Europese Korthaar Kitten: 5 Adviezen Bij Kopen Of Adopteren

Ben je van plan om een Europese Korthaar kitten te kopen of adopteren, dan is het belangrijk om jezelf eerst goed te informeren. Er komen namelijk nogal wat zaken kijken bij de adoptie van een jonge nieuwe kat.

Denk aan het adoptieproces in het asiel, of het koopproces bij de dierenwinkel of de fokker. Maar denk ook aan de verplichtingen die komen kijken bij de introductie van één of meer kittens. Houd rekening met de verwachte leeftijd van Europese Korthaar katten: het is een gezinslid dat vele jaren onderdeel zal worden van het huishouden.

 

Europese Korthaar Kittens: Adopteren Of Kopen?

Allereerst is er natuurlijk het grote dilemma hoe je aan een nieuwe kitten komt. Wil je het op een betrouwbare en professionele manier doen, dan zijn er drie mogelijkheden:

 • Adopteren uit het asiel, mogelijk voor zowel kittens als volwassen katten
 • Kopen bij een dierenwinkel, mogelijk voor zowel kittens als volwassen katten
 • Kopen bij een cattery of fokker van Europese Korthaar kittens

 

Onafhankelijk van de plek waar je een Europese Korthaar vandaan haalt, zal je rekening moeten houden met een aantal directe zaken. Denk aan adoptiekosten, medische kosten, maar ook de verschillende spullen die je nieuwe huisdier nodig zal hebben. Er kan ook wat tijd overheen gaan voordat je daadwerkelijk in het bezit bent van je nieuwe kitten(s).

 

Nestje Europese Korthaar Kittens
Kittens uit één nestje kunnen verschillende kleuren hebben.

 

1. Kies Voor Een Asiel Of Professionele Cattery

De meest voorkomende locatie om een Europese Korthaar kitten te vinden is in een asiel of cattery. Zowel het kattenasiel als de fokkerij zijn in elke regio van Nederland wel te vindbaar. De voorkeur gaat altijd uit naar een professionele organisatie met de juiste papieren.

Om ethische redenen adviseren we geïnteresseerden een kat te adopteren uit het asiel. Vaak worden in het asiel (naast volwassen katten) ook kittens van vele verschillende kattenrassen aangeboden. De Europese Korthaar is hier altijd goed vertegenwoordigd, omdat het één van de meest voorkomende rassen is. Of je nu op zoek bent naar een zwarte kitten, rode kitten of een lapjeskat: er is altijd voldoende keuze.

Nadeel van het asiel is dat er niet altijd een stamboom aanwezig is. Voordeel van het asiel zijn de lage kosten én de ondersteuning die je bied aan de verzorging van vele andere toekomstige huisdieren. Vrijwilligers kunnen je goed informeren en voorzien van de benodigde documenten. Ook wordt altijd een medische update gegeven.

 

2. De Juiste Prijs Voor Een Europese Korthaar Kitten

Wat kost dat eigenlijk, een kitten? Dat is verschillend per organisatie, maar over het algemeen kan je als toekomstig baasje rekening houden met de volgende kosten:

 • Asiel: 30 tot 70 euro per kat. Kittens zijn vaak gewild en kunnen dus snel weg zijn.
 • Cattery: 50 tot 150 euro per kat. Makkelijker om wensen voor een kitten in te dienen.

 

Natuurlijk zijn er ook veel amateurs die gratis kittens aanbieden op websites, of gewoon via mond-op-mond reclame. Het grootste deel van de mensen komt op deze onofficiële manier aan hun nieuwe kittens. Wil je echter zeker zijn van een gezonde kitten met de juiste papieren, dan is het asiel of de cattery de beste optie.

Ga je toch voor de ‘gratis’ nestjes bij iemand thuis, houd er dan rekening mee dat je voor gratis kittens nog enkele flinke rekeningen zal moeten betalen voor de standaard medische procedures.

