Deze 6 Hondenrassen Hebben Een Blauwe Tong

Volgens de legende zijn honden met een blauwe tong vervloekt, maar wetenschappers zeggen dat het simpelweg een genetische mutatie is. Wat de oorzaak van de blauwe vlekken op de tong van je hond ook is, het maakt deze hondenrassen absoluut bijzonder.

Er gaan veel theoriën de rondte over hondenrassen met blauwe tongen. Maar ze zijn niet van adel en ook komt het niet door het voedsel van je huisdier.

Die blauwe plekjes (of soms volledig gepigmenteerde tong) worden veroorzaakt door melanine. Sommige rassen hebben hier opvallend veel van, terwijl het bij andere rassen incidenteel voorkomt. Het onderstaande overzicht geeft enkele voorbeelden.

 

1. Shar Pei

Shar Pei Blauwe Tong
Bron: Wikimedia Commons

De Shar Pei is een hondenras van Chinese komaf, welke vooral bekend staan om hun gerimpelde huid. Minder bekend is de donkere tong, welke een volledig zwarte tot paarse of zelfs donkerblauwe kleur kan hebben.

De puppies van het ras hebben een roze tongkleur, welke donkerder wordt naarmate de dieren volwassen worden. Een volgroeide Shar Pei zonder donkerblauwe tong wordt niet als rasechte hond gezien.

We weten dat het ras vele eeuwen oud is door oude Chinese archeologische opgravingen uit de 3e eeuw voor Christus. In de oude tijd werden de honden vereerd om hun veelzijdigheid. Shar Peis werden altijd gebruikt als jachthonden en herdershonden.

 

2. Eurasiër

Eurasier Ras

Een unieke mix tussen een Wolfsspits, Chow Chow en Samojeed: de Eurasiër is zonder twijfel een bijzondere hond met donkere tongkleur. De Eurasiër wordt pas sinds 1973 gezien als uniek ras, hiervoor werd het dier ook wel ‘Wolf-Chow’ genoemd.

Kenmerkend voor Eurasiërs zijn de spitse neus en oren, de langharige zachte vacht en krulstaart. Ondanks de dikke vacht is het vachtonderhoud relatief makkelijk. Regelmatig borstelen, wassen en een incidenteel bezoek aan de trimsalon is voldoende.

Qua karakter is het ras kalm en vriendelijk. Ze zijn alert, intelligent en goed in observeren. Ze luisteren goed, maar kunnen soms een eigen wil erop na houden. Het zijn honden die weinig blaffen, wat veel baasjes als positieve eigenschap zien.

 

3. Rottweiler

Rottweiler Hond

Hoewel niet alle Rottweilers een volledig blauwe of zwarte tong hebben, komt het regelmatig voor dat dit hondenras donkerblauwe plekjes op de tong heeft. Dit kan absoluut geen kwaad, het gaat immers om normale pigmentvlekken.

De meest voorkomende situatie is een Rottweiler met volledig roze tong, maar soms zitten hier dus onvolledigheden in. Dit is kenmerkend voor een deel van het ras, welke vooral als waakhond wordt gebruikt.

Het ras is enorm gehoorzaam en het veelal zeer vriendelijk karakter , maar kan intimiderend zijn tegenover vreemden. Als waakhond is het dier immers alert, toegewijd en volledig onbevreesd. Zeer goed trainbaar, maar wellicht niet de perfecte keuze voor alle baasjes.

 

4. Pomeriaan

Pomeriaan Hondenras

De Pomeriaan of Dwergkees is een kleine hond die (zeer zeldzaam) een donkere tongkleur kan hebben. Het gaat niet per se om een blauwe tong, maar meer om een volledig donkergekleurde variant.

Het is veruit het kleinste hondje dat deze kleurafwijking kan hebben, dus dat maakt het dier wellicht extra speciaal. Het zijn ideale schoothondjes, welke vrij vaak argwanend zijn tegenover vreemden. Daarentegen zijn ze zeer beschermend voor hun baas.

Pomerianen zijn echte designerhonden. Het is een speciaal ontworpen ras welke behoorlijk populair is. Hier kan je een handig overzicht vinden van betrouwbare Pomeriaan fokkers in Nederland en België.

 

5. Golden Retriever

Golden Retriever Lik

De Golden Retriever is een welbekende mensenvriend, welke opvallend vaak donkere vlekjes op de tong heeft. Soms komt het zelfs bij dit hondenras volledige tongdelen donker zijn. We zien dit vaker bij Goldens dan bij soortgelijke rassen.

Het kan al bij Golden Retriever puppies voorkomen dat ze donkere vlekken vertonen, maar deze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan of groeien.

Sommige baasjes zeggen al grappend dat Goldens dit soort plekjes op hun tong hebben om aan te geven waar de snoepjes moeten liggen. We vonden het een leuke theorie. De vlekken zijn natuurlijk volledig willekeurig, maar een snoepje is nooit mis!

 

6. Chow Chow

Chow Chow

Het eerste ras waar mensen aan denken bij blauwe tongen is de Chow Chow. Nauw genetisch verwant aan de eerder genoemde Shar Pei, maar met een volledig andere vachtstructuur. Deze goedaardige lobbes heeft geen grote rimpels, maar een wollige langharige vacht.

Chow chows zijn één van de oudste hondenrassen ter wereld, afkomstig uit het oude China. Het ras behoort tot de keeshonden en werd over de eeuwen voor veel rollen gebruikt.

Tegenwoordig is deze hond voornamelijk een gewilde gezinshond, maar soms wordt het ook als waakhond gebruikt. Het dier heeft een loyaal karakter, maar is ietwat terughoudend tegenover vreemden. Het is een rustig en zelfstandig ras dat erg lief kan zijn!

 

Waarom Hebben Honden Een Tong Met Blauwe Vlekken?

De bijzondere blauwe vlekken op de tong van je hond kunnen verschillende oorzaken hebben. Een donkerblauwe kleur van de tong wordt in beginsel veroorzaakt door de lichaamseigen stof melanine, welke zorgt voor pigmentverschillen in de huid. Sommige hondenrassen produceren meer melanine dan anderen.

De blauwe hondentong wordt dus veroorzaakt door een natuurlijke genetische mutatie, welke veelal geen gevaar voor de gezondheid van de dieren hoeft op te leveren.

De Chow Chow en Shar Pei zijn twee hondenrassen waarbij de genetische mutatie voor een donker gekleurde tong dominant is. Deze honden zullen dus altijd een blauwkleurige tong hebben, anders dan de rassen die slechts kleine plekjes of vlekken vertonen.

Plaats een reactie