Europese Korthaar Leeftijd: Hoe Oud Worden Deze Katten Gemiddeld?

De Europese Korthaar kat wordt gezien als het oudste ras ter wereld. Het kattenras is wellicht al duizenden jaren geleden door mensen als huisdier gedomesticeerd, met een beetje hulp van de katten zelf.

In al die jaren heeft het ras zich goed aangepast aan het leven als een binnenkat én buitenkat, welke onafhankelijk van de levensstijl een respectabele leeftijd kan behalen.

Hoe oud de Europese Korthaar precies wordt, is per individu verschillend. Veel verschillende factoren zijn afhankelijk van de uiteindelijke leeftijd van de dieren, maar er is wel een goede indicatie te geven van de gemiddelde leeftijdsverwachting.

 

Hoe Oud Wordt Een Europese Korthaar Gemiddeld?

De Europese Korthaar kat wordt onder normale omstandigheden gemiddeld 15 tot 20 jaar oud. Hoe oud Europese Kortharen daadwerkelijk zullen worden, is van veel factoren afhankelijk. Denk aan ziektes, voeding, of beweging.

Een binnenkat zal naar verwachting iets langer leven dan een buitenkat. De lichamelijke gezondheid van binnenkatten is (ondanks minder beweging) toch hoger dan buitenkatten. Ook worden ze minder vaak blootgesteld aan risico’s als bijvoorbeeld het verkeer.

Naast de levensstijl is ook het voer belangrijk, vooral voor het gewicht van je Europese Korthaar. Voor de gezondheid van katten is natvoer zoals dit soort zakjes over het algemeen beter dan droogvoer als brokjes. Hierdoor krijgen de dieren altijd voldoende vocht en voedingsstoffen binnen.

Natuurlijk helpt het ook wanneer je als baasje regelmatig medische routine-checks uitvoert. Zorg ervoor dat je jaarlijks (of meerdere keren per jaar) naar de dierenarts gaat met je kat, zeker wanneer je een bejaarde Europese Korthaar in bezit hebt. Zo kan je snel (ouderdoms)ziektes herkennen en tijdig verhelpen.

 

Hoe Oud Europese Korthaar
Europese Kortharen worden gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar oud.

 

Zo Werken Kattenjaren

De leeftijd van een kat is natuurlijk lastig te vergelijken met de jaren van mensen. Daar hebben we een klein rekensommetje voor nodig. Zo weet je precies hoe je de leeftijd van katten goed kunt interpreteren. Je kunt een kattenjaar vergelijken met het aantal jaren dat mensen hebben geleefd, door de volgende rekensom:

 

Leeftijd kat x 4,5 = Leeftijd als mens

 

Hoewel het kattenras Europese Korthaar soms wel 20 jaar oud wordt, zijn leeftijden niet altijd even precies te converteren naar mensenjaren. Katten worden veel sneller volwassen dan mensen. Je moet deze formule voor kattenjaren dus vooral als indicator gebruiken, oftewel een schatting. Neem de vergelijking dus met een korreltje zout.

Hier zijn wat voorbeelden van leeftijden, zodat je een goede indruk krijgt:

 • Een kat van 10 jaar is 45 in mensenjaren
 • Een kat van 15 jaar is 68 in mensenjaren
 • Een kat van 20 jaar is 90 in mensenjaren

 

De Leeftijd Van Jouw Europese Korthaar Kat

Ben je toe aan het adopteren van een kitten, of misschien bang dat je oude kater of poes niet lang meer te leven heeft, dan heeft de informatie in dit artikel hopelijk wat geholpen om je gerust te stellen.

Onthoud dat de leeftijden slechts een gemiddelde zijn, en dat een individuele kat rustig een stuk ouder kan worden. Er zijn zeldzame gevallen bekend van katers die ruim 30 jaar oud zijn geworden! Dat is natuurlijk een uitzondering op de regel.

Maar het is niet onmogelijk dat jouw Europese Korthaar ouder zal worden dan de aangegeven ‘maximale’ 20 jaar. Tegenwoordig worden medische verzorging en richtlijnen voor voeding steeds beter, waardoor veel huiskatten rustig een hoogbejaarde leeftijd van 20+ jaar kunnen behalen.

4 gedachten over “Europese Korthaar Leeftijd: Hoe Oud Worden Deze Katten Gemiddeld?”

 1. Erg goed omschreven.

  Wij laten wel vrij weinig onze poes controleren. Alleen als we merken dat er iets is gaan wij. In de auto vind ze het niet leuk.

  Onze Europese korthaar poes word maart 2021, 21 jaar.

  Beantwoorden
 2. Mijn poes heeft helaas net de 13 jaar niet gehaald maar ze heeft ook veel stress gehad door naar diverse woningen te verhuizen.

  Maar denk dat het gemiddelde wel op 12-16 jaar zit hoor.

  Beantwoorden

Plaats een reactie