 

3. Check Medische Gezondheid En Gewicht Van De Kitten

Waar veel mensen onvoldoende rekening mee houden, zijn de kosten direct ná de aanschaf van een kitten. Denk aan de volgende standaard medische procedures die in alle gevallen relevant zullen zijn:

Lage schatting prijsHoge schatting prijs
Algemene controle (1x per jaar)€35€45
Castratie kater€60€70
Sterilisatie poes€120€130
Periodiek inenten (per keer)€40€50
Periodiek ontwormen (per keer)€10€20
Periodiek ontvlooien (per keer)€15€50
Chippen€25€50

 

Naast de medische handelingen is ook het gewicht van de kitten belangrijk. Hier vind je meer informatie over het juiste gewicht voor elke leeftijd van je Europese Korthaar. Een asiel of cattery zullen in vrijwel alle gevallen de juiste zorg dragen voor jonge katjes om ze op gewicht te brengen. Bij een nestje van amateurfokkers heb je deze garantie niet.

 

4. Ga Op Controle Bij De Dierenarts

Hierboven zag je al een duidelijk overzicht van de kosten, maar draag er als verantwoord baasje ook zorg voor dat je direct een afspraak maakt bij de dierenarts. Een medisch professional kan direct zien of het dier op de juiste manier is gefokt, of dat mogelijk medische problemen zijn aan de individuele kitten.

Het is belangrijk om controle regelmatig te herhalen, omdat sommige medische problemen pas zichtbaar worden op latere leeftijd. Zeker wanneer de kitten een oude kat is geworden, zijn deze routinechecks vaak van groot belang voor de gezondheid van je huisdier.

 

5. Haal Alle Benodigde Spullen In Huis

Ook heb je vrijwel direct enkele essentiële spullen nodig, waar je natuurlijk een kleine investering in zal moeten doen. Minimaal heb je de volgende zaken nodig voor je nieuwe Europese Korthaar kitten(s):

Schatting kosten:Koop bij Bol.com:
Voer nat€15Bekijk overzicht
Kattenbak€30Bekijk overzicht
Kattenbakvulling€10Bekijk overzicht
Voederbak / Drinkfontein€15Bekijk overzicht
Krabpaal€40Bekijk overzicht
Kattenmand€15Bekijk overzicht
Kattenborstel€5 - €20Bekijk overzicht
Halsband€5 - €10Bekijk overzicht
Speeltjes€5 - €50Bekijk overzicht
Reismand€20 - €40Bekijk overzicht

 

Kiezen Voor Een Europese Korthaar Kitten

Een goede voorbereiding is het halve werk. De introductie van een nieuw huisdier in jouw gezin zal allereerst een hoop plezier en vrolijkheid met zich mee brengen.

Met de adviezen in dit artikel willen we je op het hart drukken dat er ook kosten en verantwoordelijkheden komen kijken bij de adoptie van een Europese Korthaar kitten. Hou hier rekening mee wanneer je over gaat tot aankoop of adoptie van je nieuwe pluizige vriendje.

We wensen je tot slot natuurlijk heel veel plezier met je nieuwe huiskitten. Geef hem van ons een extra aai over dat lieve koppie heen!

1 gedachte over “Europese Korthaar Kitten: 5 Adviezen Bij Kopen Of Adopteren”

 1. Hallo, mijn naam is jozien. Mijn vriendinnetje is Lore, de poes. Wij wonen samen in een gezellig appartement met een balkonnetje. Het balkonnetje is afgezet met een hek, zodat mijn vriendinnetje Lore er kan genieten van de buitenlucht. Ze mag niet alleen de straat op, daarom wandel ik met haar iedere dag in haar wandelwagen een blokje om.
  We zoeken voor haar(Lore) een speelkameraadje, leeftijd tot 6 maanden.
  Graag een dame zoals zij. Mvgr jozien korsten
  Ringlaan 25 bus 2
  Maasmechelen belgie

  Beantwoorden

Plaats een reactie