal duidelijke verschillen vertonen:

  • Volwassen vrouwtje: Van 2750 gram tot 4000 gram
  • Volwassen mannetje: Van 3600 gram tot 6800 gram

 

Uiteraard kunnen individuele huisdieren afwijken van deze gewichtsindicatie. Dat zal in sommige gevallen inhouden dat je kat ondergewicht of overgewicht heeft. Hierbij is het belangrijk om als baasje goed de voeding én beweging in de gaten te houden.

Katten met ondergewicht hebben baat bij meer voeding, met name voedzaam natvoer of blikvoer. Zorg ook dat de dieren voldoende bewegen, zodat ze spiermassa kunnen kweken (dit is zwaarder en compacter dan vetweefsel).

Katten met overgewicht hebben baat bij een dieet. Geef de dieren minder of helemaal geen snoepjes. Zorg dat ze niet bij het eten van mensen kunnen komen.

Voer te dikke katten maximaal 60-80 gram droge brokken per dag. Bij uitsluitend voeren van natvoer is dit ongeveer 200-300 gram per dag, maar dit verschilt per zakje of blikje. Altijd de voeding in twee maaltijden verdelen, één in de ochtend en één in de avond. Motiveer je kat ook om te spelen en te bewegen waar mogelijk.

 

De Juiste Voeding Voor Een Gezonde Kat

De dagelijkse voeding zal de grootste factor van invloed zijn voor het gewicht van je Europese Korthaar. Bewegen is natuurlijk ook belangrijk, maar dit geld voor zowel katten met ondergewicht én overgewicht.

Mocht je huisdier plotseling veel zwaarder of juist lichter worden, dan is er mogelijk een onderliggend medisch probleem aanwezig. Aarzel in zo’n geval niet om contact op te nemen met een medisch professional. Uiteraard kunnen ook bekende medische problemen het gewicht van je kat beïnvloeden.

Een kat op gezond gewicht krijgen is (net als bij mensen) iets wat tijd en inspanning vergt. Overleg waar mogelijk met de dierenarts over een plan om je huisdier op een optimaal gewicht te brengen. Er bestaan ook brokken die minder dik maken, evenals brokken die extra voedzaam zijn. Afhankelijk van de situatie kunnen deze worden ingezet.

Plaats een reactie